אבישי - ../images/Emo18.gif, חפירה
זה חשוב להתחנף, אבל חשוב גם לא להרוס את זה בשנה הבאה. אם אתה באמת רוצה להשתפר כדי להיכנס לעיוני אתה צריך להציב לך מטרה וללכת לכיוונה בלי לסטות בכלל. זה אומר שאם מורה עושה משהו לא לטעמך, אתה לא צועק עליה ויוצא מהכיתה. כי מה לעשות, בית ספר זה לא תכנית לבקשתנו. אתה צריך לנסות להשתתף הרבה, להיות מושלם מבחינת הערכת מורה שזה אומר תמיד לבוא עם ציוד ותמיד להכין שיעורי בית (ועם כמה שזה מציק ומעצבן עדיף להכין לבד ולא להעתיק כי אתה נדפק בסוף; גם אם לא תופסים אותך, יהיה לך יותר קשה ללמוד למבחן). אתה צריך להראות רצון והשקעה הפעם
יותר מתמיד. אם משהו ברמת החומר לא מובן לך - תיגש למורה. היא לא תצחק עליך ותזלזל בך אם תראה רצון והשקעה לאורך השנה במקצוע. היא תרצה לעזור לך. אם היא לא עוזרת לך תמיד יש מורות אחרות למקצוע. בקשר לתעודה שלך (אני אגיב פה) - אני חושב שאתה יכול להפחית משמעותית את כמות הנכשלים שלך. בשל"ח באמת שאין מה להיכשל. זה סתם מקצוע מיותר, החומר למבחנים ממש דל וקצר. זה אומר שאם אתה לומד למבחנים העלובים בשל"ח אתה בקלות מוציא 100 ואם אתה מגיע לסיורים, לא מפריע ומתנהג יפה - בקלות יש לך 100 בשל"ח בתעודה. בקשר לספרות ולתנ"ך - תאמין לי, אלו מקצועות שמשעממים לי את החיים ואת המוות - והנה, אני בכל זאת לומד אותם, וגם אתה צריך! אתה חייב להשקיע במקצועות האלו. אלו מקצועות עם חומר שטיפה יותר קשה ללמוד וחשוב שתגיע לתיכון עם הרגלי למידה. בכיתה ט', למבחן ממוצע בהיסטוריה, למדתי 10 דפים. בתיכון זה כבר קופץ ל30-40 לפחות. חשוב שתקנה לעצמך השנה הרגלי למידה - ואם קשה גש למחנכת, אני בטוח שישמחו לעזור לך. אני אספר לך משהו שאני אגדיר כ"רצח עם". היה לי השנה מבחן בהיסטוריה על שתי העליות הראשונות, הנאציזם, ארץ ישראל תחת שלטון הבריטים והישוב העברי בכלליות. חומר משעמם לכל הדעות. בתקופה הזו הייתי לומד יום לפני מבחן והיה מספיק לי. עכשיו, החומר למבחן הזה היה מבוסס על הרצאות שילדים עשו לאורך מחצית א', ככה שלא הכל היה כתוב טוב והיו דברים שאפילו היו בהם טעויות. (והמורה להיסטוריה אישרה. אחר כך קיזזו לנו נקודות אבל זה לא העניין). במשך כל יום שבת, יום לפני המבחן, הייתי עסוק רק בלהכין את החומר ולדבר עם אחרים (וגם לעזור לחלק מהם). בסוף בשעה 9 ורבע בערב התחלתי ללמוד, ועד 5 לפנות בוקר ישבתי ולמדתי את החומר. זה היה סיוט. מזלי שהמבחן היה שעה ראשונה, באתי, עשיתי אותו, חזרתי הביתה וישר למיטה. קיבלתי 100, בזמן שילדים אחרים היו מוותרים לעצמם, הולכים לישון ונכשלים. זה חשוב שלא תוותר לעצמך כי זה ישתלם לך בסוף!
ואחרי החפירה אני אסכם לך את זה לעצות:
להתחנף למורה, אבל לא יותר מדי. להשתתף, להצביע, לשאול אם לא הבנת. מחברת תמיד מסודרת!! תכתוב את כל מה שהמורה אומרת, יהיה לך יותר קל להתכונן למבחנים אחר כך. שיעורי בית תכין לבד חוץ מנסיבות מיוחדות שבאמת לא היה לך זמן ואז תבקש מחבר טוב שכן עשה. אבל באמת שאני ממליץ לך לא להעתיק שיעורי בית. חוץ מזה, יש עוד כמה דברים קטנים. תדאג שבכל העבודות שאתה מגיש לא יהיו שגיאות כתיב והן יהיו אסתטיות. עוד משהו - להגיש הכל בזמן. אם יש לך סיבה מוצדקת באמת, גש עם פתק מההורים ולא ביום ההגשה!
לא להתחצף למורים. פעם אחת המורה החמודה ישתבח שמה לעברית צעקה עליי כי שאלתי שאלה מסכנה. (אתה כפוי טובה! אתה אומר שאני לא X? שאני לא Y?) ועם כמה שאני צדקתי והיא טעתה, ועם כמה שלא מגיע לי שמורות יצעקו עלי, אתה לא צריך להיות הצודק אלא החכם. אל תעשה סצנות... אל תגיב וזהו. גם לא צריך לגשת אליה ישר בסוף השיעור כשהיא עדיין רוצה לערוף לך את הראש. ושוב, אם תעשה לה סצנות, אתה תיפגע. לה לא אכפת, בסה"כ.
למידה למבחנים: לא ללמוד ברגע האחרון. ראית מה קרה לי בהיסטוריה? באמת שאני לא מבין איך עשיתי את זה, כי כל המחקרים מעידים על כך שצריך שינה טובה כדי לזכור חומר וכו'. אתה צריך שכל החומר שנכתב על הלוח יהיה אצלך במחברת, ובשיעורי חזרה לפני מבחנים תכתוב דברים שהמורה אומרת בנקודות. תחלק את הלמידה, תרשה לעצמך לקחת קצת הפסקות. זה לא אפקטיבי לחרוש, המוח צריך לנוח.
עבודות לחופש:אם קיבלת עבודה לחופש, באמת מומלץ שתעשה אותה. בסה"כ, אתה צריך להפתיע. תפתיע את המחנכת שלך ואת כל המורים שימשיכו איתך לשנה הבאה. אם אתה באמת רוצה את זה, תעשה את מה שכתבתי ואתה תצליח יותר.
מקווה שתצליח. (ולמרות שנשמע מההודעה כאילו אני כל היום יושב וחורש בתוך הספרים והמחברות, אני לא. ככל שתהיה מאורגן יותר ואחראי יותר, ככה יהיה לך יותר קל ללמוד לפני המבחן).