אני יודעת למה את מתכוונת
למרות שאני בן אדם מאמין , אבל מרגיז שאנשים מנצלים את המצוקה של אנשים , למרות שאני לא יודעת מה זה הכוס של הישועה , אבל ברמת העיקרון , ניתקלתי אפילו במישהוא שהתחזה לרב וניצל אנשים תמימים והיתה אפילו אישה אחת שלא הצליחה להביא ילדים ולא היתה לו בושה להבטיח לה הבטחות ונצל את המצוקה שלה וכמובן גם לקחת כסף רב . אבל יש דברים שהם לא מזיקים , כמו לשים חוט אדום , אם זה לא יועיל בוודאי זה לא יזיק . וזה גם תלוי בהסתכלות על הדברים , אני פעם הייתי אצל רב והוא אמר לי לקרוא כל מיני תפילות ובסוף הבנתי שאני לא מסכימה עם כל מה שהוא נתן לי במיוחד איזו תפילה מניפולטיבית לזוגיות בלתי אפשרית , לפחות בעיני , אז הכנתי לעצמי מעין נוסח משלי ורק אז הצלחתי לקרוא את זה וגם אז אנשים צחקו ולעגו ומה לא , אבל זה תלוי איך מסתכלים על זה , לי זה עשה טוב על הלב , זה הרגיע אותי והתיחסתי לזה כאל תפילה כאל בקשה ולא כאל איזה קסם , כשמדליקים נרות ביום שישי ומבקשים משהוא לא תובעים אחר-כך את הקב"ה לדין אם זה לא מתקיים , רק מבקשים שוב . אם מבקשים להצליח במבחן זה לא אומר שלא צריך ללמוד למבחן , מישהוא יגיד הצלחת כי למדת לא בגלל שהתפללת , זה ברור מאליו , אבל אם זה עושה הרגשה טובה להתפלל ומשרה ביטחון מה זה מפריע? אז ניגשים למבחן יותר רגועים וזה גם עוזר להצלחה . אנשים גם נוסעים במיוחד לקברי צדיקים או לקבר של רבי מאיר בעל הנס , אני בטוחה שאת אותם הדברים אפשר לבקש גם בבית אבל זה עניין של אמונה והרגשה וכנראה גם כל המאמץ שנדרש בשביל לנסוע עד לשם וכו' אם בן אדם במצוקה כלשהיא והוא נוסע להתפלל , אין בזה כל רע במידה והוא מאמין , מה שיכול להיות רע זה אם בן אדם מתפלל ולא עושה כלום חוץ מזה , אבל אצל רוב האנשים זה דווקא כן מעודד עשיה , כי יש להם תקווה שזה כן יתגשם שכן יש סיכוי . ברור שאת לא מאמינה ולכן את רואה את הדברים בצורה הגיונית לחלוטין , אבל אמונה זה לא היגיון , לפעמים זה הפוך מההיגיון , לפעמים רופאים אומרים שאין תקווה למישהוא והוא מחלים לחלוטין , כמובן שגם בזה יש היגיון , הרפואה לא יודעת הרי הכל . דוד שלי היה אמור לעבור ניתוח לפני כמה שנים והרב פיהרר אמר שלא יעבור , המשפחה החליטה להקשיב לרב פיהרר ואחרי זמן מה הרופאים התחרטו ואמרו שלפי הבדיקה האחרונה אין צורך בניתוח , כך שהוא היה עובר ניתוח לחינם . ולהבדיל , דודה שלי היתה בבית-חולים לפני שלושה שבועות ויומיים והרופא אמר שזה בלתי הפיך ובסוף הוסיף אבל אני רק רופא אז התפללתי כל הלילה לנס וגם למחרת וזה לא עזר , אחרי יומיים היא נפטרה , אבל אני לא מצטערת שהתפללתי , בשבילי זה לא היה מיותר . לא נראה לי שאני מחדשת לך משהוא , אבל בכל זאת ... שזה יתגשם .