זכרון

איך מסבירים את זה שבני אדם זוכרים דברים? פעם קראתי שכשלומדים משהו אז במוח נהיה איזה קשר. זה נכון?

Chief san

New member
למיטב זכרוני

לא ממש יודעים. יש איזשהו עניין עם אחד מסוגי תעלות מעבר יונים בחיבורים הסינפטיים (בין תא עצב אחד לאחר) ויון מגנזיום שמחובר או לא מחובר לחיבור. תנסה להריץ חיפוש על NMDA (זה השם של התעלה הזאת ויש גם תעלות בשם GABA ו AMPA) ותתכונן בסבירות גדולה למידע טכני ומעייף. נדמה לי שמי שגילה את פיסת האינפורמציה הזעירה הזאת זכה בפרס נובל. עוד עיקרון ידוע שכנראה שייך לתהליכי זיכרון - כאשר מספר תאי עצב פעילים (מעבירים פוטנציאלי פעולה) בו"ז מתחזק הקשר בינהם.

רענן2

New member
קצת סדר...

צודק הצ'יף שאומר לא ממש יודעים, ואני הייתי אפילו אומר: ממש לא יודעים. אין לי עכשיו הרבה זמן לכתוב, אז בקיצור: אין ידע ברמה התאית הביולוגית לגבי השאלה כיצד מיוצג זכרון לטווח ארוך במוחות מורכבים (למשל, של יונקים). יש הרבה מאוד ידע אחר, למשל - איך אפשר להרוס אותו, חומרים חיוניים, גנים וכד', אך אין ממש ידע אמיתי לגבי ייצוג הזיכרון. תיאוריות, כמובן, יש, אבל הן עדיין רחוקות מהשלב בו הן יוכלו להיבדק. פרס הנובל אותו הזכיר הצ'יף שייך לקנדל (Kandel) שקיבל אותו אאל"ט בשנות הששים, על ניסוייו באפליזיה (חלזון ים). המחקר באפליזיות ובחסרי חוליות אחרים נוח כיוון שאלו חיות פשוטות עם תאי עצב ואקסונים מעטים, גדולים ומוגדרים. המחקר מתמקד בעיקר בזכרון פשוט ביותר כגון התניות קלאסיות. לא שום דבר מהסוג שאני מניח שאתה התכוונת אליו. אני דווקא לא מציע לך להריץ חיפוש על אמפא, נמדא או גאבא. אם תרצה אוכל להסביר את המושגים הנ"ל ותפקידם בסיפור, אבל זה לא ממש יעזור לשאלה שלך...

למעלה