Dune / חולית

hillelg

New member
Dune / חולית

[שאלתי גם ב"שאלה קטנה".] בספר "חולית" (Dune) מאת פרנק הרברט, ישנה קריאה שאומרת המכשפה הזקנה, גאיוס הלן מואהיאם. בהתחלה קראתי אותו באנגלית, ושם הקריאה היא: "Kull Wahad!" (שנראה כאילו ניתן לתרגום 'הכל אחד'). אבל כשקראתי את התרגום לעברית, הופתעתי: שם הביטוי הוא: "עג'אייב!". למישהו יש הסבר? [אגב, ספר משעשע מאוד לקרוא באנגלית, בגלל כמות המילים בעברית/ערבית שהוא מכיל. הכי משעשע היה הביטוי 'Quisatz Haderach' (אם אני זוכר את האיות).

Eldad S

New member
הייתי אומר ש-כל ואחד

פירושו "כל אחד" (כמו במימרה: "כל ואחד ביג'י יומו" - כל אחד יבוא יומו; על בסיס "כל כלב ביג'י יומו"). עג'אייב הרי פירושו (בערבית, כמובן) "ניסים ונפלאות". מאוד מוזר לי - האם המתרגם מניח שהקורא יודע ערבית? בעצם, אולי הוא לא צריך להניח, והוא פשוט בוחר מילים שנראות מוזרות, או אזוטריות משהו - כמו שהערבית נראית/נדמית לקורא האנגלי.

Boojie

New member
לוטם הסביר את זה בזמנו

(אולי אפילו בנספח למהדורה העברית, אני לא זוכרת), ולצערי אני לא ממש זוכרת את ההסבר שלו, אבל העקרון היה שהמונח המקורי היה חסר משמעות למעשה (כי הרברט לא ממש עשה דוקטורט בתרבויות שהוא כתב עליהן), ומכיוון שבארץ יש יחסית הרבה דוברי ערבית, או לפחות כאלה שיבינו את הביטוי הפשוט "כל וואחאד" (כל אחד) ויבינו שאין לו שום משמעות בהקשר הרלוונטי, הוא שינה את זה לביטוי תואם יותר.

למעלה