לבוגימן - For your eyes only

ע מ י ש

New member
פרוסטיטוציה של הקונסטיטוציה

והקלאסיקה של הפרנויה. (ונעזוב לרגע את הניהול הכושל של אוניברסיטת ת"א) זוהי ועדת חיפוש ולא ועדת בחירה, היא עשויה להביא כמה מועמדים ולא רק אחד. בנוסף לאוילות שבייחוס מגמות פוליטיות למחקריו של פינקלשטיין האוילות הגדולה היותר היא לראות בו איזה סמל או דוגמה לאנשי שמאל בקרב הפרופסורים. אוניברסיטת ת"א מלאה וגדושה באנשי שמאל בקרב הסגל האקדמי, פינקלשטיין אינו קרוב אליהם ואינו נמנה עליהם. למעשה לא זכורה לי שום התבטאות ושום פעילות פוליטית של פינקלשטיין וזאת בניגוד לאנשי סגל מסויימים אחרים. לעומת זאת אומן הפריח לא מעט הודעות פוליטיות קיצוניות ונתעבות למדי, כך גם בן שלמה וכך גם עוד אי אלו פרופסורים מהימין. ואחרון אחרון, לנשיא אין מעורבות אקדמית - תפקיד זה שמור לרקטור.

masorti

New member
תקרא בעיון את הכתבה...

ובפרט את הקטע הבא: "שינוי עקרוני שחל לפני שנתיים בחוקת האוניברסיטה הפר את יחסי הכוחות: מלבד הכפפת סמכויותיו של הרקטור לנשיא, הוחלט כי הנשיא הבא ימונה על ידי ועדה מצומצמת של שבעה חברים, שעל זהותם החליטו 11 אנשי הוועד המנהל של האוניברסיטה. לחברי הסנאט אמנם נותר עדיין תפקיד, אולם שולי בהרבה מזה שהיה להם בעבר: לאחר ששבעת אנשי ועדת החיפוש יגיעו לשם המוסכם עליהם, יועבר שם זה להצבעה חשאית וללא דיון בסנאט, והחלטתם - בעד אותו מועמד או נגדו, תהיה מעין המלצה שתגיע לפתחו של הוועד המנהל." מסקנות: א. הרקטור הוכפף לנשיא, ולכן הנשיא הוא הפוסק האחרון גם בעניינים אקדמיים. (ראה גם השורה הזו בתחילת הכתבה: "לפי חוקת האוניברסיטה, הנשיא, שעומד בראשה ו"מהווה את הסמכות האקדמית והמנהלית בה",...") ב. ועדת הבחירה ממליצה על מועמד יחיד, והסנט יכול רק לאשר או לדחות. בפועל הסנט והועד המנהל הם כמעט חותמת גומי להחלטת הועדה הבוחרת. --- נכון הוא שדוקטורים כמו גדי אלגזי או טניה ריינהרט פעילים פוליטית בת"א יותר מאשר פינקלשטיין. אבל הפואנטה היתה שמדובר באליטה מונוליטית שמנהלת את האקדמיה, ופינקלשטיין תורם לזה מעמדת הכוח שלו. מעניין שדווקא לגבי אומן ובן שלמה ציינת שהם הפריחו הודעות פוליטיות "קיצוניות ונתעבות למדי". תמה אני מדוע לא ציינת אף פרופסור שמאלן שהפריח הודעות נתעבות, שהרי אתה מודה שיש אנשי סגל פעילים שמאלנים באונ' ת"א. אני למשל חושב שגדי אלגזי וטניה ריינהרט הם בעלי דעות נתעבות, והפ מפריחים הודעות פוליטיות נתעבות השכם והערב.

ע מ י ש

New member
דברתי על אומן מאחר ואתה הזכרת אותו

טניה זו היא אכן נבלה לא קטנה ויש עוד אי אלו. מאידך לפינקלשטיין אין כל קשר אליהם. לא ידעתי לגבי התקנון הזה שהבאת, זה אכן משנה את סמכות הרקטור ואת דרך הבדיקה. אני מעריך כי לא ימליצו על מישהו שיעורר התנגדות. ברור שאליטה מנהלת את האוניברסיטה, וטוב שכך. את מוכרי החמוצים נשאיר למרכזי המפלגות אם לא אכפת לך.

Boogieman

New member
משהו לא ברור לי.

וזה למה אתה מיידע את ההודעה אלי, כי אין לי שום ויכוח עם המשפט: "האליטה הדומיננטית יכולה לקבוע ולתקצב ולשלוט במידע", אני בעצמי אומר את זה כל הזמן. הויכוח בינינו הוא על השאלה מי היא האליטה ומה היא רוצה. כאן נראה לי שפיספסת את הנקודה בגדול בגלל "סינדרום פינקלשטיין" שלך, אני דווקא מקבל פרנויה קשה מארבעת השמות של חבר הנאמנים.

כן, אבל

חבר הנאמנים באוניברסיטת תל אביב לא מחליט על דבר. הוא חותמת גומי, הנשיא וחבר הרפורמטורים הניאו ליברלים שלו מחליטים ומחתימים על גבי הניירות את חותמת הגומי שלהם שנקראת "חבר הנאמנים".

Boogieman

New member
מי שולט באוניברסיטאות?

הנה סקירה קצרה של איך אני רואה את המצב. נתחיל בועדה שעל חבריה סיפר לנו מסורתי. כולם גברים, כולם יהודים אשכנזים, ארבעה מהם בעלי הון אינטרסנטים או אנשים שעובדים בשבילם (שוחט). אני לא מכיר מקרוב את דיעותיהם של חברי הועדה, אבל די ברור לאיזה מגזר הם שייכים. במונחים פוליטיים-סוציולוגיים, מדובר באנשים חילונים (האקדמיה הפכה למוסד חילוני מובהק כבר במאה ה-17), ליברלים מהבחינה הכלכלית (בין ניאו-ליברליזם לסוציאל-דמוקרטיה מתונה), יוניים בדיעותיהם המדיניות אך, לדעתי, לא כל כך מסיבות אידיאולוגיות כמו מסיבות פרגמטיות שקשורות למצב הבינ"ל, להתנהלותה של ארה"ב ויחסיה עם ישראל. אפשר להגיד שמדובר בפרופיל של מצביעי "קדימה" (אפשר להכניס גם את שינוי ז"ל והאגפים הימנים כלכלית במרצ ומפלגת העבודה). בקיצור, מיין סטרים מידל-קלאסי לכל דבר ועניין. מה קורה בחוגים: הסטוריה: כיום זה החוג הכי מוזנח מבחינת תיקצוב ומעורבות של אינטרסנטים מבחוץ. זוהי תוצאה של שני תהליכים מקבילים. הראשון הוא תהליך אקדמי בעיקרו שבו החוג להסטוריה הפך לשמאלי באופיו. התיאוריות הביקורתיות, החל ממארקס ופרוייד, דרך האנאל ועד הפוסט-מודרניזם פירק את ההסטוריה הלאומנית והגזענית שקדמה לה. במקביל (מאמצע המאה בחו"ל ומשנות ה-80 בארץ), הדומיננטיות של המדינה נחלשה, ואתה האינטרס לממן "הסטוריה לאומית" ובאותו זמן (החל משנות ה-70) עלתה המעורבות של המגזר העסקי שלא ממש מתעניין בהסטוריה. הפיכת החוגים להסטוריה לביקורתיים (ולכן ההטיה השמאלית) לקחה כ-50 שנה, וכיום זוהי הגישה הדומיננטית ואכן קשה לצאת נגדה. לאליטה שציירתי בתחילת ההודעה, יש הרבה פחות עניין בהסטוריה מאשר בחוגים אחרים ולכן תיאוריות רדיקליות משגשגות שם באין מפריע. לדעתי גם מבחינה אקדמית אין כרגע תיאוריות ימניות שיתחרו במישור האקדמי. כל הביקורת שבאה מימין מדברת על חזרה להסטוריה הישנה נוסח המאה ה-19, רק שבאקדמיה אי אפשר לחזור אחורה, עד שלא יהיה ימין חדש כלשהו התיאוריות הנוכחיות ישארו לא מאותגרות ברובן מבחינה פוליטית. מדעי החברה: כאן המצב פחות ברור. מסורתית, מדעי החברה הם כר פורה מאוד לתיאוריות ביקורתיות (אגב, לאימוץ תיאוריות ממדעי החברה היה חלק לא מבוטל ברדיקליזציה של ההסטוריה) וחלקם של מרצים ביקורתיים (משמאל בד"כ) בפקולטה הוא די גדול. מצד שני, המעורבות של המגזר הפרטי שם גדולה יחסית. החוג לסוציולוגיה (לפחות בירושלים) מפוצל בין הביקורתיים לתומכי הסוציולוגיה האמריקנית שעסוקה בייצור "יועצים ארגוניים", אנשים שמשתמשים בהבנת החברה ככלי להשגת רווח כלכלי. הפקולטה לכלכלה היא ימנית קיצונית מובהקת בתחום הכלכלי (בתחום המדיני, אותה יוניות פרו-אמריקאית). כאן כדאי לקרוא את הנאום של בוגר מצטיין מהחוג לכלכלה בת"א כדי להבין מהי שליטה אמיתית של אליטה. בחוג להסטוריה, מוטה ככל שיהיה, המצב לא מתחיל להתקרב לשטיפת המוח שהוא מתאר כאן. מדע המדינה: חוג שמרני ביותר, עם הטיה פוליטית שכמעט לא חורגת מהדיעות המקובלות בקרב האליטה (מבחינה מדינית, ימין מתון עד שמאל מתון, ימין מובהק מבחינה כלכלית). חוג זה מנותק לגמרי מכל עיסוק הסטורי ולכן, ללא פרספקטיבה, לא מבקר את מבנה הזירה הבינ"ל כיום. איסלאם ומזה"ת: לא יודע מה בדיוק קורה בארץ, אבל שווה להזכיר מקרה מארה"ב שמעלה את שאלת התרנגולת והביצה הפוליטית. בארה"ב היתה התקפה קשה על החוגים הנ"ל בגלל סירובם של רוב הפרופסורים ליישר קו עם התפיסה הפוליטית השלטת כיום ויחסה כלפי האיסלאם (התנגשות הציוויליזציות וכו'). ההאשמה הית ב"שמאלנות". ז"א, הפרופסורים הם שמאלנים (וכנראה נולדו כאלה) ולכן הם לא חושבים שהאיסלאם יוצא לג'יהאד נגד המערב. אפשר גם לטעון שאדם שכל חייו חוקר את המוסלמים, מיליארד ורבע מהם, ומודע למורכבות ולרבגוניות של האיסלאם, לא ימהר לצאת בהצהרות מהסוג של ג'. בוש. אותו הסיפור חוזר על עצמו במספר תחומים וגם בהסטוריה. מדעי היהדות: זהו תחום שנהנה (או סובל) ממימון מאסיבי של המדינה ושל בעלי הון יהודים, בעיקר מארה"ב. באופיו זהו חוג שמרני למדי, בעל אחוז גבוה של דתיים ודי ימני. סיכום: לאף אחד אין שליטה מלאה על מה שקורה באקדמיה, מדובר במשחק כוחות מורכב שבו תהליכים אקדמיים, אינטרסים כלכליים ואידיאולוגיה משמשים בערבובייה. אני מסכים שהחוג להסטוריה הוא שמאלי באופיו, אך זה בא ביחד עם הייבוש והנידוי של חוג זה על ידי האליטה שמשפיעה יותר מכל על ההטיה האקדמית. לכן, האקדמיה איננה "שמאלנית" (על איך החוג להסטוריה נעשה לשמאלי אפשר למצוא הודעה ארוכה שלי בארכיון). ישנה אליטה אקדמית מאוד ברורה, אך היא לא מאופיינת דווקא ב"שמאלנות" אלא בהשתייכותה לקבוצת הכוח בחברה. קרי, אנשים מבוססים מהאליטה האשכנזית החילונית הותיקה. אליטה זו לא מקדמת רעיונות ביקורתיים ורדיקליים אך גם לא ממהרת לזאת נגדם עקב השקפתה הליברלית הבסיסית (וגם בגלל שהם לא מאיימים ברצינות על המדיניות שהיא מקדמת). לכן עד עכשיו (וזה בהחלט עלול להשתנות) היא לא יצאה מגד המגמות הביקורתיות בחוגים ההסטוריים, היא פשוט מקצצת להם במימון כי היא לא צריכה אותם. לעומת זאת, החוגים שיש לה עניין בהם, ובראשם הכלכלה, זוכים לתמיכה ולמימון מאסיביים שאתם באה גם הטיה פוליטית גסה וברורה. זה מה שקשור למדעי הרוח והחברה, התחום המדעים המדוייקים אני לא מבין גדול, אבל שם דריסת הרגל של האליטה הנ"ל גדולה עשרות מונים ואותם חוגים פשוט נרתמים לשירותם של גורמים עסקיים. עד כמה שראיתי, רוב הסטודנטים בחוגים אלה (שנתונים להשפעת האליטה אך מחוסקים מסורת של ביקורת) הם בעלי דיעות שמרניות ביותר, אנשי מרכז מדיני-ימין כלכלי הארד-קור שבדכ לא מעלים בדעתם שום ביקורת על המובן-מאליו הפוליטי.

טשאפק

New member
לגבי איסלאם ומזה"ת בארה"ב

אתה טועה, החוגים שם נשלטים כמעט לחלוטין ע"י אנשים שאינם סתם שמאלנים טובים, אלא נוטים לראות במוסלמים צדיקים גמורים, במערב, ובחוקרי המזרח מקרב המערביים, רשעים גמורים, ובישראל - את השטן. מישהו שמעז לחשוב לרגע שאדוארד סעיד הוא פחות מאלוהים, מוטב שישמור זאת לעצמו אם קידומו חשוב לו. האופוזיציה לכת השלטת הזו אינה מורכבת ממעריצי בוש אלא מאנשים כמו פואד עג'מי.

Boogieman

New member
אין לי מושג, וזה גם לא משנה.

הסיפור על ארה"ב הובא כאן כדי להעלות שאלה עקרונית, לא כדי לתהות על קנקנם של הפרופסורים לאסלאם בארה"ב.

Boogieman

New member
ותיקון טעות נפוצה לגבי אדוארד סעיד.

בלי קשר לשאלה האם הפרופסורים לאסלאם בארה"ב חושבים שסעיד הוא אלוהים או לא. אדוארד סעיד לא קשור בשום צורה לחקר האסלאם והמזרח התיכון. התחום האקדמי שלו הוא חקר ספרות ומושא המחקר שלו הוא התרבות האירופאית.

כן אבל...

הספר המפורסם ביותר שלו נקרא אורינטליזם בו הוא טוען שכל המחקר ההיסטורי שנעשה במערב לגבי המזרח והאיסלם בא מנקודת מוצא שחצנית, מתנשאת ומוטת בדבר עליונות התרבות המערבית ולכן כולו שגוי מעיקרו .... לא יודע איך אתה מקטלג את הספר הזה, כספר פוליטי לא מדעי, או כספר מדעי , ביקורת על שיטות מחקר בהיסטוריה , בכל אופן הוא ידוע בגלל הדבר הזה וכן זריקת אבנים על חיילי צה"ל מגבול לבנון ב 2002 ...

Boogieman

New member
תשובה.

אוריינטליזם הוא ספר מחקרי עם אג'נדה פוליטית ברורה. הנקודה היא שהוא לא עוסק בטיבו של המזרח ולכן הוא לא ספר על המזרח) אלא בתפיסת המזרח ע"י המערב. סעיד היה גם חבר באש"ף.

Boogieman

New member
אה, שכחתי.

"אוריינטליזם", עד כמה שהבנתי, לא עסוק בניתוח המחקר ההסטורי האירופאי, אלא את הספרות ובעיקר את ה"שיח" האירופאי (שמושפע גם מהמחקר ההסטורי ומצד שני, משפיע עליו).

hastings

New member
לגבי "אוריינטליזם"

אני חייב לומר שהספר שהכי מתאים להגדרת ה"אוריינטליזם" שיצא לי לקרוא הוא "ארייטליזם" עצמו. עמנואל סיון כתב לפני כמה שנים מאמר מרתק על התגובות של מלומדים בארצות ערב לספרו של סעיד. מומלץ בחום.

טשאפק

New member
"אוריינטליזם" עוסק בחקר המזרח

ומושאיו הם מזרחנים והיסטוריונים, דוגמת ברנרד לואיס. הוא נהפך לספר יסוד בחוגים למזה"ת, לאיסלאם, ללימודים פוסט-קולוניאליים וכדומה בארה"ב ובמדינות נוספות. סעיד אמנם בא מתחום חקר הספרות, אך "אוריינטליזם" שלו לא מוגבל לתחום זה.

Boogieman

New member
דווקא שמעתי סיפור ממקור ראשון על

ברנארד לואיס. סופר בשיעור ע"י פרופסור חנן חבר. הוא השתתף בכנס שעסק, בין השאר, בספר של סעיד ובכנס הזה הספר הותקף ע"י מלומדים שחשפו בו אי דיוקים עובדתיים רבים לגבי המזרח. במהלך הכנס, קם ברנארד לואיס (יריבו הגדול של סעיד) ואמר לאותם מלומדים לעזוב את סעיד בשקט היות שהספר הזה בכלל לא עוסק במזרח ולכן אין מה להתעסק בפרטים הנ"ל.

masorti

New member
ראיית המציאות שהצגת פשוט מדהימה...

הצלחת לתאר חלק גדול מהעובדות, אבל איכשהו לפרשן אותן בצורה שגויה. אתה מודה בעצמך שחברי הועדה הם חילונים בעלי דעות מדיניות יוניות (קרי חילונים-שמאלנים), אבל איכשהו זה אצלך "לא שמאל" אלא "מיין סטרים קלאסי". הזרם המרכזי בעם הוא בטחוניסט ומסורתי, ולא חילוני-שמאלני. בייגה הוא מהאגף השמאלי של מפלגת העבודה, גם מדיני וגם כלכלי. (להזכירך שהוא זה שהוביל בימי רבין את הניסיון הכושל להעביר חקיקה על מס רווחי הון בבורסה) לאוטמן והורוביץ ידועים כתומכי מפלגת העבודה וכתורמים למפלגה. פינקלשטיין הוא חילוני ושמאלני מובהק. את שלושת חברי הועדה האחרים איני מכיר, אבל מתוך ארבעת הנ"ל ברור שהפרופיל של הועדה הוא בתפר שבין מפלגת העבודה למרצ. מגוחך לטעון שזה המיין סטרים של קדימה. משעשע גם הסיכום שלך לגבי האקדמיה שהיא... "אנשים מבוססים מהאליטה האשכנזית החילונית הותיקה. אליטה זו לא מקדמת רעיונות ביקורתיים ורדיקליים אך גם לא ממהרת לזאת נגדם עקב השקפתה הליברלית הבסיסית ". אתה מודה חד משמעית שמדובר באשכנזים-מבוססים-חילונים-שמאלנים ("ליברלי" זה שם קוד ידוע לשמאלני), אבל אתה מתעקש שלא מדובר בשמאלנים. יש לי הרגשה שאנו לא מסכימים על ההגדרה של שמאלני. שמאלני אינו רק גדעון לוי, אלא גם יוסי ביילין. ואני חוזר וטוען שהאקדמיה הישראלית נשלטת ע"י יוסי ביילינים. לגבי החוג להסטוריה... מה זה "ההסטוריה הלאומנית והגזענית שקדמה לה?" זה ניתוח אובייקטיבי או שמא הבעת דעה פוליטית? לפחות אתה מודה שבחוגים להסטוריה שליטות תיאוריות רדיקליות שמאלניות. ובטח שיש אופציה ימנית לתיאוריות השמאלניות. אלא מה?... קודם סותמים להסטוריונים ימניים את הפה, ואח"כ מיתממים וטוענים שאין תיאוריות ימניות רציניות. בארה"ב יש לימין האקדמי יותר כוח כלכלי ופוליטי מאשר בישראל, ולכן שם יש פריחה לתיאוריות ניאו-שמרניות. אגב, הפרופסורים בארה"ב שמאלנים מסיבות אישיות וחברתיות, ולא בגלל שהם חקרו את האיסלאם כל חייהם. ואם עוסקים במזרחנות... תספור בהזדמנות כמה פעמים הזמינו בארץ לטלויזיה את פרופ. עמנואל סיון, מול כמה פעמים הזמינו את פרופ. יהושע פורת (שניהם חילונים). יודע למה? כי פרופ. סיון הוא שמאלן ותמיד ימצא איך לפרשן שיש ערבים טובים שאיתם ניתן לעשות דיל, ואילו פרופ. פורת התפכח והסביר לכולנו את הטעות בהסכם עם אש"פ וכיו"ב. אז התקשורת קובעת מראש איזו דעה ראוי שהעם ישמע, ומזמינה לראיון את הפרופ. הרצוי לה. הצחקת אותי בטענה שהחוג למדעי המדינה הוא שמרני. מה שכן, זה אכן לא חורג מדעות האליטה - שגם היא שמאלנית מובהקת. האליטה תומכת פוליטית בדיעות של יוסי ביילין, ואכן החוג למדע המדינה מייצר יוסי ביילינים. לגבי החוג לכלכלה אני מסכים איתך. אבל זה פשוט חוג שמושך אנשים מאוד מסוימים, ונתמך כלכלית ע"י ארגונים מאוד מסוימים. (הכול סובב שם מסביב לכסף) אבל אני מזכיר לך שמדובר רק בצד הכלכלי-חברתי. בצד המדיני, הרוב המכריע של האליטה הכלכלית תומך בעמדות השמאל מהסיבה הפשוטה שאליטה זו תהיה הגורם העיקרי וכמעט היחיד שייהנה מפירות השלום. לגבי מדעים מדויקים... סטטיסטית, אנשי החוגים למדעים מדויקים והנדסה הם יותר ימניים ממדעי הרוח והחברה, אבל גם שם עדיין יש רוב לשמאל. (הרי מלכתחילה לאוניברסיטה לא מגיע מדגם מייצג של האוכלוסיה) הסיבה לדעתי ליתר-הימניות שם היא פשוטה: בחוגים למדעים מדויקים והנדסה לומדים אנשים בעלי חשיבה מתמטית, והם מנתחים את הבעיות המדיניות בלוגיקה קרה ורציונלית. הם פשוט רואים את המציאות נכוחה.

קוכולין

New member
דב לאוטמן הוא איש קדימה

ולא מפלגת העבודה. מסורתי, כדאי שתבדוק את העובדות בפעם הבאה לפני שאתה כותב. רוב האנשים שהזכרת תומכים בקדימה, או על סף תמיכה בקדימה (בייגה שקל לתמוך בקדימה בבחירות הללו). ולכן, הגדרתו של בוגימן נכונה: הם מיינסטרים ישראלי קלאסי, מה שנהוג בחוגי שמאל לכנות "המרכז הלאומני". מאיפה אתה יודע את דיעותיהם הפוליטיות של אנשי החוגים למדעים מדוייקים? אתה מכיר איזה סקר שאני לא מכיר? אני חושב שההתבטאויות שלך נובעות יותר מסטיגמות ופחות ממידע מוצק.

masorti

New member
לגבי לאוטמן...

כוונתי היתה ששנים רבות הוא היה ידוע כאיש העבודה וכתורם שלה. העובדה שהוא אולי כרגע תומך בקדימה מסיבות פרקטיות (הוא מעריך שזה הכושי שיצליח לסגת עבורו מהשטחים) לא מעלה ולא מורידה. אני מניח שגם לבייגה היו שיקולים מעין זה. אבל הוא לא נעשה פתאום "מרכז לאומני". גם שמעון פרס הוא כיום איש בכיר בקדימה, ושמאלניותו לא השתנתה כהוא זה. הוא פשוט הפסיד בפריימריז של מפלגת העבודה ועשה את חשבונו האישי. לגבי המדעים המדויקים... חשבתי שהבנת by now שהרקע שלי הוא לא בדיוק ממדעי הרוח, ושיצא לי לשהות קצת באוניברסיטת ת"א. אז אני מרשה לעצמי לומר שבדקתי אמפירית מדגם סטטיסטי מייצג של תלמידי ומורי הפקולטות שבצד המזרחי של אונ' ת"א.

masorti

New member
הכול יחסית למצב נתון.

להזכירך שהרפורמה טורפדה ע"י בעלי ההון שהיו מקורבים לרבין. עובדתית, הפעלת מס רווחי הון זו רפורמה חברתית (קרי: שמאלנית במובן החברתי-כלכלי) מובהקת.

למעלה