תודה דסי (אופס, יצא ארוך ומדכא)
סתם אני מקטרת, כי גם נמאס לי באופן כללי לבדוק גנים (אנחנו בסיפור הזה מינואר, בעצם, עם הפסקה של חודשיים), עוד יותר נמאס לי לראות את המצב הירוד של רובם המכריע של הגנים (אם מבחינה מבנית-תחזוקתית ואם מבחינת הצוות), וגם נמאס לי להיות ועדת ביקורת. משגע אותי העיוורון הסלקטיבי של ההורים לילדים בגנים האלה ביחס לעניין שאמור להיות העדיפות העליונה בחייהם: שלום ילדיהם. נראה לי שזה מעיד על בעיה עמוקה מאוד ביחס לחלשים בחברה. גם כשהחלשים הם כביכול במעמד מועדף, והרי רובם המכריע של ההורים ישבעו שילדיהם יקרים להם מכל, בפועל אין מי שדואג להם. הקול שלהם--קול שיבטא את האינטרס שלהם לבטיחות וטיפול נאות--לא נשמע כי חולשתם החברתית כל כך בסיסית שהם לא יכולים לנסח את האינטרסים שלהם ולהכיר בהם בבירור. המעמד היוקרתי של הילדים היום הוא בעיקר ביטוי לאופנה ולא לשום תפיסה עמוקה יותר של מחויבות ההורים כלפיהם. אני לא מאמינה שרוב ההורים חסרי הגיון עד כדי כך שהם לא יכולים להכיר ולהבחין בסכנות שאני ראיתי בגנים. מה שכן נראה לי זה שהם לא רוצים להכיר בהן כי זה מאוד מעיק: זה מעיק לחפש גן, זה מעיק להעביר ביקורת, זה מעיק להתלונן, והם מעדיפים להמנע מהמועקה הקטנה הזאת גם אם במחיר ביטחון ילדיהם שלהם. איך אפשר אחרת להבין את האבא שיצא אחרנו מגן (שראינו לפני שבועיים) וששאלתי אותו אם לא מטריד אותו שהילדים יכולים לפתוח את השער החוצה (לכביש ראשי): בהתחלה הוא הכחיש (הם לא יכולים!) כשהתעקשתי (כשיצאנו ילד אחד הוא שפתח לנו את השער) הוא חיפש תירוצים מתחת לרצפה (טוב, אז אם הוא טיפס כדי לפתוח הוא לא יכול היה לצאת) כשהמשכתי להתעקש (נכון אבל הוא יכול לפתוח לילדים אחרים) הוא התחפר בעמדתו (הגננות ישימו לב) וכשהמשכתי להתעקש (הן לא שמו לב לילד שפתח לנו את השער) הוא פשוט משך כתפיים והלך. רגע לפני ששאלתי אותו על הענין הזה הוא המליץ לנו על הגן בחום (וזה לא היה ליקוי יחיד; ליקוי גלוי יותר היה בלוני גז חשופים בחצר--האם גם זה נעלם מעיניו?) זה מצער לחשוב, אבל אהבת ההורים לילדים מצטיירת מתוך תמונת הגנים שראיתי כמיתוס בחלקה הגדול. אין לי הסבר אחר לעובדה שכל כך הרבה ילדים נמצאים במסגרת גרועה כל כך. זה לא קשור למצב כלכלי אפילו, כי אלה גנים שעולים המון כסף. היחס לילדים היום הוא רק צו האופנה. המאות הקודמות היו הרבה יותר אמינות בשיקוף היחס האמיתי לילדים. הורים רבים מספקים תנאים נאותים לילדיהם, כך נראה, כל עוד זה נוח להם. אי הנוחות הקטנה ביותר, וטובת הילד מתכופפת עד כדי סכנת חיים. ואם זה היחס שאנחנו מגלים כלפי הילדים שלנו, האם יש למישהו פלא שחלשים אחרים בחברה זוכים ליחס עלוב בגלוי?