LLR = Language Learning Revisited

Wednesday

New member
ללמוד שפה

שלום לכולם, וחג
שמח! אחרי הרבה קריאה ומעט השתתפות בפורום, הגעתי לכמה מסקנות: 1. שאני צריכה ללמוד שפה. 2. שהפורום הזה הוא המקום המתאים ביותר להתייעץ על לימוד שפה (שמתם לב איך המסקנות interconnected?
) יש לי עכשיו זמן פנוי פה ושם, ובשנה הבאה, כשאתגייס, אני מצפה לעוד יותר זמן (אולי אני טועה, אבל אמורות להיות די הרבה נסיעות ושעות לשרוף). ההתלבטות שלי היא כפולה: איזו שפה ללמוד, ובאילו שיטות. עברית אני מדברת, והאנגלית שלי שוטפת, אם כי לא עשירה במיוחד. בבית דיברו רוסית, אבל הרוסית שלי ממש לא משהו: אני קוראת שוטף, כותבת (עם הרבה שגיעוט
), ומדברת עם הרבה מאוד פאוזות. חשבתי אולי להשקיע בלימודי הרוסית, וממש ללמוד- כמו שלמדנו לשון (אני מאלה שנהנו ללמוד תחביר, ולדון באם מדובר בפסוקית כזו או אחרת
). מצד שני, חשבתי ללמוד ערבית. בזמנו, למדתי שנתיים ערבית בביה"ס ונראה לי נורא נורא מעניין להתחיל עם זה. אז מה אתם אומרים? לאיזה כיוון ללכת? וגם- על איזה שיטה אתם ממליצים? ספרי לימוד? קסטות? משהו אחר?
רבה למי שקרא עד פה, ו
מראש לעונים.

Eldad S

New member
הייתי הולך על ערבית, בראש ובראשונה,

וגם על רוסית, אולי אפילו בו-זמנית. רוסית - מצוין מבחינתך, כי יש לך רקע מהבית. אפשר "לרקוד על כל החתונות", לדעתי; אני, לדוגמה, רכשתי ספרי לימוד (היו לי/יש לי ספרי לימוד לרוסית בכמה שפות), והיו גם קלטות, וכמובן - השתדלתי גם להקשיב לתוכניות טלויזיה וכו', מה שבשבילך לא בעיה, כי את כבר מבינה רוסית באופן אינהרנטי. באשר לערבית - לדעתי, זה יכול להיות תרומה אדירה להשכלה, לתרבות ובכלל. הרי אנחנו חיים בין ערבים, יש ערבית בכל מקום, ובכלל, אני די משוחד: השפה הערבית הספרותית היא יפה, ועשירה, ומעניין מאוד ללמוד אותה. כאן, שוב, את יכולה להשתמש בכל העזרים הקיימים: ספרי לימוד, אולי קלטות, ותוכניות טלוויזיה לרוב, בפרט התוכניות המתורגמות לעברית. את יכולה, כאשר את מתקדמת קמעה, גם לקרוא את התרגום לערבית של סרטים באנגלית ושל תוכניות טלוויזיה בעברית, וכך לקלוט רבדים נוספים ולהטמיע מילים ומילות יחס בסיסיות. ערבית תורמת גם להיכרות טובה יותר עם העברית, או שמא עלי לומר זאת ההיפך: העברית תורמת ליכולת קליטה טובה יותר של הערבית. ייתכן גם שלימוד ערבית יספק לך בהמשך עבודה בתחום מסוים שקודם לא הייתה יכולה להיות לך נגישות אליו. בכל מקרה, לימוד שפות, לדעתי, מקנה תחושה של הישג, של הנאה, של כיף, של כיבוש תחום חדש, ושל יכולת אישית, וכמובן - מרחיב את יכולת התקשורת שלנו עם האנשים שסביבנו ועם בני עמים זרים ותרבויות אחרות.

Wednesday

New member
בטח קראתי ../images/Emo13.gif

ואפילו הגבתי (לעצמי...). קודם כל - תודה רבה על התגובה המפורטת, בהחלט שכנעת אותי לגבי הערבית. עכשיו נשאלת השאלה, איך להוציא את זה לפועל? האם יש המלצות לספרי לימוד ספציפיים טובים? מהנסיון שלי (עם עצמי
) ספר לימוד מסורבל מתסכל אותי עד כדי כך שאני נרתעת מהנושא בכללותו. יש לי גישה לספרייה של אוניברסיטת ת"א, אם זה משנה. פחות או יותר אותה שאלה לגבי רוסית - אז לקרוא אני אמשיך (קוראת עכשיו סופר רוסי מקסים
שכמעט ולא מתורגם לעברית, כך שאין לי ברירה אלא לקרוא ברוסית), אבל אני ממש ממש רוצה לעשות קצת "מעבר". ברור שהעיסוק המחודש שלי ברוסית (לא "נגעתי" בשפה 13 שנה...) שיפר גם את הקריאה וגם את הדיבור- אבל חוסר היכולת להביע רעיונות טיפה יותר מורכבים מ"הלכתי לחנות וקניתי חלב" (האמת שרעיונות מורכבים גם אין כ"כ בנמצא...
נתפשר על חוסר יכולת לנסח משפטים מורכבים?) מתסכלת מאוד. חשבתי אולי שלימוד של חוקים נטו: תחביר, מילות יחס, יעזור - למרות שהם אמורים להיות מנוסחים מעצמם (אינהרנטית, אמרת?
), איפשהו שם. מה אתה אומר, יש טעם, או שזה לא מתאים? שוב תודה.

Eldad S

New member
מה שאני מציע לך -

לבדוק קצת ספרים בנושא, ולראות מה מדבר אלייך. ספרי דקדוק יכול להיות דבר טוב, בייחוד ברוסית, שאותה את כבר מכירה "אינהרנטית" - אבל תמיד טוב לעבור על דקדוק של שפה שמכירים, כי את לומדת להכירו טוב יותר; חשוב, עם זאת, לשלב את הדקדוק עם משפטים ודוגמאות חיות, כך שהחומר לא יהיה משעמם וייקלט טוב יותר. קשה לי להמליץ לך על ספרים ספציפיים, בין ברוסית ובין בערבית. ציינת ש"ספר לימוד מסורבל" מתסכל אותך - אני דווקא הייתי מציע לך ללכת על ספרי לימוד קלילים ומזמינים: מקסימום, את יכולה לסיים אותם מהר, ולעבור לחומר יותר מתקדם.

האמת? אין לי זמן בגרוש

אבל אני מתה ללמוד איטלקית. אישית, לא מאמינה שאצליח ללמוד מספרים. רק מורה צמוד ושמיעת השפה ודיבור. אולי.

Eldad S

New member
אז אולי עם אחד מאותם

קורסים של ספר לימוד + קלטת, שבעזרתה את יכולה לשנן את הדיאלוגים וכו', ובספר משולבים גם הסברים על הדקדוק. משהו בסגנון של פרולוג, או Linguaphone, מה שהיה די רווח פעם.

ללמוד שפה בכיף- אספרנטו!

לנערה ששאלה איזו שפה כדאי ללמוד- אם מטרתך היא ללמוד לשם ההנאה, אני מציע לך ללמוד את השפה הבינלאומית אספרנטו, שהינה הקלה מכולן. תיהני מהלימוד יותר מאשר מכל שפה אחרת ותוכלי לשלוט בשפה תוך זמן קצר יחסית. לעומת זה, אם תלמדי כל שפה אחרת מן ההתחלה, לא תגיעי לכלל שליטה בה, אלא אם כן את "פנומן" לשוני... לימוד של כמה חודשים באספרנטו מאפשר לך להיפגש עם צעירים בכינוסים בחו"ל ולשוחח איתם בחופשיות או להתכתב איתם באינטרנט וכו/' וכו'. באף שפה אחרת לא תצליחי להגיע לרמה כזו כה מהר. לומדים אספרנטו ב- 10% מהזמן שדרוש ללמוד צרפתית, למשל.

nutmeg

New member
אם היה לי זמן

ללמוד עוד שפה הייתי לומדת סינית שהרי רוב אוכלוסיית העולם דוברת סינית... אבל לא בגלל זה. החשיבה שלהם מרתקת אותי ואופן החשיבה בא לידי ביטוי במבנה השפה. נו, אולי בפנסיה... אחחח חלומות!!

למעלה