tafustafus

New member
../images/Emo223.gif../images/Emo223.gif../images/Emo223.gif../images/Emo223.gif../images/Emo223.gif

tafustafus

New member
../images/Emo42.gif משפטי או או

האם יש פגם (סגוני או חוקי) במשפטים בעברית בעלי מבנה כמו "או ש... או ש... "? לפעמים אני מעדיף להשמיט את ה-או הראשון, אך במשפטי either or המציגים שתי אפשרויות מוציאות לוגית, השימוש בשניהם מדגיש את הנקודה שאכן מדובר באפשרויות מוציאות, ונראה לי נחוץ. מה דעתכם?

tafustafus

New member
דוגמה ../images/Emo107.gif

בעולם בו יש רק שני סוגי כלבים, לבנים בלבד ושחורים בלד, אם X הוא כלב, או ש-X שחור או ש-X לבן.

Eldad S

New member
אז...

בעולם בו יש רק שני סוגי כלבים, לבנים בלבד ושחורים בלד, אם X הוא כלב, X יהיה שחור או לבן. הולך? משום מה, אם אתה כותב: ... אם X הוא כלב, או ש-X שחור או ש-X לבן הטקסט לא נשמע לי ממשלב גבוה, אלא יותר ממשלב דיבורי.

יפתח ב

New member
הבעיה היא זאת:

לוגיקן יניח שהמשפט שלך, אלדד, לא חד-משמעי: האם כלב שהוא גם שחור וגם לבן הולך? זה ההבדל בין או מוציא לאו כולל.

henor

New member
לא מבינה כלום בלוגיקה, אבל מנסה

בכל זאת: בעולם שבו יש רק שני סוגי כלבים - שחורים או לבנים - אם X הוא כלב, הוא בהכרח שחור או לבן.

tafustafus

New member
תודה, הבעיה כאן היא כמו בהצעה של

אלדד, והיא בדיוק הבעיה שהשימוש הכפול ב-או אמור לפתור: ש"שחור או לבן" לא מוציא מכלל אפשרות שילוב של שחור ולבן, בשעה שהמטרה היא להבהיר שיש רק שתי אפשרויות, כך שאם אחת היא המתקיימת, האחרת אינה מתקיימת.

א י ל ה

New member
מלימודי הלוגיקה הרחוקים שלי

אני זוכרת הבדל מאוד ברור בין סתם "או" לבין "או ש... או ש...". בפירוש יש מצבים שבהם נדרש, לוגית, הניסוח הזה, כמו בדוגמה שהבאת. אני לא מוצאת בו שום פגם.

tafustafus

New member
הפגם הוא סגנוני

כמו שציין אלדד, משפטי או כפולים נשמעים נמוכי משלב.

tafustafus

New member
המובן שאני מחפש אינו של תעתיק

משיטת כתב אחת לאחרת, אלא של שימוש במילה משפה אחרת כאילו היא מילה בשפה בה כתוב הטקסט.

Eldad S

New member
אתה יכול להסביר שוב

(קרי, במילים אחרות) או, לחלופין, לתת דוגמה קונקרטית? נדמה לי שהבנתי, אבל אני לא בטוח שירדתי לסוף דעתך.

tafustafus

New member
המילה 'אינגלוז' יכולה לשמש כדוגמה

לטרנסליטרציה במובן זה: לוקחים מילה בלע"ז ונותנים לה צורה של מילה עברית.

יפתח ב

New member
האם "שאילה" קרוב מספיק?

במובן שבו אומרים ש"סופרמרקט" היא שאילה מאנגלית, נניח.

tafustafus

New member
בהחלט לא, מפני שמדובר ממש במעשה

ההעתקה (חשבתי שתהיה מילה עברית בסגנון שעתוק או תעתוק) האותיוֹתית אל תוך שפת הטקסט.

למעלה