uphilll

New member

היי,

חזרתי אליכם עם עוד כמה מושגים לתרגום וגם שאלה אחת שלא קשורה לתרגום.

קודם כל לגבי המושגים:
1. לגבי הכוחות השווים וההפוכים בחוק 3 של ניוטון- "Newton's 3rd law pair"- יש להם שם בעברית? איך מתייחסים אליהם בצורה הכי קצרה ואלגנטית שאפשר?
2. תרגמתי את "rise and run" של משטח משופע כ"גובה ואורך" (בהתאמה). זה נהיה קצת מבלבל כשהיה צריך להסביר את ההבל בין "אורך המשטח" ל"אורך אופקי" (כלומר, אם לא היה שיפוע כלל). יש מושגים אחרים שאפשר להשתמש בהם או שאין ברירה וצריך להסתדר עם הקצת מבלבל הזה?
3. בהרצאה, דובר על "support forces" אבל לא מצאתי לזה מקבילה בעברית בשום מקום. מאחר וההתייחסות היתה לכוחות שפועלים בניצב למשטח, הנחתי שמדובר בכוח נורמלי.
אז... הבנתי נכון? יש בכלל דבר כזה "כוח תמיכה" או שלדעתכם זה מן מושג שהמציא המרצה כדי לא להיכנס למונחים מקצועיים מדי?

והשאלה האחרונה:
הוסבר לנו שבנוגע לעבודה, מה שמשנה הוא המרחק בכיוון הכוח שהופעל על הגוף עליו נעשתה העבודה ולא השיטה בה בחרנו (למשל להרים קופסה כלפי מעלה או לגרור אותה לאורך משטח משופע, כשהדרך ארוכה יותר אבל הכוח קטן יותר).
בשיטוטי ברשת מצאתי את המושגים העתק ודרך ורציתי לבדוק אם הבנתי את השימוש בהם:
האם יהיה נכון להגיד שבחישוב עבודה, חשוב ההעתק ולא הדרך?
ואם כן- האם נהוג להתייחס לכיוון ההעתק או רק לגודלו (הגיוני בעיני שכן אבל לא הצלחתי להבין אם הוא גודל וקטורי)?

תודה רבה למי שיוכל לעזור.

Dehumanizer

New member
תשובות

1. אומרים לעיתים קרובות "כוחות פעולה ותגובה".

2. לא ידוע לי על תרגום ישיר וגם לא צריך לתרגם בהכרח מילה במילה. אורך וגובה זה בסדר גמור. למרות שאם אפשר אז עדיף פשוט לכתוב שיפוע (כי rise and run הם אלו שבעצם קובעים את השיפוע).

3. אכן אפשר לומר כוח נורמלי.

אין כזה דבר "חשוב ההעתק". העתק ודרך זה דברים. לפי הגדרה עבודה זה מכפלה סקלרית של כוח בהעתק.

העתק זה גודל וקטורי, לכן בוודאי שכיוון וקטור ההעתק חשוב. ישנם מקרים בהם מעניין גודל וקטור ההעתק וישנם מקרים בהם גם הגודל וגם הכיוון חשובים.

uphilll

New member
תודה רבה.

אגב, זה נכון שלא צריך לתרגם מילה במילה
אבל כשמוזכרים מושגים אני מנסה להישאר צמודה יותר לטקסט המקורי.
אני מניחה שמישהו שמכיר ומבין יותר ממני היה יודע יותר טוב מתי זה מושג "עקרוני", בסיסי כזה שכדאי להכיר בשמו המדויק
ומתי זה מן הסבר שאפשר למצוא לו כלמיני מילים נרדפות.

עוד סיבה לזה שהתשובות שלכם כ"כ עוזרות

תוספת

היי,
בהמשך לדברים שכתב Dehumanizer, שימי לב של - support forces יש גם מובן נוסף, בעיקר בנושאי סטטיקה וחוזק: כשמחשבים כוחות על מבנה מסוים, לפעמים משתמשים במונח support forces לגבי הכוחות שפועלים בנקודות התומכות את המבנה, כמו הכוחות R1 ו - R2 שמופיעים כאן:
http://www.engineeringtoolbox.com/beams-support-forces-d_1311.html
למרות שלפי ההסבר שלך, הכוונה שלו הייתה כנראה לכוח הנורמלי של המשטח על הגוף.

לגבי עבודה, צריך להבדיל בין כוח משמר לכוח שאינו משמר. למשל, כוח חשמלי הוא כוח משמר, וכאשר מחשבים עבודה שנעשתה על חלקיק טעון שנע בשדה חשמלי ההעתק (הפרש המיקומים בין נקודת הסיום לנקודת ההתחלה) חשוב ולא הדרך שעשה החלקיק. לעומת זה, אם מדובר בכוח שאינו משמר (כמו כוח חיכוך על גוף) אז חשובה הדרך שלאורכה פעל הכוח ולא ההעתק. למשל, אם גוררים גוף על משטח שיש לו חיכוך, גם אם נחזור לנקודה ממנו התחלנו - נעשתה עבודה על הגוף לאורך הדרך בה נע, והיא איננה אפס.

http://he.wikipedia.org/wiki/כוח_משמר
http://he.wikipedia.org/wiki/עבודה_(%D7%A4%D7%99%D7%96%D7%99%D7%A7%D7%94)

הקישור השלישי...

מוליך למושג "עבודה (פיזיקה)" בויקיפדיה. משום מה תפוז לא מסתדר עם קישורים שיש בהם גרשיים או סוגריים.

uphilll

New member
תודה רבה על החידודים, במיוחד זה לגבי עבודה.

אני מניחה שהוא ישרת אותי בהמשך הקורס וימנע אי-הבנות.

Dehumanizer

New member
מסכים, אבל

רציתי לחדד קצת בעניין העבודה - כאשר מדברים על מסלולים, הכוונה היא למעשה לסיכום עבודות באמצעות אינטגרל. העבודה עצמה עדיין מוגדרת בתור מכפלה סקלרית של כוח בהעתק. פשוט עבור כוחות משמרים העבודה לאורך מסילה סגורה היא אפס בעוד שבמקרה של חיכוך היא איננה אפס, כפי שציינת נכון. אבל זה עדיין לא אומר שפעם אנחנו מדברים על העתק ופעם על דרך. אם נבצע אינטגרל של מכפלה סקלרית של כוח החיכוך בהעתק אינפיניטיסמלי (עם התחשבות בסימן) לאורך מסלולים שונים עם אותן נקודות התחלה וסיום נקבל ביטויים שונים - זה לא סותר את העובדה שמשתמשים בהעתק, כי הוא אינפיניטסימלי.

למעלה