Opeth

זה משנה לקוראים שלך

סקירה = מידע בסיסי לפני האירוע. ביקורת = דעה אישית אחרי האירוע. יש הבדל ברור בין השניים. פשוט תשים לב לזה, כי זה משפיע גם על הקוראים שלך.

Rudess

New member
ברייטמן

אני כותב את דעתי האישית על ההופעה, אי לכך זאת ביקורת לפי ההגדרה שלך.

Rudess

New member
סבבה

על מה אתה מבסס את מה שאתה כותב?

זה שסקירה היא לא ביקורת - ברור. אבל ממתי סקירה מתייחסת רק לארוע שעתיד לקרות (כפי שכתבת: Preview - פרסום מידע לפני המופע)? תעיף מבט כיצד מתרגמים לאנגלית את המילה ב-Morfix. survey ; description, summary ; study, investigation, poll אני לא רואה כאן Preview ולא מילה אנגלית אחרת בעלת אותה משמעות. כל המילים המוצעות מתייחסות להווה או לעבר.

על סמך הנסיון שלי

כשעבדתי ברדיו, תמיד אמרנו "סקירה" כאשר דיברנו על מסירת עובדות מן העבר, או על דיווח שוטף של אירועים מתוכננים. אפשר לתרגם את זה לכל מיני מילים (Preview ואפילו Report או אולי גם Overview). בכל אופן, המונח 'ביקורת' (Review) כולל בתוכו באנגלית את התחילית RE שמשמעותה בחלק מן המקרים היא "בדיקה מחדש". זה אומר שאנחנו "מביטים שוב במה שהבטנו בעבר". סוג של 'מבט שני'. הביקורת תמיד באה אחרי האירוע, ואילו הסקירה יכולה לבוא רק לפניו.

moshel

New member
לפי דעתי זה בכלל לא נכון

סקירה מתיחסת לסיקור אירוע מבחינת ההבטים הטכניים רשימת השירים התלבושות כמות האנשים שהיו נוכחים באירוע וכ"ד ביקורת מתיחסת לצד הביקורתי של האירוע הרי אומר האם ההופעה היתה טובה האם הביצועים היו נקיים מטעויות האם נהנתי מההופעה האם השרות בכניסה ובקופה היה טוב וכ"ד בקיצור: סקירה באה מהמילה לסקור מבחינה טכנית את האירוע ביקורת באה לבקר לתת הערות בונות ולתת ציון ואין קשר להווה עבר או עתיד שני מונחים שונים לשני דברים שונים

זה הרבה יותר מורכב

המילה "סקירה" לא תפסה טוב בעברית. באנגלית, יש שני מונחים מאוד מקובלים בז'רגון העיתונאי: אחד זה "פריוויו", שנועד לתת עובדות על אירוע שעומד להתקיים. השני הוא "ריוויו", שבו המבקר מביע את דעתו על האירוע שהתרחש (בדרך כלל אמש או אתמול). אלו מונחים ששייכים בעיקר לעיתונות התרבות והאמנות. בז'אנר העיתונאי הכללי (פוליטיקה, חברה, כלכלה) נהוג בעיקר לדבר על "דיווח" ו"כתבה" (Report). מכיוון שאין שום טעם לתת עובדות יבשות לאחר קיום האירוע (שהרי אין הרבה מה לספר, ואין לכתב אפשרות לדעת את כמות הנוכחים, למשל, כי לא תמיד המידע הזה נמסר לו), הרי ש'סקירה' בדרך כלל מוגבלת לזמן שלפני האירוע, בעוד ש'ביקורת' נועדה לסכם אותו אחרי שהתקיים.

orbiti

New member
אני לא בטוח שאתה צודק

לדעתי דווקא הפירוש של מושל הוא הנכון יותר. למרות מה שאתה אומר, בעיתונים, למשל, יש כמות עצומה של ידיעות מסוקרות, עם דיווח טכני לחלוטין של מה שהתרחש. מעבר לכך, יש גם דיעות וביקורות, אבל הרוב הגדול של החומר העיתונאי הוא בדיוק מה שאתה מתאר - סקירות טכניות של מה שהתרחש. אגב, בבילון מתרגם 'סקירה' ל" nf. review, survey, reviewal, revue, conspectus; look, glance " המילה האנגלית Preview, מתורגמת ל'הצגה מקדימה', ולדעתי היא בהחלט לא משתמעת מהמילה 'סקירה' לבדה.

בבילון מילון גרוע ביותר

לבבילון, אגב, אין שום סמכות בשלנית. מדובר בתאגיד ישראלי שפיתח תוכנה. אין מומחים שבנו את המילון הזה עם איזושהי סמכות אקדמית. המילונים הטובים בעולם, כמו אוקספורד או קיימברידג' או וובסטר, לא משתינים על בבילון ממטר. לגבי מה שאמרת - צריך להבדיל בין עיתונות פוליטית-מדינית ובין עיתונות של תרבות ואמנות. בהקשר התרבותי-אמנותי, למונחים כמו סיקור וביקורת יש משמעות אחרת. הביקורת היא תמיד על האירוע שהיה, בעוד שהסיקור נוטה לספק עובדות על מה שיתקיים (נתונים יבשים) או פשוט "להיות באירוע". משמעות המילה "סיקור", ברוב המקרים, היא פשוט נוכחות פיזית באירוע עצמו בלי הדיווח שבא אחריו או במהלכו.

הרבה יותר פשוט

אם אתה מדווח על משהו שכבר היה, תגיד "ביקורת". אם אתה עושה כתבה על מה ש*עתיד* להיות, תגיד "סקירה". זה פשוט.

Rudess

New member
כן המפקד

למרות שאין רע בלסקור אירוע שהתקיים. תקרא לזה סקירה,ביקורת, מבחינתי לא משנה ההגדרה, אלא התוכן ומה שיש בגוף הכתבה. ואגב, הראיון היה מעניין מאד, אני אסיים לערוך אותו כנראה הערב או מחר וזה יעלה בימים הקרובים לאתר.

MajorWinters

New member
אבל זו טעות! פשוט טעות!

לפני אירוע עושים preview. שהוא קדימון (אין לזה מילה ממש שכיחה בעברית). "ג'ון אנדרסון יופיע בארץ וצפוי לבצע את השירים שלו משנות ה70 כשלגופו בגדים בעיצוב של רוג'ר דין" זה קדימון. זהו הפריוויו סקירה. היא Overview, והיא חייבת להתבצע אחרי האירוע! "ג'ון אנרסון עלה לבמה, עם בגדים צהובים מזארא, וביצע שירים משנות ה80" ביקורת, היא הבעת דיעה. היא צריכה להתבצע אחרי גם. כמו סקירה, רק עם דיעה. "ג'ון אנדרסון עלה עם בגדים צהובים נוראיים, ואכזב כשביצע רק את החומר החלש משנות ה80"

בגלל זה אני אומר

שבעברית התקבל, איכשהו, המושג 'סקירה' כתרגום למילה preview. קדימון זה בכלל פרומו (התבלבלת....).

MajorWinters

New member
לא לא לא לא לא!

סקירה, באה אחרי! חובה! סקירה היא כמו ביקורת, אבל ללא דיעה, אינפורמטיבית. תמצות האירוע\דיסק\דבר אחר! Preview זה אולי לא קדימון. אבל גם קדימון, פרומו הוא סוג של preview. אתה הולך לראות מה תקבל.

תשמע, תראה, תשמע

אין שום טעם בסקירה אחרי האירוע - מה תגיד? היה זמר, הקהל מחא כפיים והלך הביתה? מה שמעניין אנשים אחרי מופע אמנותי/בידורי זה ביקורת. היה טוב או לא היה טוב? זה מה שמעניין. סקירה זה עובדות יבשות לפני האירוע, כמו "איקס יעשה וויי במקום זד". אתה יכול להתווכח כמה שאתה רוצה, אבל אין הבדל גדול בין פריוויו ובין סקירה בתחום התרבות. בתחום העיתונאי הרגיל (פוליטיקה וכלכלה) יש כבר עניין של דיווחים או כתבות, שזה כמעט אותו דבר (ריפורט).

MajorWinters

New member
אני מרגיש כמו מכונת מיחזור: לא לא!

סקירה. מציגה עובדות יבשות. מה יש לסקר אחרי? רשימת שירים, מה הם לבשו (במידה וזה מעניין נניח), איך הדיסק בנוי (קונספט לא קונספט), כמה שירים. כמה זמן עבדו עליו... בביקורות שלך יש הרבה חלקים "סוקרים". Preview זה נניח שיר אחד מתוך אלבום. קטעים של 30 שניות מתוך דיסק. "X יעשה Y במקום Z" זה פשוט ציון עובדה או השערה.

למעלה