פעם היה פעם...
קצת קשה לי להתייחס לפעם, מכיוון שאני לא כל כך בטוחה באיזה "פעם" מדובר. בכל אופן, לדעתי, בתחילת הדרך האינטרנט היה מקום קטן, ומי שהיה מחובר לאינטרנט ברוב המקרים היה "פריק מחשבים", אדם שנקודת הפתיחה שלו מבחינת ידיעות וגישה שונה מהרבה מאוד אנשים שמחוברים היום לאינטרנט. בחברה קטנה, הרבה יותר קל לשמור על מוסכמות מסוימות, בעיקר בקבוצה שמחוברת לאינטרנט מסיבות מסוימות. קשה לי לנסח את זה בצורה סבירה, ככה שזה לא ישמע גזעני חלילה, אבל אני לא מאמינה שאני אצליח. אז סליחה מראש אם מישהו נפגע, וההודעה הזאת לא באה במטרה לשפוט או להוריד מערכם של אנשים. כדי לנסות להסביר, אני אשתמש בדוגמא של ישראבלוג (ישראבלוג, למי שלא מכיר, הוא בין האתרים הישראלים הראשונים שהוקם למען אנשים שרוצים לפתוח בלוגים). אני הגעתי לישראבלוג כחצי שנה אחרי הקמתו פחות או יותר, וכשהגעתי הקבוצה שכתבה הייתה קבוצה קטנה, תומכת מאוד. היום בסה"כ כ-1000 חברים להערכתי. לא היה כמעט בלאגן, מכיוון שהקבוצה הראשונה שהגיע, הגיע עם מטרה ברורה יחסית וידיעה ברורה לאן היא מגיעה. היה כבוד. היום, ישראבלוג מוצף באלפי משתמשים, באלפי בלוגים. כמובן שיש בלאגן, שיש בעיות. ישרא נמצא בשלב שמגיעים אליו אנשים רק כי זה אופנתי לפתוח בלוג,רק כי לכל החברים שלי בשכבה יש בלוג, אז גם אני אבוא. כשיש הרבה אנשים, הרבה יותר קשה לגרום להם לשמור על נורמות מסוימות. כשיש יותר אנשים, הסיכוי שיהיו מפרי סדר הרבה יותר גדול. מה גם, שלדעתי (ואין לי נתונים סטטיסטים, אז יכול להיות שאני טועה), בתחילת הדרך אינטרנט היה מיועד לשכבה בוגרת יותר, פחות לילדים בני 12. מטבע הדברים, כשקבוצה בוגרת יותר מתאספת במקום אחד, כללי ההתנהגות שונים. היום, כשכל ילד בן 8 יכול להתחיל לגלוש, יש פחות הקפדה על כללים.