מכתב לסבתא..../images/Emo24.gif

"הזיקנה קופצת בראש" כך קראתי לציורך ההוא, זוכרת
מצויירות בו דמויות כאשר התחתונה שבהן צעירה וזקופה, זו שמעליה מעט כפופה יותר, זו שמעל לזו הכפופה כפופה אף יותר והעליונה כבר ממש שפופה.. היום כשבליתי איתך ועם סבא פתאום היה לי פלאשבק לשיחה עם חברה על היזדקנות הסבים שלנו וכל התופעות המתלוות. אני זוכרת שכדיברנו אז, לפני חודש, היא סיפרה ואני הקשבתי וניסיתי להיזדהות עם התיסכול והכאב שהיא הביעה כלפי סביה המזדקנים והולכים, ולא הצלחתי. זה אמור להיות טוב, לא
כך גם אני חשבתי... אבל היום כשאני חושבת על אותה שיחה נדמה כי אולי עם כבר אז הייתי מזדהה אז אולי הייתי שואבת ואוגרת בתוכי כוחות להתמודדות עם מחזה הזיקנה ואולי כך היה לי יותר קל לקבל את השינוי שחל בכם, סבא וסבתא יקרים שלי, אבל לא עשיתי זאת ולכן קשה לי. קשה לי לשמוע אותך סבתא מספרת לי, לאחר הקדמה שכביכול אמורה לרכך את הבאות בכך שתאמרי לי באירוניה מטורפת ש:"אולי זה לא דבר שמספרים לנכדה", שבדיוק אתמול בערב אמרת לסבא ש"נגמרו לך הבטריות"... וואוו כמה שזה צבט לי בלב... ומה אני אמורה לומר ברגע שכזה
שלא, מה פתאום נגמרו לך הבטריות
שככה לא מדברים
מה
אז עניתי ש:"תחייכי אל העולם ותראי שהוא יחייך אליך.." ואת הסתכלת עליי ואמרת "אני כבר עייפה..." עייפה
את
שהולכת קילומטרים ביום
שעובדת ומבשלת ומטפלת טיפול מסור ואוהב בבעלך
אז הגב קצת כואב.. טוב, קצת הרבה כואב.. ונראה שכאב כזה לא יעבור לעולם. אבל סבתא, לא באמת ניסית לטפל בו. אז קנית חגורה תומכת, אז מה
את אומרת שהיא עוזרת לך אבל זה לא מספיק, אז למה את לא מטפלת בעצמך
למה את מתייאשת בכזאת קלות
את עוד צעירה
ראשך צלול וכל יקיריך סביבך אוהבים ומחבקים- תמיד
אז למה את מוותרת על כל זה
כי קשה
כי עם השנים כל דבר דורש קצת יותר מאמץ
אבל תגידי לי שהמאמץ הזה לא שווה את מה שאת מקבלת בזכותו
וסבתא, כשאנחנו רואים שקשה לך אנחנו מצאים עזרה, כל דבר שאנחנו יכולים לעשות בשביל עצמינו גם אם זה אצלך בבית אנחנו עושים כדי לא להכביד עליך בעוד משימה, ולוּ הקטנה ביותר, למה ברגעים כאלה אנחנו מקבלים תגובות כמו:"אני אוהבת לעשות את זה בדרך שלי" או "לי יש את הסדר שלי"
אולי אם תתני לנו לעזור ותפתחי מעט יותר לדרכים אחרות של עבודה בכל התחומים ואם זה מפריע לך לראות שאני שוטפת כלים בשיטה אחרת משלך אז פשוט לכי לסלון ותשבי לנוח- מנוחה אף פעם לא הזיקה לאף אחד
ואולי אם תתני לנו נוכל עזור לך להאריך את חייך שבהשוואה לחיי מבוגרים רבים שאני מכירה הם טובים ואפילו טובים מאוד
סבתא'וש, את חשובה לי יותר מכל אדם בעולם. ואני רוצה איתך איתי כמה שיותר זמן. אני רוצה שתרקדי בחתונה שלי. אני רוצה שתהיה שם כאקבל את הדיפלומה שלי ואת תעודת הM.V.D. (תעודת וטרינר מוסמך). אני רוצה אותך תמיד
זה שובר אותי לראות שקשה לך ושאת כבר חושבת על סוף הדרך שכולך רק בת 70
ועוד יותר כואב לי לדעת שאנחנו יכולים ורוצים לעזור ואת בונה סביבך חומה גבוהה וממענת לתת לנו להשיט לך יד. לצערי, אני יודעת מתוך הכרותי איתך (הלוא אני נכדתך יחידתך ולכן אנחנו קרובות כל כך) ומתוך נסיונות לטפטף ככה לאט לאט כל פעם משפט שניים לגבי אופטימיות והרצון שלנו לעזור, שגם אם אתן לך את המכתב הזה זה יגע בך במקום מסויים אבל את לא תעשי את הדברים מתוך תובנה אמיתית שזה הדבר הנכון לעשות אלא, מתוך רצון שלך "לרצות אותי". לא! אני רוצה שאחרי כל כך הרבה שנות נסיון חיים תביני שזו היא הדרך הנכונה להאריך את שנות חייך ולהפוך אותן לטובות ומאושרות יותר. סבתא, אני אוהבת אותך
שמחה איתך, צוחקת איתך, כואבת איתך ואוהבת שיש לי עם מי לעשות דברים שכאלה.. אז תעניקי לי את העונג להמשיך איתך לאורך כל הדרך הארוכה
אוהבת, נכדתך..

ה מוזה

New member
../images/Emo41.gif גיל הזהב ../images/Emo41.gif

מכתב גלוי לכם .. אנשי ונשות גיל הזהב מלח הארץ שורדי מחנות הריכוז אתם שנלחמתם את מלחמות העם והמדינה השתתפתם במערכה איבדתם חברים ילדים . אדמת המדינה הזו ספוגה בטיפות הדם והזיעה שלכם/ן סללתם את כבישי האספלט נטעתם את היערות חרשתם את השדות הפרחתם את המדבר ואת הגליל . מלח הארץ הענקתם את מיטב שנותיכם ואת מרצכם ואמונתכם והגעתם לגיל שנקרא - גיל הזהב ואין בו זהב ואין בו מאום ממה שחשבתם ואני ששומעת אתכם יום יום כואבת את כאבכם שרדתם את מחנות הריכוז ואת גזירות הנאצים ועתה כל כך קשה לכם לשרוד את הגזירות החדשות חיים שלמים של עבודה ולא למען צבירת הון עתק אלא לשם גידול משפחה והקמת בית חם במדינה שבה האמנתם שתדאג ..למי שנתן את חייו ואת כל כוחו עבורה לא חשבתם כלל על חשבון בנק בשוויץ או על טובות הנאה וכעת מולכם שוקת שבורה ואין בה זהב ואין בה תקווה פנסיה זעומה שממנה מקצצים את מה שכבר אינו מספיק כלל דומה הדבר לחתוך בבשר החי .. ואתם אינכם יכולים לקנות תרופה גיל הזהב ,אך הגוף אינו כפי שהיה והזמן נותן אותותיו והתרופות הפכו מצרך כה יקר עד כי אין ידכם משגת ..לקנות תרופה וכשאתם צועדים לעבר המכולת או הסופרמרקט המלא בכל טוב לא תוכלו לקנות את מה שקיים ..מסתפקים בלחם ,חלב .. כי בקופת חולים מחכה לו המרשם החודשי של התרופות .חשבתם שתוכלו להזדקן כאן בכבוד שומעת אתכם יום יום והלב פשוט נצבט אומרת מילה טובה של הבנה ועידוד ואתם ..מודים לי .על מה? על מילה ועל הקשבה ..כי אין איש שמקשיב לכם אנשי גיל הזהב . המכתב הזה מוקדש לכם הוא עטוף באהבה ובהבנה ובהרבה כאב
ולכם כותבי המכתבים אני פותחת כאן את שרשור הזהב לכל אחד/אחת יש סבתא או סב , כל אחד פוגש בדרכו ישיש או ישישה אם זה באוטובוס מדי יום או במקום אחר ,לכולנו יש שכן או שכנה מגיל הזהב - כיתבו להם .. בואו נעשה כאן שרשור של זהב עבורם .מגיע להם לפחות מילה או שתיים של אהבה כבוד והבנה

גברת ע

New member
אותכם אני מעריצה

אותכם אני אוהבת אתם בשבילי במקום הראשון בזכותכם אני כאן סבא וסבתא שלי עבררתם כלכך הרבה לפני שהגעתם לפה, מחנות, פטירת הורים,עליה לבד לארץ חדשה ואתם רק ילדים רק בני 18, ילדים ועברתם הרבה וחידשתם הרבה ומגיע לכם הרבה הרבה מאוד הרבה יותר ממה שאוכל אי פעם לתת אי פעם להחזיר הלוואי והיה משהו שהייתי יכולה לעשות כדי שהכל יהיה בסדר לפחות בשבילכם אני אוהבת אותכם כלכך אוהבת אותכם

בכול יום אנחנו רואות אותך, אישה יפה

זקנה, חרושת קמטים. עת יורדות אנו לטייל , לנוח מעט בצל העצים. יושבת לך לבד למרגלותיו של עץ אקליפטוס ענק וחתול רחוב על ברכייך. התקשורת ביננו היא ללא מילים מאחר ואינך יודעת את השפה. אני מקרבת אלייך את העגלה בה יושבות בנותי התאומות ופנייך לפתע מאירות, חלק מהקמטים מתיישרים , חיוך גדול נחשף וגורם לי להתרגש. מין הסכמה שבשתיקה שאת - את שלך עשית והינה הניצנים החדשים , הנשמות הטהורות שהגיעו לעולם - עליהן לתפוס מקום. תמיד רוצה לומר לך דברים אך נשארת עם חיוך כזה שמבין שאת מבינה. בכול יום חושבת לעצמי שאם פעם לא אראה אותך באותו מקום - ארים מבטי אל השמים, מעל העץ הגדול ואולי מהם אקבל תשובה לאן הלכת.

Rוית

New member
מכתב שאין לו כבר לאן להישלח...

סבתא. כתבתי מילה זו ואיני יודעת כיצד להמשיך. כיצד אוכל לתאר אותך? כיצד אוכל לתאר את מה שהיית בשבילי? כיצד אוכל לתאר את הכעס שיש לי כלפי עצמי? ניסיתי פעם. כתבתי. אני מניחה ש"הוצאתי את זה מהמערכת שלי" לכמה רגעים. אבל אני מניחה שזה לעולם לא יוכל לצאת ממני כמו שאת לעולם ולעד תשארי בליבי. האישה הכי חזקה בעולם (מוקדש לסבתא שלי, זכרונה לברכה, האישה הכי חזקה בעולם.. בשבילי)
היא היתה ניצולת שואה, האישה הכי חזקה שהיכרת! שרדה את הכל, את כל המחנות את כל הניסויים.. היא שרדה. ואז, אז, אחרי הכל, אחרי שכבר יש לה ילדים, ונכדים, מה הכריע אותה?! הסיגריות! נתגלה לה סרטן בריאות.. אבל היא, האישה הכי חזקה שאי פעם היכרת, נשארה כמו שהיא עד הסוף! שמחה, מטופחת, פעילה.. אבל אולי הכל רק כלפי חוץ? בחיים לא תדעי. לפעמים היית איתה, והיא, שהיתה כבר חלשה ועייפה, היתה נחה לה, ואת, את לא יכולת לעשות כלום חוץ מלהסתכל עליה, לבדוק שהיא עוד נושמת, עוד חיה, כ"כ דאגת... ואז היא כבר היתה בבית חולים, וזה לא היה כבר "ללכת לבית של סבתא", זה היה "ללכת לבקר את סבתא בבית חולים". ושנאת את זה, לא יכולת לראות את האישה הכ"כ חזקה הזאת, שוכבת חסרת אונים.. ואז במקום "ללכת לבקר את סבתא" היית הולכת לחברים, אפילו לא חברים שלך אולי, אבל היית הולכת למקום אחר. אחרי כמה חודשים, או שמא היו אלו שבועות, היא נפטרה.. שמעת בלילה את אמא מדברת בטלפון, ידעת שזה רק יכול להיות דבר אחד באמצע הלילה, אבל לא רצית להאמין לזה, המשכת לישון, הטבעת את הראש בכרית... בדמעות. בבוקר שקמת, אמא בעיניים עצובות באה ואמרה לך: "סבתא נפטרה אתמול בלילה". בכית. זה לא יכול להיות, היא הרי האישה הכי חזקה שיש! ואולי גם חזקים מתים? ואז, אווווו אז כ"כ שנאת את עצמך! ועד היום את שונאת את עצמך בגלל זה! בקושי הלכת לבקר אותה, לא ראית אותה, וככה היא חמקה לך מבין הידים! אחרי זה אמרת לאמא ששמעת בלילה שהיא מדברת בטלפון, וידעת מה זה יכול להיות, אבל לא רצית להאמין.. את עדין לא יודעת אם זאת סתם היתה נאיביות, או שבאמת לא רצית להאמין שזה מה שקרה. אמא הבינה. אמא תמיד מבינה. בהלוויה רק בכית. לא היה רגע שהפסקת. הראש שלך היה טמון בג'קט של אבא שכבר היה ספוג בדמעות, אבא חיבק אותך כ"כ חזק, הוא ידע שאם הוא יעזוב, את לא תעמדי לבד ותפלי לשלוליות בוץ, בין כל המעברים, בין כל המצבות הקרות. כולם הלכו בבוץ, בגשם זלעפות-אפילו אלוהים בכה על האישה הכי חזקה, שהלכה. עכשיו מה שנשאר זה יומן. יומן מתורגם של כל מה שקרה בשואה, ועל איך האישה המדהימה הזו זכתה לתואר של האישה החזקה ביותר שאת מכירה. אבל את, את לא קראת אותו אפילו, את לא מסוגלת, את יודעת שזה רק יגרום לך להבין כמה "נכדה גרועה" את! לא ביקרת, לא דיברת, לא קראת, כלום. אפילו שאת יודעת שזה לא נכון, ככה את מרגישה, ואת בספק אם זה ישתנה.. אבל אולי זה טוב שאת מרגישה ככה, זה נותן לך להרגיש חיה, להרגיש איך אחרי הכל כולנו בני-אדם, עם היתרונות והחסרונות...והמגרעות. את תמיד אהבת אותה, ותמיד תאהבי, הסיפור הזה מוקדש בשבילך, ~האישה הכי חזקה בעולם!~
אני אפילו לא יודעת למה העלתי את זה לפה. הדמעות כבר על לחיי וכל מה שאני יכולה לחשוב עליו זו הכותרת שרשמתי בהודעה זו ועל כך שלמכתב זה אין כבר כתובת להשלח אליו.. אוסיף ואומר שבסוף קראתי את היומן ובדמעות וכאב רב רק התחזקה אצלי המסקנה עד כמה האישה הזו, סבתא שלי, היתה האישה הכי חזקה בעולם.. אנחנו בני האדם למדנו כבר לחיות באופן כ"כ רובוטי ושרירותי ואם נסתכל רגע אחד על האנשים שסביבינו נראה שיש הרבה יותר מזה, נראה שיש אנשים שעברו יותר מאיתנו, שרכשו חוכמת חיים שאנחנו לרוב לא נגיע אליה (לא אם נמשיך לחיות כך) ושאלו אנשים שאנחנו חווים להם אם לא לפחות לנו, טיפה יותר לכבד אותם ואת מה שהם מייצגים- את המדינה שלנו, לאיפה שהגענו עד היום, ואולי בצורה מסויימת גם אותנו.

למעלה