...

גנגי

New member
כמובן התפלק לי הקמץ,

וצריך להיות פתח. בע"ה כשתפתחו את ההודעה בפעם הבאה זה יהיה פתח.

למינג

New member
ניתלבש על הנוסא

אני חושב שהסיבה ש-"היתלבש" נשמע לנו זוועה היא, שבעברית - כמו בערבית - לעולם לא יבוא שווא אחרי אם קריאה. זהו כלל בסיסי מתחום הפונטיקה של העברית (ובטח יש מילה לועזית מתאימה יותר). לעומת זאת, צירה שאחריו יו"ד מאריכה הוא חזון נפרץ במקומותינו, והאיסור להוסיפו למכלים ולממדים הוא בסך הכל כלל מתחום הדקדוק - לא פירמה.

גנגי

New member
שוב ושוב ושוב ושוב אותה טעות.

זה לא נשמע לנו זוועה, זה נראה לנו זוועה. וזה מאוד עקרוני, מפני שאין כל הבדל בהגייה, מתי כבר תבינו!

למינג

New member
הטעות זוועתית בהרבה

מפני ששכחתי שיש לנו, יתברך שמו, דווקא הרבה מקרים של שווא אחרי אם-קריאה - כשמדובר בו"וין: חולצה, תוכנה, פוגרום ובושמן. ולעניין שמיעה וראייה, כאשר אני קורא "ניתלבש" ומגלגל את זה על הלשון יוצאות לי תמיד - באוזני רוחי - הארכה והדגשה לא-טבעיות של היו"ד. זה נשמע לי לגמרי אחרת, וגם נותן לי את התחושה של חריקה בציפורן על לוח.

במקום העבודה שלי יש שימוש

במונחים הטכניים "מכל מדידה" ו"מכל הסתעפות", ואני יודע לבטח שאם אכתבם כך אנשים לא יבינו במה המדובר, או, במקרה הטוב, ייקח להם זמן לפיענוח הכתוב. ומדובר גם באנשים שהעברית היא שפת אמם. לכן אני מרשה לעצמי במקרה זה ובמקרים דומים, לחרוג ביודעין מן הכללים (כמובן שבלא יודעין מתגנבות להן שגיאות לשון נוספות) ולכתוב מיכל מדידה ומיכל הסתעפות. עם כל הרצון לשמור על תקינות הלשון, לא צריך לנהוג מנהג של ייקוב הדין את ההר (או בעברית יותר שימושית ללכת עם הראש בקיר), וכדאי להכפיף גם את הכתיבה ליעוד הראשוני שלה: תקשורת, העברת המסר באופן יעיל. ואולי זוהי דוגמה לקיומם של משלבים בכתיב המלא. ולסיום, הערה: גנגי, נדמה לי שאף את עשית היתר לעצמך לחרוג מעט מהכללים, במקום שהם נראו לך מפריעים הפרעה של ממש, והדוגמה שאני זוכר לעניין זה היא שמות במשקל מינהל, שבהם את מוסיפה יו"ד, בניגוד לכללים כדי להבדילם מהשמות במשקל מְנהל. ותקני אותי אם אני טועה (אבל עשי זאת ברחמנות
).

גנגי

New member
../images/Emo9.gif טוב.

אחרי בקשה כזאת, אני חייבת לעשות את השליפה מהמותן בהילוך איטי, כמובן, אז ראשית, אתה צודק לגבי ההיתרים שעשיתי לעצמי, ואף נימקתי אותם (גם אם נדמה לי שזה היה שם ולא פה). שנית, מותר לך לעשות לעצמך הנחות ככל שתחפוץ, כי אתה עושה אותן מתוך ידיעה ולא מתוך בורות, וזה הבדל עקרוני. ושלישית, מי אלה, המיכל מדידה והמיכל הסתעפות האלה? חברות בפורום תרבות? לא מכירה.

גנגי

New member
הנה, זה למה:

מְכַל מנוקדת בשווא נע, ואין כל סיבה בעולם שאחרי שווא נע נשים י' לצורך הכתיב המלא. אנחנו לא עושים כן במילים כמו "פרחים", נמלים", "מלפפון" - אז למה ב"מכל" כן? במקרים כמו מֵרַב, מחם, מצר, מסב, שכולם ממשפחת השורשים הכפולים, כלומר - כ.ל.ל., ר.ב.ב., ח.מ.מ., צ.ר.ר., ס.ב.ב., האות -מ' היא מוספית תחילית המנוקדת בתנועה גדולה, ואחרי שכאלה לא תבוא י' בכתיב מלא. ובאשר ל-היתר (הֶתֵּר), היא הרי בכלל מהשורש נ.ת.ר., והתחילית ה' מנוקדת בתנועה קטנה, ואחריה בא דגש לציון הטמעתו של העיצור נ' בעיצור שאחריו. במקרים כאלה מקובל בעברית להוסיף י'. דוגמות נוספות למקרים כאלה : ניכנס (בניין נפעל - היה צריך להיות *ננכנס) תיפול (היה צריך להיות *תנפול) עכשיו ברור למה?

shellyland

New member
../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif../images/Emo6.gif

נכון אמרתי לך שהוא מצחיק?

Idan91

New member
פססססט, שלי!

אל תקראי לי כמו חתולים! פסססט.. חתולה! "אה! חתולה?? כי אני בכלל חשבתי שהכוונת למטולה!"

nutmeg

New member
פתרון (לא מתמטי!)

החתולה הבאה של שלי תיקרא מתולה. היא תהיה מטולאת כמו הסוכה של טל ויהיו לה עיניים שחורות ושתי צמות כמו למישהי נודניקית שכל הזמן כותבת "מטולה". ואז שלי תשמח לצאת יום יום מהבית ולהגיע לעבודה!!! (אחרי הטיפול האנטי-תילוע היומי למתולה - סליחה, לחתולע - אוףףף לחתולה!!!)

למעלה