Hurakano

New member
../images/Emo10.gif

קודם כל, רוצה להביע את צערי שהפורום הזה איבד את המנהלת, שמעיוניי לסירוגין בפורום התרשמתי ממנה ומהידע שהיא תרמה. דבר שני, יש לי בקשה, אם זו לא טרחה רבה מדי. אני מחפש שני דברים. מקומות בתנ"ך שבהם מופיעה (אפילו לכאורה!) התערבות כלשהיא בבחירתו החופשית המוחלטת של האדם (כמו לדוגמא חיזוק לב פרעה בעשרת המכות), ומקומות בתנ"ך בהם יש רמיזה לכך שלאלוהים יש דמות הגוף (הבנתי שבחזיונות יחזקאל ודניאל יש כל מיני צורות של כבוד ה' שהם רואים...) אשמח לעזרתם !! שבוע טוב ותודה רבה

eyalnadav

New member
בחירה חופשית ודמות גוף

המקרה של פרעה היא יוצאת דופן והיא כנראה היחידה (אני לא מוצא בדעתי כעת עוד דוגמא ) . יש מפרשים שהסילוק הבחירה החופשית לגמרי היא כדי שפרעה יקבל עונש בוודאות על הקשחת ליבו ועל מעשיו עד עכשיו והיא קרתה אחר אחר המכה השלישית כינים , שהיה לו מספר הזדמנויות והתראות , והוא לא שמע ואמר " מי ה' אשר אשמע בקולו , ולא אשלח את בני ישראל". לגבי דימויים של גוף לה' - יש הרבה דוגמאות בכל התנ"ך ומופיע הרבה בתהילים (מרוב שאנו רגילים בזה אפילו לא שמים לב שזה מטפורה). הסיבה שאומרים המפרשים היא כדי לשבר (עם סין) את האוזן כדי שיבין. כי האדם לא יכול לדעת ולדמיין מהו דבר רוחני כי אנו בעולם הגשמי וה' הוא רוחני בלבד ולא גשמי.

masorti

New member
בודאי שיש עוד מקרי התערבות בבחירה חופשית...

אברהם הניף את המאכלת כדי לשחוט את יצחק, ומלאך הפריע לו בבחירתו החופשית וקרא אליו "אל תשלח ידך אל הנער".

eyalnadav

New member
זה לא נחשב התערבות

המלאך בא בשליחותו של הקב"ה והציווי של והעלהו לי לעולה משמעו הקרבה ומשמע גם להעלות פיזית בלבד ולהוריד. המלאך אמר לו שהפירוש הוא השני ולא הראשון . אם אברהם היה שוחט את יצחק לא היה מקיים בזה ציווי ה' אלא היה רוצח ומעין עבודה זרה של מולך שהיו מקריבים בניהם כמו מלך מואב בתחילת מלכים ב'.

masorti

New member
זו פרשנות אפולוגטית מאוחרת...

הפשט הוא התערבות ברורה. אברהם התבקש לשחוט את בנו, הוא בחר לעשות זאת, וברגע האחרון מישהו התערב ומנע זאת.

john de cruel

New member
דבריך הם פרשניים

התערבות בבחירה חופשית במקרה של פרעה הייתה מוחלטת לעומת זאת במקרה של אברהם המלאך אומר לו אל תשלח ידך אל הנער הוא לא חסם לו את היד או שיתק את ידו לעומת פרעה שמוחו שותק והוכרח לומר לא ליציאת עם ישראל ממצרים

Jordan232

New member
זו לא שלילת הבחירה החופשית-

אברהם לא רצה לעקוד את יצחק. בגלל ציווי ה' אברהם בא לעקודו- ואז מסרו לו מהשמים שהתבטל הציווי. לאחר מכן אברהם יכול היה לעשות מה שבדעתו, וגם לשחוט את יצחק אילו רצה.

Jordan232

New member
שלילת בחירה חופשית-

בספר בראשית נאמר לאברהם, שעם ישראל יירד למצרים, אך יעבידו אותם בפרך- ושאחר כך המצרים ייענשו. ומכאן אנו למדים שלכאורה לא הייתה למצרים בחירה חופשית האם להעביד את ישראל או לא. אלוהים גזר על כך מראש.

eyalnadav

New member
בחירה חופשית למצרים

הקדמונים הרמב"ם והראב"ד כבר ענו על כך בתורה לא כתוב בגזרת בבין הבתרים " מצרים" אלא כתוב שיעבדו בארץ לא להם וגם את הגוי שיעבדו. לכל גוי מלבד עם ישראל היה הבחירה האם לשעבד את ישראל או לא. והעונש כי למה אתה דווקא בחרת לשעבד את ישראל? לפי שיטה השניה העם המשעבד (במקרה זה מצרים) היו פטורים מעונש כי קיימו את הגזירה, אולם נענשו כי שעבדו את ישראל יותר מדאי - גזירת ילד במקום כל לבה שחסרה, שחיטת תינוקות כדי לסוך בדמם, עבודה ביום ובלילה כל השבוע , עבדות גברים לנשים ולהפך.

Jordan232

New member
ידועים לי הפירושים,

אך הוא ביקש מקורות בהם הייתה גם לכאורה שלילת הבחירה החופשית.

למעלה