3 שאלות

נירובר

New member
3 שאלות

1. במאמר שציטטת כאן היה רשום:
בחירת צנרת יניקה בקוטר מספיק גדול על מנת לא לעבור מהירות זרימה ( ביניקה ) מעבר ל 1.5 מטר /שנייה .
יש להימנע מזוויות מרובות ובמיוחד הצמודות לפתח המשאבה . מעבר קוטר מתאים יהיה אקסנטרי .
מדוע מעבר הקוטר יהיה לא דרך אותו מרכז???

2. לא מצליח להבין אם מים עוברים מקוטר שישה צול לקוטר אחד צול למה הספיקה נשמרת (עיקרון הרציפות), הרי אם אני אמלא בריכה מקוטר צול או מקוטר 6" ברור שהבריכה תתמלא מהר יותר ב-6 צול!!!!

3. אם אני ממלא דלי מצינור מים פעם אחת ופעם שניה מאותו צינור רק שכעת אני לוחץ על הצינור הגומי (הברז פתוח בשני המקרים למשעי), הדלי ייתמלא באותו קצב? יותר מהר? יותר לאט? למה?

תשובות

שאלה 1: תביא בבקשה את הקישור, יעזור לקרוא מחדש את הטקסט בהקשר המלא שלו (הבאתי הרבה ציטוטים
).
שאלה 2 + 3: כאשר מקטינים קוטר צינור מגדילים את ההתנגדות לזרימה (ההתנגדות גודלת ביחס הפוך לריבוע הקוטר). לכן אם תזרים מים דרך צינור צר יותר הספיקה תקטן ולהפך (בהנחה שהחספוס והעומד בכניסה זהים). אותו דבר אם אתה לוחץ על צינור גומי: אתה מגדיל את ההתנגדות הכוללת לזרימה של הצינור, לכן למעשה הספיקה תקטן בסה"כ.
כללית, חוק הרציפות נכון עבור מערכת במצב יציב. מה זה אומר? שאם תיקח מערכת צינורות שיש בה זרימה קבועה ובלתי משתנה, וכל אביזריה קבועים, תוכל לחשב את המהירות בחלקי הצנרת השונים לפי רציפות כי הספיקה קבועה.
להבדיל מזה, אם אתה משנה מצבים במערכת (לדוגמה סוגר או פותח חלקית שסתום) אתה משנה את התנגדות המערכת ולכן הספיקה תשתנה בהתאם - ואז לא תוכל לחשב רציפות בין המצב לפני השינוי למצב שאחריו - כי שינית את התנגדות המערכת הכוללת (כמו בהוספת נגד במעגל חשמלי - הזרם הכולל משתנה).

תשובה

לדעתי מסיבות של הקטנת הפסדים. מעבר קוטר אקסצנטרי הוא אביזר מן הסוג הזה (מרכזי שני הפתחים לא נמצאים על ציר האורך של הצינור):
http://www.scope.co.il/catalogue/group/1114/nameblock/Eccentric-Reducer
אני מעריך שכותב המאמר ממליץ להשתמש בזה מניסיונו, שלפיו זה גורם לפחות הפסדים והפרעות בזרימה מאשר מעבר קונצנטרי.
הוא גם ממליץ להימנע מריבוי זוויות בצנרת ליד היציאה של המשאבה, כנראה מאותה סיבה - כל זווית בצינור, ובפרט כזו שאינה מעוגלת גורמת להפסדים.

למעלה