גם בתירוצים הם לא חזקים
לפחות אם התירוצים היו מעניינים....... מדוע צריך לשקול אם הדרכת ג'יפים לא מחייבת רשיון מורה דרך? רק לפני חודש הדרכתי סיור שטח ברכבי שטח. זה הכל ענין של התמקצעות, והרי לפני כשנתיים משרד התיירות ערך השתלמויות להדרכות מדבריות, לא ??? או שזה היה סתם בשביל לקחת כסף. הנכון שאת אף אחד לא מעניינים מורי-הדרך, וחלק נכבד יש לזה גם לאגודה שמשך שנים רבות מאוד לא עשתה שום דבר חוץ מזילות המקצוע, והביאה את המקצוע לשפל כזה שאף אחד לא שם בכיוון של מורי הדרך. זה שהיום יש הנהלה חדשה שמנסה לעשות משהו, זה אולי מאוחר מידי. למורי-הדרך יש גם תרומה נכבדה מאוד לזילות המקצוע, בגלל אותו חלק של תאבי הבצע שמבחינתם שייהרס הטיול, העיקר שיקבלו בקבוק שמן או כמה שקלים לכיס. המטיילים אולי טמבלים, אבל הם לומדים לאט לאט ולא רוצים להיות הפראיירים של מורי הדרך. איש לא ישכנע אותי להיכנס למפעלי התכשיטים למינייהם (גם פעם לא הסכמתי אלא אם זה הופיע במסגרת המסלול), ולא לשום מקום אחר אלא אם זה כתוב במסלול הטיול או נשאר זמן עודף, וגם לא לאתרים שונים שמורי דרך מסויימים והנהגים מכניסים לשם אנשים באדיקות ולא מעניין אותם המטיילים אלא התוצאות. מאידך, חלק לא פחות נכבד יש למורי הדרך עצמם שלא מוכנים לעשות שום דבר למען עצמם. זה החל מהיוזמה להקמת ארגון לתיירות פנים (מרוב יאוש מהנהלת האגודה הקודמת וקודמותיה) כשלכנס ההקמה הגיעו 6 אנשים (ועוד חמישה מההנהלה שבאו לראות אם הכנס מסכן אותם בהרחקה מסיר הבשר...), ובהמשך כאשר מורי הדרך החברים באגודה נתבקשו להתנדב לפעילויות, גם כאשר עלו בעיות פרנסה קשות ותקופת האינטיפדה כשלא היתה בכלל עבודה, זה היה הזמן לעשות מהומות, היתה הצעה להתחיל לפעול בתקיפות, אבל לא נשמעה אפילו קול דממה דקה מכיוון מורי הדרך . ההיפך הוא הנכון, כאשר התחילה פעילות משרד-האי-חינוך לנסות לקבוע עובדות בהמצאת תו-התקן, כולם קמו להסות את צעקותיי, כשניסיתי לעורר את האנשים בהסבירי שזה בניגוד לחוק, אבל אמרו לי שלא כדאי לעשות רעש, אלא לנסות להצטרף. וכעת זה הפך לעובדה שמשרד החינוך משים עצמו כאילו תו התקן הינו רשיון הדרכה, כאשר לפי החוק זה לא. ויש כאלו שעוד מתווכחים (ולפעמים עד כדי העלבה) כשהם לא מכירים את החוק. כן, משרד החינוך מוביל בהפרת החוק האוסר על מי שאיננו מורה-דרך מלהדריך, מזה חמישים שנה לפחות. באחד הימים הלכתי לבצע בדיקה במצדה (אם לא הדרכתי שלוש שנים באיזה מקום, אני לא מגיע עם קבוצה לפני שאני בודק מה השתנה וכדומה), ראיתי שם מספר מורי דרך עם קבוצות, וקבוצות רבות מאוד עם מתחזים למינייהם. התחלתי לעבור מקבוצה לקבוצה ולשאול אם מי שמדריך אותם הוא מורה דרך, והבהרתי לקבוצה שמי שמדריך אותם הוא עבריין הפועל בניגוד לחוק וגונב את פרנסתם של מורי הדרך המקצועיים החוקיים. התוצאה? אף אחד מאלו לא התייחס ולא נראה מוטרד. מורי הדרך שהיו בסביבה, מיהרו להסתלק מהמקום, וכששאלתי אותם מאוחר יותר למטה, מדוע הסתלקו? ענו לי שזה לא נעים להם שעושים דבר כזה..... וזה נכון, החאפרים מרשים לעצמם לקחת מחירי הדרכה מדהימים, והאנשים משלמים. לדוגמא? העיתונאי בוקי נאה מדריך בתל אביב בעיקבות סיפורי עבריינים וגובה שכר של כ-2500 שקלים לסיור והוא איננו מורה דרך, אני מדריך סיור שנקרא :"שוטרים מספרים", גובה מחיר יום הדרכה רגיל (אני שוטר המקוף האחרון של המשטרה, וכל הסיפורים שלי אמיתיים, מכיר את קזבלן המקורי וכל מה שהיה בעיקר ביפו). ואנשים משלמים לו עבור הסיור כמה שיבקש כי הרי הוא "בוקי נאה" מהעיתון..... שמעתי כבר על יוזמה בכנסת לביטול רשיון מורה-הדרך , ולצערי, נראה שזה בהחלט יקרה כי מורי הדרך אדישים ולא מענין אותם מעצמם וכל אחד מסתגר בנישה שלו ולא מענין אותו מה קורה סביב, עד שיקבלו את המכה הסופית והמחסלת.