NEW YORK

מבינה, שזה לא ממש מעניין אותכם...

חבל, כי לקרוא, בכל זאות מעניין... לא נפלתי מהכיסא, כאשר הסבירו לי, כמה הוא אדריכל מעולה, אומן גדול! אולי כן, אולי לא, את זה נדעה רק עוד עשרות, או מאות שנים יותר מאוחר... להתיחס לסביבה עירונית, כל-כך מרכזית, בכל זאת לא פשוט... דניאל, כמה שמאט זמן הייה בארץ, דבר אחד למד היתב: להגיד על עצמו, כמה הוא מצויין! בסוף עוד יקבלו, כעובדה...

אלי ו.

New member
כוחני, מגלומני, פטריוטי עד בחילה

מאוד מתאים לניו יורק ולארה"ב שאחרי ה 11 בספטמבר. מגדלי התאומים היו סמל של מנהטן מדרום, כל מה שהיה פחות מזה היה יוצר אכזבה. ברור שכל תכנון היה צריך להיות גדול יותר ומרשים יותר מהמגדלים הקודמים, ומהתמונה אולי הוא גם יצליח.

../images/Emo6.gif כותרת מושלמת! אם הייתי כותבת

אולי היו חושבים, שהקנה...ומקנה ! בהחלט , אבל לא באיש, אלא בפרויקט...

amonit

New member
מעניין כן, תוצאה לא משהוא.

לא חייבים תמיד לבנות מוניומנטים אורבנים, ואנדרטאות הנוגעות בשמיים. אני מבינה את המחשבה והקונספט, חישובי הגובה ועוד.יפה שהתיחס לכלל המרכיבים את הפתרונות שלו אני פחות אוהבת. לטעמי, לא לבנות לגובה, להשאיר מטופח, ואת הבור לא חייבים למלא. הבור הוא בור.

לא הזמינו ממני סקיצה...../images/Emo3.gif אבל,

אני שונת מגדלים...כתבתי על זה כבר כמה פעמים...לעיר להתייחס כשטח נדל"ני טעות אפילו כלכלית! כי בערים שיש רצון לאנשים לגור, אפשר להגיע למחירי נדל"ן גדולים! מאז, שבתל אביב בלי שכל בונים מגדלים, ערך הקרקע בעיר יורד! הפרויקט הזה מורכב מאוד, ואני לא מכירה את ניו יורק, שאפילו הייתי יכולה לגבש דעה...יש לי רק תחושת בטן קצת מקצועית, לא יותר...לא חושבת, שאת הכוח העיר להתמודד עם המקום, אפשר לתרגם לגובה... בכל עבודת תכנון, צריך לעבור על כל הפרוגרמה בקפדנות, אבל לפעמים אנשים, שרושמים פרוגרמה שכזה, לא ממש מודעים לאפשרויות לא שגרתיות...אז, אם האדריכל חכם, מקורי, וגם לא רוצה לבנות אנדרטה לשמו, יכול לחפוך את הפרוגרמה...אם יש פגם בולט בשטח, שזה גם נתון פיזי, שיש לו חשיבות רגשית, היסטורית, לפי תחושת בטן, הייתי מתיחסת לזה ברצינות רבה...מאז את האזור קוראים לאפס הגדול...לא זוכרת מאיפה השם הזה, אבל גם לשם הזה יש הסימבוליקה רגשית משלו...אם יהיה מגדל שם, אז יגידו שזה מגדל אפס הגדול? לא רוצה סתם לבלבל לכם את המוח, אבל אחרי הכתבה הזאות, במאת חשבתי לבחור איזה אפס גדול ארכיחטקטוני שלנו, ולחשוב ביחד, מה היינו צריכים לעשות איתו... יש למישו רעיון?

אלי ו.

New member
מצטער אוה, אני לא מסכים איתך

מנהטן זה אי סלעי, שבנוי כולו לגובה. מבחינה נדל"נית מדובר באיזור מאוד יקר. קשה לי לחשוב על הרבה בנינים שמתבלטים בניו יורק ללא הגובה. (יש את גוגנהיים, מוזיאון המטרופוליטן, תחנת גרנד סנטרל ,הכנסיה בשדרה החמישית ועוד כמה) מנהטן מבחינה ארכיטקטונית נמדדת בקו השמים, יש לך את האמפייר סטייט בילדיניג, את בנין קרייזלר המדהים, בית סיטיבנק, בית מטרו לייף וכו'. מגדלי התאומים היו סמל, הם היו ענקיים, הגדולים והגבוהים ביותר בסביבה. הם היו יותר גבוהים מהאמפייר סטייט בילדינג. אף אמריקאי לא היה מוכן לקבל בנין נמוך יותר מהאמפייר סטייט בילדינג. הם רוצים בנין שיראה מברוקלין, סטטן איילנד וניו ג'רזי ויגדיר מחדש את קו הרקיע. יופי? פונקציונליות? זה חשוב, אבל זה לא מה שיזכה בתחרות! האמריקאים רוצים להראות לטרוריסטים אצבע משולשת, הנה אנחנו בונים מגדלים יותר גבוהים, יותר כוחניים. ככה אנחנו מראים שלא נכנענו לחבורת פנאטים מהמדבר.

אלי, מה יש להצטער?

יכול מאוד להיות, שאתה צודק! אני לא מהאנשים, שזה בראש מעייני, לא משתוקקת להגיע לניו יורק, ועם כל ארכה לאמריקאים, לא מתה על החשיבה שלהם... כאשר פותחים את מפות לונדון, שבולט הצבע ירוק, עם הפרקים, יכולים להגיד, שכל פיסת אדמה בעיר כמה זה יקר, מסכימה עם הלונדונים, שעיר, בראש ובראשונה לאנשים שחיים, עובדים, מסתובבים שם, והחשבון שלהם עבורי הגיני בהרבה!

אלי ו.

New member
אני לא מומחה לתכנון עירוני ולא מכיר

את לונדון, אבל בניו יורק יש ריאה ירוקה ענקית בשם הסנטרל פארק. חיי סוף השבוע סובבים סביב הפארק שנמצא ממש במרכז מנהטן. יש עוד פארקים קטנים יותר ויפים לא פחות כמו ריברסייד פארק, ועוד כיכרות ירוקות רבות. אם תסתכלי בקישור המצורף, (מנהטן זה האי בצד שמאל) תראי כמה שטח מוקצה לסנטרל פארק. מדובר במדשאות ענקיות, אגמים, גני חיות (שניים), מוקף במוזיאונים מעולים משני הצדדים (המטרופוליטן במזרח ואמנות מודרנית והפלנטריום במערב) בגלל הגודל הקטן של מנהטן והנגישות הגבוהה אני חושב שמתכנני העיר החליטו על ריכוזיות במקום לפזר פארקים קטנים יותר בכל העיר. אגב, אני ממש לא אוהב את ניו יורק. עיר מדהימה לבקר בה, עיר נהדרת לחיות בה בתור בתור רווק, עיר שקשה לאדם עם משפחה לחיות בה.

לא צריך להיות מומחה בתכנון עירוני,

כדי להגיד דעתך...אתה חי בעיר, מטייל, סובל או נהנה... בשבילי זה תכום מרתק, לא רק מפני שלמדתי (לגמרי במקרה נפלתי לקבוצת ניסיון באוניוורסיטה, ללמוד בצורה אחרת על תכנון עיר - דבר אחר, שבשנים אחרי זה סבלתי להסביר מה בדיק למדתי, אבל גיליתי יותר ויותר, כמה זה הייה לימיד חכם), אלא מפני שקשיר להסטוריה וכלכלה, כך כמובן לכל דבר... כמו שכתבתי, לא הייתי בניו יורק, לא "נשמתי את העיר" אבל יודעת די הרבה עלו, בגלל חשיבותו בתכנון ערים... אתה צודק בזה, שיש הצנטרל פרק, וגם בטח יודעה, שהבניינים המגורים מסביב הסנטרל פרק יקרים מאוד, בגלל איכותו המקום... יש הבדל אמום בתפיסה, אך שבנו את ניו יורק, לבין לונדון...(הדוגמה קלה, אבל את המחשבה אפשר לפתח גם לערים אחרים), שמתבסס על שתי דברים שונים מאוד: ניו יורק יחסית עיר צעירה, מרכז בלתי מעוררת של מדינה ענקית, דינמית מאוד, שעיקרון המקובל בחברה היעילות, מהירות, רצון לגדול, לרואת לעולם, וכמה שמעורב האוכלוסיה, הם אוהבים להגיד על עצמם, שהם אמריקאים! פרט קטן בעומה גדולה.דרך אגב, מעניין לחשוב, ש- USA = אמריקה? לא מעט שחצנות מצידם! מול זה, לונדון עיר מאוד ישנה, גדלה לעט, עם האימפריה הבריטית הגיעה לממדים ענקיים, אבל בכל זאת הדיפו לתפוס שטח יותר ויותר גדול, ולא לוותר על "הגג הפרטי" - האנגלים אוהבים את החיים הטובים, וכמו עשירים מדורי דורות, לא מעניין אותם שאלה, שהתעשרו לפני דקה, מה עושים... אנגלי לא יהיה וורק-אלכוליסט, לא שוכח, שחיים פעם אחד, את התה שלו, ואת הבירה שלו לא מחליף להתקדמות הסטרית בעבודה. מכירה קצת אמריקאים, שגרים בלונדון...מצליחנים, אבל בעצמם אומרים, שיותר נעים לגור באנגליה... אך זה קשור לתכנון עירוני? המנטליות מאוד משפיע על החלטות פוליטיות-כלכליות, והחלטות בעיר, תמיד החלטות כאלה, אפילו שבונים אנדרטה, או מוזיון... אחים ריכמן, יהודים חרידים ממוצא הונגרי, שבנו אימפרית נדל"ן בקנדה וב: USA - בלונדון הפסידו הון! אפשר להגיד על כמה השקעות ישראליות - לאחר הצלחה ראשונית התחילו להפסיד, בגלל אי ידיעה של מנטליות המקומיים... אוי, אני צריכה לעבוד, ועל הנושא הזה יכולה לכתוב ימים בלי הפסקה...

למעלה