שאלה

Shabloolit

New member
../images/Emo182.gif שאלה ../images/Emo182.gif

מה זה ´שייגעצ´ בעברית? חלק אמרו יל שזה גוי, חלק אמרו פרחח וחלק אמרו שזה פרחח גוי. אני מניחה שלכם תהיה תשובה סופית :) שבלולית

fanti

New member
../images/Emo183.gif התשובה נמצאת בשאלה../images/Emo183.gif

הכוונה באמת לגוי ונראה כי באותה תקופה הצטיירו הגויים כפרחחים שהרי התעללו ביהודים . לכן יש לנו פה גוי פרחח

מענדעלע

New member
"שייגעץ" = שקץ = גוי צעיר

זוהי המשמעות המקורית. לעתים השתמשו במלה כמלת גנאי במשמעות "פרחח" (גם לגבי יהודים). "שייגעץ איינער"!

1haam

New member
אינני יודע לגבי שייגעצ

אבל לגבי זוגתו, שיקסע, יש פירוש מקובל: שיק זי צו מיר...

אני כמאפיין לשוני ../images/Emo8.gif

המילה הזאת דורשת עיון מעבר למה שכבר נכתב כאן. אני מקווה בשבוע הבא לחקור קצת בעניין זה, זה מעניין אותי. האם ידעתם שביידיש החרדית נוספה אוכלוסיה נוספת ל"שקצים". אני, למשל, "שייגעץ". בכך שהעפתי את הדת לכל הרוחות, יצאתי מכלל ישראל והנני שייגעץ. אני לא חושב שכאשר החרדים מכנים את שכמוני "שקצים" (לשון רבים של "שייגעץ") הם יודעים את המשמעות המקורית של המילה – גוי, פּאַרך (האם ידעתם שפּאַרך זה שחין?) והמילה התגלגלה במשמעות חדשה ליידיש החרדית – חילוני, במיוחד אלה שפרשו מהעולם החרדי הם שקצים. לחילונים קוראים גם "פֿרענק פּאַר(ע)ך". בסיפורים שנכתבו בתקופת הפרעות ברוסיה (סוף המאה ה19-) מתוארים ה"שקצים" שמבאים ומכים ביהודים. אלה הם ה"שבבניקים" הלא-יהודים, אותם כפריים שלכאורה מחכים להעלמת עין מצד השלטונות כדי להכות ביהודים.

מענדעלע

New member
זו אינה משמעות חדשה

"שייגעץ" הוא גוי. עבור אנשים כמוך, "שייגעץ" הוא לא תואר אלא מלת גנאי. באתה מידה יכלו לכנות אותך במלת הגנאי "גוי", מבלי להתכוון לכך שאתה באמת כזה, אלא לכך שאתה מתנהג ככזה.

שקאצים ../images/Emo10.gif

לקוח כנראה מהמקור העברי ש.ק.צ. כינוי לשרצים וטמאים אסורים לאכילה, (ויקרא, פרק ז´ כא) א שייגעץ בעגה האידישאית, שם משותף, שנתנו אבותינו לכל פרחח רחוב, פוגרומצ´יק קטן או גדול, ערל, "הם". בקיצור, שיקוצים ר"ל. לדאבוני, הציבור הדתי/חרדי מכנה כך את החילוניים. הגדיל לעשות מנהיג המפד"ל, אפי איתם, שכינה את הציבור החילוני בארץ "גויים דוברי עברית." אז איך וועל אים באגעגענען, וועט ער כאפן,אזוי ס´וועט א ריין גיין א רוח אין זיין טאטנ´ס טאטע. באידיש צחה.

שמערל

New member
מעניין באיזה הזדמנות הוא כינה אותם

כך ? אבל בשביל זה צריכים להחטיף לו באבי אביו ?
שמתי לב לתופעה שאנשי המפד"ל סולדים מיידיש ולא יכולים לסבול אותה. מישהו יודע מדוע ?

היה כתוב שחור על גבי עתון.../images/Emo19.gif

את העיתונים הישנים, אני זורק. אבל, אולי, באחת ההזדמנויות, כשתקנה קרפיונים לשבת, תבדוק. את העיתונים שמוכר הדגים עוטף לך אותם. וזה שהמפד"לניקים שונאים אידיש, דערפריידט זיך מיין באבעס הארטץ.

למעלה