כ י מ י ה

plroit

New member
חומר למבחן

היי חברה, אני לומד כימיה באופן עצמאי כי קצת רחוק לי להגיע לת"א כל יום ורציתי לשאול שני דברים בקשר למבחן: מה החומר? סתם.. באמת רציתי לשאול אם למדתם תרכובות פחמן, כי זה נושא ענק לבגרות של שלוש יחידות אבל לא מופיע בסילבוס של קורס הקיץ בכימיה עם אבי צפדיה הדוקטור. השאלה השנייה היא כבר בקשר למבחני דוגמא.. מישהו יכול לשלוח לי קישור? אם יש לכן מבחני דוגמא? או שאלות לדוגמא? תודה רבה!

plroit

New member
שאלה נורא פשוטה

אוקיי חברה, אני מרגיש די טיפש עכשיו, חרשתי על כימיה מספר לבגרות של שלוש יחידות ובשום מקום לא מוזכרות שם תמיסות עם אחוז משקלי. אז אני זקוק לעזרה דחופה בהדגמה פשוטה של איך מחשבים את הנ"ל: נתונה תמיסה של HClO4 (נו, החומצה הכי חזקה של יון כלורתי, עם ארבעה חמצנים) באחוז משקלי 35% כמו כן נתון שהצפיפות היא 1.251 גרם למ"ל. מה הריכוז המולרי? תודה לכל מי שעונה ומדגים (עדיף מסביר) איך מחשבים!

Dr casper

New member
הסבר

אל תרגיש טיפש, גם לי לקח זמן להבין מה רוצים. נלך צעד צעד - קודם כל, המשמעות של אחוז משקלי זה משקל המומס חלקי משקל התמיסה באחוזים. אם ב-100 גרם של תמיסה יש לך 25 גרם של מומס, האחוז המשקלי שלו הוא - 25%. במקרה הזה - 35%. עוד נתון הוא שהצפיפות של התמיסה היא 1.251 גרם למ"ל. כלומר, בליטר יש לנו 1,251 גרם (הכפלנו באלף). מתוך ה-1,251 גרם, אנחנו יודעים ש-35% זה HClO4 - כלומר 438 גרם. כדי לחשב כמה מולים זה, צריך לחשב את המשקל המולרי של HClO4. H=1 gram/mol Cl=35.5 O=16 לכן מול של HClO4 זה 100.5 גרם. 438 גרם זה לכן 4.36 מול. הכמות הזו שחישבנו היא בליטר אחד, ולכן זהו הריכוז המולרי - 4.36 מולר. השתמשתי בקירובים, אתה יכול לדייק יותר. מקווה שצדקתי.

Dr casper

New member
אם אתה רוצה נוסחאות

נגדיר את היחידות שאנחנו עובדים איתן: אחוז משקלי (weight percent): משקל מומס חלקי משקל תמיסה צפיפות: משקל של תמיסה חלקי נפח (משקל לנפח) שים לב שאם תכפיל את שתי היחידות, משקל התמיסה מצטמצם, ואתה נשאר עם יחידה של משקל מומס לנפח. אם תחלק עכשיו במסה המולרית של המומס, שהיא ביחידות של משקל למול, תראה שמשקל המומס מצטמצם, ואתה נשאר עם היחידה שאתה צריך - מול לנפח. אם אתה רוצה שזה ייצא ביחידות של מולר, אתה צריך לדאוג שבנפחים, תכניס הכל בליטרים. אז הנוסחה המלאה היא: אחוז משקלי כפול צפיפות חלקי מסה מולרית.

זאוס9

New member
מקווה שאני צודק... הנה:

בגלל שאמרו לך שהאחוז המשקלי הוא 35 - אז נקח דוגמית מהתמיסה של 100 גר': מתוך הדוגמית הזו 35 גר' הם HCLO4 נוסחת הצפיפות היא - צפיפות= מסה/נפח (מ"ל) . תציב במסה 35 גר' ותקבל את נפח הדוגמית במ"ל. תחשב כמה מול זה 35 גר' HCLO4 , ותחלק בנפח שקיבלת מקודם (אל תשכח להעביר ממ"ל לליטר, כלומר לחלק ב-1000). אח"כ תציב בנוסחה - ריכוז = מול המומס/נפח התמיסה. אם אני לא טועה, התשובה היא 12.4 מולאר.

זאוס9

New member
טעות קטנה בחישוב...

כאשר משתמשים בנוסחת הצפיפות, צריך להציב במסה את משקל כל הדוגמית, כלומר 100 גר'. מקווה שעזרתי.

אורח מס5

New member
עזרה!

10. אשלגן כלורתי (potassium chlorate) מתפרק ל- KCl (potassium chloride) ולגז חמצן. מה יהיה הנפח של גז החמצן שיתקבל מפירוק של 38.1 גרם של אשלגן כלורתי ב- 533C ובלחץ של 750 מ"מ כספית? א. 35.9 ליטר ב. 31.2 ליטר ג. 60.7 ליטר ד. 20.6 ליטר איך פותרים את השאלה הזאת? בבקשה...

orbit219

New member
פתרון

אשלגן כלורתי זה KClO3 המסה המולרית שלו היא 16*39.09+35.45+3=122.54 n=m/M=38.1/122.54=0.311mol הפירוק הוא ל: 2KCl03 = 2KCl + 3O2 ולכן מכל 2 מול אשלגן כלורתי מקבלים 3 מול חמצן 0.311/2 * 3 = 0.4665 750 מ"מ כספית = 0.986 אטמוספירות 533C = 806K (צלזיוס וקלווין) לפי הנוסחא PV=nRT 31.2 ליטר=V=0.4665*0.082*806/0.986=20.8 בהצלחה :)

plroit

New member
איך ידעת לתרגם

איך ידעת שאת הלחץ במעלות הבלתי מובנות לי (מ"מ של כספית? אני אפילו לא יודע את ראשי התיבות!) לתרגם לסקאלה של אטמוספירות? האם יש קישור איפשהו לסקאלות האלו? או שאני צריך לזכור בעצמי לבד?

plroit

New member
עוד שאלה בקטנה

איזה גודל פיזקלי או כימיקלי מתארות יחידות של a.m.u. ? איך אני מתרגם אותם ליחידות סטנדרטיות (גרם, מטר, שנייה) ? ראיתי שאלה שאחת מהתשובות בה נתונה ביחידות כאלו.. ואין לי מושג מה זה אמור להביע.

plroit

New member
oops

גיגול קצר גילה לי שהכוונה ליחדת מסה אטומית.. atomic mass unit.. סליחה על השאלה הטיפשית

למעלה