בעידנא דריתחא

אטיוד5

Active member
תרגילים קצרים כאלו

לא שווים כלום מכיוון שמדובר בסטטיסטיקה מאוד שולית. אשר על כן אנחנו חייבים להסמך על נתונים ארציים כמו שמופיעים בלמ"ס. מכל מקום, רק בשביל לגרום לך חדוות נפש, אני מכיר (הכרתי, למען הדיוק, חח) משני הסוגים. דרך אגב, חיל אחד שהכרתי שהתאבד - גם דודו הלא-חיל התאבד. ללמדך שזה בעיקר פונקציה של מבנה נפש שרץ בתורשה. הגורם הזה הרבה יותר דומיננטי מהגורמים שמנה תם ונשלם, שאף הם "תורמים".

לא בהכרח תורשה.

גם סביבה. כלומר חינוך. יכול להיות, למשל, שבאותה משפחה מגדלים ילדים עם דרישות גבוהות מדיי מעצמם. או עם גישה צינית לחיים. או... לך תדע

אטיוד5

Active member
גורם שולי ביותר

בואי אספר לך כך: כשהייתי לפני עידנים בלשכת גיוס שאלו אותי אם יש במשפחתי מקרי התאבדות או חולי נפש. לא שאלו אותי אם גידלו אותי עם דרישות למצוינות. וזה היה כשבצה"ל עוד ידעו מה הם עושים.

אטיוד5

Active member
זה הולך ככה:

אם הגורם הסביבתי תורם לענין התאבדויות אז היו שואלים עליו בלשכת גיוס. אבל לא שואלים. אם הגורם התורשתי תורם לענין התאבדויות אז היו שואלים עליו בלשכת גיוס. ואמנם שואלים. זאת כמובן לא הוכחה של ממש וגם לא סתירה של ממש. זה רק מראה מהו כיוון הדברים, או למצער מהי דעתו של צה"ל על הענין הזה.

והמשפחה שלך אינה גורם סביבתי?

"משפחה" היא גורם סביבתי וגם גנטי. השאלה לא מביעה את דעתו של צה"ל בעניין.

אלי ו.

New member
הזכרת לי טיעון

מ"מיתוס גידול הילדים". במחקרים הבודקים השפעת הגנטיקה על האופי עושים מבחני אופי לתאומים זהים שגדלו במשפחות שונות כדי לבדוק אם יש מתאמים בבדיקות אופי. מתברר שהמתאם הוא בסביבות 50%. כותבת הספר טוענת שבפועל המתאם הנובע מגנים הוא פחות מ 50% מכיון שהיות ומדובר בתאומים זהים, סיכוי טוב שיחס הסביבה מתאים עצמו למראה של התינוק. תינוקות חמודים וחיכנים זוכים ליותר חיוכים ותשומת לב מתינוקות מכוערים וכיו"ב ולכן חלק מההשפעות הנזקפות לגנים גנטיות רק בעקיפין ובפועל יש לזקוף אותן לסביבה.

אולי.

ואולי יגיע אחד מהתאומים המכוערים והלא חמודים למשפחה שתנהג אפלייה מתקנת, ויעניקו לו יותר חיוכים ותשומת לב דווקא בגלל שהוא לא יפה? אז מתאם האופי בין התינוקות יהיה נמוך יותר מ-50%. מצב כזה נקרא השפעת גומלין בין גנוטיפ לסביבה- אין גנים "מוצלחים", יש שילוב מוצלח בין גנוטיפ לסביבה. הסביבה והגנים חשובים כאן באותה מידה.

אטיוד5

Active member
אני לא יודע עד כמה אתה מתמצא ...

במחקרים מהסוג הזה. הסברת 50% מהשונות זה המון. כי זה לא 0% (חוסר מתאם) וגם לא מינוס 50% (מתאם שלילי). אני יכול לבשר לך שבכל מקרי ההתאבדות שאני מכיר אישית, זה דבר ש"רץ" במשפחה. כנ"ל מחלות נפש. נכון, זאת לא סטטיסטיקה מספיקה. נכון, משפחה זה לא רק גנים (מה שתרנגולת אומרת). חיוכים, כן או לא, כנראה אותו חלק שניתן לזקוף בעקיפין, אפשר גם לקזז בעקיפין (שוב מה שהתרנגולת אומרת) ואז נשארים עם האמת השורשית - המטען הגנטי.

אטיוד5

Active member
לא

זאת היתה כמובן רק דוגמא תומכת. מה שמשעשע פה הוא שחשבת שאני מביא את זה בתור הוכחה מדעית. כשאני פונה לרופא עם סוכרת הוא שואל אותי דבר ראשון אם יש מקרים נוספים במשפחה. כשאני בא אליו עם מחלת לב הוא שואל אותי דבר ראשון אם יש מקרים נוספים במשפחה. כשני בא אליו עם מחלת נפש הוא שואל אותי דבר ראשון אם יש מקרים נוספים במשפחה. כשאני מתאבד הוא כבר לא שואל אותי כלום. עד כאן על "בדיקה מדעית רפואית". את יכולה להשאיר את הפחפוחים שלך לעצמך ולהשתעשע מצלילם.

צימעס

New member
יש "תורשה" שעוברת "מבחוץ":

משהו נוסח - כמו שסבתא שלי דפקה את הנפש של אמא שלי, ככה אמא שלי עושה לי. (בלי להתכוון.)

למעלה