hapax legomenon

hapax legomenon

הדיון הקודם נדחק כבר לעמוד הבא, ובכל זאת השאלות הללו מטרידות אותי. אם יש לך זמן וחשק, אשמח אם תעני לי על שאלותי (אני יורדת כבר מהדיון על העברת טקסטים בעל פה): א. לאיזו תקופה את משייכת את התורה (כולה או חלקים ממנה)? ב. האם תוכלי לתת דוגמאות תחביריות להבדלים בין התורה לספרי שמואל ומלכים (ולא לקסיקאליות, בגלל הבעיות שהצגת)? ג. ספר יהושע בברור מכיר את ספר דברים, כך שהוא לא אמור להיות מאוחר לספר שמואל? אם אכן כך, מה הטעם להעמיד אותו מבחינה לשונית בין ספרי התורה לספרי שמואל ומלכים? ד. מה מאפיין את הלשון שקרובה לתקופת החרבן לעומת לשון מוקדמת ממנה? סליחה שזה נשמע כמו מבחן, אני פשוט מאוד עסוקה בשאלות הללו. אשמח אם תוכלי להפנות אותי למאמר בנושא (לא צריך את כל הרפרנס, מספיק מעט מידע שיעזור לי בחיפוש). ותודה על התשובות הסבלניות.

יהוחכם

New member
תגובה לשאלתך

אשבל ראשית עושה את הרושם שאת בן אדם חושב שזו תכונה שאני מאוד מעריך לא אוכל לענות על השאלות ששאלת בקצרה מחמת היריעה הרחבה. את מדברת על ביקורת המקרא והדעות מאוד חלוקות בעניין למרות שיש מכנה משותף. אני ממליץ לך לקרוא את הספר "מי כתב את התנ"ך" של פרןפ' ריצארד אליוט פרידמן (בעברית). אני כמובן לא מסכים עם כל מה שכתוב שם אבל זו בהחלט התחלה טובה... בקרוב אני אפרסם גם באתר שלי "עידן התנ"ך" מאמר בנושא הביקורת המקראית. את יכולה להיכנס גם לערך ביקורת המקרא בויקיפדיה תקבלי שם גם איזה שהוא מושג למרות שהערך ממש לא ממצה. זהו פחות או יותר... בהצלחה יהוחכם http://www.bibleage.com/

תודה יהוחכם

אבל כבר קראתי חלק מהספר "מי כתב את התנ"ך" (היה לי אותו בבית, אבל השאלתי אותו לתלמיד, והוא לא חזר- לא אבדה גדולה). בעיני, הספר הזה לא כל כך רציני. לצערי, לא אוכל להסביר את עמדתי, כי הספר לא ברשותי. למדתי מקרא גם באופן עצמאי וגם באוניברסיטה. כך שהתיאוריות של ביקורת המקרא מוכרות לי היטב. הסיבה ששאלתי את השאלות הללו את hapax legomenon היא בעקבות דיון שהיה לנו בנושא. תוכל לראות אותו (וכך גם את ההקשר הכולל של השאלות ששאלתי). תודה בכל אופן על הטרחה.

יהוחכם

New member
וואו אני רואה שהיה שם דיון רציני ומעמיק

אוקיי עכשיו הכל ברור קחי את דברי בחזרה
בכל אופן אם להוסיף משהו לדיון ההוא...עם כל הכבוד לרובד הלשוני וכו...ויש כבוד....המהות ורק המהות היא העניין... ובמהות כידוע יש סתירות וניגודים שקשה לישב אותם באותה מסגרת זמן כפי שהבנתי מדבריה של מושא שאלתך... כמו כן לקחת מספר מילים ולעשות להן ניתוח דוגמת המונח "שוטר" זה במידה מסוימת גובל בגיחוך... יתכן ובמסגרת מסוימת מתאים להתשמש במונח ובמסגרות אחרות לא וזה ממש לא מעיד על דבר...אם אני מדבר על אפיית עוגה למשל אני מניח שהמילה שוטר לא תופיע במסגרת הסיפור שלי ...(אלה אם כן הכנתי "עוגיות ירוקות"
) כנ"ל לגבי התפוצה של הביטוי "לפי חרב" ...התפוצה לא מוכיחה שום דבר...ראשית היא יכולה להיות רנדומלית (זה מתחיל להזכיר לי את אלה שמוצאים בתורה את היטלר וכו...ועושים לתנ"ך שלנו עוול גדול) ושנית כפי שציינתי לעיל ייתכן ולא היה הקשר בו ניתן היה להשתמש במונח...גם לו היה הקשר שכזה עדיין זה לא מוכיח דבר... ועובדה שהמונח לא מופיע בספרים אחרים שלכאורה מבטאים את אותה התקופה (מה יש ישעיהו לא יכל להשתמש בה? נו באמת...ובכן מה זה אומר??? סתם משהו שצד את עיני אבל אם העניין יתפתחיש לי עוד הרבה מה לומר בכל אופן לילה נפלא יהוחכם

יהוי

New member
תחילה יש את 'ספר כהנים'

שהביטוי בו הוא משתמש לאלוהות הוא 'יהוה-אלוהים', משמע כל החלקים בתנ"ך בהם מופיעה ביטוי זה מקורם באותה קבוצת אנשים אשר מסיבות שונות אני ורבים אחרים נוטים לשייכם לתקופת המלוכה. ספרי התולדות לעומת ספר הכהנים ובמיוחד ספרי שמואל הם הספרים בהם מעטה העריכה המאוחרת הוא הדק ביותר וסביר כי הם נערכו מתוך ספרים שכתבו על הדברים בשעת מעשה או קרוב אליו. הבעיה הקשה היא שלעיתים חומר קדום היווה בסיס לזיוף מאוחר יותר. כך גרעינו של ספר דברים יתכן ובאמת נכתב ע"י משה אך בימי ירבעם הוספו עליו חוקים הנוגדים את בית דוד (ועוד כמה שלא נכנס אליהם עכשיו) כמו לא יבוא עמוני ומואבי בקהלך. חוקי הממזרות וליתר בטחון גם 'אסורה לבעלה ולבועלה' (כנראה שבממלכה הצפונית לא ידעו אם הסיפור של בית דוד על הולד המת של בת שבע הוא נכון אז החליטו לסגור את כל הקצוות). כאשר הגיע ספר זה ליהודה זרקו אותו באיזו פינה במקדש מכיון שידעו כי זהו זיוף אך כאשר נמצא העותק בימי יאשיהו אף אחד לא זכר זאת והתייחסו אל הספר כאל קדוש אבל גם ניצלו אותו על מנת להוסיף עוד כמה חוקים (עליה לרגל,מעשרות וכדומה) וזה הרקע להאשמתו של ירמיה "איכה תאמרו כי חכמים אנחנו ותורת יהוה עימנו ,כי הנה לשקר עשה עט, שיקרו סופרים,הבישו חכמים,חתו וילכדו. הנה בדבר יהוה מאסו וחכמת מה להם" אם ברצונך 'להעמיק חקור' בנושא זה אני ממליץ לך על ספרו של און זית "העם הישראלי-התרבות האבודה"

masorti

New member
און זית הוא אדם הזוי וספרו ראוי לפח הזבל.

ואם אתה מסתמך עליו, אזי טענותיך עומדות על כרכי תרנגולת אנורקטית.

ראם1

New member
אני דוקא חושב שהוא אמר דברי טעם

לא קראתי את ספרו של און זית אבל אם אלה הרעיונות המובעים בו הרי שהכינוי הזוי נראה לי מופרך.

סוריאל

New member
ושנה בת שבעה חדשים

נשמעת לך כהשערה מבוססת? הדברים הסבירים בתיאור שניתן לעיל מקורם בתורת התעודות. על גביהם בנה או"ז את מפעלו ההזוי (אם להשתמש בלשון המעטה).

ראם1

New member
אולי היא מבוססת ואולי היא לא

לא קראתי את ספרו ולכן לא אביע את דעתי, כך יעשה גם כל אדם חושב. בכל מקרה, לפעמים אדם אומר הרבה דברים נכונים וגם קצת שטויות ולכן יש לברור ולא לקבל כל דבר כתורה מסיני. שוב אני חוזר ואומר,מה שכתב יהוי בשירשור זה מאוד הגיוני, אם יש לך השגות תהיה ענייני . הנסיון לסתום פיות בטענה 'הזוי' מעיד עליכם יותר מאשר עליו.

סוריאל

New member
כיון שראיתי כמה מדבריו של או"ז

אני מרשה לעצמי להתבטא כפי שהתבטאתי. אין זה נסיון לסתימת פיות אלא הצגת דברים כהויתם. יהוי יכול להמשיך ללהג כרצונו.

ראם1

New member
בינתיים לא קראתי אפילו מילה עניינית אחת

לגבי הדברים שהוא כתב בשרשור הזה. ההתייחסות לספר הכהנים ידועה מאוד במחקר ולגבי השתלשלות ספר דברים הרי שהתיאוריה שלו מעניינת ובהחלט לא ניתנת להשלל על הסף.

השערות על גבי השערות

אתה מוזמן לכתוב איזושהי הוכחה לדבריך, על מנת שנוכל לדון בהם.

למעלה