תמר, אני לא בונה על ביה"ס בשביל זה.
יש לי ילד מאד חריג. לא יודעת אם זה עניין של מחוננות או לא, אבל זה ילד עם סקרנות יוצאת דופן ויכולת אנליטית מאד גבוהה, יחד עם אינטיליגנציה רגשית שאני לפחות לא מכירה אצל בני גילו. מה שאני עושה, זה דואגת לו מחוץ לתחומי בית הספר. אני אתן לך דוגמא - לפעמים הוא "נדלק" על נושא מסויים שהם לומדים בכתה - זה יכול להיות איזו נקודה איזוטרית לחלוטין מתוך חומר הלימוד, או משהו באמת יותר בזרם המרכזי של החומר הנלמד. אם הוא מביע רצון להעמיק בנושא הזה, אני מעמידה לרשותו את כל המשאבים שאני יכולה לתת. למשל, בכתה ג' הם למדו אגדות של הנס כריסטיאן אנדרסן. הוא חזר הביתה מלא התלהבות לנושא - חיפשתי יחד איתו חומר באינטרנט על אנדרסן, שכרנו ב"אוזן השלישית" את הסרט על הנס כריסטיאן אנדרסן עם דני קיי, הלכנו לספריה וקראנו חומר על אנדרסן, מצאתי לו פרק ב"משלגיה ועד אמיל" הנהדר של אוריאל אופק שמספר על אנדרסן (הברווזון המכוער), ואחרי שהוא קרא את החומר, הוא כתב עבודה על הנס כריסטיאן אנדרסן, שכללה פרק על הביוגרפיה שלו, פרק על האגדות שהוא כתב (כולל השוואות מקסימות לסיפורים מודרניים כדי להראות את ההשפעה של אנדרסן על סופרים שבאו אחריו), פרק על פרס אנדרסן לספרות ילדים, פרק על מפעלי הנצחה (מרכזים, פסלים, בולים וכו'), פרק עם ביקורת שלו על הסרט ופרק עם קומיקס שהוא צייר על הברווזון המכוער. דוגמא אחרת - בכתה ד' הכתה שלו עשתה את טקס יום הזכרון ליצחק רבין בביה"ס. הוא חזר מאד נרגש מהשיר "הו, רב חובל", ואני סיפרתי לו שהשיר הזה נכתב על הרצח של לינקולן. הוא היה נרגש לגלות שרבין לא היה המנהיג היחיד שנרצח, ושגם לינקולן לא היה היחיד. הוא מצא הרבה קווי דמיון בין המנהיגים. בעקבות העניין שלו בנושא, שוב ביקרנו בספריה ושוטטנו באינטרנט, והוא כתב עבודה (מדהימה, לדעתי הבלתי אובייקטיבית בעליל) על רציחות פוליטיות. אני לא מצפה מבית הספר שיעשיר אותו באופן מיוחד. יש בכתה שלו כ-40 תלמידים, ולדעתי למורה יש יותר מדי עבודה גם בלי לדאוג לצרכים המיוחדים של הילד השקט שלי, שלא מפריע לה בשעורים. העשרה הוא מקבל בבית או בחוגים מחוץ לבית הספר. המורה, כמובן, שמחה לאפשר לו להציג את העבודות שלו בפני הכתה או דברים מהסוג הזה, אבל באמת שביה"ס לא משתתף באופן מיוחד בהעשרה שלו מהסוג הזה. לדעתי, לי יש הרבה יותר כלים כדי לעשות את זה.