Fireman

noa scotland

New member
מתוחכמים? לא בטוח, מקצוענים? בהחלט

ולפי שמאי הביטוח זה מאד נפוץ לסמם כלבים בתרסיס (כלשהו, לא בטוחה איזה). ואם לא - לרסס לו את הפנים בספרי דאודורנט. מסכנים הכלבים

efratcn

New member
הכלבה שלנו נחרה לה בשקט בזמן פריצה.

כנראה תלוי איזה כלב

fireman

New member
../images/Emo41.gifבטיחות אש בבתים../images/Emo41.gif חלק א'

אני מדגיש שאני עונה על השאלות האלה בהסתייגות מאחר ואינני מפקח מניעת דליקות אלא בעל ניסיון מסויים בתחום (תקופת התנדבות מאוד ארוכה) בתחילה ארצה לציין שמניעה נכונה ומודעות לבטיחות אש הם דבר חשוב מאוד שצריך לתת לו את מירב תשומת הלב, כשיש מניעה מצמצמים עד למינימום האפשרי את הסיכוי שתפרוץ שריפה בבית. כללי: לגבי הימלטות.....לא צריך לתכנן את הבית מחדש....צריך רק לדאוג שהדרכים הקיימות היום יאפשרו את ההימלטות במקרה הצורך... לדוגמא....לפרוס שטיח מקיר לקיר מול הדלת היחידה שמאפשרת מילוט זה לשים לעצמכם מוקש בדרך. היום דלתות הפלדה המיוצרות עפ"י התקן הישראלי מחוייבות בצילינדר שמותקן פרפר בחלקו הפנימי, מה זה אומר? מפתח פנימי שקבוע בתוך הצילינדר שאי אפשר להוציא.....כך שאין מצב שבלילה מישהו נועל את הדלת, שם את המפתח איפשהו ובמקרה של שריפה חס וחלילה הוא לא מוצא את עצמו ואת המפתח בכדי לחלץ את דרכו החוצה, מספיק שהגעתם לדלת, המפתח נמצא שם ואפשר לצאת מהבית. לצערנו לא מעט אנשים מסירים את הצילינדרים האלה ומחליפים אותם ברגילים בטענה שהפורץ שיכנס דרך החלון יוכל לאפשר לעצמו דרך יציאה נוחה יותר החוצה.....אם אתם שואלים אותי....אם הוא נכנס דרך החלון הוא בא לקחת משהו שאיתו גם יוכל לצאת דרך החלון....תהיו בטוחים שהוא לא בא בשביל לקחת לכם את מקרר האמנה 4 דלתות שרכשתם לאחרונה.. מטבח: אין להשאיר סירים על הגז ללא השגחה.....גם לא "יצאתי לסופר ממש ל5 דקות!" תאמינו לי אתם לא רוצים להיות אלו עם הפרצוף המבועת אחרי שאתם רואים מה צוות כבאים עשה לדלת של הבית שלכם במקרה הטוב. כשיוצאים מהבית לפרק זמן ארוך לסגור את ברז הגז הראשי, אם מדובר בשהיה באמת ארוכה מחוץ לבית אני מציע לסגור את הבלונים גם כן. לא להניח חומרים דליקים בקרבת הכיריים כמו מחצלות, מגבות מטבח, כלי עץ\פלסטיק, שקיות ניילון וכוליי. לא להשאיר מכשירי חשמל עובדים ולצאת מהבית וזה כולל את התנור, מיקרוגל, מדיח כלים. הדלקת הנרות לשבת ברוב הבתים נעשית באיזו פינה במטבח....את הנרות יש להדליק כאשר הפמוטים עומדים על מגש מחומר שאינו דליק, אני ממליץ גם למלא מעט מים במגש ולהעמיד את הפמוטים בתוך המים....נר שיפול, יפול ישר לתוך המים. רוב השריפות במטבח פורצות עקב סירים שהושארו ללא השגחה או שמן שהחל לבעור ולא טופל בצורה נכונה. כיבוי שריפה בסיר\מחבת עם שמן ייעשה ע"י השנקה (הגבלת החמצן לאש) בלבד! בשום פנים ואופן
לא לשפוך מים על הסיר
כל מה שצריך לעשות זה לכבות את הכיריים לקחת מכסה של סיר ולכסות את הסיר הבוער ונגמר הסיפור
מתקני חשמל: אחוז נכבד מהשריפות פורצות עקב ליקויים במערכת החשמל, כגון מאמ"תים שאינם תואמים את חתכי החיווט, כשל בציוד בטיחות, מגעים רופפים ועומס יתר. אחת לשנה באמצעות חשמלאי מוסמך מומלץ לבצע חיזוק של הברגים בלוחות החשמל, לבדוק את תקינות הרכיבים בלוח החשמל לרבות הפחת שאמור להגן עליכם במקרה של התחשמלות. רצוי שלא להעמיס על שקע אחד מספר רב של מכשירי חשמל שצריכת החשמל שלהם גבוהה באמצעות מפצלים. המעיטו את השימוש בכבלים מאריכים, כבל מאריך הוא אמצעי עזר זמני בלבד ואין להפוך אותו לסוג של חיבור קבע. צרכני אנרגיה גדולים רצוי לחבר לשקעי כוח להם הגנה מתאימה וחתך חוט מתאים לצריכת האנרגיה שלהם. רצוי להתקין בבית מפסק\י חירום במקומות אסטרטגיים ונגישים ולהסביר לכל בני הבית מה המטרה של המפסקים הללו, כמוכן אם יש ילדים בבית רצוי שהמפסק יהיה בגובה שיאפשר גם להם להגיע אליו.....הרעיון הוא לא להתקין מפסק חירום בגובה של 2 מטר כשבזמן חירום הילד לא יכול להגיע אליו. חדר כביסה: בדומה למדיח התנור והמיקרוגל ושאר מכשירי החשמל אין להשאיר מכונת כביסה או מייבש כביסה ולצאת מהבית. אצלי בבית הקודם בבוקרו של יום מכונת הכביסה התחילה לעלות באש....לשמחתי הייתי בבית וכיביתי את האש אך אם לא היה אף אחד בבית אני בטוח שהתמונה הסופית הייתה הרבה יותר עגומה ממכונת כביסה שרופה קלות.

fireman

New member
חלק ב'

חדרי ילדים ושינה: חדרי שינה הם ספקי חומרי הבעירה הגדולים ביותר שאפשר למצוא בבית (בהפרש לא גדול אחרי חדר הארונות). בחדר השינה יש מיטה, בגדים, ארונות, שטיחים, וילונות, שמיכות, בובות פרווה, צעצועי פלסטיק וכוליי וכוליי וכוליי..... מספיק גפרור אחד קטן ודקות בודדות בכדי להפוך חדר שינה לכבשן לוהט.... הצעתי להימנע מכל גוף תאורה שיכול ליפול במיוחד אם מדובר בחדר ילדים, מנורת הלוגן שעומדת ליד המיטה, הילד משך בלי כוונה את הכבל, הפיל את המנורה, ויצא מהחדר....אחרי 10 דקות הכבאים יהיו אצלכם בבית באחריות. במהלך השנים שהתנדבתי יצא לי להיות בשריפה שבה וילה שלמה של 300 מ"ר נשרפה כליל בגלל מנורת הלוגן שנפלה על מיטה. להרחיק מהחדרים הללו את כל אמצעי החימום הפרימיטיביים לרבות רדיאטורים, תנורי סלילים, הלוגנים, מפזרי חום וכדומה....המכשירים הללו עלולים להיות צרה צרורה לעומת המזגן שנחשב לבטוח ביותר, נמצא מעל הראש ואין סיכוי שהילד יפיל אותו על השטיח. סוף דבר: כל שריפת ענק מקורה בלהבה קטנטנה.....גפרור קטן יכול לשרוף בית שלם ויכול לשרוף גם 100 אלף דונמים של יער.... את הגפרור הקטן יהיה יותר קל לכבות מאשר את החדר שבוער כולו ולכן חשוב מאוד שלא לאבד את העשתונות ומנגד גם לא צריך להיות גיבורים.... עד כמה שלא נעים להגיד את זה....בסופו של דבר רכוש אפשר לקנות ואת הבית אפשר לשפץ....את החיים שלכם לא. השריפה עוד קטנה? יש לכם את האמצעים לכבות, עשו זאת, לא הצלחתם? קחו את עצמכם ואת שאר בני הבית וצאו ממנו (אל תנעלו את הדלת אחריכם) התקשרו לכבאים וזה הכל.....אף אחד לא צריך גיבורים מתים אמצעים שכדאי שיהיו בבית: גלאי עשן, עלותם זולה, ניתן להתקין אחד בכל חדר אם אתם מהמהדרין, צריך לקחת בחשבון שעם הגלאים הללו ייתכנו הפעלות שווא ו"התקפות לב" באמצע הלילה סתם בגלל אבק או אולי בגלל שהסוללה חלשה. רצוי להחזיק בבית מטפה כיבוי מסוג אבקה במשקל ובמידות שבני הבית יוכלו להרים..... אני למשל יכול לכבות שריפה עם מטפה של 12 ק"ג......אחרים אצלי בבית ספק אם יצליחו להרים אותו. את המטפה יש לקחת לבדיקה אחת לשנה אצל ספק ציוד לכיבוי אש שמספק שירות למטפים, בכדי שלא יעבדו עליכם אני מציע לרוקן אותו באיזה שטח נטוש ולקחת אותו למילוי.....לצערנו יש היום מי שלוקחים כסף, שמים מדבקת תקינות ובזה נגמר הסיפור, הם לא באמת מחליפים את מה שצריך. אם מעולם לא הפעלתם מטפה כיבוי אני מציע לקחת את זה שרק עכשיו קניתם, לקחת גם את הילדים, למצוא איזה שטח ריק ולנסות אותו....הרתע שלו עלול להבהיל (ביחוד כשמדובר במטפה גדול וגם הרעש שהוא עושה, הניסיון והלמידה שווים את כמה עשרות השקלים שיעלה לכם למלא אותו. בנוגע למטפה אני מציע לרכוש מטפה עם צינורית הארכה לפיה.....הדבר מאפשר כיוון טוב יותר של זרם האבקה ללא הצורך להרים את המטפה ממש מול האש, למדו את אופן השימוש במטפה ואת המרחקים וההתאמה לסוגי השריפות שהוא אמור לכבות.....לוח החשמל אצלכם בבית הוא עד 1000V (כשתקנו מטפה תבינו למה כתבתי את זה, מרחקי ההפעלה שונים בהתאם לזרם בלוח החשמל, מבחינת הרכישה עצמה זה לא רלוונטי) הערה חשובה: מטפה כיבוי שהופעל הוא מטפה שצריך להגיע לתחנת שירות....בעצם מדובר במיכל רב פעמי שיכולת השימוש בו היא חד פעמית.....לחצתם על הידית? מבחינתכם המטפה מופעל.....אפשר ללחוץ מספר לחיצות לשחרור מבוקר או לשחרר את כל תכולת המיכל ע"י לחיצה ממושכת, לאחר מכן, גם אם נשאר חומר במטפה....אחרי חצי שעה אין מה לעשות בו כי יתרת הגז משתחררת מהמיכל ואין לכם מה לעשות בו.....לכן צריך להגיע לתחנת שירות למלא אותו באבקה ולהחליף את מיכל הגז, מה שמחזיר אותו לשמישות לפעם הבאה שתצטרכו אותו (ואני מקווה שאף פעם). מטפה שהופעל היום, גם אם נשארה בו תכולת חומר.....מחר הוא בסה"כ חתיכת ברזל חסרת תועלת. סימון דרכי מילוט... בבניינים גדולים מתקינים פסים זוהרים שמפנים את האנשים אל פתחי המילוט... היות ובזמן שריפה יש להתכופף ולזחול על הרצפה מומלץ להתקין פסים זוהרים כאלו מעל הפנלים...כאשר זחילה בעקבות הפס הזוהר בסופו של דבר תוביל אתכם עד לדלת\חלון. כבאים משתמשים בזרנוקי המים בכדי למצוא את הדרך החוצה.....עוקבים אחרי הזרנוק ובסופו של דבר מגיעים לדלת, משם לרחוב ובסופו של דבר אל רכב הכיבוי
כמוכן אפשר להתקין תאורת חירום שתסמן את נקודות היציאה והמילוט ולבדוק את תקינותה מעת לעת. ובסופו של דבר.... לחנך למודעות, להסביר כיצד לפעול ולזכור שכיבוי אש זה 102.....
ושלא נדע ולא נצטרך אף פעם!

avi5199

New member
רדיטור שמן זה לא מכשיר בטוח יחסית ?

זה גוף חימום טבול בתוך שמן ... אז איך נגרמת ממנו שריפה ?

fireman

New member
נהפוכו....אחד המכשירים היותר מסוכנים

חלודה, מכות, נזילות, נפילות.....צרה צרורה של מכשיר.

avi5199

New member
אז איזה מכשיר חימום הכי פחות מסוכן ?

אחרי מזגן . מה ממליצים מכבי אש ?

fireman

New member
אין דבר כזה "מכשיר מומלץ"

כל מכשיר שמופעל תוך נקיטת כל כללי הזהירות והבטיחות יכול להיות מכשיר חימום מצויין ונטול סיכונים. הבעיות מתחילות כשמתחילים לחפף ואז למכשירים מסויימים יש עדיפות.....לכן המזגן נמצא בראש הרשימה....ברוב המקרים המשתמש מתעסק רק עם השלט.... את המזגן אי אפשר להפיל, להפוך, לכסות בטעות עם השמיכה ושמן רותח אף פעם לא ינזול ממנו אל השטיח

avi5199

New member
השאלה היא האם אתה יודע לתת את יתר הרשימה ?

זה מאד מעניין לדעת את הרשימה של מכשירים שגורמים לשרפות. אף פעם לא שמעתי שמכבי אש מפרסמים רשימה סטטיסטית של מכשירים שגורמים שריפות. זה יכל מאד להועיל אם היו מביאים לידיעת הציבור רשימה כזאת. ובקשר למזגן שבראש הרשימה - אני זוכר שהיה לפני כמה שנים מזגן שגרם לשריפה במסתור כביסה ושרף בניין שלם רב קומות, אחת השריפות האיומות ביותר שראיתי בחדשות.

fireman

New member
בסטטיסטיקה זה נרשם תחת מסגרת כללית

"מכשירי חימום והסקה". דין רדיאטור כדין תנור סלילים ודין תנור הלוגני כדין קמין עצים. לגבי שריפות ממזגנים, אני יכול לתת לך עשרות דוגמאות של שריפות שפרצו במזגנים.....רובן בגלל.....תנחש.... חיבורי חשמל לקויים.

bar 23

New member
יופי של תשובה../images/Emo45.gif

שווה הקפצה לטאג-ליין או לקישורים החשובים.

bar 23

New member
ושאלה....

לגבי מערכת התראה: יש את הגלאים הפשוטים שעולים 100 ש"ח ואפשר לשים בכל חדר והם מתריעים על עשן סמיך. אני מניחה שיש מערכות מתקדמות יותר מזה..... אולי מערכת גילוי אש מרכזית, או מערכת שמשולבת עם מתזים לכיבוי אש במקרה הצורך, או אפילו מערכת שמתקשרת אוטומטית לכיבוי-אש ומזעיקה אותם (אם לא נמצאים בבית...... האם אתה מכיר מערכות כאלה? ממליץ בכלל בבית פרטי על דברים כאלה מורכבים?

fireman

New member
תחום מערכות גילוי וכיבוי האש הוא בערך כמו

תחום בחיים.....יש את אופציית הכניסה ומשם השמיים הם הגבול.....אפשר להכניס לתוך בית ממוצע מערכת כיבוי אש בעלות של 300 אלף שקל וגם יותר....השאלה היא האם יש צורך בכך?....התשובה המהירה היא לא, שכן, אם היה צורך תקנות הבניה היו דורשות זאת.... היות ואנחנו נמצאים בישראל בה הרוב המוחץ של הבניה הוא מבטון\בלוקים\פלדה תקני האש פחות מחמירים. בתי עץ למשל שנבנים בארץ נדרשים באישורים של מכבי אש וגם נדרשים לעמוד בתנאים מסויימים. בתחום מערכות כיבוי האש יש מערכות שמופעלות ע"י רכזת\בקר שמחובר לרשת גלאים המפוזרת בכל מיני נקודות בבית, הגלאים יכולים להיות ממגוון סוגים, אפשרויות גילוי ואופציות נוספות מה שיגזור בסופו של דבר את מחיר הגלאי. אותה רכזת יכולה להתחבר כמעט לכל דבר, באין אם מדובר במוקד קריאה וחייגנים (אגב, אסור לך לחבר חייגן לכיבוי אש ללא אישור, מדובר בעבירה על החוק) ניתן לחבר אותה למערכת כיבוי אש אוטומטית המופעלת בכל חומר כיבוי אפשרי בין אם מדובר בגזים, אבקות, מים וקצף, לחבר למשאבות, צופרים, מאגרי מים וכל מה שאת יכולה להעלות בדעתך. בגדול אני אומר לא, אין שום סיבה הגיונית ללכת ולהשתולל עם מערכת כיבוי אש בעשרות אלפי דולרים לבית פרטי ביחוד אם הפרוטה איננה מצויה בכיסכם.

bar 23

New member
אם כך-על מה כן היית ממליץ לבית פרטי סטנדרטי?

או בוא נשאל את זה ככה: בתור אחד שהנושא קרוב לליבו-מה יש אצלך בבית?
ולגבי מערכת אוטומטית-איך יודעים איזה חומר לבחור? הרי בשריפות מסוגים שונים משתמשים בחומרי כיבוי שונים (לדוגמא שריפה מחשמל או משמן לא ע"י מים, אם אני לא טועה....) אז יש איזה חומר שהוא ברירת מחדל ומתאים לכל סוגי השריפות? מפחיד אותי שכמו בסרטים הם יתחילו לפעול בגלל שיש יותר משני אנשים עם סיגריה בסלון...

fireman

New member
אצלי בבית יש אותי ../images/Emo6.gif

ומדובר במערכת כיבוי אש יעילה מאוד עם ניסיון רב
....כשנשרפה לי המכונת כביסה בבית כולם ברחו החוצה, אני נכנסתי פנימה לכבות. לגבי חומרי כיבוי......אם היה חומר כזה שמתאים להכל והוא זול וזמין בכמויות, חייהם של הכבאים היו הרבה יותר קלים. מטפה מסוג אבקה מתאים למרבית השריפות שיכולות לפרוץ בבית שהן שריפות מוצקים וחשמל בד"כ, החסרון של האבקה הוא שהיא לא מקררת את מוקד הבעירה אלא רק חונקת את האש ע"י מניעת החמצן מהלהבה.....אם תנסי לכבות גזע בוער עם מטפה אבקה....הלהבה תכבה אך תתלקח מחדש לאחר מספר שניות מאחר והעץ אוגר בתוכו חום שגורם לו לבעור באופן ספונטני מחדש ולכן יש צורך במים לקירור. אצלי בבית יש שני מטפים אחד של CO ואני לא ממליץ למי שאינו מכיר את תכונותיו להחזיק אותו וזאת מעבר למחיר האחזקה השנתי הגבוה מאוד והשני של אבקה. בלוח החשמל הראשי אצלי בבית שהוא במידות מאוד לא סטנדרטיות אני מתכוון להתקין מערכת כיבוי אש אוטומטית מופעלת בגז. זה הכל מבחינתי וגם זה קצת מוגזם לטעמי.

bar 23

New member
תודה רבה על התשובה../images/Emo13.gif

אני אזכור לדבר איתך בהרחבה בנושא בבוא הזמן... בקטע של בטיחות "מוגזם" זו לא מילה שאני מכירה... אם יש לך תקציב יפה לנושא הזה כל דבר מבחינתי הוא בגדר "אם לא יועיל לא יזיק".... רק תגיד לי באיזה שלב צריך להתחיל לחשוב על זה (תוכניות חשמל?). שוב תודה
(אגב-איפה התנדבת?)

fireman

New member
באיזה שלב? זה תלוי מה את מתכוונת לעשות.

לגבי בטיחות....יש להיות "בטוח" ויש להיות פנאט, אל תקחי את זה אישית אבל לדעתי מי שמתקין מערכת כיבוי אש עם ספרינקלרים בתוך בית הוא פסיכי כי אין בזה שום היגיון. אם היה בכך היגיון סביר כלשהו שרותי הכבאות היו דואגים להכניס את זה לתוך התקינה והיו מחייבים אותך להתקין מערכת כזו....גם אם תרצי וגם אם לא. יהיה יותר הגיוני לבנות את הבית מחומרים שאינם דליקים, להשתמש בחומרים כבים מאליהם, לדאוג להביא קבלן חשמל מקצועי מאוד, לתכנן חלוקת עומסים ולתכנן את לוח החשמל באמצעות הנדסאי חשמל, לנקוט ביישום דברים שיצמצמו את הסיכוי שתפרוץ שריפה, לבצע בדיקות תקינות של מערכת הגז והחשמל, לבצע ניקוי תכוף של ארובות ומנדפים וזה הכל. אין שום היגיון שבעולם להתקין מערכת גילוי אש בעלות של 30 אלף דולר שבמילא אסור לך לחבר אותה לכיבוי אש וסביר להניח שכשהשריפה תפרוץ (במידה ותנקטי בכל הפעולות הדרושות להימנע משריפה כשאת לא בבית) את תהיי במילא זאת שתזעיק את מכבי האש. מערכת אוטומטית לא תכבה את השריפה במקומך, לא תחלץ אותך מהבית וגם לא תשמור לך על הילדים. מערכות כיבוי האש האוטומטיות נועדו להגביל את השריפה בנקודה בה היא פרצה ולא לאפשר לה להתפשט למימדי ענק. ברוב המקרים המערכות מצליחות לעשות זאת אלא אם מטען האש גדול באופן משמעותי מיכולת הכיבוי של המערכת. בבתים, רוב הנזק נגרם מהעשן.....אמנם חדר אחד נשרף אבל כל הבית יילך לזבל בגלל העשן מהפיח....את זה מערכת כיבוי\גילוי אוטומטית לא תמנע. אפשר לומר שאת תולה המון ציפיות במה שלא יכול לענות על הציפיות שלך. לא צריך להיכנס לאקט של טירוף ולהפעיל את מטפה הכיבוי בגלל סיגריה שמישהו הדליק בבית, צריך לנהל אורח חיים בריא, בלי פחד ובלי היסטריה, לעשות את הדברים הקטנים שימנעו את המצבים הלא נעימים, לחנך למודעות את הילדים הקטנים וזה הכל. אבל אם בכל זאת החלטת להתקין מערכת כלשהי: להתקנת מערכת גילוי יש צורך באיש מקצוע מיומן מהתחום שיתכנן את מיקום הגלאים ואת מיקום הרכזת....לכל גלאי מגיע צינור בהתאם לנקודה בו הוא ימוקם, הצנרת צריכה להיות מבוצעת ע"י החשמלאי וצריכה להיות צנרת בצבע אדום. מערכת כיבוי אש אוטומטית (במים בלבד) צריכה להיות כבר בשלב התכנון בכדי להכין תעלות בקורות אם יש צורך מבעוד מועד ויש צורך להגביה את התקרות בכל הבין בכדי להשאיר מקום לצנרת מערכת הכיבוי שאותה לא נהוג להכניס לתוך הבטון, הצנרת תהיה תלויה על התקרות ולכן את כ-ל התקרות בבית תצטרכי לחפות בגבס בכדי להסתיר את הצנרת. המערכת עצמה יכולה לפעול באמצעות מספר דרכים כמו לערכת לחץ קבוע שבה הספרינקלרים מופעלים ע"י התפוצצות קפסולה בספרינקלר עצמו בטמפ' של מעל 72 מעלות, מרגע שבירת הקפסולה מים יזרמו דרך הספרינקלר....במערכות גדולות ירידת הלחץ בנקודה מסויימת מכניסה גנרטורים ומשאבות לפעולה בכדי להגביר לחצים בכל המערכת....הפרדות קווים מבוצעות באמצעות מגופים אוטומטיים על מנת לאפשר את הספיקה לאותו המתחם.... אפשרויות אחרות הן מערכות יבשות שבהן אין מים והגילוי מבוצע באמצעות מערכת גילוי....הבעיה במקרה הזה הוא שהמערכת מפעילה קו שלם כך שאם שלושה חדרים יושבים על קו אחד, באחד מהם המערכת תכבה שריפה ואת השניים האחרים היא תציף סתם (ולכן במערכות כאלה כמעט ולא משתמשים היום בתוך מבנים.... למערכות אוטומטיות לכיבוי ארונות חשמל יש להשאיר מקום למטפה וצנרת (לא קריטי) בקיצור.....לא צריך לא צריך ולא צריך......חסר כל היגיון.

למעלה