Life On Mars

Investigations

New member
Life On Mars

ילדה שהולכת? לקולנוע? אמא שצועקת לא? אבא שאומר לה ללכת? חברים שלא ניראים באזור? מיקי מאוס גידל פרה? לאמי לכלבי וליצני? מה בואי מנסה לומר? יש כאן איזשהי יוצא נגד הקולנוע? הוליווד אולי? נגד משהו בתרבות האמריקאית? הרי באותו אלבום יש שיר שניקרא "אנדי וורהול" אייקון תרבותי בפניי עצמו? אני אישית הלכתי לאיבוד בין כל המסרים של בואי ואשמח להכוונה? ועוד שאלה מה לדעתכם גרם לשינוי הזה במוזיקה של בואי בשנות ה80? כמובן שאומן צריך לפעמים להשתנות ולחקור? אבל לי לא הייתה בעיה אם עוד פנינים כמו שקיבלנו בשנות ה70.

ממממ סוף סוף מוזיקה

השיר מעביר בקורת על המון דברים פשוט קשה למקד אותם... הבת מגורשת עקב רומן אסור כלשהו לדעתי... אולי משהו שקשור שוב בהומוסקסואליות ובעצם יש העברת ביקורת על הומופוביה וחינוך אטום בכלליות . הבריחה של הנערה היא לקולנוע וגם שם היא נתקלת באלימות אז ש גם ביקורת כלפי הקולנוע בברור . מעבר לביקורת על החברה האטומה ועל הקולנוע האלים השורה על מיקי מאוס די מכילה הכל בתוכה... מיקי מאוס הוא סמל תמימות וילדות וגידול פרות או בקר מסמל את שלבי ההתמסחרות שעברה הוליווד והמוזיקה בכלל . בקשר לשנות השמונים יש שיר באלבום "סקרי מונסטרס" שמסביר בדיוק את מה שעבר עליו . השיר נקרא "אופנה" הוא פשוט הלך יחד עם האופנה והתאים את עצמו לנחלת הרוב . אולי שבלבים יותר מאוחרים הוא כבר הפך להיות חלק יותר חשוב ומשמעותי באייטיז ופשע פשעי מוזיקה חמורים... שנות השישים והשבעים היו העשורים הכי מוצלחים שלו... פשוט אלבומי מופת אחד אחד בעע בטעות פתחתי עוד שרשור לגבי בואי... יותר כללי... תתפרע אם בא לך

Investigations

New member
ממ..

אולי הכוונה של השורה של מיקי מאוס מכוון למשהו יותר ממוקד על זה שהעכבר הקטן הוליד פרה זאת אומרת איבד פרופורציות? ושוב חזרנו לבעיה של הרבה אומנים רבים וטובים כדי לנסות לזכות באהבת הקהל או בכספו, האומן מנסה ל"התמסחר" ולהכנס למיין סטרים כיביכול אלא שפה הטעות הגדולה! אלו שרגיעו הגדולים של האומן ומכרה הכסף שלו היה בדרך כלל האלבומים שנעשו כנגד המיינסטרים כרצון לחדש כרצון ליצור מוסיקה שהוא אוהב ולא שאר העולם. ובזה הוא בעצם משיג את ההיפך ממה שרצה.

LEATHER REBEL

New member
ובכן...

לעניין שינויים, בואי השתנה כל הזמן, כי זה בטבע שלו. לעניין LET'S DANCE... העובדה בשטח היא, שמבחינת מכירות זהו אלבומו המסחרי ביותר. אפשר לא לאהוב אותו, אבל להתווכח עם עובדות זה משהו שאני אישית לא עושה. אפשר להתווכח עם עובדות, אבל זה רק גורם לטוען להיראות טיפש.

אכן הכי נמכר

השאלה היא למי באותה תקופה בואי הפך לאליל הבנות והמעריצים אוהבי הרוק שלו הפכו לילדות שהעריצו יותר איידול מאשר מוזיקה מורכבת ובעלת משמעות.... זה לא שאני סתם לא אוהב אותו יש סיבה מוצדקת... יצא לך לשמוע את האלבומים האחרונים שלו?

LEATHER REBEL

New member
אכן יצא לי

HEATEN הוא ממש טוב. לעניין "למי זה נמכר"... אספר לך על ביטוי אנגלי, A rose is a rose is a rose. ורד הוא תמיד ורד. באותו הקשר, גם כסף הוא כסף הוא כסף. לא משנה מי קנה את האלבום, LET'S DANCE הוא האלבום הנמכר ביותר של בואי, נ-ק-ו-ד-ה. כל נסיון להתווכח אינו מוכיח כלום, אבל באמת כ-ל-ו-ם. בעלית מייצרים שוקולד... אתה חושב שמעניין אותם בני כמה הצרכנים? העובדה שכל עוד זה נמכר, מספיקה להם. ואם פינק פלויד לא היו מוכרים תקליטים, אתה חושב שחברת התקליטים היתה ממשיכה להעסיק אותם? התשובה היא "לא". בסופו של דבר, כסף הוא הגורם הקובע, בין אם אני אוהב את הרעיון ובין אם לא.

Investigations

New member
לא כזה נורא לעומת

זה לא שיר כזה נוראי דווקא שיר נחמד אם כבר שיר של בואי מהשנים האלא הוא עוד שיר שקשור לריקוד שיתוף פעולה נוראי לדעתי אם מיק ג'אגר איך שני אומנים נהדרים כאלו נפגשים וזה כל מה שהם מצלחים לספק לנו? עדיף שימשיכו לשכב אחד אם נשות השני זה יצר לנו שיר יותר טובים מהם.

למרות שאני מכירה את השיר כבר שנים

לא ממש שמתי לב אליו, עד שהשתמשו בו בסדרה הבריטית שנושאת את שמו, לפני מספר חודשים. וזה שיר מעולה: דרמטי, סינמטי (תרתי משמע) בו זמנית מבקר את תרבות הפופ השטחית, אך גם חלק ממנה. הבית הראשון הוא יופי של ליריקה:
It's a god-awful small affair To the girl with the mousy hair But her mummy is yelling "No" And her daddy has told her to go But her friend is nowhere to be seen Now she walks through her sunken dream To the seat with the clearest view And she's hooked to the silver screen But the film is a saddening bore For she's lived it ten times or more She could spit in the eyes of fools As they ask her to focus on​
לנערה שרוצה ללכת לקולנוע עם חבר(ת)ה, זה עניין קריטי לקבל את הסכמת הוריה. הביטוי שבואי משתמש כאן: god-awful small afair, הוא לא פחות מהברקה. מסך הכסף מוכר לה אשליות, אף שחלומה-שלה שקע (sunken dream), אולי כי חברה לא הופיע. היא מרותקת למסך, אך הסרט משעמם, כי הוא דומה לחייה. בואי אומר כאן בעצם שה"פריק שואו" הקולנועי, הבידור הזול, לא ישווה למציאות שהיא "פריק שואו" בפני עצמו:
Sailors fighting in the dance hall Oh man! Look at those cavemen go It's the freakiest show Take a look at the Lawman Beating up the wrong guy Oh man! Wonder if he'll ever know He's in the best selling show Is there life on Mars?​
לא פלא שבחרו בשיר הזה לסדרה באותה שם: "תראו את איש החוק מרביץ לאדם הלא-נכון". זה קורה על המסך, לכאורה, אך זה משעמם כי זה כבר בנאלי; זה חלק מהמציאות, לא האסקפיזם שהנערה מחפשת. הבית השני קשה יותר לפיצוח. למיטב הבנתי, בואי ממשיך כאן את הביקורת כלפי תרבות הצריכה, שפשתה באנגליה:
It's on Amerika's tortured brow That Mickey Mouse has grown up a cow Now the workers have struck for fame 'Cause Lennon's on sale again See the mice in their million hordes From Ibeza to the Norfolk Broads Rule Britannia is out of bounds To my mother, my dog, and clowns But the film is a saddening bore 'Cause I wrote it ten times or more It's about to be writ again As I ask you to focus on​
האמריקניזציה של החברה הבריטית (מיקי מאוס, שגדל פתאום..), וקידוש המטריאליזם, שינו את תרבות מעמד הפועלים: הם מחפשים את התהילה.. כמו עכברים, הבריטים שוטפים את חופי איביזה (עד עצם היום הזה!) ונורפולק. לנון = Working Class Hero אולי, אך גם משחק מילים על "לנין". |Rule britannia is out of bounds... אולי הכוונה לסיום ההתייחסות לבריטניה כאל אימפריה, השולטת בעולם, ובמקומה עליית החברה הצרכנית, האסקפיסטית והנהנתנית. אבל מה שהופך את השיר ממסה ביקורתית ליצירת אמנות מרתקת הוא האירוניה: בואי מציג את עצמו, כחלק מאותו אסקפיזם. הוא שואו-מן, הוא מופיע עם תחפושות ואיפור. הצעירים שבאים להופעותיו באים כדי לברוח מחייהם החונקים והמשעממים. הוא מציע להם אלטרנטיבה שאינה שונה, לכאורה, מזו שמוצעת על ידי סרטי דיסני. חוץ מזה שאצלו הם גם יכולים לחשוב, ולגדול. הגלאם, שבואי היה חלק ממנו באותה תקופה, ניסה לשקף (בחלקו) דקדנטיות, הרס הסדר החברתי - אותה התפרקות שבואי גם מבקר, בשיר.

עכשיו זה ניתוח... כל הכבוד

אני חשבתי שaffair הוא בהקשר של רומן... עכשיו הכל ברור לי...

melancholy man

New member
יפה

נדמה לי שהעניין כאן, או הנקודה, כמו ששמת לב, היא השורה: But the film is a saddening bore 'Cause I wrote it ten times or more כלומר, בואי, לא רק מבקר את תרבות אלא מציין שהוא חלק ממנה, ושם את עצמו באותו סל עם הבידור הזול, אולי הוא אומר שהכל פופ, שהכל באנלי, ושום דבר על המסך או במוסיקה, לא ישתווה לדרמה האמתית של הגיבורה האמתית, זו שהולכת לסרט, אפילו לא השיר הזה, שנכתב עליה. אגב, נדמה לי שבשורה הזאת I הוא לא הנערה הזאת, אלא בואי עצמו, הוא כבר כתב את הדברים האלה עשר פעמים או יותר, הוא גם יכתוב אותם שוב, בעצם, הוא זה שמסתכל על הפריק שואו מסביבו ומשתעמם.

almogi

New member
אחלה ניתוח אבל...

תודה ציףציף, אני חושב שבאמת קלעת כאן לרוח של השיר, וזה יופי של ניתוח. הנה עוד קצת פרטים על השיר הנהדר הזה. תאמינו או לא אבל "? Life on Mars" (וסימן השאלה הוא חלק חשוב מהשם !) נכתב כפרודיה על השיר הזה. במקור זהו שיר צרפתי בשם Comme d'habitude. בואי שמע את השיר התאהב בו ורצה להקליט אותו לאלבומו השלישי (The man whosold the world). הוא כבר התחיל לעבוד עליו (השיר נקרא Even a Fool Learns to Love) בלי לדעת שבאותו זמן פול אנקה מכין גירסה אנגלית של השיר עבור פרנק סינטרה. האלבום My Way של סינטרה יצא קצת לפני The man who sold the world ןשיר הנושא הפך ללהיט ענק. לבואי היה ברור שלהוציא קאבר נוסף ל Comme d'habitude יראה פטתי (מה גם שפול אנקה קנה את הזכויות לשיר) , ולכן , בהרבה כאב לב, נאלץ לגנוז אותו. למרות זאת ב Hunky Dory הוא החליט קצת 'להתנקם' באנקה ובסינטרה: הוא לקח את האקורדים של Comme d'habitude (שהם כמובן גם האקורדים של My Way) ועל בסיס אותם אקורדים כתב שיר שלועג לתרבות האמריקאית (שסינטרה הוא אחד המייצגים המובהקים שלה). לא סתם הקולנוע זוכה למקום של כבוד בשיר - סינטרה היה גם שחקן מוכשר (זכה באוסקר) וחלק מהשורות בפזמון מרמזות על סרטים שלו. אגב - בהערות להקלטה של Hunky Dory בואי כותב "inspired by Frankie". .

כן, אבל

לא נראה לי שהשיר לועג לפרנק סינטרה; בואי העריך אותו (ומכאן Inspired by Frankie). פול אנקה לא היה מישהו שבואי היה טורח ללעוג לו; הם לא מאותה פלנטה בכלל. הביקורת של בואי נראית לי רחבה הרבה יותר מאשר נקמה אישית במאן דהוא. וממילא השיר שלו טוב יותר מ-My Way. האם זה באמת אותו chord progression? לא הייתי מזהה.

almogi

New member
בראיון איתו בואי מודה שזו פרודיה

הוא גם מתיחס לעליונות (לדעתו...) של המוסיקה האירופאית על האמריקאית (למרות שהוא מודה שהשילוב בין שתיהן נמצא בבסיס היצירה שלו). תסתכל כאן.

למעלה