השאלה הגדולה באמת
שאלה מצוינת, לדעתי. אחת השאלות החשובות ביותר שעל השואף הרוחני לשאול, השכם והערב, ברמות של דקות שמותאמות לנקודה בה הוא נמצא! אענה, ברשותך, בסיפור, קודם כל. זה ישר מהזכרון, אז תסלחו לי ... תלמיד: "איך אני יכול להגיע להארה?" טיך נאת האן: "אינך יכול." תלמיד: "מדוע?" טיך נאת: "כי להארה לא מגיעים. היא באה. כמו תאונה." תלמיד: "אז בשביל מה כל התרגול הזה, בשביל מה הכללים....?" טיך: "כדי להיות מועד לתאונה." תלמיד: "!!" ט:
ועכשיו פרשנות אישית: * פעולות במסגרת המציאות היחסית, לכשלעצמן, אינן יכולות להביא להארה. * מה הן כן יכולות לעשות? - הן יכולות לטהר את ההכרה. * ולמה זה טוב, לאור המטרה הסופית? - הארה נושפת בעורפנו. היא תמיד פה. תמיד היתה. תמיד תהיה. טבע-בודהא שלנו זה משהו שצריך ליצור - רק להכיר בו. לראות אותו. רעיונות השווא בקשר לטבע ה"עצמי" הם הדבר שמסתיר לנו אותו. * סילוק רעיונות השווא (דהיינו, הבורות) - על ידי התבוננות. אגב, זה מופיע כמעט במילים גם ביוגה סוטרה של פטנג'לי. * למה על ידי התבוננות דווקא? - מהי התבוננות, בעצם? מהי התבוננות אם לא הדבר עצמו? לראות! לראות את הדברים כפי שהם... * אז למה לא סתם להתבונן? בעיניים פתוחות, עצומות, או מה שלא יהיה? - משקפיים: עדשות יכולות להיות מלוטשות יותר, או מלוטשות פחות; נקיות יותר או נקיות פחות: אלה שני פקטורים שמשפיעים ישירות על איכות הראיה דרך המשקפיים האלה. המשקפיים = ההכרה; הליטוש = רמת הריכוז הנכון (סמה-סאטי וסמה-סמדהי); הניקיון = הטוהר (מוסר, ואוסף הסנקהרות והווסנות הבלתי-טהורות, שמביאות ללידה מחדש) אז איך בוחנים תרגול ודרך? 1. האם היא מטהרת את ההכרה ומסלקת באמת ובתמים את הסנקהרות? 2. האם היא משפרת את יכולת הריכוז *הנכון* שלנו (מבלי לייצר משהו אחר באמצע, מול העדשות, כי הרי אז נתבונן בדבר החדש... אחלה מנוחה, אבל איפה ההתבוננות בטבעם האמיתי של הדברים?) הבחינה הזו, כפי שאמרתי, היא בחינה שאמורה להתבצע לא רק כשבוחרים שיטה, מורה או משהו כזה, ברמה הכללית, אלה תוך כדי ההתבוננות עצמה. ישנן הרבה נקודות בתרגול ההתבוננות, בו המאמץ והכיוון יכולים להיות מוסטים לעבר הבלתי-רלוונטי. למתרגלים החרוצים והמנוסים אני ממליץ על המאמר the progress of insight שאמור לעזור בהבחנות הדקיקות תוך כדי התרגול עצמו. זוזו, תודה על השאלה - הלואי וכולנו נזכור אותה ברמה הראויה. ברכות
שאלה מצוינת, לדעתי. אחת השאלות החשובות ביותר שעל השואף הרוחני לשאול, השכם והערב, ברמות של דקות שמותאמות לנקודה בה הוא נמצא! אענה, ברשותך, בסיפור, קודם כל. זה ישר מהזכרון, אז תסלחו לי ... תלמיד: "איך אני יכול להגיע להארה?" טיך נאת האן: "אינך יכול." תלמיד: "מדוע?" טיך נאת: "כי להארה לא מגיעים. היא באה. כמו תאונה." תלמיד: "אז בשביל מה כל התרגול הזה, בשביל מה הכללים....?" טיך: "כדי להיות מועד לתאונה." תלמיד: "!!" ט: