היום

תשובה לעמית

הי עמית, המשיכה שלי אל משחקי מחשב היתה בגלל שבאמצעים ביתיים יחסית יכולתי לזכות לחשיפה גדולה. החלום האמיתי שלי היה לעשות קומיקס ואנימציה. אבל מכיוון ונחשפתי למשחקי מחשב כבר מכיתה ד', התחום לא היה זר לי. המשחקים הראשונים שעשיתי היו משחקים 'מהקישקע' - ז"א, כמעט בלי שום ידיעה על התחום, או מה יהיה. פשוט ישבתי והשקעתי ימים ושעות וחודשים ושנים וככה הוצאתי משחק. זו היתה תקופה שהייתי מסמן שנים מהחיים שלי לפי המשחקים שייצרתי. מעבר ליצירה, לא היה לי שום דבר אחר. אבל עכשיו התקופה השתנתה קצת, והמודלים הכלכליים השתנו עם כניסת האינטרנט. ויש הרבבבבבבההה הרבה יותר מה לדעת בשביל ליצור משחק מחשב טוב. אבל זה עולם נפלא, וחדש לגמרי. זה אולי נראה כרגע שיש המון משחקים בשוק, והדברים התפתחו. אבל ככל שאני קורא יותר ומבין יותר, אני מקבל את הרושם שהמשחקים שאנו רואים היום הם פרמיטיביים, וממש ממש תמימים וראשוניים. אם אתה רוצה להשוות לעידן הקולנוע - אז אנחנו עדין בתקופת הסרטים של צ'ארלי צ'פלין. למשחקי מחשב יש הרבה הרבה יותר מה לתת ממה שיש כרגע... כדי להתחיל אתה צריך בראש ובראשונה מוטיבציה. אם אין לך מוטיבציה שיכולה להושיב אותך מול המחשב במשך שעות וימים וחודשים, אין לך בכלל מה להתחיל. אנשים עם רעיונות יש הרבה. אתה חייב להראות גם יכולת ביצוע - אז יש על מה לדבר. תמיד אפשר להתחיל בדרך הארוכה לבד, ולעשות יותר לבד. מה שטוב בהכשרה אקדמית זה שהיא מכווננת אותך ישר למקומות הנכונים ויוצרת לך מסגרת למשמעת ועבודה. אלו דברים שהיו יכולים לעזור לי הרבה, אם היו קיימים כשאני יצרתי משחקי פיפוש. אבל אז לא היה... ובכל מקרה, גם במסגרת אקדמית. אפשר לתת את הכלים והכיוון, אבל הכל מתחיל ונגמר במוטיבציה

De-Panther

New member
../images/Emo41.gifארוח, רנארד גלוזמן מהמכללה האקדמית בית ברל

מחר בערב יתארח בפורום רנארד גלוזמן, יוצר משחקים (ביניהם פיפוש) וראש התוכנית לעיצוב ופיתוח משחקי מחשב. המסלול במדרשה לאמנות, בית ברל, נועד להכשיר באופן מקצועי יוצרים בתחום משחקי המחשב על מנת לקדם את תעשיית המשחקים בארץ ולעודד יזמות בתחום. הלימודים משלבים מיומנויות פרקטיות וחשיבה על משחקים כחלק מהניו-מדיה, ותרבות פופולארית. התוכנית שמה דגש מיוחד על עיצוב משחקים עם דגש על חידושים בתחום חווית השחקן. התוכנית כבר פועלת ארבע שנים. בוגרים וסטודנטים בתוכנית משתלבים בעשייה וביצירה בתחום בארץ ויצרו כבר פרוייקטים רבים. ארוח זה הוא הראשון בסדרת ארוחים, של נציגים ממוסדות לימוד המעבירים תוכניות ומסלולים בתחום משחקי המחשב. אתם מוזמנים להגיב להודעה זו בשאלות לרנארד, כבר עכשיו תודה לאתר http://www.vgames.co.il על שיתוף הפעולה

De-Panther

New member
לאיפה לדעתך אפשר עוד להתקדם מעבר למשחקים שכבר

קיימים היום? איזה תחומים עוד דורשים שיפור?

somebodddy

New member
מה עם הצד העסקי?

לפי מה שהבנתי, תוכניות הלימודים מתמקדות בעיקר בעיצוב, מתוך הנחה שאת התחומים הטכניים והאמנותיים אפשר ללמוד באופן כללי ואז להתמחות במשחקים. אבל משחק רציני באמת, מסוג AAA - או אפילו סתם AA(יש בכלל דבר כזה או שסתם המצאתי?) לא יכול לקום בלי אנשי עסקים. גם בתחום העסקים צריך התמחות במידה מסויימת, אבל בניגוד לתכנות או גראפיקה בעולם העסקים אי אפשר להתמחות מתוך עבודה עצמית בבית, ולא נראה לי שאפשר להסתמך על יורדים חוזרים שיביאו איתם נסיון. מה שנשאר זה אנשים בעלי נסיון מהארץ - ונראה לי שאתה ושאר החברה שעבדו על תככי הרייטינג ופיפוש הם היחידים(לא יודע אם אתם מגדירים את עצמכם בתור אנשי עסקים, אבל אם הצלחתם ככה בטוח אתם מבינים בתחום הזה לא מעט). ואחרי ההקדמה הארוכה, השאלה שלי היא האם יש לך תוכניות לפתוח איזה קורס או מגמה בנושא הצד העסקי של תעשיית המשחקים?

כוונים חדשים

אחד הדברים שהולכים להיתפתח בתחום משחקי המחשב בשנים הקרובות נקרא player centred game design אין לי ספק שזה אחד הדברים היותר מהפכניים, שיצעידו את משחקי המחשב אל דור חדש המשחקים שאנו רואים היום, יראו מצחיקים כמו מכונות החישוב הראשונות

תשובה לסמבודי

מר סמבודי, אתה לגמרי צודק. הוצאת לי את המילים מהפה. אני לא אדם עסקי אגב, אני יוצר. אני מנחש שיש עוד הרבה אנשים, גם בפורום הזה שנמשכים ליצירה ולמשחקים ולא מעוניינים להתעסק בצד העסקי. זה עושה להם צמרמורת. אבל האמת שזה חלק בלתי נפרד וגם חשוב מכל פרוייקט ללא מודל עסקי אי אפשר היום לחשוב על משחקי מחשב, גם אם אלו משחקים רק של A אחת. הכל נמדד, מקומט, ומתקמט לטבלאות אקסל שמראות אחוזים של רווח והפסד. כמו שאמרת, תעשיית משחקי המחשב נולדה כבר אל תוך תהליכים מואצים של שווק מסיבי פחיות קוקה קולה ובלונדיניות שמוכרות שקיות של חטיפים מלוחים. מכאן שלחשוב שאפשר לייצר משחק מחשב ללא התעסקות בצדדים העסקיים היא תמימה. סופם של כל הפרוייקטים האלו ליפול או להיעצר באמצע. וכך לא הרווחנו את המטרה. בתוכנית הלימודים של "משחקולוגיה" במדרשה לאומנות בית ברל, אנחנו בדיוק מתעסקים בצדדים העסקיים. סדנת הפקת המשחק מלווה בצמוד לאורך כל השנה בסדנה עסקית במסגרתה אתה מכין מצגות עסקיות, מתאמן בסימולציות עם משקיעים, עושה הערכת זמנים, חומר שיווקי, הערכות זמנים, עליות, מחקר שוק וגם כבר נפגש עם משקיעים ואנשים שמתעניינים במשחקים מן התעשייה עוד בזמן הלימודים. כל הדברים האלו נלמדים במקביל לפיתוח המשחק ואחד משפיע על השני. אז אתה צודק בהחלט, וכך בנויה תוכנית הלימודים. וזה מה שיאפשר לפרוייקטים שיוצאים ממנה גם להצליח ולהמשיך הלאה

gabrielr

New member
לימודי משחקולוגיה - תאוריה או בפועל?

היי רנארד, רציתי לשאול על מה יש דגש בזמן הלימודים, מלמדים אותך לחשוב איך לתכנן או משחק בתאוריה, או גם מלמדים אותך איך לבנות אותו בפועל (לתכנת אותו, ובאיזה שפות)? והאם חובה שיהיה ידע קודם בתכנות כלשהו? וכן לאן אתם מייעדים את פיתוח המשחקים, היום אחד הנושאים החמים הם המשחקים לטלפונים או מכשירים ניידים אחרים. בהנחה ואין לנו בארץ את המשאבים להתחרות עם חברות פיתוח ענקיות (היום הרי למשחקים יש תקציב פיתוח כמו לסרטי קולנוע בהוליווד), אז תהיתי לאן אתם מכוונים? ובבקשה בלי הדוגמא למשחק של במבה :)

תשובה לגבריאל לר

גבריאל לר? :) התשובה היא שניהם. אנחנו מלמדים את הצדדים התיאורטיים והצדדים המעשיים בחשיבה על משחקים. זה ממש לא משנה לנו לאן כל סטודנט יקח את המשחק שלו. אחד מעדיף לעשות משחק לסלולאר ואחד לקונסולה ואחד למחשב. הגישה שלנו היא כי יש משהו משותף בחשיבה על משחקים לא משנה באיזה פלטפורמה היא מיושמת אחד הטיפים הכי חשובים שאני נותן לסטודנטים שלי הוא שהמשחק שלכם משפיע על הפלטפורמה ולא להיפך לכל משחק יש את הפלטפורמה המתאימה לו. מעבר של משחק מפלטפורמה לפלטפורמה דורש שינויים. לא כל המשחקים מתאימים לכל הפלטפורמות. אי אפשר ללמד משחקים בלי לעשות משחקים. זה קודם כל התנסות. ניסוי. זריקה לפח. התחלה מחדש. משחק זה דבר חי שצריך ליצור אותו ולשחק בו ולתקן אותו ולשחק בו שוב וכן הלאה. אז התוכנית היא קודם כל מעשית. אבל מעבר לכך, חלק מהשיעורים עוסקים בתיאוריה על משחקים וניו-מדיה בכדי להקנות שפה, וכלים מחשבתיים כדי ליצור משחקים יותר מקוריים, ומעניינים, ולפתח גישה ביקורתית לפיתוח משחקים. בלי השיעורים האלו, אין כל טעם לדעתי ליצור משחקים, אתה פשוט תצור עוד מאותו סוג. אלו השיעורים שמאפשרים לך לשבור את כל מה שידעת על משחקים ללכת לבסיס - לשאלות למה אנחנו משחקים? מה הגבול בין משחק למציאות? מה זה כיף? במה עוסק באמת המשחק? מתוך השאלות האלו ואחרות אתה מגיע לתשובות מאד מאד מיוחדות - שהם בבסיס של המשחקים שמתכננים בתוכנית אז שוב, אנחנו לא מתכננים לפלטפורמה. אנחנו מתכננים משחק ומתאימים לו פלטפורמה

De-Panther

New member
אתה שם לב לכיוון מסוים בפלטפורמות אליהן אנשים

בקורס מפתחים? באירוע מס מדיה שאירגנתם לא מזמן, היו בעיקר משחקי קז'ואל שמתאימים לדפדפן. אבל בלטו כמה מיוחדים עם יכולות רשת או שמכוונים ליותר משחקן אחד(נניח משחק המלחמה בין 2 שחקנים ברשת, או המשחק ל4 שחקנים עם מסך מגע) כמה אתם מעודדים יצירתיות ובאילו דרכים?

De-Panther

New member
גם אני רוצה כמה שאלות. יש חברות מסוימות בתחום

שאתם משתפים איתן פעולה? אתם אומרים שאתם שמים דגש מיוחד על עיצוב משחקים, מה בקשר לשאר הנושאים, מה הנגיעה שלכם לתחום מעבר לעיצוב משחקים? כמה זמן נמשכת התוכנית? למי היא מיועדת?

התשובה לפנתר

אנחנו משתפים פעולה עם כל החברות הפועלות בשוק בארץ. התוכנית "למשחקולוגיה" של המדרשה בבית ברל, היא כרגע המקום הידוע ביותר ללמוד בו משחקי מחשב. חברות וייזמים מכירים את התוכנית ואת הסטודנטים הלומדים בה. אנחנו עובדים שעות על גבי שעות על החיבור עם אנשים מהשטח. במהלך הלימודים הסטודנטים נפגשים איתם במספר היזדמנויות ומציגים בפניהם את המשחקים שלהם. לכל משחק יש חיבור שמתאים ספציפית לו, וזה חלק ממה שאנחנו עושים בסדנה העסקית שמלווה את סדנת הפיתוח זה לעשות את החיבורים האלו. ובכלל להבין מה הכי מתאים לדוגמא, אנחנו מקיימים אירוע ביום שני הקרוב בשעה 16:00. בביל ברל. יש כניסה חינם וכולם מוזמנים הפעם האירוע עוסק בלמידה ממשחקים, ומתארחים אצלנו בכירים בשידוני ואינטליג'ים, שתי חברות משחקים שפועלות בארץ ועושות דברים מופלאים בתחום הלמידה. מי שמעוניין להגיע, יש גם עוגיות עבאדי וקפה... אבל הם הולכות ומתמעטות אחרי ארבע אז כדאי להגיע בזמן... עיצוב משחקים זה הדגש של התוכנית. כי האדג' היחידי שיש לנו בארץ לעומת חברות גדולות אחרות בעולם הוא היכולת לייצר דברים מקוריים שלא במיינסטרים כרגע. רעיונאות וייזמות בתחום המשחקים. מעבר לכך, אנחנו מלמדים פיתוח קוד בפלאש, מודינג, ותלת מימד. אי אפשר להבין משחקים בלי להבין קוד. אולם לא חייבים להגיע עם ידע קודם בקוד. למתכנתים יש גם שיעור בOPENGL. אבל הוא מיועד רק למתכנתים עם רקע קודם. אני יושב בשיעור הזה ובוהה בשמיים... לא מבין :) התוכנית נמשכת שלושה סמסטרים. מתחילים ללמוד באוקטובר ומסיימים ללמוד באוגוסט. תוך שלושה סמסטרים כל סטודנט יוצא עם שלושה משחקים לתיק עבודות. אחד מהם הוא פרוייקט הסיום. התוכנית מיועדת לאנשים שמבינים שמשחקי מחשב הם תופעה תרבותית חדשה ושיש לה השפעה על צורות החשיבה שלנו. היא מיועדת לאנשים עם מוטיבציה שאוהבים משחקים ורוצים ליצור משחקים, ושהחליטו שזה מה שהם רוצים לעשות. אני יכול להבטיח כיום בלב שלם כי מי שמגיע לתוכנית עם ההחלטה שהוא רוצה ליצור משחקים וזה מה שהוא רוצה לעשות, לאחר שלושה סמסטרים, זה בדיוק מה שהוא הולך לעשות עוד פרטים אפשר למצוא באתר המחודש של התוכנית, באתר המדרשה בכתובת הבאה http://www.beitberl.ac.il/academic/art/maslulim/games/Pages/default.aspx תסלחו לי על התמונה של שתי הבחורות עם הציצי שם בצד... ביקשתי מבוני האתר שישימו משהו יותר רלוונטי, בכל אופן זה מה שיש כרגע...

De-Panther

New member
תודה לך על התשובות, ותודה על שהסכמת להתארח...

ולענות לגולשים על השאלות

somebodddy

New member
קודם אתה משנה את השם לרנארד, ועכשיו

אתה מתנצל על תמונה של בחורות? אני לא אוהב את הכיוון הזה.../tapuzforum/images/emo3.gif

למעלה