51% - סיקור אלבום

51% - סיקור אלבום

"חמישים ואחד אחוז זה מה שקורה / כשארבעה ראפרים ומפיק, מאבדים את זה" 51% הוא אחד הפרויקטים המצופים בהיסטוריה של ההיפ הופ הישראלי, עבר זמן רב מאז ששלושה מהכוחות החזקים בז'אנר הכריזו על איחוד כוחות לטובת פרויקט משותף: טאבו פלוס – מהכותבים היותר מוכשרים בהיפ הופ הישראלי, הוציא ב-2004 אלבום סולו בשם "החיים עושים אנשים קשים, רוצה להרגיש?" שגרף שבחים מפי המבקרים. הארכיון – צמד ראפרים העונים לשם "אבי" (כדי להבדיל ביניהם מוסיפים "הגדול" או "הקטן" אחרי השם) כבר שנים ארוכות שהם נחשבים כ"דבר הבא" בהיפ הופ הישראלי ואפילו סאבלימינל הסכים ואירח אותם ב"האור והצל" שלו. צ'ה וג'וזף – הראשון ראפר מצוין שהוציא את הסינגלים "לא תקנו אותי בכסף" ו"בחורות זה בחורות" (יחד עם טאבו פלוס) והשני מפיק מוסיקלי מגוון שבין השאר אחראי ללהיט "בייבי" ששורף מועדונים בימים אלה. יחד הם הקימו אולפן הקלטות בשם JCM. בנוסף גם שי פישמן - מפיק פסקולים לסרטים שעובד בעיקר בלוס אנג'לס – תרם רבות לפרויקט. סוף סוף יוצא לאור, האיחוד הזה הולך עד הסוף בהרבה מובנים - הכל נשמע ונראה כאן מיליון דולר, הראפרים רעבים ונותנים את כל מה שיש, ההפקות והסאונד עמוקים ועשירים, אפילו החוברת מושקעת וכוללת איורים מקוריים של טאבו ואת כל הטקסטים. כל אלה הם חובה בכל מה שנוגע לכל אלבום בחנות התקליטים הקרובה אליכם אז למה אני מתלהב? כי מה שמייחד את הפרויקט הזה ובעצם גם נראה כסוג של התאבדות היא העובדה שהם החליטו לחלק את האלבום בחינם אין כסף. וזו הסיבה שההרכב נקרא כך - 50 אחוזים של תשוקה ואחוז אחד בודד של שפיות... "יותר בקטע של "מי אני" ולא "למה מי אתה?"" מהרגע שהאלבום נפתח לא קשה לזהות שמדובר כאן בראפרים מסוג אחר, הטקסטים נוגעים פחות בפוזה ובדאווין ויותר בהתבוננות עצמית/חברתית. הבעיה העיקרית עם ראפרים כאלו היא העובדה שב-90% הם נשמעים פלצנים ומשעממים (ואלוהים יודע כמה אני שונא כאלה), לא זה המקרה כאן. ב"ארבעה ראפרים" הם נוגחים ישר בנושא כשהם יושבים בול על הביט המלחמתי שג'וזף הפיק. אבי הגדול מספר בלוזריות חיננית ש"בלילות עוזר לזקנות לחצות את הכביש" ואבי הקטן מעיר בשנינות על האוזן של מאזין הראפ הממוצע בארץ ש"אם מישהו יעשה "ביגידיביגידיביגידי" כל הקהל יעשה "אהההה!"". סטייל? לא חסר. ב"מביט גבוה" הנוגה צ'ה ואבי הקטן נותנים את כל הנשמה ומדברים על איך החיים בארץ הזאת יכולים לבלוע לך את החלומות, הפזמון האופטימי של שי פישמן רק מוסיף לפוטנציאל הגדול של השיר להפוך ללהיט. "ליפול למעלה" ממשיך את מגמת השירים הרגועים והארבעה מספרים על כאלה שהחיים הבטיחו להם יותר, מה שעושה את ההאזנה מעניינת יותר הוא הניסיון לנחש על מי כל אחד מדבר, כשצ'ה אומר "כולם היו בניו אך לא מזרעו, את המלחמה היומיומית הוא חי עם עצמו" עולות המחשבות על מנהיג שקצת שכחנו ממנו לאחרונה... "קופץ על החיים באבויויו / הם בורחים ממני, בואו לפה יו" לא חסר כיף באלבום הזה, "כל אחד" דן ברצון של כולם להפוך לסופרסטארים בעידן של "זמרות טפטים", הגיטרות של אסף בוכמן הופכות את השיר לבאנגר רציני, אותו בוכמן דופק בסוף השיר סולו שהוא תענוג לאוזניים. "למה ת'סתם" הוא בית ספר לראפ מגניב, הארבעה מתעללים בכל הצוציקים שחושבים שהם יודעים מה זה ראפ וג'וזף תפר להם ביט שמשלב סמבה ואולד סקול היפ הופ לכדי תענוג. אבי הקטן גונב את ההצגה בבית ענק, אולי זה רק אני אבל נראה שכאן וגם בעוד כמה נקודות לאורך האלבום יש לו כמה מילים לראפר ישראלי מאוד מסוים שהוא לא מזכיר בשם. "התחזית (רימיקס)" הוא דרך מצוינת לסגור את האלבום עם חיוך על הפנים, מדובר ברימיקס שג'וזף עשה לסינגל שהארכיון שחררו בשנה שעברה. הקטע עובר מועדונים בקלות והתוספת של צ'ה - שמציג כאן יכולת כתיבה מיוחדת ל"ראפ מועדונים" (יכולת שאין לזלזל בה) - רק עושה טוב. בכלל, צ'ה מוכיח את עצמו באלבום הזה, למרות שהוא כותב טיפה פחות טוב משלושת האחרים הוא מתגלה כמגיש משופשף עם לב גדול שיודע להתאים את עצמו לכל סביבה או ביט שיתנו לו.

המשך

"אלוהים מה עשינו!?" 2 הקטעים המרשימים באלבום הוא גם הכי קשים לעיכול, "אלוהים מה עשינו!?" הוא תרחיש "מה היה קורה אם...?" קלאסי שמפורט עד הפרט האחרון בצורה מדהימה. הוא מתחיל בטיסה מאוד מסוימת ב-1945 שלפי דפי ההיסטוריה שלנו הייתה אמורה להגיע להירושימה, אך בטוויסט מוזר היא מתרסקת בסוף על לוס אנג'לס. טאבו פלוס ואבי הגדול מגוללים את ההתרחשויות לאחר מכן בצורה כל כך ריאליסטית שזה פשוט מפחיד... וכשהכל נגמר, מתחיל "סוף העולם", ביט עתידני וקר נכנס וקרן אינדיאנית עצובה נותנת את הטון, אבי הקטן מתאר את הסוף, טאבו פלוס מתאר בצורה צינית ומבריקה את ההתחלה החדשה "לעזאזל, אולי כדאי שאלמד ללכת, לפני שאני מתחיל להזיז תפוחים במאוזן" ואבי הגדול סוגר מעגל שמלמד אותנו לקח על הטבע האנושי (שהוא גם הטבע של מה שיגיע אחרינו). הכל מוגש בצורה כה ריאליסטית שאי אפשר לנער את הצמרמורת אחרי ששומעים את שני השירים האלה... "רק תנו לי לתת לכם מוסיקה" הרבה זמן חיכיתי לאלבום הזה, האמת שקיוויתי שהחבר'ה יתמסחרו ויעשו שירים בעיקר לרדיו כדי לתפוס כמה שיותר מאזינים ורק לאחר מכן יציגו את עצמם בנפרד כיוצרים המוכשרים שקהילת ההיפ הופ כבר מכירה. אבל הם לא עשו את זה, הם שינסו מותניים, שיפרו את הפלואו בצורה ניכרת, התעלו מעל המסחרה ולא התפשרו על כלום (חוץ מהאגו). בכל זאת הם הוציאו אלבום שהוא מאוד קומוניקטיבי ויכול לתפוס את האוזן של כל אדם שיסכים לשמוע. יש כאן טקסטים על היומיום שכל אחד מאיתנו חווה ויש כאן ארבעה ראפרים ומפיק שנותנים את כל הלב והנשמה (והכיס) כדי שישמעו אותם. הרעיון לעשות את כל הפרויקט רק בשביל המאזינים ועוד בחינם מעורר התפעלות, לא רואים דבר כזה בכל יום אז תנו להם צ'אנס, אולי תגלו כאן את ההתמכרות החדשה שלכם. "51 אחוז - תחפשו אותנו מתחת לווישר"

glass vegas

New member
אחלה של סיקור!! ואחלה של הרכב..

אני מודה שזאת הפעם הראשונה שאני קורא עד הסוף סיקור שמישהו כותב כאן... חסיד חזק ואמץ חביבי! ואני בטוח שזה אחלה של אלבום...

ק ר ח

New member
כל הכבוד לארכיון,לצ'ה,לטאבו ולג'וזף

וכמובן לשי פישמן,כבוד על על היוזמה,ובהצלחה בפרוייקט ובהופעות,אני כמובן,כמו רובכם,אני מקווה,אהיה שם מחר! (אבי הגדול,תבדוק מסרים,:))

TakTik

New member
נתראה שם

ונטעם הופעה ראשונה של אזרחות... היה כיף בבקו"ם הבוקר
אגב,ביקורת מעולה חסיד,בהחלט עושה חשק לאלבום.נראה לי קצת הגזמת עם ההצגה של הראפרים בפתיחה, עם כמה שאני מעריך אותם. מאוד מחכה לשמוע את האלבום ולראות את ההופעה של הרכב אול סטארז-יזראלי-אנדרגראונד
בהחלט מהאם סיז האהובים עלי בארץ (וצ'ה שעד לא שמעתי מספיק ממנו,אבל נשמע מעניין ממה שכן). מה לעשות....כולכם יודעים שאני אוהב ראפ אשכנזי

skretch

New member
ביקורת ממש יפה!

כל הכבוד על ההשקעה נורא כיף לקרוא את הביקורת ואני מקווה שאני אוכל מחר להגיע להופעה ולקחת איתי את האלבום הביתה

Strike-A

New member
כפרה עליך

לא ילד אתה, שתדע את זה. נתראה מחר. 21:30, בלה שלומקינס (רח' נח מוזס, שתי מטר מעזריאלי). חבר'ה הולך להיות ערב באמת בלתי נשכח.

Psycho BuZZ

New member
למרות שאתה סתם לקקן

כל העניין הזה נשמע טוב. לא בטוח שאגיע מחר, אבל אני מקווה לשמוע את האלבום מתישהו בקרוב. הערה חשובה לחברי 51% לגבי עניין ה"חינמי": זה לא חינמי אם ניתן להשיג את האלבום רק בהופעות שהכניסה אליהן עולה 60 ש"ח. אם אתם רוצים להרוויח חזרה חלק מההוצאות, אין צורך בכיסוי הזה. אם זה היה באמת חינמי והייתם מעוניינים בהפצת המוזיקה בלבד, זה היה מגיע לכל המבקש הביתה. מקסימום הוא היה נדרש להגיע אליכם ולקחת בעצמו.

KarenTheGoddess

New member
שמע, במילא אחרי ההופעה

איכשהו האלבום יגיע לאינטרנט, ככה שהחלוקה בהופעות לא נראית לי תמוהה במיוחד.

Psycho BuZZ

New member
הערה לגיטימית לגבי מהות הפרוייקט

נחשבת לבכיינות פתאום? לא מדובר בסכום הכסף מבחינתי, כי אני לא מתקמצן על מוזיקה. הוצאה של 60 ש"ח להופעה + דיסק היא מציאותית לגמרי.

לא סתם לא כתבתי "ביקורת"

ולכן המילה "סיקור" הייתה יותר מתאימה. אבל עם יד על הלב, יש לי מעט מאוד מילות ביקורת על האלבום.

ק ר ח

New member
אם אני לא טועה הם כבר אמרו בעבר

שהאלבום גם יחולק והוא חינמי,פשוט בהופעה שאתה בא ומשלם בשביל הערב אתה מקבל גם את האלבום, ותכלס,שנותנים אצבע תמיד רוצים לקחת כל היד...

Strike-A

New member
אתה יוצא ילד

א' זה 50 ש"ח ולא שישים (תוריד קופון הנחה). ב' ברגע שהיית רואה את האלבום היית מבין מדוע אנחנו אומרים שאנחנו מחלקים אותו חינם

Psycho BuZZ

New member
מה קשור ילד?

תקרא לזה קטנוניות אולי, למרות שזו היתה סתם הערה צדדית, וכל הנושא הזה לא חשוב בכלל בהשוואה למוזיקה. ולמה אתם אומרים (רק אומרים?) שאתם מחלקים אותו בחינם? לא הבנתי, ואני לא חושב שזה יכה בי כשאראה את האלבום.

Strike-A

New member
כן, אתה יוצא קצת עלוב

א. חמישים שקלים להופעה + מיני מסיבה זה לא הרבה כסף. ב. אתה מציע שנשלח את זה לכל מי דורש. על פי איזה קרטריון אתה מציע שנעשה את החלוקה? אם מישהו רוצה לבוא לקחת עשרה עותקים? חמישים עותקים? 150 עותקים? נראה לך הגיוני. ואם האלבום לא יכה בך, אני אשמח לעשות את זה בעצמי. :)

Psycho BuZZ

New member
בהחלט לא הרבה כסף

בשביל הופעה ודיסק זה יותר מסבבה, שווה ביותר. רק לא צריך להגיד שהאלבום הוא חינמי כשאי אפשר לקבל אותו בחינם, זה הכל. ותהיה מציאותי, אף אחד לא יבקש אפילו 5 עותקים
.

למעלה