פורים

lady h

New member
../images/Emo124.gifפורים ../images/Emo149.gif

חג פורים, חג גדול לילדים
בואו נפתח שרשורים לכבוד החג והמסורת. בחג פורים קוראים את מגילת אסתר שאיך לומר, זה סיפור קצת חילוני שהרי שם הקב"ה לא מוזכר במגילה אפילו פעם אחת בגלוי אלא בנסתר. שמעתי כמה הסברים הטוען שכאשר אסתר ומרדכי כתבו את המגילה הם ידעו שיהיו לה העתקים פרסיים וכאשר סופר פרסי יתקל בשמו של ה', הוא יחליף אותו בשם אחד האלילים ולמגילה לא ינתן כבוד. הסבר נוסף- שם ה' לא נזכר כדי להדגיש את המסר שגם כשלא מזכירים אותו הוא פועל מאחורי הקלעים להצלתנו. שם ה' נזכר בצורה נסתרת בפרק ה, פס' ד: "ותאמר אסתר אם על המלך טוב יבוא המלך והמן היום אל המשתה אשר עשיתי לו" האותיות הראשונות ב-4 המילים "יבוא המלך והמן היום" מרכיבות את שם הקב"ה. היום ראיתי מלא ילדים מחופשים ונזכרתי איך אהבתי להתחפש. נו טוב, גם השנה אני מתחפשת
הילדה הכי מתוקה בעולם ( דודה משוחדת
)התחפשה לשוקולד
יש כל מיני מקורות לתחפושות: אני מכירה רק את: "ועמי הארץ מתיהדים" (סוף פרק ח')- כשיד היהודים הייתה על העליונה, הגויים "התייהדו" כדי להציל את עצמם. אתם יודעים אולי על עוד מקורות לתחפושות? בפורים יש 4 מצוות: מקרא מגילה- כולם חייבים בקריאת מגילה, גם נשים ביום ובלילה. 10 פרקי המגילה נקראים מקלף לא מנוקד ע"י אחד והקהל מקשיב. משתה- יש לערוך סעודת פורים הכוללת גם יין ובברכת המזון יש להזכיר את הניסים. משלוח מנות איש לרעהו- מטרת המצווה להגביר את השמחה בחג. קיום המצווה מותנה במשלוח אחד הכולל 2 מנות. מתנות לאביונים- מתנה לכל אביון והרמה הבסיסית היום היא 2 מתנות ל2 אביונים 10 אג' לכל הפחות. אז מה אתם עושים בפורים? אילו מצוות הינכם מקיימים ואילו לא? האם אתם צמים בתענית אסתר? עם ישראל מכיל תרבויות שונות. חוץ מהמצוות המוכרות האם לעדה שאתם משתייכים יש איזשהם מנהגים מיוחדים לכבוד החג?

העלית לי זכרונות...

כשהייתי בת 6 הלכתי בפורים עם הקוף שלי (תחליף דובי) לביתה כנסת במושב, קשרתי לקוף סרט אדום על הצוואר (כאילו חיפשתי אותו לקופה), והגבאי דאג לסמן לי מתי הולכים להגיד "המן" כדי שאני אדע לרשרש ברעשן (אני זוכרת שהוא עשה עם היד סימן של רעשן). זו הייתה חוויה מאוד חזקה, כי אני גדלתי באיזור של חילונים גמורים ולכן גם הלכתי לבית הכנסת לבד, והגבאי ואשתו מינו את עצמם לשמור עלי, איזה חמודים (אחר כך הם עברו אצלנו בבית לוודא שהגעתי בשלום, וזה אחרי שכל הערב דאגו לכבד אותי באוזני המן). אז הרבה חוויות מסורתיות חוץ מזה אין לי, מלבד התחפושת לבית ספר ומשלוחי מנות לא רק לחברים בביה"ס אלא גם למורה לפסנתר שהייתה עולה חדשה ולשכנים נחמדים... לצום בתענית אסתר לא חשתי אף פעם צורך, למעשה חוץ מיום כיפור לא צמתי בקביעות באף צום.

גם אצלנו זה היה פק"ל פורים קבוע!

הליכה לביכנהס לשמיעת המגילה ומישלוח מנות ותחפושת,כשאנחנו ילדים זה "רק נחמד" אבל היום בדיעבד אני רואה את זה כחלק מהחינוך המסורתי שלי. שלכם חנה גונן

חי אדר

New member
קצת חיוך

1.בדרך הלצה אומרים שפורים הוא חג שהנרקומנים אוהבים אותו בגלל שיש בו משלוח מנו איש לרעהו. 2. כידוע כי קריאת עשרת בני המן צריך לקרא בנשימה אחת, בהקשר לכך מסופר כי חזן אחד לאחר שקרא את שמות בני המן בנשימה אחת עצר לפתע והכריז ברוך שעשה לי נס במקום הזה, וכאשר שאלו אותו לפשר הדבר אמר מזל שלא היו לו עשרים בנים.

lior02010201

New member
כיוון שאני לומד בבית ספר עדיין

ומצווה שמאוד מקפידים אליה בכל בית ספר היא משלוח מנות לכן מצווה זו קימתי ללא ספק... בקשר למנהגים, בחופש אני מתארח אצל סבא וסבתא שלי וסבתא שלי מכינה כל שנה כמו שאימא שלה היתה עושה "אָמנטעס" (=אוזני המן) עזרתי לה כמובן להכין ויצאו משהו משהו כרגיל... לגבי הצום אני לא יודע כעיקרון אני צם רק ביום כיפור ובט' באב (רק חצי יום לפי המסורת אצלינו לפי מה שהבנתי זה כי אנחנו מתאבלים רק על חורבן הבית ולא על הגלות) ואף פעם לא צמתי בתענית אסתר ולא נראה לי כרגע שהשנה זה ישתנה. חג שמח!!!

lady h

New member
עונה לעצמי

מקרא מגילה וארוחה. ואפרופו מנהגי עדות- מודה ומתוודה: בסופ"ש כשהייתי באילת שמעתי לראשונה בחיי תפילה ספרדית ותפילה אשכנזית. אורחי המלון בו שהיתי היו ספרדים ואשכנזים ולכן התפילה נחלקה לחצי-חצי. מודה, היה לי קצת מוזר
והתפילה האשכנזית ממש ארוכה... חג שמח לכולם
ובע"ה שנזכה ל"נהפוך הוא" כמו שקרה במגילת אסתר, אמן!

lior02010201

New member
סליחה עשיתי פשוט 10 דברים באותו הזמ

ן. התכוונתי לשאול אם את קוראת לרוב בנוסח ספרדי?

lady h

New member
אני חולמת בספרדית../images/Emo6.gif

סתם סתם... אני מתפללת בנוסח תימני (שאמי או בלאדי, זה כבר לא משנה לי). מכיון שאני די חובבת אותנטיות אז אני משתדלת להתפלל בבתי כנסת עם הרבה זקנים שהתפילה שגורה בפיהם היטב.

חי אדר

New member
באי תימן

האותנטיות של התפילה ניתן לחלק אותה לשתיים 1.המנגינה ונעימת הקריאה והתפילה 2. מבטא האותיות והניקוד 3. נוסח התפילה המכנה המשותף בין הבלדי לשאמי הינו רק במנגינה והנעימה של התפילות והקריאה בתורה, אך קימים הבדלים בנוסח התפילה ובאופן הגיית הטעמים. אם כן האותנטיות שאליה את מתכוונת מתיחסת רק כלפי העניין הראשון.

lady h

New member
לא כ"כ מדויק

אתן לך דוגמא: גם השרעבים והצנענים מתפללים שאמי אך ההגיה שלהם לגמרי שונה באותיות ק ו-ג עם דגש. בנוסף, הצנענים קוראים את תרגום אונקולוס ואומרים בר יוחאי בכל שבת ואילו השרעבים לא. יש גם שוני בין המנגינות השאמיות לבין הבלאדיות (לדוגמא: במזמור שיר ליום השבת).

חי אדר

New member
תלוי בנקודת המבט

אני מתייחס להבחנה בין בלדי לבין שאמי מבלי להיכנס להבדלים הקימים בין הערים השונות. אמירת בר יוחאי למשל, היא תוצאה של ההשפעה של מנהג השאמי. ומה שציינת לעניין הצנענים זה גם תלוי כי יש צנענים ההולכים לפי שיטת הר"י צובירי ומנהגם בהתאם תואם את מנהג השאמי ויש צנענים ההוכלים לפי שיטת הר"י קאפח ומנהגם תואם להפליא את הבלדי. עניין התרגום: בכל מחוזות תימן תרגמו את תרגום אונקלוס ללא יוצא מן הכלל. ברם כיום המקומות בהם לא מתרגמים זה פרי השפעה של המציאות הקיימת היום בעדות שונות ואין זה מלמד כלל על מה שהיה בתימן. טלי למשל את המנגינה למזמור ימלוך ה' לעולם הנאמר בשבת לפני הכנסת ספר תורה להיכל, יש שאימצו לעצמם את המנגינה של מנהגי ספרד, אך זה יותר השפעה ממנהגי ספרד שלמדו אותם כאן בארץ ולא מתימן.

lady h

New member
טוב, עכשיו למדתי משהו חדש

חשבתי שכל הצנענים מתפללים שאמי כמו שכל הדמארים מתפללים בלאדי. ד"א- שמעתי שהצנענים (אלו ההולכים לפי הרב צובירי ז"ל ) אומרים את מזמור יגדל אלוקים חי באמצע התפילה ולא בסופה כפי שנהוג אצל כולם. ידוע לך על זה משהו?

חי אדר

New member
יגדל

עד כמה שידוע לי יגדל יש אומרים את המזמור הזה לפני עלינו לשבח ויש אוומרים אחרי. הטעם להקדמה הוא בעצם טכני על מנת שלא יצאו מהבית כנסת בטרם אמירתו. עוד יש לציין כי בקהילת תימן תמיד אמרו יגדל למרות שלפי האר"י וחוגו לא היו אומרים את יגדל הואיל ולדעתו המזמור אינו תואם את עמדת הקבלה.

faridi

New member
"יגדל"

פיוט שמבוסס על 13 עיקרי אמונה ביהדות. כך שטוב תמיד לקראו.

bigi100

New member
בלדי ושאמי שונים במנגינה

אם מישו יסביר לי איך אני מכניס קובץ קול אני אולי אוכל לנסות להשמיע בערך מנגינה בלדית

bigi100

New member
הייי אתם התחלתם לדבר על תמנים

ולי אתם לא אמרתם אני תמני בלדי ( שזה המקורי) ויש שיגידו גם סלסלן די טוב

bigi100

New member
גם אני תמני בלדי מקורי

וסלסלן תימני יחסית טוב ( יום שישי לפני שבועיים אני נתיי כזה בר יוחאי!!)

bigi100

New member
תשמעו אני פחות או יותר יכול לסכם!

יש כמה נוסחים לתמנים : שאמי , בלאדי ויש את הדרדעים. הבלאדי זה התפילה המקורית ( כמוני) שיש לה כמה שיוניים ריציניים בנוסח לדגמה בכל שחרית ( חוץ מתשעה באב) הם אומרים "רפאני ה' " ו"ותקח מרים הנביאה" השאמי זה הסידור הספרדי עם תוספות תמניות כמו : בר יוחאי בתפילה וכו'... ןהדרדעים שלא קבלו את הקבלה ואני חושב שאין להם " בריך שמיב " ו"עלינו לשבח" בתפילה

למעלה