sin,cos,tan

i C e C u B e

New member
sin,cos,tan

כולם בטח מכירים את הפעולות שעושה המחשבון על מספרים בשביל משולשים ישרי זוית. אך השאלה שלי היא, מה בעצם עושה הפעולה? איך טנגס של 45 הופך ל-1 וסינוס של 30 הופך לחצי? מה המחשבון עושה?

יניב ריז

New member
מעגל היחידה-

בתמונה-מערכת צירים שעליה מסורטט מעגל שרדיוסו =1. שים לב כי הרדיוס יכול לנוע בתנועה מעגלית סביב ראשית הצירים O ובכך הוא יוצר זווית עם ציר ה-X החיובי. לזווית זו נקרא alpha. בזווית מסוימת (נניח 30 מעלות), ניתן לראות את היטל הרדיוס על הצירים. אורך ההיטל על ציר ה-X הוא cos alpha ואילו אורך ההיטל על ציר ה-y הוא sin alpha. tan alpha היא החלוקה של cos ו-sin.

יניב ריז

New member
דוגמאות מספריות ברורות-

כאשר הזווית היא 0 (כלומר הרדיוס "נח" כולו על ציר ה-x),אורך ההיטל על ה-x יהיה 1 (כמו אורכו של הרדיוס) ואורך ההיטל על ציר ה-y יהיה 0. לכן cos0=1 ו-sin0=0 כאשר הזווית היא 45 מעלות,אזי ההיטלים יהיו שווים,לכן: cos45=sin45=0.7 (בערך). וכאשר הזווית היא 90 מעלות (הישר כולו על ציר ה-y): cos90=0 sin90=1 הסיבה שהפונקציה הטריגונומטרית היא מחזורית נובעת מהעובדה שהרדיוס נע כל הזמן במעגל לכן כל 360 מעלות הוא חוזר לאותה הנק'. לגבי הדרך בה מחשבון מבצע את החישוב אין לי מושג...אך זהו עיקרון הטריגונומטריה.

i C e C u B e

New member
תודה רבה על ההסבר

הבנתי עכשיו בצורה מצויינת את העיקרון של הפונקציות. אבל עדיין נשארתי מהרהר בשאלה אחת: איך המחשבון עושה את זה? חייבת להיות דרך אלגברית כלשהי לדבר הזה, השאלה היא מהי, ואיך בכלל הצליחו למצוא אותה?

2_be

New member
דרך אלגברית

ניתן לפתח פונקציות טריגונומטריות לטור (טור טיילור לדוגמא) וככה כל שעל המחשבון לעשות זה פעולת חיבור/חיסור.

רענן2

New member
פולינומי טיילור

אין לי אפשרות לכתוב כאן נוסחאות, תוכל למצוא אותן בכל מקום שמסביר על פולינומי טיילור, למשל בכל ספר של חשבון אינפיניטיסימלי. באופן כללי - אם הפונקציה גזירה בנקודה המבוקשת אינסוף פעמים, ניתן לחשב אותה עד לכל דיוק רצוי בעזרת טור המכיל למעשה פולינום, ללא פונקציות טריגונומטריות. אגב, כך מבצע המחשב גם את החישוב של e בחזקת x (שגם היא גזירה אינסוף פעמים ויש לה אפילו נגזרת חביבה במיוחד...)

netzach

New member
בדיוק!

כל ספרה נוספת אחרי הנקודה היא איבר נוסף בטור טיילור.

pelegs

New member
אני רק חייב לציין

שמה שהדגמת פה הוא במעלות בלבד, ולא רדיאנים. אני מדגיש את זה מנסיוני המר ביותר, שכן רק אחרי שעות רבות של עבודת תיכנות, וניסיון לפתור בעיה איזוטרית, גיליתי את מקורה - הפונקציות הטריגונומטריות בשפה שהשתמשתי בה התייסחו לרדיאנים ולא למעלות... כל-כך פשוט, ועם זאת כל-כך מעצבן

netzach

New member
ארוך ומיותר למקרה הזה

השיטה בה עובדים המחשבים כדי לחשב פונקציות שונות היא טורי טילור/מקלורן. כל ספרה נוספת היא איבר נוסף בטור (שהוא כידוע אינסופי). למי שאינו מכיר את טורי טיילור מומלץ לקרוא מעט באחד מאתרי האינטרנט בנושא (יש בלי סוף, חפשו בגוגל).

netzach

New member
למרות שהוא כמובן נכון לחלוטין!

כדי למנוע אי הבנות - ההסבר המקושר נכון לגמרי, אולם נראה לי שהוא מעט מסורבל מדי.

למעלה