סקר חדש

בת ים

New member
../images/Emo62.gifסקר חדש../images/Emo26.gif

כיצד אתם בוחרי אנשי צוות? קצת לפני תרדמת החורף, קצת לפני שאנחנו מקפלים את המפרשים מפני הפלגות ארוכות(טוב לא כולנו
),אולי זה הזמן להרהר קצת על נושא אנשי צוות פוטנציאלים לקיץ הרחוק. השאלה היא מה ה"מתכון?" להפלגת צוות טובה, חברתית וטכנית? השאלה אם בכלל יש "מתכון" כזה? אשמח אם תצביעו לסקר וכמובן לשמוע את דעתכם, מנסיונכם.

Alex33

New member
הכוונה לאנשי צוות להפלגות ארוכות..?

הפלגות חו"ל של שבוע או יותר ? כי להפלגות שבת וכאלה..אפשר להקפיד פחות.

בת ים

New member
הפלגות ארוכות-שבוע ויותר

בהם יש המשכיות חברתית בים וגם ביבשה.

zina71955

New member
טוב שהעלית נושא זה לסקר.

זה נושא שמצדו האחד יכול להיות משובב נפש ומצידו האחר מדכא נפש. אני סבור שכסקר מספר השאלות לנושא צריך להיות גדול יותר, גם משום שיש שילוב בין הצורות השונות. מהנסיון אני יכול לומר שהיו הצלחות וכשלונות הן בין מכרים ותיקים והן בין מזדמנים אקראיים לכל כוון. ברור הוא שהפלגה ארוכה אינה הפלגת שבת. איני רוצה להעלות את הנושא לדיון אלא את מצגת השאלות.

בת ים

New member
יש מקום לעוד רעיונות../images/Emo62.gif

לשיפור הסקר. אשמח לשמוע.

zina71955

New member
בתיה אני מציע לאפשר תשובות

שתשלבנה בין האפשרויות השונות ולא לצבוע כל שאלה בשחור ולבן בלבד. בפועל זה מה שקורה במקרים רבים. או לדוגמא, אני מעדיף לקחת אתי להפלגה ארוכה מכר וותיק שאין לו מושג בים, אחרי שעשה איתי הפלגת היכרות ללימוד פרמטרים בסיסיים והכרת התנהגות קיבתו, מאשר בעל נסיון שאיני מכירו. בל נשכח, רוח הצוות מוסיפה לרוח במפרשים.

Alex33

New member
אישית..אין לי נוסחה ברורה לכך...

וככל שאני מפליג יותר ברור לי שאין מתכון בטוח.בין היתר כי להבדיל ממסגרות ימיות נוקשות של צבא וצי סוחר, הקטע החברתי כאן משמעותי וקובע את "הצלחת המשימה". וה"משימה" ..פחות מוגדרת בשחור לבן,לרוב היא פשוט..להינות: מהים, מהנופים ,מהחברה ,לרוב פרק זמן המוגדר ובצדק כ"נופש".זאת להבדיל מהפלגות דליברי או בשכר, שם הכללים והמטרה שונים במעט, אבל שינוי משמעותי. מאידך חייבים להיות ברקע ובצורה ברורה נורמות התנהלות מקצועיות מקובלות, רמת משמעת והבנה מה הן הזכויות והחובות של כל אדם בסירה.. להגיע לשילוב מוצלח והרמוני של שני גורמים לעתים מנוגדים אלה ..זו קצת אמנות. ומכיוון שרובנו לא למדנו ב.."בצלאל" או ב"קציני ים", אני משתדל להעזר בכמה כללים בצירוף אנשי צוות להפלגות ארוכות,חלקם אזכיר כאן. באופן טבעי צוותים להפלגות ארוכות יבואו מקרב..צוות מפליגי השבת.. להפלגות שבת, אשמח תמיד להכיר ולצרף אנשים חדשים. זה חיוני, זה מפרה, זה מעניין. ומי מהם שירגיש עצמו "בבית" בסירה, בהרמוניה חברתית אנושית טבעית איתי ועם הצוות, קרוב אלינו בסגנון ההפלגה,באווירה וביחסים החברתיים , ימשיך באופן טבעי להגיע ותהליך הגיבוש הטבעי כצוות ימשיך להיווצר בהדרגה. ובאם התאמה זו לא תימצא , באופן טבעי לא פחות יפסיק אותו אדם להגיע. זוהי דינמיקה חברתית בסיסית... להפלגות חו"ל צריך דברים נוספים מלבד חבר'ה נחמדים ואווירה טובה. צריך אנשי צוות בעלי ידע ובעלי יכולת "עמידות" והתמודדות בלחצים פיסיים ונפשיים העלולים לצוץ בין רגע. אדם שלא נכנס ללחץ ופתוח לשינויים כאלה או אחרים, חלקם בלתי צפויים אבל שקורים בהפלגות ארוכות. יכולת שיתוף פעולה עם אחרים תוך שמירה על נהלי עבודה ומשמעת תקינים, גם תחת לחץ וגם בשעות של..שיגרה אפורה. חשוב מאד לעניי זה להגדיר בדיוק המירבי האפשרי ומראש את מאפייני ההפלגה בהבטים השונים , לדבר עם אנשי הצוות על כך בצורה ברורה ופתוחה ולקבל נכונותם והסכמתם לכך לפני ההפלגה,למנוע היווצרות ציפיות שאינן תואמת למאפיינים אלה. לא, לרוב לא אקח איש צוות מיקרי או לא מוכר להפלגת חו"ל, אלא כמוצא אחרון ובמידה שהוא מומלץ על ידי אותם 2-3 אנשים שעל המלצתם אסמוך. גם אז אקפיד להפליג איתו מקומית פעמיים שלוש.. ועדיין, אני יודע מנסיוני ומנסיונם של אחרים, הכל..פתוח ומשברים קורים פה ושם בין אנשים תוך כדי הפלגה ממושכת. הצלחה של הפלגה נמדדת בין היתר גם ביכולת לברר קשיים אלה ולהתגבר עליהם. אישית לי חשוב שיהיו אלה אנשים שקולים ונינוחים, אנשים שאוהבים ים..אבל גם אנשים. ..ועדיין יש לא מעט תחומים שלא כיסיתי,צריך ללכת לעבודה..

zina71955

New member
אני בהחלט מסכים עם אלכס

ואם לתמצט זאת, ה"פיסיקה" חשובה לי כאן הרבה פחות מ"הסוציולוגיה". חסרון פיסיקלי אני יכול להשלים ללא בעיה כשהסוציולוגיה חיובית. חסרון סוציולוגי, מסופקני.

soso_sami

New member
גם זה לא שחור ולבן שהרי...

ניקח דוגמא היפוטטית לגמרי: יכטה עם שלושה אנשי צוות שמפליגה לה להנאתה נאמר לאורך החוף המזרחי של ארה"ב ונאמר שזה היה בשנת 91' ונאמר שהיא נקלעה להוריקן (נניח ששמו "בוב"). עכשיו בוא נבדוק את סיכויי הישרדות הצוות אם כולם שייטים ויודעים להתנהג על כ"ש במז"א סוער ויודעים לסייע ולעזור לעומת צוות שיש לו "ראש" שיודע מה לעשות אבל ה"ידיים" צריכות הסברים מפורטים. ואם נחזור מהדוגמא ההיפוטטית למצב קצת פחות קיצוני של הפלגה במז"א סוער משך כמה ימים רצופים או לחילופין היקלעות למצב חירום/מצוקה כזה או אחר גם אז יש יתרון גדול מאוד לצוות המנוסה. לכן אני לא מזלזל בסוציולוגיה ב-כ-ל-ל אבל(!!) דואג לפחות למינימום הכרחי של מיומנות בסירה לטיפול במצבי חירום שההסתברות להיקלע אליהם היא לא נמוכה.

zina71955

New member
רק במידה והצוות בעל הנסיון פועל

בראש אחד, משמעת ומיומנות במקרי חירום ומזג אויר גרוע גם אם הסוציולוגיה אינה משופרת. אם זה לא כך התוצאה יכולה להיות חמורה יותר מאשר בצוות שאין לו נסיון רב, למעט הסקיפר שנוהג בקור רוח ושיקול דעת מקצועי והנחיותיו תתמלאנה על ידי צוותו בלי "אבל" ושאר מיני בישין חוכמולוגיות למיניהן.

לפי מצב הרוח והנסיבות../images/Emo24.gif

רוב נסיוני הוא עם צוות שלא בחרתי לי אלה ניקבע לי ע"י מסגרת אבל היו לי לא מעט הפלגות שבהן בחרתי את הצוות. אם זה להפלגה לללא מטרה וזמן מוגדר מראש עדיף חברים גם אם הם לא מומחים גדולים בים, בתנאי שאני סומך על רמת הערנות והדיווח שלהם. לעומת זאת אם יש מטרה אומשימה להפלגה וזמן מוגדר אני משתדל שלפחות עוד אדם יהיה בר סמכה בים (רצוי סקיפר עם נסיון). רצוי להכיר אדם זה קודם ולדעת שיש תאום ושיתוף איתו, ב-12 שנה האחרונות הפלגתי עם יותר מ-30 בעלי תעודת סקיפר, מחציתם לפחות גם עם נסיון בפיקוד עצמי, עם רובם נהנתי להפליג אבל עם כמה מהם אעדיף (מיעוט) שלא לחזור על הרפתקאה זו. ההרמוניה בין הסקיפר לצוות גם עם פחות נסיון עושה את ההפלגה טובה ומהנה. זכורה לי הפלגה לימודית (4 מבוגרים 14 תלמידים) שמי שלא ידע מי הסקיפר היה חושבני לטבח של הספינה ואולי לפקיד. הכל זרם בתאום וברוח טובה וכל ה-18 "הצטערו" שהיינו צריכים לשוב אחרי עשרה ימים. בחירת צוות זה סוביקטיבי ואיני חושב שיש נוסחה לכך.

aalexx1

New member
אנשי צוות להפלגות ארוכות

אנשי צוות להפלגות ארוכות איזה נושא מגניב שאפשר לכתוב עליו. אין לי יכטה (עדיין) אבל אנסה להיות אובייקטיבי..... אנסה בקצרה לשרטט כמה מסקנות מניסיוני המועט של הפלגות ארוכות – בסה"כ 3 שנמשכו מעל לחודש. הפלגות אלה היו במגוון יכטות החל מגדולה ומשוכללת ממש STATE OF THE ART, ועד לסירה קטנה בת 49 שנה .....ומצוות של 2 ועד ל 10 איש בכל הרמות של ימאות – מבחינת ידע וניסיון. האספקט החשוב ביותר הינו בטיחות. אם אתה יוצא להפלגה בצוות של עד 3 איש, כל איש צוות חייב להיות ברמה שתאפשר לו לקבל פיקוד ותפעול מלא של הסירה. הייתי כבר במצב שבו הייתי איש הצוות היחיד על הסיפון במפרץ אג'קציו בו הים עלה, העוגן השתחרר והסירה החליטה שהיא חייבת לנסות ולנגוח בכל היכטות (היקרות מאוד) שבסביבה. אני עדיין מתפעל מעצמי איך הסתדרתי....במספר גבוה יותר של אנשי צוות אפשר להיות יותר וותרנים, בפחות מ 3 אנשי צוות כשירים כאמור אתה מזמין דפיקות לב (במקרה הטוב) . האספקט השני בחשיבותו הוא אישיות. כל איש צוות צריך להיות בן אדם עם אורך רוח. נכונות וקבלה לכך שבהפלגה הכל יכול להשתבש (מרפי – מחבר חוקי מרפי היה ימאי). הפלגת תענוגות יכולה להפוך להפלגת תלאובות. לוחות זמנים ישתנו מספר פעמים ביום מסיבות לא צפויות ובעיקר לא רצויות, מזג האוויר יהיה עויין, תקלות טכניות ועוד תרחישים לא נעימים שקורים. איש צוות כדאי שיהיה כזה שיוכל לשאת בהתנדבות בכל מטלה, גם שחורה, מסוכנת ומייגעת, להשתתף בכל חוויה משותפת, לסייע בבישול, לסדר – גם את הבלגן של אחרים, להתחשב בצרכים ורצונות של שאר הצוות. לסבול בשקט ובאורך רוח את החסרונות – הרבים והקשים – של שאר האנשים, להבין, לקבל ולכבד את השונה. לא לראות את הפישולים של האחרים ולא לנסות להטיף לאחרים – על צמחונות, דת, חסכנות, ועוד ושלא יהיה נודניק. צריך גם אחריות – נתקלתי במקרים רבים בהם אנשי צוות "נשברו" ונטשו את היכטה ובעליה לאנחות בנמל הקרוב. ועכשיו באים המותרות שמשדרגים את ההפלגה ועושים אותה ללא נשכחת – כזו שאנו נתרפק עליה בעיניים מצועפות באוזני החבר'ה על החוף. איש הצוות המבוקש יהיה זה שיהיה לנו כף לשבת איתו שעות רבות וארוכות על הסיפון להחלפת חוויות, שיחות נפש, בדיחות טובות, על כוס יין צונן (שהוא ימזוג לנו) ועל מאזה ומגש גבינות (שהוא יגיש לנו) אחרי שגמר לבשל, להגיש, להדיח את הכלים ולסדר את היכטה. מי שלא הפנים שהוא צריך להיות איש צוות כזה כי ההדדיות עובדת שעות נוספות....... אה, כן, ושיצחק לבדיחות שלנו גם אחרי שישמע אותן בפעם המי יודע כמה. ולסיום הרשימה השחורה – יש אנשים שיהרסו לכם את ההפלגה! כן גם אם היא קצרה. נודניקים, קשקשניים, קמצנים, שונאי ים וכמובן כל מי שלא מסכים איתי. מניסיוני, ראשית – קבל המלצות. בהפלגות קצרות של יום אפשר לדעת בוודאות את מי לפסול על פי הרשימה השחורה. כל השאר מתגלה רק בהפלגה ארוכה. הפלגה נעימה חיים

zina71955

New member
תגובה לחיים

שאלת השאלות היא לא ההגדרה של האופטימום אלא כיצד אתה מזהה אותו או את ה next best. כשאנחנו מקבלים לעבודה פקיד/פקידה ויהיו הזוטרים ביותר, זה לאחר מבחן פסיכוטכני כזה או אחר. לא שמעתי על דבר כזה בקדם אירגון צוות (וגם לא לפני שמתחתנים), לא יעלה על הדעת. אני מבלה "עם" הסירה שלי 6 חודשים בשנה, מהם 4 עד 5 בהפלגות ארוכות ואני מבטיחך נאמנה שמתוך צוות של שבת לא כולם יתאימו להפלגות ארוכות. אם מישהוא נשבר ויורד בנמל הקרוב, דייני, מה עושים אם מקרה שלילי אינו יורד בנמל הקרוב? אנשי הצוות הקבועים שלי, מדי שנה, לא באים משטח הימאות וזה לא מפריע לי, אבל הם לא מכסים את הזמן הנדרש. השאר מתקבצים באמצעויות שונות ובמרבית המקרים זה מוצלח,ויש תקווה שחלק מהם יתמיד, המיעוט בעייתי.

aalexx1

New member
מסכים. השורה התחתונה שלי הייתה - קב

קבל המלצות. כוונתי בעיקר למי שכבר היה בהפלגות בעבר, בעיקר ארוכות. מניסיוני כאיש צוות כזה אני כבר יודע מה הפרופיל הרצוי והמצוי והמלצות של אנשי צוות בעבר הן המבחן הבדוק ביותר שיש, בפרט אם ישנם כמה כאלה. מפליגי שבת לא בדיוק יודעים מה מצפה להם בהפלגה ארוכה ונוטים להאכזב אם הפנטזיה לא קיימת במציאות. דבר נוסף שרציתי להוסיף אך נשמט, היא שמעניין לקבל את השקפותיו של אפרים מה"עליזה", שכזכור הקיף את הכדור, עם מספר לא קטן של אנשי צוות לפרקי זמן ארוכים. הייתי על היכטה הזו בלגים של וונטורה - הוואי ואילת -חיפה. חיים

בת ים

New member
תודה לכולכם על התגובות../images/Emo24.gif

אני מתחילה לחשוב שאכן אין נוסחה אחת נכונה, אפילו לא שתיים. וללמוד אפשר, להסיק מסקנות גם כן, אבל בבואכך לארגן לך צוות להפלגה נוספת,הכללים משתנים בהתאם לאופי של האנשים וליכולתם החברתית והטכנית. אני דווקא מיחסת חשיבות רבה לצד החברתי,האוירה והנכונות להיות חלק מקבוצה קטנה וצפופה מבלי ל"דרוך" לאף אחד על היבלות, לדעת להיות שם כשצריך אותך ומצב שני לדעת לתת "ספייס" ולהעלם,אפילו על כלי של 9 מטר. אישית, יצא לי להפליג עם צוות של 7 גברברים זרים לחלוטין (שעות ים) והייתה כימיה נהדרת,איזון ונכונות לעזור ולתמוך בכל עת...טוב נו, אחד נחר נורא
ואילץ אותי לישון בקוקפיט....
ויצא להפליג גם עם צוותים של אנשים קרובים (בתקופה שהיתה לי סירה) והאוירה ורוח הצוות שאפו לאפס מאופס.

בתיה, אתגר - משאל הפוך ../images/Emo10.gif

מדי פעם קורה לסקיפר בגלל נסיבות "אלו או אחרות" שיש לו צוות "על הפנים" מכל מיני סיבות כמו : יחסים מעורערים פזיזות ועוד... כאן יש מבחן אמיתי של -SKIPPRSHIP יותר מ"להילחם" בים. כדי לארגן משאל של שאלות הצעות מיקרים ורעיונות.

בת ים

New member
מעניין../images/Emo62.gifממש עכשיו חשבתי על

זה-שאלון. ועכשיו זה נראה פחות מטורף
אפשר לנסות לנסח-שאלון של מספר שאלות אלמנטריות על פי קני מידה שנקבע מראש, שאותו הסקיפר יתן לאיש הצוות הפונטנציאלי למלא לפני ההפלגה.ולפי הקריטריונים יחליט אם האיש מתאים או לאו. בר ביצוע? רלוונטי? אשמח לקבל תשובות.

gerson1

New member
אנשי צוות

א. מאז ימי הים הקברניט הוא אחד והצוות (crew) מציית. ב. כל סקיפר הוא בחזקת קברניט ועליו לדאוג שכל אחד יעשה בדיוק המצופה ממנו. ג. מכורח תפקידו לעדכן, להודיע, לידע ןלהאיר בכל נושא ונושא כך שצוותו יציית ויתפקד וכך נעמוד בכל מצב. יחסי הגומלין האלה העיוורים לאישיות הן בסיס להפלגה נכונה ולמצב שכל אחד מהווה חוליה בתפקוד הספינה וביכולת שלנו לשלוט בה, להוביל אותה וכמובן לדאוג לכל אנשי הצוות. אח"כ בא הקפה, הסנדוויצים וכד'. בקיצור, כמו שנהוג לצתץת את נלסון ההוא: "אנגליה מצפה שכל איש יעשה את תפקידו." (כנראה לפני קרב adjacio בקורסיקה) ביי גרשון

zina71955

New member
תגובות לבתיה וגרשון

א. הרעיון של מעין שאלון שיהיה מנוסח בזהירות ולא יחרוג מכללי האתיקה נראה לי לא רע כלל ועיקר. עצם הרעיון יכול להביא לידי תגובות והתיחסות מצד איש צוות חדש שיאפשרו ללמוד משהוא על הצפוי. אלא מאי, דרושה לזה גם התיחסות שאינה שייכת למקצוע הימאות. מעניין לראות תגובות נוספות. ב. ימיו של קפטיין בליי חלפו ועברו מן העולם, ואיני חושש לומר זאת כרב חובל. אין זה אומר שאין להישמע לקברניט כשמדובר בעניינים מקצועיים וניהוליים, הוא המחליט הסופי. אך יש דוגמאות לכך שבמקרי חרום נתק בין הקברניט לקציניו הבכירים הביא לידי אסון. אפשר להשוות אניה מודרנית למפעל ששוויו עשרות מיליוני דולרים, שרב החובל מנהלו. בתנאים שונים מאשר בחוף, אך בסופו של דבר זה עניין של ניהול. ולמרות שיש כללים, נוהלים, חוקים וכדומה, המשמעת העוורת כאן יכולה להיות בעייתית. אבל כל זה הוא נושא לדיון אחר, ולא הייתי רוצה להתחיל בו כאן.

ידידי גרשון - אשרי המאמין

הרעיונות שלך תאורטיים ביותר. כלי שייט מתנהל 24 שעות ביממה, הקברניט לא יכול להיות תמיד בכל מקום ולכל איש יש פרשנות משלו להוראות הקברניט. פרשנות שונה יכולה לבוא ממגוון רחב של סיבות, חלק מהשאלון שהיצעתי לעשות זה לגלות סוגי סיבות. הדבר השני הוא איך הסקיפר מתמודד עם זה, או גרוע יותר אנשי צוות שמבצעים הוראות בצורה סבירה אך מחוץ לתפקיד יוצרים אוירה לא טובה. לגבי נלסון, רק לפני כחודש ביקרתי שנית על אוניתו, את המסר הזה הוא העביר בעזרת דיגלי קוד ערב קרב טרפלגר (בקרב adjacio בקורסיקה הוא עוד לא היה אדמירל)למפקדי וקציני אוניותיו, אך אם הייתה רואה איך כפו משמעת על הצוותים לא היתה מביא דוגמה זו. לסיום עיין בחוק הקברניט ותיראה שמזמן אין הוא כל יכול מבחינה חוקית (רק במצבי חרום או מצוקה).

למעלה