4 מימדים

shteren

New member
4 מימדים

וןב נתחיל מזה שאני עצלן על ולא קראתי כמעט שום חומר מקצועי בנושא. מהרצאות שהייתי וממה שכן קראתי כולם נוטים ליחס את המימד ה4 לזמן. אני לא מסכים עם זה, לפי דעתי הזמן הוא משהו אחר לגמרי וצריך לעזוב אותו בצד, מימד רביעי זה סתם עוד צד של הגיאומטריה. מה מכם שיודע ווקטורים, מישור וישרים וכאלה יודע שמבחינה מתימטיקה להוסיף עוד שיעור מעבר לx y וz לא מפריע בכלל ולא משנה כמעט כלום מבחינה מתימטית, עד משגיעים לפה: משוואת מישור: x= a+ tb + sc כדי להפשיט את זה, כל נקודה על המישור מובטאת באמצעות שני ווקטורים כיוון ac וab שיוצאים מאותה נקודה b. אם משווים שני מישורים עם 3 מימדים הם יכולים או להחתך או להקביל אחד לשני או להיות אותו מישור בעצם. אבל כשמוסיפים עוד מימד מקבלים משהו נחמד. המישור יכולים עדיין להיות מקבילים, הם יכולים עדיין להחתך, אבל ביותר מישר חיתוך אחד P: והם יכולים בדרך מפתיעה ונחמד להשיק, עשיתי את החישוב בין שני מישורים וקיבלתי שהם נפגשים רק בנקודה אחת, או בעצם על ישר אחד שקיים רק במימד הרביעי (0,0,0,5). יכול להיות שעשיתי סתם שטויות, מעניין אותי לדעת מה אתם יודעים על הנושא ולשמוע תגובות.

neko

New member
כל מה שאמרת לא סותר את זה

שהזמן הוא המימד הרביעי, להיפך - משתמשים במתמטיקה פשוטה כדי לייצג את הזמן בהצלחה מרובה (למשל, סרט במחשב הוא ייצור תלת מימדי (לצורך חישובים של כיווץ) - יש לו אורך רוחב וזמן. זו בדיוק הסיבה שחושבים ככה. יש לזמן את כל התכונות של מימד.

shteren

New member
הזמן הוא מימד

אין לי ספק בזה, אפשר לקצר או והוא מתעוות בסמיכות למקור מסה גדול כמו חור שחור. אבל לא המימד ה-4 המימד הרביעי הוא חלק מהגיאומטריה הפשוטה שלנו, אנחנו חיים בעולם כזה רק לא רואים אותו, מימד הזמן נכנס איפשהו במקום ה5 או ה6 לפי דעתי.

neko

New member
זה לא נשמע הגיוני.

1. אם נקבל את זה שהזמן הוא מימד, לקיום שלנו יש 4 מימדים (אנחנו מתקיימים גם לאורך זמן), אבל אין שום מימד אחר שאני יכול לחשוב עליו שאנחנו מתקיימים לאורכו. 2. אני לא רואה משמעות לסדר המימדים. אורך רוחב ועומק הם שלושה מימדים זהים לחלוטין (INTERCHANGABLE), איזו משמעות יש למספור המימדים?

shteren

New member
אתה לא יכול לדמיין

זאת הבעיה, נתחיל מזה שמימדים יש אינסוף, פשוט רובם לא משפיעים כבר. הזמן הוא מימד, אבל יש עוד מימד לפניו שמשפיע על הגיאומטריה של המרחב, לפחות אני חושב ככה, המימד הזה מעוות את כל הצורות התלתץ מימדיות כמו שהם מוכרות לנו ונותן להם צורה שאנחנו לא יכולים לדמיין, הוא גם משאיר מקום לשני מרחבים להתקיים באותו מקום בלי להפגש אחד עם השני, נגיד שני קוביות תלת מימדים שנמצאות באותו מקום אבל הם מקבילות בכל המימדים חוץ מבמימד הרביעי... הזמן הוא מימד אבל הוא משפיע על דברים אחרים... זה קצת מסובך, יכול להיות שאני סתם מקשקש שטויות, אבל זה עובד מבחינה מתימטית.

neko

New member
זה שקיימים עוד מימדים

(לא אינסוף) זו תזה מתמטית מקובלת. אבל להגיד שיש מימד "בין" 3 המימדים שלנו לזמן? 1. מה המשמעות של "בין"? מה המשמעות של "סדר" המימדים בעיניך? 2. איך הגעת למסקנה שקיימים עוד מימדים? על מה אתה מבסס את זה?

erezsh

New member
הזמן אינו מימד

לפחות לא באותה מידה שצירי המרחב הם מימדים. הערה: אני מבסס את ההודעה על דעותיי האישיות, ואין לי מושג איזה גיבוי אקדמי יש לזה. תכונה משמעותית שיש למימדי המרחב, היא שהם לא תלויים אחד בשני. אם אני רוצה לזוז 5 מטרים על ציר ה-X, זה לא משפיע בשום צורה על המיקום שלי בציר ה-Y או ה-Z, וההפך. ציר הזמן, אינו מתנהג כך. כל תנועה על ציר הזמן משפיעה על כל צירי המרחב (אלא אם כן היקום היה סטטי לגמרי, וזה לא המצב). כלומר ציר הזמן אינו מתנהג באותה צורה כמו שאר הצירים. הוא תלוי בהם, או שהם תלויים בו. בכל מקרה, הוא לא מימד שמתווסף לצידם. הוא רק מימד ששומר איתם על פרופורציה. לכן, זה לא נכון לקרוא לו המימד הרביעי. אולי יותר נכון לקרוא לו "המרחב השני"

shteren

New member
אתה יכול לזוז בזמן

בלי לזוז במרחב, זה בסדר וזה הגיוני, אם היית יודע איך לעצור את הזמן היית יכול לזוז רק במרחב, ובמציאות, גם לזוז רק 5 על ציר איקס זה כמעט בלתי אפשרי, כי כל היקום שלנו מתרחב, משמע שחוץ ממרכז היקום כל נקודה כלשהי בו כל הזמן זזה, אז גם להשאר באותו מקום זה בלתי אפשרי בעליל. רק בתיאוריה, ובתיאוריה אפשר גם לעצור את הזמן, אם תזוז מספיק מהר או מספיק קרוב לנקודת מסה אינסופית.

erezsh

New member
או שלא הבנתי אותך

או שאתה ממש מבולבל. קודם כל, לא הסברת איך אפשר לזוז בזמן בלי לזוז במרחב. אתה טוען שאתה יכול להיות עוד 100 שנה בדיוק באותו עולם? "באותו מקום זה בלתי אפשרי בעליל" - לא נכון. קודם כל, לא בטוח שההגדרה של מקום היא "המרחק ממרכז היקום". אבל גם אם כן, במידה ואתה יכול לחשב את מהירות ההתפשטות, אתה יכול "להישאר במקום". "אפשר גם לעצור את הזמן, אם תזוז מספיק מהר" שים לב שאתה משתמש במרחב כדי להשפיע על הזמן!!

shteren

New member
זה הכל מחובר

אם אתה עומד במקום אז הזמן זז, והמקום לא, ככה זזים רק על ציר הזמן. אמרתי או לזוז מהר או להיות קרוב למסה אינסופית, שזה לא מצריך תזוזה, רק להיות במקום לידה...

neko

New member
לא לא לא לא לא

אתה לגמרי לא בכיוון... אתה לא "זז" בשלושת הצירים. התזוזה שלך היא פונק' של הזמן - הקיום שלך הוא לאורך 4 מימדים, תנועה היא תופעת לוואי מנק' המבט שלך של שינוי מיקומך בשלושת המימדים לאורך המימד הרביעי. היו דיונים על כך בעבר, ראה כאן (הפורום יהיה מוכר לך
):

בוד בוד

New member
תגובה

אממ....אני רק עכשיו התחלתי ללמוד ווקטורים אז יכול להיות שאני טועה או שלא הבנתי אותך נכון, אבל אני חושבת שאין צורך במימד רביעי, בגיאומטריה יש 3 מימדים מפני שזה המינימום שאתה צריך בשביל לתאר דברים, אמרת שיש אינסוף מימדים אך הם אינם נחוצים, 3 מימדים זה כל מה שצריך כדיי לתאר כל דבר. הניסיון שעשית לתאר דברים באמצעות 4 מימדים הוא יפה בתיאוריה, אבל תחשוב על זה, איפה עובר המימד הרביעי? מה הוא מוסיף לך בתיאור דברים? מה הוא נותן לך להביע שלא יכולת להביע באמצעות 3 מימדים? בקשר להתייחסות למימד הזמן כמימד רביעי- לדעתי זה לא קשור למה שאמרת (לדאומטריה), זה יותר ענין תיאורתי אולי אפילו פילוסופי שלא כל אחד חייב להסכים איתו, אבל מה שכן, מימד זה נותן לך את האפשרות לתאר דברים ביחס לזמן. סורי שזה קצת ארוך....מקווה שהצלחתי להבהיר את עצמי... טל.

theXequation

New member
התשובה אולי נמצאת בדיסציפלינה

שנקראת אלגברה לינארית - ספרות יש בהוצאת האו"פ ויש של סדרת שאום. מתנצל על השפה "המתמטית" אבל שם מדובר על מימדים של בסיסים אשר פורשים מרחבים וקטוריים - המימדים הם כמובן מסדר N, כלומר יש בהם N איברים וכל איבר שם הוא וקטור אשר איבריו לקוחים משדה אשר מעליו נמצא המרחב. כך שתלת מימד ומימד רביעי הם מקרים פרטיים בלבד ובטח שיש יותר מימדים. מקווה שעזרתי

neko

New member
מתמטית אפשר להתייחס לכל מספר

מימדים שתבחר, ואפילו למקרים של אינסוף מימדים. אבל השאלה היא לא על מה אפשר לדבר, אלא מה המציאות...

theXequation

New member
פה נדמה לי שפשוט מתבקש לשאול

מהי מציאות? האם אנחנו אנחנו מחשיבים את מה שאנחנו רואים כמציאות למרות שיש משהו מעבר לזה? האם אני רואה את כל מה שקורה סביבי או שלא? זה נושא מופשט ואולי יותר נכון לסווגו כ- NEW AGE אבל עדיין מאד מעניין לחשוב על זה. אז מהי מציאות? באמת מהי? לבינתיים אנחנו מסתפקים בעובדה שהמציאות היא בעיניי המתבונן - האם זה נכון? האם זו האמת?

bgbg10

New member
היי

תראי, אין לי ידע בנושא..אז אולי תוכלי בבקשה לתת לי דוגמא למה הכוונה ב"מימד" כתבת שהכוונה היא לתאר דברים ביחס לזמן... אפשר לקבל דוגמא :) תודה פשוט קראתי את הדיון נשמע מעניין... ואני גם רוצה לדעת :)

shteren

New member
לא יודע למה להגיב כבר

יש יותר מדי דיונים מקבילים. העסק הולך ככה, 3 מימדים מספיקים בשביל לתאר את מה שאני יכול לראות, אבל הרעיון פה בלעבור את המחסום הזה של 3 מימדים זה להגיע לדברים שתיאורטית חושבים שהם אמורים להתקיים ואנחנו לא רואים אותם, או לא מבחינים בהם. נגיד שלא היו לנו חלליות ולא היינו טסים לחלל, כדור הארץ נראה כמו משטח אחד ארוך שלא נגמר, ורק אם מסתכלים מבחוץ הוא בעצם כדור, כל יצור שחי על כדור הארץ לא יודע שהוא חי על מישור תלת מימדי, הוא בטח שהעולם שטוח. באותה צורה אנחנו שחיים ביקום תלת מימדי אולי לא מודעים לחלק הבא של היקום שהוא בעל 4 מימדים, אבל הוא שם. מה זה אומר שהוא שם? אני לא יודע... אולי זה הזמן, ואולי זה עוד ציר גיאומטרי שיכול לעוות את המרחב ולעזור לנו לנוע מרחקים שהם כיביכול מאוד ארוכים בתלת מימד אבל יכולים להיות ממש קצרים במימד הרביעי...

למעלה