neveu germain= אחיין "באופן מלא"?

אורנה161

New member
neveu germain= אחיין "באופן מלא"?

היי,
רוצה להתייעץ איתכם:
בצרפתית יש את המילה "germain" שבאמצעותה מדגישים כי שני אחים נולדו לאותם הורים, כלומר אחים משני הצדדים ולא חצי אחים.
אבל איך ניתן להגדיר בעברית אחיין "מלא" של מישהו (neveu germain בצרפתית), כלומר אם אני הדודה לצורך העניין, אז מישהו שהוא אחיין שלי באופן מלא כי אני ואמו נולדנו לאותם הורים?
יש רעיונות? (לצורך תרגום של תעודת ירושה).

תודה מראש

udilir

New member
להבנתי אלה מונחים שמיוחדים לחוק הצרפתי, ראי ...

כאן (selon le système actuel du droit civil français ...עם הפנייה לערך המתאים) ואם זה נכון למונח הנפוץ יותר ( cousins germains) אז קל וחומר לגבי סוגים שונים של אחיינים.

לכן אפשר לקחת דוגמא מהאנגלית (ובעקבותיה גם מהעברית) שמתעלמת מסוג היחסים בין ההורים ובה cousins germains הם first cousins (ובעברית "בני דודים מדרגה ראשונה" או סתם "בני דודים")
ולתרגם "אחיין מדרגה ראשונה" או סתם "אחיין". ברירת המחדל היא שההורים הם אחים ורק אם מדובר במקרה אחר - צריך לתת לו מונח מיוחד.

(אני כותב זאת כמי שאינו מומחה למינוח גנאולוגי-משפטי).

לדעתי, אם זה מסמך משפטי את חייבת לדייק

ולתרגם את כל ההגדרה המשתמעת מן המונח הצרפתי, כלומר: בני דודים שהוריהם היו אחים מלאים. משהו בסגנון הזה...

התשובה מורכבת משתי מדרגות

מדרגה ראשונה: האם מישהו ישתמש בתרגום ה"לא שלם" וייפול על מקרה ספציפי, שבו האבחנה בין אחים מלאים או לא הינה קריטית ו"עושה הבדל". רוב הסיכויים שזה לא יקרה. לפעמים יוצא לי לקרוא תרגומים של עצמי מתחילת הקריירה ואני מתחלחל מן הטעויות שעשיתי. ובכל זאת - אף אחד לא בא אליי בטענות לאורך כל השנים האלה.

מדרגה שנייה: אף אחד לא ייפגע מן התרגום הלא שלם, אבל הלקוח או מישהו אחר יעלה על ההשמטה. במקרה כזה, הטרגיות תלויה בתגובת הלקוח: אם יעשה סקנדל, יעשה סקנדל וגם ידרוש פיצוי כספי, או יסתפק ב נו-נו-נו גרידא. הניסיון שלי אומר שאם את מתרגמת טובה ברוב המקרים, הדבר יחלוף בלי תגובה חריפה או תגובה בכלל.

אם לא מאוחר, את יכולה לשלוח ללקוח הבהרה המפנה את תשומת ליבו להבדלה הייחודית בחוק הצרפתי ומשאירה בידיו את האפשרות לתקן את התרגום או להשאירו כמות שהוא. בלילות החורף האלה תמיד כדאי להיות מכוסה

udilir

New member
ההגדרה בעברית של אחיין כבן האח/אחות כבר כוללת בתוכה את הדיוק

מכיוון שמה שכל אדם סביר מבין בעברית ב"אח/אחות" הוא אח/אחות מלא/ה, אלא אם נאמר אחרת. רק במקרים שהקרבה לא מלאה והדבר מהותי - מציינים את הסוג הלא-מלא של הקרבה.

עד כמה שאני יכול לקבוע אפילו תרגומים משפטיים אנגלית <=> צרפתית משתמשים בצמד המונחים first cousins / cousins germains (מונח נפוץ הרבה יותר מ- neveu) למרות שהם לא שקולים בדיוק זה לזה.

ראה למשל נוסח אנגלי וצרפתי להסכם בין-לאומי של האו"ם ואת המונח המקביל המופיע בשתי השפות (חפש cousin בשניהם).

תראה, הנזק הפוטנציאלי הוא לא סימטרי

אם המתרגם פירט מה הכוונה ב germains אז הלקוח יחשוב שזאת הייתה התקרצצות מיותרת ו(אולי ) ימחק את זה מן התרגום לעברית.
אבל אם המתרגם השמיט את ה germain וזה פרט חשוב מבחינת הלקוח, אזי המתרגם יצטרך להסביר ולהמציא אסמכתאות לתקפות ההשמטה וגם אז לא בטוח שהלקוח יקבל את ההסברים.

אני תמיד מתייחס לעצמי בתור מתרגם ולא בתור משפטן ומשאיר את הפרשנות למשפטנים.

זה נכון עוד יותר אם מדובר במסמך ירושה שעלול להיות נשוא לתביעה משפטית בין היורשים.

Y. Welis

New member
מזכיר לי תרגום פיראטי לאיזו סידרה שראיתי לאחרונה, עם הביטוי

once removed... נדמה לי שתורגם 'שהוזזו'.

udilir

New member
לדעתי לא עשית טעות כלל, ראי תשובתי ל-"סוס כסוף" למעלה.

למעלה