אירוח בפורום

yaakii

New member
מספר שאלות, בבקשה:

* האם תוכל להסביר מבחינה מדעית מדוע זיווג של שני מיני בעל"ח שונים לא יניב וולד? * האם אפשר לקרוא לפיתוחים טכנולוגיים של בני האדם המשך בשרשרת האבולוציה? האם צפוי סוף לתהליך האבולוציה? מתי? למה? * לאילו מספרים משמעות בטבע מלבד פאי ופי? * שאלה של "מה דעתך":אתה לא חושב שביחס למצופה, ישנה התקדמות איטית, בכלליות, בפיתוחים מדעיים בשנים האחרונות? רוב תודות!!

Duppleganger

New member
זיווג של שני בעלי-חיים

קיימות מספר סיבות אפשריות לכך שבעלי-חיים שונים המנסים להזדווג (לדוגמא, פיל ותרנגולת, או עכבר וחתולה) לא יביאו ולדות לעולם : 1. הפרדה פיזית. בניגוד לאמרה הידועה, הפיל פשוט לא יצליח להזדווג עם התרנגולת בלי להרוג אותה בתהליך. גם עצוב לי לחשוב על גורלו של העכבר שיתאהב בחתולה מהבית הסמוך וינסה לתנות עמה אהבהבים. 2. גם אם נניח שאותו עכבר הצליח להרביע את החתולה (ניסוי דומה נעשה באמת, בו הזריקו זרע של אוגר מסביב לביצית של חתולה), הביצית מוקפת בשכבה מגוננת המונעת מהזרעונים הלא-נכונים לחדור לביצית. רק הזרעון השייך ליצור הנכון יוכל לפרוץ את המעטפת המגוננת ולהגיע לביצית אהובת לבו. 3. אפילו אם נניח שהסרנו את השכבה המגוננת מהביצית ונתנו לזרעון של יצור זר לחדור אליה, הצרות של העובר המתפתח רק התחילו. הביצית אמנם מופרית עכשיו, אבל הזרעון מכיל מחצית מהמידע הגנטי שהיא צריכה כדי ליצור עובר שלם. מכיוון שהמידע הגנטי של הזרעון הזר והמידע הגנטי של הביצית אינם תואמים זה לזה, לא יתפתח עובר המסוגל לחיות, ותהליך ההתפתחות שלו יפסק תוך מספר ימים, והוא יספג בחזרה לתוך גוף האם. רק כדי לתת דוגמא עד כמה שינוי במידע הגנטי חשוב להתפתחות עובר בריא, מחלת דאון (שהילדים הלוקים בה הם בעלי פיגור שכלי) היא תוצאה מכרומוזום אחד עודף. עודף, לא חסר. כשחסרים כרומוזומים, העובר כמעט אף-פעם אפילו לא מגיע לשלב הלידה. מכיוון שלחתול ולעכבר (ובוודאי שלפיל ולתרנגולת) יש מספר כרומוזומים שונה, וכל כרומוזום שונה אצל המינים, אין סיכוי שיצא מהערבוב הזה ולד בריא.

Duppleganger

New member
פיתוחים טכנולוגיים

האבולוציה היא תהליך טבעי שמתרחש כל העת בעזרת ברירה טבעית. הברירה הטבעית למעשה מנפה את מי שאינו מתאים לתנאי הסביבה. ניתן בהחלט לטעון כי הפיתוחים הטכנולוגיים (המאפשרים גם לבני-אדם בעלי מחלות גנטיות לשרוד, למשל) הביאו סוף לתהליך האבולוציה באדם. טענה זו היא כללית מאד וכשכזו אינה יכולה לשקף את המצב האמיתי של פני הדברים. עדיין יש ברירה טבעית לפי פרמטרים רבים (כגון מנת משכל, מצב נפשי, חוסן פיזי ואחרים). הברירה הטבעית באפריקה של היום, למשל, תלויה ישירות במחלת האיידס. האנשים שחסינים יותר לאיידס מצליחים לשרוד יותר טוב מאלו שפגיעים יותר לאיידס. בדרך זו, חלק גדול מאוכלוסיית אפריקה עובר עתה תהליך של ברירה טבעית. סביר להניח שהצאצאים של הדור הבא יהיו בחלקם הגדול חסינים יותר למחלת האיידס, מכיוון שהם יהיו הילדים של אלו שהתמודדו עם המחלה יותר טוב. בסופו של דבר, אין מוצא מהאבולוציה ומהברירה הטבעית. היא בלתי-נמנעת. היא פועלת על החרקים בשדות, על החיידקים והוירוסים שתוקפים אותנו ואפילו על עצמנו. סטיבן ג'י גולד אמר פעם כי, "אילו היו חייזרים מגיעים לכדור-הארץ, הרי שחוק הטבע היחיד שהיינו יכולים להיות בטוחים שמשותף גם להם וגם לנו הוא הברירה הטבעית."

yaakii

New member
רובוטים (-ההשראטה מדיון ישן בפורום)

נניח שבני האדן יפתחו רובוטים, ויכחדו מהעולם. איזה תהליך ברירה טבעית יכול על רובוטים?

Duppleganger

New member
רובוטים וברירה טבעית

נניח שיהיו קיימים רובוטים עמידים למים, ופגיעים למים. אלו שעמידים למים יוכלו להתמודד, למשל, עם גשם. אלו שפגיעים למים לא יוכלו להתמודד עם גשם, ולכן יצטרכו להתחבא בבתים בכל פעם שיש עננים כהים. ברור שלאחר כמה עשרות שנים, אוכלוסיית הרובוטים העמידים למים תהיה גדולה יותר מהרובוטים הפגיעים, מכיוון שלאט-לאט יחלידו יותר ויותר רובוטים פגיעים למים. בסיכומו של דבר, לאחר תקופה ארוכה מאד של ברירה, ישארו רק הרובוטים העמידים למים. זהו תהליך של ברירה טבעית. אפשר, כמובן, למצוא עוד דרכים רבות בהן הברירה הטבעית עשויה להשפיע על רובוטים. למשל, רובוטים חכמים ישרדו יותר מרובוטים טפשים. רובוטים שמשתפים פעולה אחד עם השני ישרדו יותר טוב מרובוטים רצחניים, וכן הלאה.

Duppleganger

New member
מספרים משמעותיים בטבע

מספר נוסף בעל משמעות הוא e, שהוא אחד המספרים החשובים ביותר במתמטיקה. מספר זה משמש כשלב-בסיס בדרך לפתרון של בעיות מתמטיות רבות המשקפות חוקי טבע קיימים. במספר זה משתמשים לפתרון בעיות במגוון עצום של תחומים : החל מחוקי הפיזיקה הפשוטים ביותר ועד להבנת דרכי הרביה וההכחדה של אוכלוסיות בעלי-חיים.

tweeg

New member
אתה יכול לתת דוגמא?

חשבתי שזה המצאה של מורות למתמטיקה: "זה e אתם תלמדו לגזור אותו לעשות לו אינטגרלים וכו' אבל לא נספר לכם למה בחרנו מספר אקראי ואתם תלמדו עליו חצי שנה"

Duppleganger

New member
e משמש בחישובים הסתברותיים, בין היתר

דוגמא פשוטה לכך היא משחק בו שחקן מסויים מהמר שמספר מסויים יצא בגורל, מתוך n מספרים, וחוזר על אותו הימור n פעמים. עבור n גדול במיוחד (למשל, מיליון), ההסתברות שהמהמר לא יזכה בשום דבר היא בערך 1 לחלק ב- e. תרגיל דומה ניתן גם לערוך עבור גידול אוכלוסין, מכיוון שבאוכלוסיות גדולות אפשר לאמר שכל בעלי-החיים מהמרים על החיים שלהם, והמנצחים זוכים להמשיך הלאה.

Duppleganger

New member
התקדמות בפיתוחים מדעיים

אני חושב שבדיוק להיפך - בשנים האחרונות המדע מתפתח בצעדי ענק. אם לפני שלושים שנה מחשב היה בגודל של חדר, הרי שהיום ניתן להכניס את כל השימושים של מחשב כזה בשעון-יד. הפלאפון שלי הוא בעובי של מדבקה - לפעמים אני בעצמי לא מוצא אותו - אבל לפני חמישים שנה היינו צריכים בניין קומות כדי להכיל את כל החישובים והאלקטרוניקה שהוא מסוגל לעשות. גם בתחום הרפואה יש התקדמויות מלהיבות. אנחנו מוצאים כל הזמן אנטי-ביוטיקות חזקות יותר ויעילות יותר. אנחנו מפתחים תרופות שנלחמות בסרטן ביעילות. אם היית חולה בסרטן לפני חמישים שנה, לא היה לך הרבה סיכוי לשרוד. היום, לפי אחד האונקולוגים שאני מכיר, יש לך סיכוי של 80% לשרוד את מחלת הסרטן. הכל בזכות התרופות החדשות. אנחנו מסוגלים להביט לתוך נבכי הגוף האנושי באמצעות מכשירים כגון ה- MRI, שהופכים את הגוף לשקוף עבורנו. אנחנו מסוגלים לחולל ניסים של הנדסה גנטית - לרפא ילדים שהיו אמורים לחיות את שארית חייהם בתוך בועת פלסטיק - ע"י שיעבוד וירוסים כמזרקים זעירים שיחדירו גנים לתאים אנושיים. אלה דברים שלא חלמנו עליהם לפני שלושים שנה. תוחלת החיים של האדם גדלה גם היא בעשרות השנים האחרונות, והיום בני-אדם יכולים לצפות לחיות בממוצע בערך 70 שנה ללא מחלות רציניות. זו התקדמות עצומה עבורנו. אנחנו יכולים כבר לייצר דלק ירוק, והפיתוחים ממשיכים בקצב קדחתני. חוקרים באוניברסיטאות הצליחו כבר ליצור אנזימים מעשה ידי-אדם, ולחקות בכך את מעשה היצירה הגדול ביותר של הטבע. את האנזימים הללו נוכל לרתום לשימוש האדם - ליצור אנרגיה, לריפוי מחלות ולכל פעולה אחרת שנרצה. זוהי ננו-טכנולוגיה במיטבה. לסיכומו של דבר, אני רואה רק האצה במספר הפיתוחים המדעיים שמתרחשים מדי שנה, ואני מאמין שאנחנו בעיצומה של מהפכה אמיתית, שתביא לשינוי מהותי באורח החיים של המין האנושי. כל זה - בזכות המדע.

tweeg

New member
עוד שאלה

בהנחה שלכל בני האדם בעולם היה שתל מוחי בעל גישה לאינטרנט האם א"מ שקיימת(עזוב שניה אם אפשרי או לא) יכולה להשתלט על תאי מוח(סינפסות?) ולשמור עליהם מידע ולבצע חישובים?האם האדם לא ירגיש את זה?

Duppleganger

New member
נשמע כמו סדרת הספרים היפריון ואנדימיון

הלכה למעשה, אני לא חושב שמה שאתה מציע אפשרי. המוח הוא איבר עדין מאד, וטרם נתקלנו באיזור במוח שכאשר מקלקלים אותו, אינו משפיע על פעולה כלשהי (קיים מיתוס כי אנו משתמשים רק ב- 10% מהמוח שלנו, אבל זו אגדה אורבנית שאינה נכונה). במקרה אותו אתה מתאר, בו התאים משמשים לחישוב מעבר לתפקיד היעודי שלהם, אני לא מאמין שלא תהיה לזה השפעה כלשהי על המוח בכללותו. התרחיש שאתה מציע מזכיר מאד את מה שמוצע בסדרת הספרים היפריון ואנדימיון של דן סימונס. הספרים מומלצים מאד, דרך אגב.

tweeg

New member
פשש יפה על הזיהוי

לא רציתי לזרוק סתם שמות,קראתי רק את היפריון בנתיים(היפריון ונפילת היפריון) למה שתהיה לזה השפעה? למוח עצמו לא יקרה נזק מחישוב נכון? סתם שאלה המוח מתחמם עקב עיבוד? לא נראה לי שזה קילקול,הם פשוט משתמשים בו כמו שאחנו רק ממיקום חיצוני ואולי ברמה יותר גבוה,למוח לא נגרם נזק מחשיבה (נראה לי,כן?)

Duppleganger

New member
אין תשובה לזה

העובדה הפשוטה היא שמעולם לא נתקלנו, בניתוחי מוח רבים, באיזורים במוח שלא היו נחוצים לפעילותו השלמה של האדם. מכיוון שכך, סביר להניח שכל עומס נוסף שמוטל על המוח יפגע ביכולת שלו לתפקד. זה כולל את הרעיון שדן סימונס מביא בספרים שלו. כנראה שבמציאות זה לא היה עובד. והמוח אכן מתחמם עקב עיבוד, מכיוון שתאי המוח שורפים אנרגיה שהם צריכים כדי לעבוד ולשגר אותות זה לזה.

yaakii

New member
../images/Emo26.gifתודה רבה על אירוח נפלא../images/Emo36.gif

נהננו והחכמנו (על עצמי אני יכול להעיד, ומאמין שגם האחרים)
אולי נתראה שוב בעתיד.

Duppleganger

New member
תודה לכולכם וליאקי במיוחד

תודה על האירוח ועל השאלות המעניינות שהכריחו אותי לפשפש בנבכי הזכרון. וכמובן, תודה ליאקי על ההזמנה והמאמצים לאירוח. כולכם מוזמנים לאתר 'הידען' (www.hayadan.org.il), שם מתפרסמות מדי יום שתיים-שלוש כתבות חדשות על מדע, על טכנולוגיה ועל פיתוחים וקפיצות דרך חדשות. מומלץ בחום (ולא רק בגלל שאני כותב שם). אם יש שאלות נוספות שלא הספקתם לשאול, אשמח לענות עליהן ב- [email protected]. לילה טוב, רועי.

למעלה