זה לא קשור לליסינג
רכב שעובד מקבל מהעבודה (וזה בכלל לא משנה אם מדובר בליסינג או ברכב ששייך לחברה בה הוא עובד) נחשב בעצם כתוספת על המשכורת. החברה משלמת על הרכב (ושוב, זה בכלל לא משנה אם היא קנתה אותו או עושה ליסינג), משלמת את הביטוחים, הטיפולים ולפעמים גם את הדלק - כל אלה שווים כסף ונחשבים בעצם חלק מהשכר. לכן צריך לשלם מס הכנסה (וביטוח לאומי) גם על הרכיב הזה בשכר שלך. שווי הרכב לצרכי מס הוא בעצם סכום ההטבה הזו בכסף - הוא קיים כדי שאפשר יהיה לקחת ממך מס (הרי לא יקחו ממך מס הכנסה מנגנון אחד של חלון חשמלי). שווי הרכב לצורך מס מחושב לפי "קבוצת המס" שלה שייך הרכב, והקבוצה הזו נקבעת לפי שווי רכב חדש כזה. רכב שעולה עד 100,000 שקל שייך לקבוצה 2, רכב שעולה עד 130,000 שייך לקבוצה 3 וכן הלאה (המספרים האלה הם הערכה, אני לא זוכר את המספרים המדוייקים). רכב מקבוצה 2 נחשב כהטבה של 1,000 שקל, רכב מקבוצה 3 נחשב כהטבה של 1,400 שקל וכן הלאה (גם םה - המספרים הם הערכה בלבד). אם המשכורת שלך היא 10,000 שקל ברוטו, ואתה מקבל גם רכב מקבוצה 2 - בעצם תשלם מס כאילו המשכורת שלך היא 11,000 שקל ברוטו. קשה להתווכח עם ההגיון הבסיסי פה - רכב מהעבודה שווה כסף ולכן צריך לשלם עליו מס. כמה מס? לפי המס השולי שאתה משלם, כי לכל צורך מעשי זה חלק מהמשכורת. נשאר רק להחליט כמה כסף שווה ההטבה הזו. וזה בדיוק מה שמשרד האוצר רוצה לשנות. לטענתו, שווי ההטבה לצרכי מס נמוך בהרבה מהשווי האמיתי של ההטבה הזו, ולכן לטענתם צריך להעלות את השווי לצרכי מס. האם זה נכון? אני חושב שכן. לפני שקניתי את המכונית הנוכחית שלי, התלבטתי אם לקנות אותה באופן פרטי או דרך חברה (ששייכת לי). אם שווי הרכב לצרכי מס היה נכון, לא הייתי מעדיף דרך אחת על פני השניה - מיסוי נכון היה הופך את הקניה דרך חברה לשווה בדיוק לקניה באופן פרטי. בגלל שהמס על רכב מהעבודה נמוך, היה לי שווה מאד לקנות את הרכב דרך החברה. המטרה של מס הכנסה היא לסגור את הפער הזה. זו נראית לי מטרה נכונה, למרות שאני אישית אפגע ממנה.