../images/Emo91.gif ופתיל חדש
לאחר שקראתי בעיון את כל "פסטיבל אוסטן" (מותר לקרוא לזה כך, מבלי שיהיו לי שום כוונות שבעולם חלילה לזלזל בזה ?) שהתחולל פה לאחרונה, הלכתי ונברתי בזיכרוני (שביסודו הוא טוב למדי, touch wood, אך השנים מתחילות מדי פעם לתת אותותיהן בו) וחיפשתי שם של ספר שכשקראתיו, לפני שנים רבות, שהקסים אותי והזכיר לי את ספריה של אוסטן ואף-אבוי לי, חוסו, חוסו עלי-
אף התעלה בתכניו, בחדות דמויותיו, ברוחב היריעה שלו, בעושרו של הרקע ההיסטורי שלו, על יצירות אוסטן. וזהו "כמו בתוך ראי" של הסופרת קרליו קון. עלילתו של הספר מתרחשת בתחילת המאה ה-18 כאשר זירת התרחשויות נעה בין אנגליה לצרפת. במרכזו עומדת ברברה, נערה בריטית, בת אצילים, שאת קורותיה אנו מלווים החל מהיותה נערה בת 15 ועד לבגרותה ונישואיה. אין בכוונתי לפרט יתר על המידה מפאת
אך אסתפק ואומר שזהו ספר מרהיב ביופי תיאורה של תקופה היסטורית מרתקת, המצליח להחיות - באמצעות דמויות בלתי נשכחות – פסיפס אנושי שאפיין עולם של אהבות ותשוקות, תכסיסים ואינטריגות, פאר וריקבון, אמונה וכפירה, ציות למוסכמות ושבירתן. ישנן קולות המרבים להשוות את הספר הזה ל"חלף עם הרוח" האל מותי, בנימוקם ש"הוא מהווה עבור אנגליה וצרפת של תחילת המאה השמונה עשרה את אותו ראי פנורמי אשר היווה יצירתה של מרגרט מיטשל עבור ארה"ב של סוף המאה השמונה עשרה" אינני יודעת. קשה לי להטות את דעתי לכאן או לשם. זה הוא אפוס בו מתמזגים לתפארת אלמנטים היסטוריים עם מארג של דמויות מרתקות, שלא במהרה יישכחו. את הספר הנ"ל קראתי לפני מספר רב של שנים. לימים, נודע לי שהמחברת עובדת על ספר-המשך. מיותר לתאר בפניכם את הציפייה שאחזה בי לקראת הופעתו של הספר השני. אז – רכשתי אותו ובכריכה קשה, ובלונדון, ובחנות "DILLON " המפורסמת (והמוכר התברר כדמות הלקוחה הישר מן האגדות. אוי,אוי, היכן ישנם עוד מוכרים כמו האיש ההוא…..) ושילמתי עליו 15 לירות סטרלינג, שזה היה אז, ובעצם גם היום, סכום לגמרי לא מבוטל, והתחלתי לקרוא אותו ו……..האכזבה הייתה איומה. ממש רציתי לנער את כבוד הסופרת, ולזעוק לה: תאמרי לי, גבירתי הנאווה, בטוחה שזאת היית את שכתבת את שני הספרים ? מוכנה להישבע? ואם כן, אפשר אולי לדעת מה קרה לכשרון המבריק, למקוריות של הנרטיב, לאומץ ולתעוזה של הדמויות ? הוצאת אותן לחופשה יזומה? בקיצור, נפילה ניכרת, ממש לא מתקרב לאיכותו של הספר הראשון. בנאלי, סתמי, אנמי, שטחי למדי…. לא נותר אלא לבכות על ההוצאה הכספית …… וכעת, אני מגיעה לנושא הפתיל. האם קרו לכם מקרים בהם ספר הלהיב אתכם מעבר למשוער ואילו ספר ההמשך – לו ציפיתם בכיליון עיניים- היווה אכזבה קשה? אשמח לשמוע אתכם ועמכם הסליחה על אורכה של ההודעה.
לאחר שקראתי בעיון את כל "פסטיבל אוסטן" (מותר לקרוא לזה כך, מבלי שיהיו לי שום כוונות שבעולם חלילה לזלזל בזה ?) שהתחולל פה לאחרונה, הלכתי ונברתי בזיכרוני (שביסודו הוא טוב למדי, touch wood, אך השנים מתחילות מדי פעם לתת אותותיהן בו) וחיפשתי שם של ספר שכשקראתיו, לפני שנים רבות, שהקסים אותי והזכיר לי את ספריה של אוסטן ואף-אבוי לי, חוסו, חוסו עלי-