../images/Emo17.gif סיפור לשבת
בין אדם לחברו פליאה הייתה ע"פ כולם. בעל התוספות ניטמן ליד המתאבדים הטמונים מאחורי הגדר??? איך ניטמן הצדיק נטמן ליד הרשעים??? סיפר בנו של הצדיק לפשר הדבר: עשיר קמצן הי'ה בעירנו,בפני כל מי שרצה לקבל ממנו צדקה סגר העשיר את דלת ביתו ושלח את האנשים ריקם. שמו של העשיר יצא לרע.כשניפטר העשיר באו בניו לבעל התוספות שהי'ה ראש חברת קדישא בבקשה כדי לקבור את אביהם. בעל התוספות ביקש סכום נכבד,כדי לזכות את העשיר שלא תרם כל ימיו שיהי'ה לו עם דבר מצווה לעלות לעולם הבא שנאמר "והלך לפניך צידקך". אך בניו סירבו לשלם סכום נכבד אלא סכום סמלי כנהוג. השיב להם הרב:"תתביישו לכם "רשעים" אביכם יקבר גם ליד רשעים ליד הגדר של המתאבדים כי אתם מתאבדים על ממונכם עד הקבר." וכך הי'ה,אביהם נטמן ליד המתאבדים. במשך כ40 שנה,כל ראש השנה הי'ה מגיע שליח לרב ונותן לו סכום גדול מאוד כדי שיכלכל את ישיבתו ואת כל העניים בעיר,אך תמיד סירב לגלות את זהות התורם. אותו שליח הגיע כהרגלו בר"ה והביא סכום ניכבד מאוד לצדקה. אך הפעם סירב הרב לשחררו והשביעו שהוא חייב לגלות לו מי זה העשיר הזה שתורם כ"כ הרבה במשך כל מהלך חייו. מיהו זה שגורם לאברכים ולעניים אושר ושמחה מכל הצדקה שהוא נותן. והשליח בסירובו."איני רוצה למות בלי לדעת מי הוא אותו עשיר,אני רוצה להתפלל עליו לברכו ולהמליץ עליו יושר בשמים." אמר הרב. "אינך יכול להמליץ עליו יושר כבוד הרב,העשיר נפטר לפני כמה שנים והשאיר צוואה להמשיך במנהגו כל שנה ולעשות לו קבורה זולה וסמלית."ענה השליח. השיב לא הרב:"אני הוא זה שאחראי על הקבורה בעיר יכול להיות שאנשי קברו אותו ואזי לא יודע??? אתה חייב לגלות לי מי זה העשיר" נבהל השליח מתקיפותו של הרב ואמר:"אותו עשיר שחשבתם שהוא קמצן וקברתם אותו ליד המתאבדים זה התורם בסתר." הזדעזע הרב והחוויר,כיצד זה כעס על בניו שסה"כ קיימו את צוואת אביהם ואיך הוא העיז לטמון את העשיר ליד המתאבדים. אסף הרב את כל בני העיר ואמר: "כל החיים לומדים ובסוף ימי למדתי מוסר גדול:אדם רואה לעין והקב"ה רואה ללבב. אנחנו לא צריכים להסתכל בחיצוניות של האדם אלא מה שיש בתוכו וגם אם אין האדם נראה לרוחנו, איננו יודעים מה גודל מעשיו וצריכים לדון כל אדם לכל זכות וזה מה שיעזור לנו לפני יום הכיפורים ורצוי לפחות לפני ראש השנה. אם לא מיד ברגע זה לפייס ולהשלים אם מי שציער אותנו או שאנו ציערנו אותו כי במצוות של בן אדם לחברו תשובה אינו מועילה עד שיפייס את חברו. אותו עשיר שנראה לי קמצן מסתבר שהוא צדיק גדול ולכן כדי לכפר על העוון אני רוצה להיקבר ולהיטמן לידו."