Matres lectionis

Matres lectionis

פגשנו היום בטקסט באנגלית, שנושאו בלשנות עברית (!), את הביטוי הנ"ל וגם את הביטוי Lectiones mixtae. במילונים שבביתי אין מופיעים ביטויים אלה. מי יושיעני ויתרגם/יבהיר את פירושם?

unordained

New member
דרושים!

1. במה עוסק המאמר באופן יותר ספציפי? 2. אפשר את כל המשפט שבו מופיעים הביטויים האלה?

במה עוסק הטקסט?

הטקסט הינו "תוכן העניינים" של ספר דקדוק שנכתב במקורו בצרפתית ואח"כ תורגם לאנגלית. המשפט כולו: Consonants: (matres lectionis) indicating the timber or the quality of wowels.

kirishiman

New member
הפירוש המילולי של Matres lectionis

בלטינית זה אמהות של הרצאת דברים (או של קריאה). משמעותו של ביטוי זה הינה צורה מסויימת של ציון תנועות (vowels) באלף בית העברי. Lectiones mixtae משמעותו בלטינית היא הרצאות דברים (או קריאות או פרקי קריאה) מעורבות. לביטוי הזה אני לא מכיר משמעות נוספת, לבד מהמילולית.

Eldad S

New member
prima facie, חשבתי

ש-matres lectionis זה, כמו התרגום המילולי, אמות הקריאה (בעברית), ואז מדובר, אם הבינותי נכון, באותיות אהו"י. האם זה מתאים להקשר, יוסי? באשר ל-Lectiones mixtae, קריאות מעורבות (כלומר, צורות קריאה מעורבות), או קריאות שונות (כפי שגם כאן הציע kirishiman), האם ייתכן שמדובר בצורות שונות לנקד מילים?

כן, אלדד

אסתפק בשתי מילים כי לפני כן כתבתי תשובה ארוכה אך לצערי היא לא נקלטה משום מה. מנפלאות המחשב...

Eldad S

New member
מפלצת ההודעות הארורה: :)

יוסי, כאשר נעלמות לנו הודעות, אפשר לחפש אותן בשני מקומות: האחד, בכרטיס האישי שלנו (אם ביקשנו להציג הודעות אחרונות) - או בעזרת התכונה "הודעות השעה האחרונה", שאותה בוחרים בראש הפורום. והנה ה"הודעה הנעלמה" שלך: כל הכבוד לאלדד! 1. נאה דרשת! אכן אלה אמות הקריאה. איך לא חשבתי קודם על זה ש"matres" זה "אמות (אמהות)"? הלא בלטינית mater זה "אם (אמא)"! 2. זה מזכיר לי שהמילה הגרמנית "מוטרה" (שקשורה לבורג) תורגמה ל"אום", כי הלא "מוטר" בגרמנית זה "אם" (אמא). נחמד, נכון? 3. והמילה "מטריצה" תורגמה ל"אימה". זה קשור בין היתר לאומנות הדפוס. פעם היה רשום על הספרים :נדפס באמהות". הצעירים בוודאי לא יודעים זאת... 4. אלדד- לגבי שאלתך על הקריאות המעורבות- ייתכן. אינני בטוח. מרתק! תודה רבה, יוסי.

unordained

New member
ולי זה הזכיר

את הביטוי המופלא הרווח באנגלית על מנת לציין את האוניברסיטה שממנה באת - alma mater. ("מוסד האם"?) אבל זה נראה היה לי יותר מדי far fetched. כנראה שזה אף פעם לא ככה עם מילים. אגב, תרגום ל-far fetched?

Eldad S

New member
זה נכון.

alma mater, אם אינני טועה, זו ה"נפש האם" (זה הפירוש שאני נותן לזה, מקווה שאינני טועה בלטינית), וכמובן, כפי שאמרת, זוהי האוניברסיטה שבה למדת. זה ממש לא far-fetched. גם אני, דרך אגב, משתמש בביטוי באנגלית בהקשר העברי, כי ... אין לזה מלה אקוויוולנטית? far-fetched: לא הגיוני כל כך? לא מתקבל על הדעת במיוחד? בסבירות נמוכה מדי? עוד פירושים?

kirishiman

New member
alma mater פירושו המילולי בלטינית

הוא "האם המזינה". ולגבי far fetched, שפירושו המילולי הוא "מובא מרחוק" - אני סבור שיש קשר לאימרה היהודית "הרוצה לשקר ירחיק עדותו".

Eldad S

New member
א מזיניק :)

האם המזינה? יש לך גם סימוכין, תימוכין ואסמכתאות כלשהן? האם התרגום שאני הצעתי היה שגוי?

קרמיט524

New member
מוזר

alma היא "נשמה", ו-alma mater, היא אם הנשמה, להבדיל מהאם הטבעית. אל תשכחו שבעת בה נולד הביטוי, האוניברסיטה היתה גם בית ספר וגם בית. הנערים היו עוזבים את אמא שלהם בגיל די צעיר ועוברים לגור, פשוטו כמשמעו באוניברסיטה. הם החליפו את האמא הפיזית שלהם ב-"אמא של רוח/נפש/נשמה". אני לא יודעת איפה כאן ה-"חוליה החסרה" להזנה, אבל אשמח ללמוד ולהחכים!

kirishiman

New member
almus, -a, -um = שם תואר שפירושו

nourishing, דהיינו מזין(נה), מכלכל(ת). אם אתה רוצה אסמכתא נוספת (יעני second opinion
) קבל את הקישור. אז, לשאלתך ולצערי, הפעם התרגום שלך לא היה נכון, אלדד. קורה.

Eldad S

New member
מעניין ...

I stand corrected. ייתכן גם שהפירוש שאני הצעתי היה קביל (בתנאים אחרים), ראה כאן (אתר לשמות ילדים: מציעים את המשמעות soul, nourishing לשם Alma). החיפוש אחרי המונח alma באותו ברטלבי מפורסם (שאותו הצעת כ-second opinion
) הביא אותי ל-almanac, המלה הסמוכה. עד היום חשבתי שאני יודע מניין האטימולוגיה של המלה, וכעת - הופתעתי... את הסיפור שאני מכיר על מוצאה של המלה - אשמור להודעה הבאה. האם לך, או לאחרים, ידוע מדוע נקרא almanac בשם זה?

kirishiman

New member
לא מצאתי בלטינית את המונח alma

במובן של נשמה. נשמה זה anima ו- animus. לענין האטימולוגיה של "אלמנך" - עד כמה שאני יודע זה בא מערבית במובן של אל-מנאכ, כלומר ה- (הא הידיעה) לוח. ככל הזכור לי, בלוחות הערביים העתיקים, שמהם בא המונח, היו מופיעים גם דברי ספרות, כך שזה לא שימש כלוח שנה בלבד אלא גם כאבזר חינוכי-דידקטי.

Eldad S

New member
עכשיו זה כבר מוזר..

עד היום הייתי בטוח שבלטינית, מעבר ל-anima, "נפש" או "נשמה" זה גם alma (גם מכיוון שבצרפתית זה ame, עם accent circonflex מעל ל-a, וגם בשל המלה alma בספרדית ובאיטלקית). עכשיו, בעקבות הערתך ובדיקה נוספת במרחב הקיברנטי, אני מגלה ש-alma זה רק nourishing, nurturing - מזינה. נו-נו, לומדים... החכמתי, תודה לך! אלמנך, לפי מה שידעתי עד כה, מוצאה אכן מערבית, אל-מנאח' (מנאח' - הרבצת הגמלים [דומה למלה "מנוח" בעברית, אבל נראה לי שאין קשר אטימולוגי, ואולי כן יש, בכל זאת]): היו מרביצים את הגמלים בנאות המדבר, ושם, בעת המנוחה, היו מספרים סיפורים וכו' - וכידוע, אלמנך מכיל גם כל מיני סיפורים, מידע וכו'.

למעלה