המלצה חמה על ראש, והסבר קצר
אני שומע בעיקר רוק מתקדם, וראש היא הלהקה האהובה עלי. ראיתי שרובכם לא מכירים אותם, ואלו שכן מכירים רק את השירים המוכרים, וחבל. ראש קיימת משנת 72, ובימים אלו עובדים על דיסק חדש. היא התחילה כלהקת רוק מתקדם כבד והרמוני. הצליל שלהם מתוחכם, ייחודי וארגסיבי מאד. אין להקת רוק/מטאל/כבד מודרנית שלא מושפעת מראש, ושלושת חברי הלהקה מדורגים בין המובילים, כל אחד בתחומו (גיטרה, באס, תופים). המגזין morden drummers ערך משאל בקרב הקוראים על הדיסקים עם התיפוף הטוב ביותר. 12 דיסקים של ראש הופיעו בין 50 הזוכים, 4 מהם ברצף, במקום הראשון. RUSH היא הלהקה המוכרת ביותר בקנדה, ויוצרי סאות´ פארק שנמנים בין המעריצים הזמינו אותם להשתתף בקטע קטן מפס קול הסרט של הסידרה. משום מה הלהקה מוכרת רק בקרב שומעי הרוק המתקדם, וכמעט ולא תפסה תאוצה ביפן וארצות הברית, לעומת אירופה וקנדה. בשנות השבעים ראש התאפיינה בצליל כבד ועשיר, הם ניגנו קטעים אינסטרומנטלים מהפנטים לצד בלאדות גותיות שהושפעו מטולקין וסיפורי פנטזיה אחרים. לאלו שרוצים לשמוע, שלושה אלבומים רצופים מומלצים מאותה תקופה: 2112 , שהוא לדעתי היצירה הפרוגרסיבית החזקה, סוחפת וחכמה מכולן. הרצועה הראשית בדיסק היא סיפור פנטזיה עתידני בת 20 דקות. שאר השירים בדיסק טובים גם הם, ומושפעים מאד מלד זפלין ובלק סאבאת´, אבל נחים בצל של היצירה הדגולה הזו. a farewell to kings - בלאדות עם צליל וליריקה גותיים. שדים, דרקונים, טירות ומערות, ומעברים בין קטעי נגינה פסיכודלים לכבדים. הלהקה בשלב זה התנערה מהצליל הבלוזי של לד זפלין, והתחילה לגבש קו ייחודי מאפיין ומתוחכם. hemisphere - היצירה בה הטריו הקנדי המופלא מפגין יכולות וירטואוז´יות חסרות תקדים. עיקר הדיסק הוא סיפור פנטזיה בן 20 דקות על מאבק בין שני אלים, על שליטה בארץ. בדיסק מחווה לראש, דרים ת´יאטר היתה אמורה לנגן קטע מהדיסק, וכשלא עמדו בציפיות, התרגזו בהפקה שאחרי שלושה אנשים (rush) ניגנו אותו לא אחת בהופעה חיה, דרים לא הצליחו בתנאי אולפן להגיע לדיוק והעושר של הצליל המקורי. לאחר שלושת אלו, ועם הכניסה לשנות השמונים ראש שינו מעט את הצליל אך לא את הכיוון. נכנסו קלידים, השירים התקצרו וצליל הגיטרה התרכך מעט. עם זאת הצווחות המאפיינות, והתוקפנות האגרסיבית של הבאס-תופים נשארו. בשנות התשעים הם חזרו לסגנון הישן, והשתבחו מאלבום לאלבום. קשה מאד לתאר את הסגנון של ראש מבלי לשמוע אותם, נסו לדמיין משהו בין איירון מיידן ולד זפלין לתיאטרליות והעושר של קרימזון וג´נסיס המוקדמים. קשה לי להאמין שתתאכזבו, ומנסיון, כל אדם ששמע התמכר והודה לי. אני ממליץ להתחיל עם השלושה עליהם המלצתי, ולאחר מכן יש כמה קליטים ומוכרים יותר, כדוגמת moving pictures שאשמח לפרט על כל אחד מהם.