בפענוח מצבה

חוה3

Member
../images/Emo101.gif בפענוח מצבה

מצבתו של משה ישראל ליבוביץ, סבא רבא שלי מצד אמי. המצבה נמצאת בבית העלמין בארד Arad טרנסילבניה.

ענתר

New member
עוד לא ניסיתי לפענח

אבל אולי שיפרתי, אולי לא, את התמונה אחרים יגידו

יעקב 1948

New member
מצבת הסבא רבא

פרט לעובדה שהשורות מרכיבות את שמו ישראל משה שמתי לב שהאות ח מופיעה משום מה בתור ה.שם אביו של המנוח מנחם טדע??באם נפטר בתשיא(1951) ייתכן שמי שחרט האותיות לא היה יהודי? תתחדשי. יעקב רוזן

חוה3

Member
תודה יעקב וענת, אני חושבת שהבנתי

הצלחתי במבט חוזר להבין את הרוב. פנ איש תם וישר ידיו פרש לעניים שבתו ולכתו בין החכמים רצוי? ושו"ב? לרוב אחיו אחרי הפרדה נפשו מגופו לפניו יהלך צדקן ויגן לנשמתו מן שמי השמים יליצו? (היה צריך להיות רשום ימליצו)בעדו שמושו? לצדיקים נאומים וקדושים הלא זאת יזכר לו בארץ החיים מו"ה ישראל משה בן מנחם יודא ע"ה שו"ב דק"ק לופעני (Lupeni) נפטר בש"מ? כד לחודש טבת תש"א לפק אשמח לעזרה במילים עם סימן השאלה

חוה3

Member
במחשבה שנייה תאריך הפטירה

לא יכול להיות נכון. ידוע לי שנפטר לאחר סיום מלחמת העולם השנייה או שיכול להיות שהמידע שקיבלתי מוטעה. אני יודעת שבזמן המלחמה שהה בעיר דווה ולאחר המלחמה עבר לגור בבית קרוביו בארד שם טיפלו בו ובאשתו.

יעקב 1948

New member
ש"ם כנראה שבת מברך

השבת שלפני ראש חודש קרויה "שבת מברך" כי בה מברכים על ר"ח. צריך לבדוק האם כד טבת בתשי"א אכן היה שבת(שכחתי את הקישור של השוואת התאריכיםתאנא). יעקב רוזן

יעקב 1948

New member
שמ=שבת מברכים

בינתיים איתרתי את אתר התאריכים http://data.jewishgen.org/wconnect/wc.dll?jg~jgsys~josdates כד טבת אינו יום שבת אבל כח טבת תשיא היה אכן שבת. לדעתי לא יהודי או לפחות אדם שלא הכיר את הא"ב העברי הוא שהכין המצבה ובהתחשב שזה קרה אחרי השואה זה לא מפליא.לדעתי היה צריך להיות שם כח והוא כנראה התברבר עם הח' אלא אם כל ההצעה שלי עומדת על כרעי תרנגולת. אשמח אם יתקנוני,אני סך הכל בוגר השומר הצעיר...(גדוד החורשים). יעקב רוזן

חוה3

Member
תודה!כל הכבוד על הידע שלך

אכן הסברך נראה ממש מתאים. לפי התאריך הוא נפטר ממש שלושה חודשים לאחר שסבתי רחל (בתו)עלתה לארץ מרומניה.

talia olav

New member
הצעות לתיקון

זו הגרסה שלי לנוסח - עם בסך הכל שלושה שינויים לעומת הדיון לעיל. העיקר- לא ש"מ אלא ש"ט. לגבי חידושי העברית - אני כתבתי את מה שפענחתי ואח"כ בדקתי במילון אם יש לזה משמעות. --- פנ איש תם וישר ידיו פרש *ופתה* לעניים שבתו ולכתו בין החכמים רצוי ושו"ב? לרוב אחיו אחרי הפרדה נפשו מגופו לפניו יהלך צדקן ויגן לנשמתו מן שמי השמים *יריצו* בעדו שמושו לצדיקים גאונים וקדושים הלא זאת יזכר לו בארץ החיים מו"ה ישראל משה בן מנחם יודא ע"ה שו"ב דק"ק לופעני נפטר *בש"ט* כד לחודש טבת תשי"א לפק -- פתה - מלשון הרחיב, נתן רווחה יריצו - כנראה מלשון ריצוי, שידול - ישדלו בעדו ש"ט = שלישי טוב, יום שלישי כ"ד טבת

talia olav

New member
ואולי זה ש"טויות

אני לא מצליחה לשחזר את האסמכתא לר"ת ולשימוש בצירוף הזה.

talia olav

New member
לפי המקור

הזה אמנם הצירוף "בש"ט" - בשם טוב - מופיע על מצבות. אך אני תוהה אם הוא סביר במיקומו הנוכחי בטקסט.

עב

New member
"נפטר בשם טוב" מתאים מאוד

מצ"ב מצבה מהאוסף המשפחתי שלי. כאן כתוב "נפטר בשם טוב תש"ה". לכן המיקום נראה לי.

talia olav

New member
ותיקון על תיקון -

מתנצלת על בלבול המוח. בכל זאת נראה לי שצדקת וכתוב "יליצו" ולא "יריצו".

חוה3

Member
תודה טליה וזה לא בלבול מח. אני

שמחה לכל עזרה ורעיון שיכול להבהיר את הכתוב. הרי אנחנו מנסים לנחש מה כתוב שם באמת, כי התמונה אינה ברורה דייה. המון המון תודה על הכל!

למעלה