porcupine tree

VaXmAn E

New member
porcupine tree

אם אומרים שהלהקה הזאת עושה רוק מתקדם וגם כתוב ברשימה של האתר של אורי ברייטמן אז למה אין להם שירי\קטעי רוק מתקדם חוץ! מ-russia on ice נגיד...בדיסק lightbulb sun יש רק קטע רוק מתקדם אחד (כנזכר למעלה) ובדיסק in absentia אין אפילו קטע רוק מתקדם אחד!! לדעתי שתי הדוגמאות האלו מספיקות בשביל להראות שאין להתיחס לפורקיופיין כאל להקת רוק מתקדם!!

פורקיופיין טרי

לדעתי הם בהחלט עונים על ההגדרה של הפרוג (שילוב בין מוזיקה קלאסית ובין רוק). זה נכון שהמוזיקה שלהם פשוטה יותר משל להקות פרוג רבות אחרות, אבל זה לא מהותי. פורקיופיין טרי באלבום The Sky Moves Sideways היא הרבה פרוג-רוק מובהק, ואת זה כתבו רבים וטובים. הלהקה מופיעה, ובצדק, גם באנצי' גיברלטר וגם בספר של ג'רי לאקי. גם באול-מיוזיק מציינים אותם כהרכב פרוג - גם בסיווג הז'אנרי וגם בביוגרפיה.

איפה למשל?

כלומר, איפה יש שילוב של מוסיקה קלאסית ורוק, במוסיקה של פורקיופיין טרי?

The Sky Moves Sideways

אתה מכיר את האלבום The Sky Moves Sideways ? ובכן, מה שהולך שם זה לא ממש רוק של u2 וזה לא ממש בלוז של ממפיס, וזה לא מה שאלביס התכוון, וזה לא מה שהביטלס עשו. איזו השפעה יש באלבום The Sky Moves Sideways שהיא לא מוזיקה קלאסית?

אם זה לא U2 ואלביס

אז זה השפעה של מוסיקה קלאסית? לא ברור לי. אני שומע שם (ובפורקיופיין טרי באופן כללי) השפעות של פרוג, ספייס רוק, רדיוהד והביץ' בויז. אולי המוסיקה הקלאסית נכנסת לשם בעקיפין, אבל אני לא יודע עד כמה במישירין. יש איזשהו קטע שאתה יכול להצביע עליו ספציפית ולהגיד "או! פה רואים שהוא שמע באך!" או משהו כזה?

אותו סיפור כמו פינק פלויד

מכיוון שפורקיופיין טרי למעשה ממשיכים את פלויד, אני נתקל באותן תגובות פרוגיות בעניין פלויד. הרבה אנשים אומרים שהם לא מבינים את הקשר בין פלויד ובין פרוג. הם אומרים שמדובר בפסיכדליה בלבד. טענתי היא שהמבנים הסימפוניים, המלודיות והפיתוח של פלויד, כמו פורקיופיין, מבוססים על הקלאסיקה, ולא על רוק. אני מודה שמדובר כאן בגבולות אפורים, ואני לא חושב שפורקיופיין טרי היא הלהקה הראשונה שכדאי להשמיע למי שרוצה לדעת מה זה פרוג, אבל זו וריאציה אחת מני רבות על הז'אנר. אם פלויד זה פרוג, אז גם חלק מן האלבומים של פורקיופיין.

אם סטיבן ווילסון היה קורא את דבריך

הוא היה מגדף בבריטיות כבדה. כפי שאמר במפגש עם מועדון המעריצים שלו בג'ה פאן לפני שנה ומשהו, הדבר שהוא הכי שונא לשמוע לגבי פורקיופיין טרי זה שהם "פינק פלויד של שנות ה2000". למרות שלדעתי ההקשר נכון, בסה"כ, כי יש משהו בסאונד של PT שמזדהה עם PF, חובה לציין שבאיזשהו שלב הם התנתקו מהם בשנים האחרונות. ווילסון יותר נוטה לכתיבת שירים שמושפעת מת'ום יורק, הירמון קולי שמושפע מבריאן ווילסון, וחטיבת קצב הדוקה ומלאה גרוב שלא מזכירה את זו של פינק פלויד אפילו קצת. בIn Absentia הם כבר התחילו להישמע כמו להקת פרוג-מטאל, לעתים. אני חושב שכמו עם פינק פלויד, בעצם, כשמדברים על פורקיופיין טרי צריך להתייחס אליהם כאל להקת ניאו-פרוג, או אפילו אלט-פרוג. הקטע הוא שלעיתים רבות הם זולגים לכל מיני כיוונים שונים, והדבר היחיד שאפשר להגיד עליהם בבירור ומבלי לטעות זה שהם פורקיופיין טרי.

זו לא אמת מוחלטת

כפי שאתה יודע, אפילו אנשי פלויד טוענים שהם לא פרוג. אם וילסון טוען שהוא לא פלויד, הוא צודק. הוא באמת לא. ועדיין הוא נשמע מאוד דומה לפלויד בקטעים מסוימים. זה לא לטובתו. אם אתה רוצה לקרוא לפורקיופיין ניאו-פרוג, אז גם זה מתאים. זה מה שכתבתי במדריך, פחות או יותר. אני לא חושב שצריך להקדיש ללהקה הזאת כל כך הרבה תשומת לב. אוקיי, הם מכרו הרבה אלבומים. אז מה? המוזיקה שלהם לא מדהימה. עוד להקה.

אה, פה כבר אנחנו מגיעים למשהו אחר

קודם כל, הם לא מכרו כל כך הרבה אלבומים, ועד האלבום האחרון, כל האלבומים שלהם הוצאו בלייבל פרטי, ולחברי הלהקה היו עבודות יומיות. מעבר לזה, לדעתי המוסיקה שלהם מדהימה למדי, ושהם לא עוד להקה בכלל. אבל זה כבר עניין של טעם אישי וכו'. פרוג מובהק כמו TFK, בכל אופן, הם לא.

הכל יחסי, אתה יודע

אולי עץ הקיפוד לא מכרו כמו מיכאל יקסון, אבל עדיין הם הצליחו לארגן סיבוב הופעות שהגיע גם לישראל, ומשמיעים אותם ברדיו די הרבה. "לדעתי המוסיקה שלהם מדהימה למדי, ושהם לא עוד להקה בכלל" כל להקה היא, בסופו של דבר, עוד להקה. וילסון הוא בחור מוכשר מאוד, באמת מוכשר, אבל זה לא עושה לי את זה. ועדיין כבודם במקומם מונח.

אוקיי, הכל יחסי

אם כן, צריך לשמוע את פורקיופיין טרי כי הם מכרו ממש מעט אלבומים. בהשוואה למכירות של התנ"ך ברחבי העולם, למשל, זה ממש בוטנים, פשוט תפוחי אדמה קטנים. שוב, עץ הדורבן, לא הקיפוד.

cut2

New member
דווקא

אם כבר אז פלויד, לדעתי, התבססו על הקלאסיקה בעיקר באספקט של מבני יצירות. זהו אספקט מהותי מאוד, ואין לזלזל בו, כמובן. אבל מבחינת מלודיות אני מתקשה לחשוב על מלודיות מבית PF שיכולות להזכיר לי באופן *לא* עקיף (דו-רה-מי-פה-סול-לה-סי-דו, אמרת?) מוסיקה קלאסית כלשהי. מלודיות עגולות נורא בד"כ, ונטולות דרמה/אימפרסיוניזם.

הנה דוגמאות

המוטיב הסימפוני של אקוז, וגם המוטיב החצוצרות של אטום הארט מאד'ר. כנ"ל גם פיתוח המוטיב המאיים ב"החומה", במיוחד בקטע The Trial. כנ"ל האילתור הבלוזי על רקע העיבוד הסימפוני ב"גרייט גיג אין דה סקיי". וכמובן Shine On, שבנוי בדיוק כמו פואמה סימפונית עם אילתורי בלוז באמצע.

dpascal2

New member
פורקיופיין טרי או תרי ?

עד כמה שזכור לי לא כתבת עליהם אף ביקורת למרות היותם להקה כה חשובה ומצויינת, יש סיבה מיוחדת ? אני גם חושב שהתג הפרוגרסיבי שמבקרים מצמידים להם מאולץ משהו, צריך להמציא ז`אנר חדש: "רלוונטי-לאוהבי-פרוג",

למעלה