scoop and run Vs. stay and play

paradan

New member
scoop and run Vs. stay and play

הנה עוד מחקר במסגרת הויכוח הלא מיושב על הטיפול בטראומה. המחלוקת של פינוי מהיר בכל מצב (scoop and run) לבין טיפול וייצוב בשטח (stay and play). מדובר במחקר שנערך בקנדה שהשווה את תוצאות הטיפול בין שלוש סוגים של מערכות EMS בקנדה - כאלה המאויישות בחובשים בלבד, כאלה שיש להם פאראמדיקים שמעניקים טיפול ALS וכאלה שיש להם גם רופאים שמעניקים טיפול בשטח. מסתבר שהתמותה הכי קטנה היתה בקבוצת החובשים. אחוזי התמותה בקבוצת החולים שקיבלה בשטח טיפול BLS (חובשים) בלבד היתה 18% לעומת 29% בקרב הקבוצה שקיבלה בשטח טיפול ברמת ALS (פאראמדיקים ורופאים). בהשוואה בין הקבוצות ולאחר תקנון לפציעות קשות שניתן לשרוד מהן, בקבוצת הרופאים אחוז התמותה הגדול ביותר (32%) בקבוצת הפאראמדיקים (28%) ובקבוצת החובשים (26%). מסקנת החוקרים במחקר היא שבמרכזים עירוניים בעלי מרכז על לטראומה (Level 1) אין שום יתרון בהענקת טיפול ALS בשטח. על פי נתוני המחקר המסקנה המתבקשת היא שלא רק שאין יתרון יש אפילו נזק מסוים המתבטא בשיעור תמותה גדול יותר (18% לעומת 29%). לדעתי אבל חסר בכל זאת הנתון של מידת המוגבלות שאיתה נותרו אלו שכן שרדו, אני מניח שמי שלמשל קיבל בשטח טובוס אולי יסבול מנזק מוחי קטן יותר מאשר אחד אחר שפונה תוך הנשמה באמבו. מעניין אם הנחה זאת שלי תעמוד גם במבחן הסטטיסטיקה. החוקרים משייכים את ההבדל באחוזי התמותה בין BLS לALS לכך שALS בעצם לוקח יותר זמן ולכן מעכב את הפינוי. עיכוב הפינוי משמעו הגדלת התמותה. את ההבדל בין ALS ע"י פאראמדיקים לALS ע"י רופאים הם משייכים דווקא להכשרה המקצועית של הרופאים ולהיעדר פרוטוקולים מתאימים לרופאים. מעניין מאוד... המחקר נקרא: Multicenter Canadian Study of Prehospital Trauma Care מתוך (Annals of Surgery (Ann Surg 237(2):153-160, 2003

sbenzvi

New member
מעניין - כן; מפתיע - לא...

מחקרים דומים כבר הוכיחו שמה שקובע את אחוזי ההשרדות של פצועים שעברו מולטי-טראומה הוא זמן ההגעה לביה"ח. עד כאן לא חידשתי כלום. באזור לוד אפילו הפושעים הכי גדולים יודעים זאת כנראה מאחר וטרחו להתקין סירנות ואורות על הרכבים הפרטיים. לא מעט נתקלתי באנשים שנורו/נדקרו אנושות נזרקו לרכב ע"י חברים שלהם והוטסו לביה"ח. המהירות שבה מביאים את הפצועים לביה"ח (הרבה יותר מהיר מלחכות לאמבולנס) במקרים רבים מצילה חיים. אז נכון, לוקח קצת זמן להזעיק צוות טראומה כשאין הודעה מראש, ולא תמיד התזוזות וזה שגוררים פצועים על רצפת המיון כשהם שוטטי דם הוא מראה אסטתי או כדאי - אבל זה המצב. ברור, שכחלק קטן ממערכת רפואת החירום איני יכולה להצדיק את השיטה בה נוהגים ג'ואריש ו/או אחרים בפצועים שלהם - אבל פצוע קשה ממילא לא ניתן לרוב לייצבו בשטח וחבל על כל ההתעסקות המיותרת. אלו העובדות - אז חשבו על זה....

מממ... לגבי ההנחה שלך...(+שאלה)

השאלה היא כמה טובוס יכול להוסיף, כש-99% מהדם של הפצוע שט לו בבית החזה וממילא לא יזכה להנות מהטובוס...
כנראה שמה שהנפגע הזה צריך יותר מהכל זה סקלפל וטראומטולוג כשרוני... אז אם אתה עושה את זה זריז תוך כדי הכנות לפינוי - זה בטח לא יזיק, אבל אם זה אומר לעכב פינוי...
אתה חושב שזה שווה את זה?... ויש לי שאלה קשורה/לא-קשורה: מה לגבי העיכוב כתוצאה מצווארון וקרש? זה מצדיק את העיכוב בפינוי? כלומר - יש סטטיסטיקה לגבי הסיכון בפינוי נפגע בלי הנ"ל? (הרי אם יתברר שפינוי ללא קיבועים יפגע בפציינט אחד מתוך 100000 אז בטח אין מה לבזבז את הדקות היקרות עם ה-99999 הנותרים, לא?)

paradan

New member
ABC's

על ABC אני מניח ששמעת, כך שלשאלתך תשובה פשוטה ביותר. נתיב האויר קודם לכל דבר אחר! אם אתה דקה מבי"ח אז מילא, אבל אחרת פשוט חבל על הפינוי, עדיף כבר לקבוע מוות בשטח. זה כמובן מוגזם טיפה. כמובן שיש שיקול דעת מסוים, גם עם אמבו אפשר להנשים באותה איכות ברוב המקרים אם יודעים איך ואין משהו שמונע זאת ישירות ומחייב בכל זאת AW דפיניטיבי. אך, אם אין אפשרות להנשים עם אמבו (כמו דימום לAW למשל) או טווח הפינוי הוא ארוך יחסית אז אין תחליף לאינטובציה. אחרת לדעתי הסיכון הוא גדול מדי. לגבי עניין הלוח גב - בפירוש אין להתעכב על קיבוע מלא בשטח. לשים פצוע על לוח גב זה עניין של כמה שניות. את הקיבועים אפשר לעשות תוך כדי נסיעה.

יש ABC ויש ABC...

אם אין אפשרות להנשים בלי אינטובציה - אז בסדר (אם אין ברירה אז אין ברירה...) אבל אתה התייחסת לנפגעים בכלל - השאלה היא לגבי מקרים בהם ניתן להנשים באמבו: מה העלות/תועלת בטובוס? השאלה אם זה מצדיק את הזמן שזה לוקח? [אגב - שאלה נאיבית...
: - אין סיכוי לעשות אינטובציה בזמן נסיעה, נכון?...]

paradan

New member
לא בדיוק

נכון שחלק מהמקרים ניתן להנשים עם אמבו אבל להזכירך שהAW הדפיניטיבי בהחלט הוא טובוס. אל תשכח שהנשמה עם אמבו בטראומה מחייבת לפחות שני אנשים ואל תשכח שאמבולנס זה לא שולחן חדר ניתוח וגם הפצוע הוא פול סטומק (קיבה מלאה) ואם יש לו איזה פגיעת חזה שגם יש קושי להנשים וכד'. אז אל תהיה נאיבי, נכון שפצוע צריך חדר ניתוח מהר ככל האפשר אבל אם הוא לא יונשם כמו שצריך שום חדר ניתוח לא יעזור לו כבר. תבין שלא צריכה להיות התלבטות בכלל. אם צריך טובוס אז צריך. אם מהרהרים טובוס כן, טובוס לא? אז זה טובוס כן! אתה בטח מכיר את המשפטים האלה. כשטווח הפינוי הוא יותר מכמה דקות בודדות והפצוע זקוק להנשמה, טובוס זה הפתרון. (נקודה)

amitp

New member
רק לשים לב

לכל מה שהפצוע שלך אכל טרם הפציעה... ולמי שלא מכיר את הסיפור - (שאגב שמעתי אותו בהרצאה של אחד הרופאים מן המכון לרפואה משפטית באבו-כביר) - ביצעו נתיחה לקביעת סיבת המוות בחיילת שנהרגה באחד הפיגועים לפני מספר שנים. החיילת סבלה מפגיעות בטן, מסמרים שננעצו בראשה, מספר שברים פתוחים ועוד מרעין בישין כך שלכאורה סיבת המוות היתה די ברורה... כאן אותו רופא הוכיח לנו שלב אחרי שלב שאף לא אחת מן הפגיעות הללו הביאה למותה (המסמרים לא חדרו את הגולגולת, איבוד הדם לא הספיק וכו'). אז מה כן הייתה סיבת המוות? כאשר הגיעו כוחות ההצלה לטפל בפצועים, ביצע בה רופא (צבאי נדמה לי) אינטובציה. כאשר הוא הגיע לבדוק אותה שוב, בסבב השני החיילת נפטרה כבר. וכאן מגיעה תמונת הטובוס, כשמסטיק דבוק לחלקו התחתון...

תודה - ועדיין שאלה...../images/Emo26.gif

תודה על התשובות... [אגב - השאלות שלי לא באות כהתרסה... אני שואל כדי ללמוד, לא כדי לפקפק במה שאתה אומר...
] מה לגבי השאלה הנאיבית?... (אינטובציה תוך כדי נסיעה?...) - אין סיכוי, הא?...

amitp

New member
אינטובציה תוך כדי נסיעה

אני בספק, מכיוון ש: א. אני בספק אם זה ילך (או יכנס)... ב. אורי, אתה יודע כמה זמן לוקחת אינטובציה ממוצעת (שמצליחה, אלו שנכשלות יכשלו בהצלחה גבוהה בהרבה תוך כדי נסיעה...) - לא יותר מ20-30 שניות. ג. אינטובציה מגיעה בשלב ה-A, זאת אומרת היא תנאי הכרחי לביצוע רוב הטיפולים לחולה שלך, ובד"כ לא תתחיל לבצע הערכה מתקדמת של החולה שלך לפניה, שאותה, מן הסתם קשה לבצע בזמן הנסיעה. ד. באט"ן 2 אנשי צוות, כאשר בזמן הנסיעה אחד מהם נוהג, מה שמשאיר פארמדיק בודד. עדיף שאינטובציה תעשה בשלב בו יש יותר מטפלים פנויים. ה. אני משער ששמת לב שפעמים רבות מוציאים מעט את המיטה על מנת לאפשר לפארמדיק/רופא לבצע אינטובציה. הנט"ן קצת צפוף בשביל זה. ו. אתה מדבר על מתאר טראומה, בו על האינטובציה להתבצע בזהירות מירבית על מנת לשמור על עמש"צ הפצוע. תעשה את זה בזמן נסיעה?

למעלה