"מגובה הילד"

גאמי

New member
../images/Emo66.gif"מגובה הילד"

פינה חדשה בה ניתן יהיה להתדיין בסוגיות שונות כמועדים בינלאומיים ייחודיים המצויינים בעולם, או מועדים לשמחה הנחגגים בארץ או בתפוצות (בעבור הורים המתגוררים בחו"ל). והפעם ב"מגובה הילד", שבוע האינטרנט הבטוח. רבים מילדינו "מכורי מחשב" לפחות כמונו
אנו יכולים בקלות למצוא בשימושי המחשב השונים יתרונות רבים כגון:הרחבת אופקים, מיומנויות מחשב שונות, מוטוריקה עדינה, ריכוז ועוד, אך לא פעם אנו מגלים גם חסרונות וכן סכנות כגון: חשש מהתקשרות לדמויות וירטואליות מפוקפקות, התמכרות והסתגרות מול המסך ועוד. הביעו את דעתכם בהקשר ילדיכם, ספרו על אירועים הקשורים לחייהם הוירטואלים האינטראקטיבים של ילדיכם, חששותיכם, ניצחונותיכם ועוד. שבוע אינטרנט בטוח לכולנו.

גאמי

New member
טוב אז לסיפתח יש לי סיפור

שבוע אינטרנט בטוח", כך מוגדר האירוע החשוב הזה שמשרד החינוך מקצה לו כשבוע מלוח הלימודים השנתי. יושבים על הריצפה בחדר הספריה של בית הספר. שלוש כיתות א`, ביניהם נוכח גם בני, מחכים לפתיח ולמצגת שתתמלא באייקונים, וכל מיני סמלים מוסכמים מעולם האינטרנט, אליו נסחפו ילדינו הרכים בני השש והשבע. לאחר שברור מעל לכול ספק שכל אחד מהתלמידים, כבר ערך הכרות עמוקה עם המושג הבסיסי "אינטרנט", המסך מתמלא בניקים אטרקטיבים: "המתוקה מבגדד", "סקסית רכה ופראית", "יוכבד המשתוללת", "ביישן במצלמה" ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה. המורה שואלת את התלמידים האם הם מכירים כינויים אינטרנטים שכאלה ואומרת להם שכינויים אלה מכונים ניקים בשפת האינטרנט. לאחר מכן היא שואלת אותם, אלו מהכינויים נראים להם כינויים לאדם חיובי והאם יש כאלה שלא?. מתפתח דיון בנושא. מסתבר שה"מתוקה מבגדד" עשויה (בעיניים של ילד בכיתה א`) להיתפס כילדה בעלת זוג גומות חן וצמות שיכולה להיות שותפה לשיחה במסנג`ר, בסקייפ או לחילופין ב ICQ והם, הצעירים הללו, מכירים כל דרך תיקשור אפשרית באינטרנט . "יוכבד המשתוללת", לעומת זאת, היא ילדה קצת פראית, שהמורה עשויה להוציא לפינת הרגעות ולהרגיעה בשניות, "וביישן במצלמה" הוא לבטח ילד מתוק שלא כל כך אוהב להצטלם, כי הוריו תמיד מכריחים אותו לומר צ`יס למצלמה... ואני יושבת לי, מצטמקת בפינתי שעל הריצפה הקרה ומתחלחלת לנוכח המחשבה, אודות הקלות הבלתי נסבלת בה ניתן לגרום לילד רך להאמין שהעולם טוב, כמה קל להציע לו "סוכריה וירטואלית" במשפט תמים לכאורה כ"אתה נשמע ילד מאוד חכם ונעים" או אפילו כאשר אתה משתמש בניק של גיבור על כ"דיג`ימון" או "ספיידרמן עם טייץ". כמה סלולה מכאן הדרך בלטוות את קורי הזימה ולדובב את הילד להתקרב, להפתח ולמסור פרטים. ברור לי עוד יותר, שהילדים לא יצליחו בפרק זמן של חצי שעה עד שלושת רבעי שעה, להבין את חומרת הדברים, כמה העולם מלא בזאבים מייררים המשחרים לטירפם. ובכלל, האם מסר שכזה, שהעולם פרוץ והעולם הוירטואלי רק מקרב אלינו את הפריצות הזו, הוא מסר לצידו ובתחושתו היינו רוצים לגדל את ילדינו? הילדים פעורי פה, מקשיבים גם לסיפור על הרצח של אופיר רחום שהתפתה להגיע לרמאללה בעקבות ידידות וירטואלית עם בחורה שהזמינה אותו להתלוות אליה ומשם גורלו לא שפר כידוע. לפעמים צריך לזעזע, אך האם ילד בכיתה א` יכול לראות את הרווח הצר החוצץ בין גלישה חופשית באינטרנט לבין גלישה לאתר משחקים מבוקר יחסית כ"וואללה כיף"? האם אין הוא עשוי להגיע תוך שניות במנוע חיפוש זה או אחר, לשמות אתרים שמשחק הוא חלק מהם? כגון ""משחקים וירטואלים" או "שחק אותה עם בט`מן והערפד המוצץ" ולמצוא עצמו מזועזע, או חמור לא פחות, מושפע מהאיזור הפרוץ אליו נקלע? אני עדיין מנסה לחסום מילדיי כניסה חופשית לאימייל שלי, בו לא אחת מופיעות דמויות אקרובטיות במיוחד אותן אחראית לשלוח אלי חברה הדואגת שחיי יהפכו להיות מלאים ועשירים יותר. אך בלי צחוק אני חושבת ש ICQ, כבר ממזמן הפך ל I `M SICK OF YOU והחיפוש הפך מחלה, בכל הקשור לילדינו. ************************** האמת יש לי המון מה לספר על רון בנושא מחשבים ואהבתו אליהם, אך הפעם כתבתי רק על נושא האינטרנט הבטוח של אשתקד. עכשיו מעבירה את הכדור אליכם, מי רוצה לספר לנו איזה סיפור על היחסים החמים/הקרים של הפשוש עם המחשב? אריאלי את הראשונה שעולה לי, זוכרת עדיין את ניצחון בנך על דרישות חית המחמד שלו, העכבר האלקטרוני. האם היית זאת את?

אחת מהדעות הקדומות

שזנחתי לאחרונה במסגרת המעבר לחינוך בייתי היא ההסתייגות משימוש במחשב על ידי הילד שלי. במשך שנים שמעתי מרבים שזה לא טוב, שהילד יתמכר, שהוא אוהב את זה כי זו מערכת לא דינמית וכו' ולכן להגביל. לא הגבלתי את השימוש של יותם במחשב, אבל גם לא ניסיתי לעשות בזה שימוש מכוון ללימוד. לילד שלי יש עיכוב ענק בשפה שמעכב את כל התחומים האחרים, כך שנושא האינטרנט פחות רלוונטי לגביו כרגע. עם המעבר לחינוך ביתי החלטתי פשוט להשתמש במחשב ככלי לימודי, כיוון שיותם אוהב טכנולוגיה, טוב בזה (כמו אבא) ובאופן ברור מאוד לומד מהמחשב בהנאה. המטרה ההתחלתית שלי הייתה להחזיר לו את חדוות הלימוד שנגזלה ממנו במידת מה בשנים של תרפיה אינטנסיבית. לאחר כמה ניסיונות כושלים זנחתי לגמרי, נכון לעכשיו, את התרפיה ההתנהגותית (כולל תוכנות המבוססות על הגישה) - לא בלי אנחת רווחה קטנה. יועצת לחינוך ביתי לאוטיזם, בעצמה אימא, אמרה לי דבר מעניין - לימוד מול המחשב פותר את בעיית החרדה החברתית שבניסיון לעמוד בציפיות של מישהו אחר, שיש לרבים כל כך מילדינו. בלי המשקולת של החרדה, החוויה הופכת לחוויית לימוד נטו. איך להסתדר בסיטואציות חברתיות אפשר וצריך ללמד לחוד, כיוון שזו עבודה קשה כשלעצמה. אז עברנו לתוכנות מחשב לילדים ולאתרים מוצלחים באינטרנט, במקביל לדברים אחרים כמו עבודות יד, יציאות מרובות החוצה - לקניות, לפארק ולקבוצות משחק, ומשחקים ועבודה בבית ביחד ברוח RDI. נכון לעכשיו, במסגרת מטרות אקדמיות, אני מתמקדת על לימוד קריאה בתקווה שזה ייתן דחיפה לשפה. מה אני אגיד לכם?? שווה. בינתיים נראה שזה עובד היטב. הילד למד את כל ה-ABC בארבעה ימים מ-www.starfall.com, לומד את המספרים מדורה ובלוז קלוז, ואת הרגשות מהמשחקים של טיבו... השפה מתקדמת בצורה ברורה, הוא מתחיל להכיר את המקלדת, ולשנינו טוב יותר. חלק מהזמן אני יושבת איתו ליד המחשב (בעיקר עם תוכנות חדשות), וחלק מהזמן הוא יושב ומשחק לבד. מבחינתי הוא יכול לשבת ליד המחשב בלי הגבלה, אבל הוא בהחלט עושה גם דברים אחרים ביוזמתו וביוזמתי. הוא עצמו קובע לו את הגבול, וזה לא קרוב אפילו ל"כל היום". המסקנה העכשווית שלי: שווה להטיל ספק בדעות קדומות. שווה לנצל כל כלי לימודי שעובד - כולל מחשב וטלוויזיה. you live and learn...

ל י ל ך פ

New member
גם אני בעד לנצל את המחשב ללימוד

טוב, חוכמה גדולה, עומר עוד לא בן שלוש.. בשבועות האחרונים יש לו פריחה ענקית בדיבור, רוכש מילים חדשות כמעט כל יום, ויותר מזה, משתוקק ללמוד. מביא לנו חפצים כדי שנקרא בשמם, לומד מילים מביבימוצרט ולאחרונה גם מהמחשב. אנחנו בשלב כזה שבו כל כלי שמלמד מילים זה ברכה, בעתיד בטח נצטרך לצנזר. רק בימים האחרונים הוא למד להגיד תוף, דובי, ועוד כמה מהכוכבים של קומפי.. מצחיק, אבל דווקא הדברים ה"אוטיסטים" שבקלטות ובקומפי - החזרתיות האין סופית - הם מה שעוזרים לו ללמוד מילים.

אפרופו חזרתיות

לפעמים יותם "מסדר לעצמו" חזרתיות במשחקי המחשב. גם לזה אפשר להתייחס בכמה צורות. לא מעט בעלי מקצוע שהיכרתי במשך השנים היו רואים זאת כגרייה, ומתייחסים לזה כאל משהו שלילי. אבל מצד שני, כמו שאמרת, חזרתיות אכן עוזרת ללמידה (והגישה ההתנהגותית עצמה מבוססת עליה במידה רבה). אותי תמיד שיגעו החזרות המנג'סות בתרפיה התנהגותית מסורתית (להבדיל מ-VBA), וגם את יותם, אבל עד שלב מסויים הן היו אפקטיביות מאוד. היום, לעומת זאת, כשהחזרתיות באה מיוזמתו ובכיף - זה עובד בשבילו הרבה יותר טוב. ואני בעד מה שעובד.... זה מזכיר לי שבתחילת דרכנו, ד"ר לפסיכולוגיה ניסה לשכנע אותי שליותם יש אובססיות, והתעקשתי שאין לו. "אבל הוא אובססיבי לגבי ציור!" אמר לי בניצחון. נו, הילד פשוט אהב לצייר והיה טוב בזה. אני מניחה שאפשר לקרוא לזה אובססיה אם מתעקשים.... ההגדרה היא בעין המסתכל (או בפרדיגמות שיש לו כבר בראש).

galit65

New member
wow thank you!!!../images/Emo51.gif

תודה על שכתבת את שם האתר ללימוד הקריאה באנגלית, אנחנו הגענו לאמריקה לפני כחמישה חודשים והילד שלי עכשיו מתחיל ללמוד את השפה, הכל מחדש, אז אם יש לך עוד אתרים מעניינים שיכולים לעזור לו בשפה אשמח אם תכתבי. (הילד שלי בן 9 PDD)

זה באמת אתר מוצלח במיוחד

הנה עוד אתרים שאנחנו מבקרים בהם, יש בהם משחקים לימודיים ובכלל השימוש בשפה לצורך משחק יכול להיות גורם מאיץ לרכישתה. www.pbskids.com www.playhousedisney.com www.nickjr.com www.TVOkids.com - לכי לפעילויות ותגלגלי למטה, יש פעילויות ללימוד קריאה. (תודה ששאלת, גיליתי שם כמה משחקים חדשים שיכולים להתאים לנו!). חוץ מזה אנחנו משתמשים בעיקר בתוכנות, קנויות או מהספרייה. בספרייה מצאנו את התוכנות של BLUE'S CLUES, ויש גם JUMP START. קניתי כמה תוכנות במבצע של SCHOLASTIC והן בהחלט היו שוות את הכסף. אם אתם עובדים בגישה התנהגותית - התוכנות של LAUREATE נחשבות לטובות (לטעמנו הן היו התנהגותיות מדיי, ולא כיפיות מספיק). זה כמו שיעור ABA - הם אפילו רושמים נתונים בשבילך. התוכנות יקרות, אבל אפשר להזמין ולנסות במשך קצת יותר מחודש לפני שמחייבים אותך. הם לא שואלים שאלות כשאת מחזירה ואפשר להזמין ולהחזיר גם עשר פעמים בלי בעיה. http://www.laureatelearning.net/professionals602/ אני מציעה גם שתירשמי לקבוצות החינוך הביתי לאוטיזם ביאהו - יש ארבע או חמש - אני מצטערת שלא ידעתי עליהן קודם כי יש בהן הרבה מידע. ואת מוזמנת גם להתקשר אלינו - אנחנו בניו יורק 914-533-7235.

קרן ט

New member
טוב גם אני....

סיפור אחד אין לי... רק חשש. עידן מבלה המון במחשב וכמו שכתבת יש בזה גם דברים טובים והוא למד המון דרך המחשב. הבעיה היא שהוא קורא ה-כ-ל וזה לא תמיד לעניין. אין לו סינון מה חשוב/מעניין ומה לא. הוא פשוט קורא הכל. אז הוא כבר שאל אותי מה זה "לצאת מהארון" ועוד כל מיניי דברים בנוסף, יש כל מיניי משחקים שלצד המשחק יש צא'ט ואז כמו שכתבת...רמת הסיכון עולה. אני מוצאת את עצמי ממש מותרדת מהעניין ולא יודעת מה לעשות. עידן בן 7 וקצת אבל הוא מאוד תמים....

גאמי

New member
החשש הזה !!!

אמנם כל הורה ברמה זו או אחרת חושש מכך, אך באשר לילדינו אני חושבת שהחשש גדול יותר בשל תפיסתם פשוטו כמשמעו את הדברים אליהם הם נחשפים. כל כך צודקת.

ברכות לפינה החדשה והמועילה

אצלנו... ים וגל בני 4 . עד לפני חודשים בערך ים לא השתלט על העכבר ולכן כדי להשתמש בו היה זקוק לי או לאחיו. מאז ........הוא השתלט על העכבר ועל המחשב שלי !!!!!!! ולי אין סיכוי לגעת בו כשהוא בסביבה. מאז הוא למד את רזי האינטרנט ויודע להתחבר , לגלוש ולשמחתי בגילם אני יכולה עוד לכוון כיון שיש להם תיקיה במועדפים שרק אליה הם נכנסים . אממה.... לא פעם אני תופסת אותם נכנסים גם לתיקיות שלי במועדפים ומחפשים שם - למזלי בעיקר יש שם לינקים לאתרי חינוך , מקרא, וכאלה ..... יום האינטרנט הבטוח הוא חלק מפרויקט שאני עושה בבית ספרי לתלמידי כתה ה' - ותאמינו או לא - גם הם "החיות הקטנות" (והמתוקות) תמימים - ולא תמיד מזהים את הסכנות הטמונות בזה. אריאלי

לילית32

New member
אני ממש מזועזעת

יש לי ילדה בת 7 בכיתה א'. לא היה עולה בדעתי לספר לה על הרצח של אופיר נחום. אני חושבת שבגיל הזה יש לנו לא מעט שליטה לגבי מה קורה עם ילדינו וצריך לסנן להם את העולם. אני לא אומרת שלא צריך להזהיר ולהסביר על אנשים רעים אבל נראה לי שזו קצת היסחפות הסברים ברמה כזאת. אני יודעת שהרבה לא יסכימו איתי, אבל לי חשוב מאוד לשמר את התמימות הילדותית. הילדה שלי יודעת שהיא צריכה להיות חשדנית כלפי אנשים שהיא לא מכירה (למרות שהרי ידוע שרוב הדברים האלה קורים ממש מתחת לאף עם אנשים מוכרים), וכן שיש גבולות לקירבה עם אנשים שהם לא מהמשפחה המצומצמת. מעבר לזה אני חושבת שניתן לחכות עם החשיפה, ולא להעמיס פחדים לא הכרחיים.

גאמי

New member
מעניין, חומר למחשבה.

אני אישית לא החלטתי עדיין מה עדיף, אך יודעת שבעידן שלנו קשה מאוד להסתיר וכאשר דברים מתגלים דרך הדלת האחורית, למשל חדשות שהילד במקרה נוכח בה, הדבר עשוי לגרום לחרדה גדולה אף יותר מאשר בדיווח מבוקר ממקור מהימן. באמת שאני לא יודעת.

ehud48

New member
אתר מומלץ לפיתוח כישורים חברתיים

הבן שלי (בן 10) ממש מכור למשחק קלאב פינגווין. זהו אתר קנדי גאוני במסגרתו כל ילד הוא פינגווין ומטרת המשחק לפגוש פינגוונים אחרים ברחבי העולם. זהו אתר מוגן לילדים ואסור להשתמש בו בשפה לא נאותה. האתר מדהים! ואני יכולה להעיד שהוא ממש עוזר לבן שלי להבין את איך העולם החברתי עובד. במסגרת המשחק הוא מזמין פינגוונים אחרים לשחק איתו, לבוא איתו לסרט ללכת לפיצה ממש כמו בחיים האמיתיים ומאחורי כל פינגווין עומד ילד איפשהוא בעולם. לכל ילד רשימת חברים, הוא קובע פגישות עם החברים הוירטואלים שלו, משוחח איתם בצ'אט בטוח ועוד ועוד. האתר באנגלית, אבל אל דאגה לטובת ילדי ישראל רועי הקים אתר בעברית בו הוא מסביר את מטרת המשחק, נותן טיפים למשחק ועונה בפורום לכל שאלה. הוא גם כותב מדי שבוע חדשות באתר ומעדכן על דברים חדשים באתר האם. אז ככה, כולם מתבקשים להיכנס לאתר של רועי בעברית, ובהזדמנות זו גם להצביע עבור האתר בתחרות של מומו הפרה בבקשה בבקשה תספרו לילדים שלכם (גם לרגילים) על האתר, תנועה מרובה באתר מאוד תשמח את רועי וכיוון שאנחנו כאן באוסטרליה הרחוקה הוא נורא רוצה שעוד ילדים ישראלים יכנסו לקלאב פינגווין. אז הנה הלינק של האתר של רועי - אם תקראו תגיעו גם ללינק של האתר המקורי - קלאב פינגווין - מומלץ, מומלץ, מומלץ! www.penguinzone.kidz.co.il אביטל

גאמי

New member
הי אביטל, אתר באמת מקסים

ילד מוכשר. נצרף את זה לקישורים על מנת שהורים שיהיו מעוניינים, יוכלו להכנס לאתר דרך שם ואם יחפצו ירשמו. תודה לך אציג את האתר לבני.

ehud48

New member
תודה

האמת היא שכבר לפני מספר שבועות כתבתי כאן על האתר של רועי, אבל אז ההודעה שלי נבלעה בים של הודעות אחרות ואף אחד חוץ מתלמה לא התייחס אליה. קצת נעלבתי (בשבילו למרות שהוא לא ידע מכך), אבל לא באמת. אני מקווה שההורים אכן יקדישו מספר דקות להכרות עם המשחק המדהים הזה ויעודדו את הילדים שלהם ליצור קשר עם רועי בפורום. אביטל

גאמי

New member
האם מצאת את הקישור?

הוא נמצא ברגל הכחול בקישורים, תחת קטגוריה שימושי מחשב מומלצים, מכאן כבר לא ירד. מקווה שזה יביא יותר חשיפה, מגיע לחמוד. יום נפלא!

למעלה