25M - שוק הכרמל

salo22

New member
25M - שוק הכרמל

אתמול הזדמנתי לראשונה, היו כמה שעות לשרוף בעיר ושוק הכרמל בחירה די טבעית.
אחרי שפילסתי דרכי פנימה בין מר קסטנבאום (בחור חביב לפי הרושם), אדון חרוב לבוש במצנפת סנטה די מטופשת וכמה ממכריו כנראה, שהסבו עם בעל המקום בשולחן הכניסה ודפקו פוזות של הרמות כוסית, מצאתי לי מקום בצד והעסק בהחלט היה נראה מבטיח.
המקום הפופולארי מנסה להתכתב עם כמה כיוונים - הפשטות וטריות של שוק, האווירה של טברנה וקמצוץ די גדול של היפסטריות תל אביבית (וסליחה שהפכנו המושג לנדוש בתחום תיאור המסעדות בעיר, אבל זה מה שיש). דיברנו הרבה בשנים האחרונות על סוג המסעדות ה"פשוט" שאופף את תל אביב, גם מקומות אחרים בארץ, שמנסה לשלב בין איכות גבוהה, ידיים טובות במטבח ומחירים מתונים שאינם מגלמים דקור, רב מלצרים וחליפות לסומלייה, משהו כזה.
אחרי ההקדמה, האוכל.. החלטתי להתפרע קצת כי בכל זאת לא יוצא להגיע לשם הרבה היום וזה מה שיצא :
שווארמה מעושנים (בקר וטלה לפי השמועות) על טחינה וסלטון ירקות חריף, עם עיטור הממרח שום או ממרח לימון כבוש המקומי. בצד הוגשה פיתה חמה טובה (אחרי שמר קסטנבאום החביב בא במיוחד לדרוש לשלומי ושלום הפיתה המבוששת), גם בהמשך היה הוא זה שהראה נחמדות גבוהה מהרגיל ביחס לשאר הצוות, הדי חביב בעצמו אגב, והביא גם אקסטרא צלוחית טחינה עם אותו סלטון וממרח ברגע שסיימתי את מנת השווארמה, שאפו לבחור, לא מכיר אותו אך זה הרגיש לגמרי אותנטי.
השווארמה הייתה טובה, אבל לא הרגשתי עישון יוצא דופן, היה נדמה שיש שם שפונדרה מפורקת לסיבים, קצת טלה וליה, תיבולים טובים עם הירקות, טחינה וממרח טעימים, אפילו מאוד. לא מנה הכי גדולה שאפשר לדמיין, מין צלוחית מרק גדושה. הסה"כ טוב וטעים, נהנתי אבל לא מעניין ומיוחד מספיק לטעמי, כדי לגבות 58 ש"ח.
מנות הרשומות על הקיר כמו עראייס, סלט או שניים ועוד כמה אופציות, מופיעות בצורה ברורה עם המחירים, האופציה הנוספת היא לקחת לפי משקל, נתחים או שיפודים מסויימים ועל זה הלכתי - המלצר המליץ לקחת צלע טלה ושיפוד פילה בקר, 33 ש"ח ל 100 גרם של כל אופציות הבשר לזיכרוני, 30 על שיפוד פילה, שבפועל היה 33 גם כן, קורה.
שתי צלעות טלה היו לבסוף כמעט 300 גרם ולא 200+ כפי שהעריך המלצר, הן היו מאיכות טובה, במקום כזה אין על מה לדבר, הבשר טוב (אבל לא בולט בצורה משמעוית מול אופציות איטליז לא מעטות אחרות). הבעיה שהייתה לי עם הצלעות - הן נצלו כנראה על גריל או פלנצ'ה לדרגת מדיום, אפילו טיפהלה פחות, אבל השומן לא מספיק להתמוסס ולהתבשל היטב לדרגה שבה גם הוא אכיל וטעים, חבל מאוד וקצת חובבני, לדעתי.
שיפוד הפילה היה שיפוד פילה, לא ממש גדול, ארבע קוביות די קטנות ולא משביעות במיוחד, פתרונים למקום אם היה שם באמת 100 גרם, בכל מקרה היה טעים אבל אין בשורה גדולה במיוחד, לא בשיפודי פילה ולא בצלעות טלה טובות.

כאן מגיע סיפורינו לשיאו - ז'אנר המסעדות ה"נחבאות אל הכלים" ילווה לרוב במחירים מעודנים ונעימים לעיכול. לטעמי זה ממש לא היה המצב ב 25M.
האוכל טעים, פשוט מאוד, "להבליט את חומרי הגלם", ניחא, אולי היו מנות מורכבות ומעניינות יותר.. מי שמצפה למשהו שמנצל את העובדה שמדובר באיטליז שמכין אוכל מהתוצרת ואולי המחירים יתקרבו למחירי איטליז, זה ממש לא קורה שם. הטריות גבוהה, הדברים הפשוטים האלו עשויים נכון מאוד וטעימים ללא ספק, חוץ מהצלעות שזייפו, אבל ה"כבודה" הזו, לא הייתה שווה לי 160 ש"ח לפני, בארוחת צהריים. מה שנשאר בסוף הארוחה המאוד זריזה הזו (כחצי שעה של ישיבה, כולל מים לא מוצלחים במיוחד מהברז, לפחות היה לימון), זו תחושת אכזבה, שלא בחרתי להשקיע סכום כזה, בעיסקית הרבה יותר יצירתית שבה גם ממש מבשלים כמו שצריך, לא רק חותכים או צולים.. אולי לערב זה סכום סביר, לדעתי אשר להתווכח, אבל לצהריים באמצע השבוע, למרות הטעים וכל זה וההוא, זו הייתה סה"כ אכזבה די גדולה ויקרה.

לא מתווכחת עם התחושה

וגם אני מעדיפה רוב הזמן אוכל "מתחכם" יותר
אבל בסופו של יום,אכלת כ 500-600 ג' בשר משובח שזה מחיר הגיוני לתל אביב.

salo22

New member
כמו שכתבתי

הבשר טוב, אבל לא מרחיק ממש משמעותית נניח ממה שהייתי יכול להשיג באבו חילווה ביפו ובאיטליזים לא מעטים בואדי בחיפה. אם הייתי ממשיך לגור בסביבה, לא היה יוצא לנו לשבת שם יותר, כי מקסימום הייתי קונה את אותן חתיכות בשר במחיר משתלם הרבה יותר מאשר 330 ש"ח לקילו ורק צולה בבית, עם הטחינה, ירקות וממרח גם הייתי מסתדר
אגב אפרופו משובח, זה לא שהוגשה לי חגיגת בשרים מעלפת תמורת הסכום הזה, בשווארמה כמו שכתבתי הייתה בשורה חלקית ושווארמות טובות בחצי מחיר נמצא לא מעט, אולי לא בדיוק בכמות הזו, אבל קרוב.
האכזבה היא מהציפייה לאכול בשר משובח במחירים מתונים אחרי ש"מטריחים" עצמינו ללב שוק הכרמל (וגם נראה שאין שום התייחסות ממתנת במחיר לעניין הצהריים, חבל), בשר שלא צריך להוביל לשום מקום ומוכן במבנה ובעיצוב הכי פשוטים שיש. אבל המיט מרקט הוא כבר מותג כנראה וגם על זה משלמים, נכון שהמחירים מיושרים עם המסעדנות בארץ כאילו כל הפרמטרים שהזכרתי קודם לא בעבודה, אבל מבחינתי זו בדיוק הבעייה.. אבל מה זה עקרוני, המקום היה נראה די הומה כשיצאתי מהארוחה החטופה הזו (ללא ספק התשלום הגבוה ביותר ששילמתי אי פעם לארוחה בארץ, ביחס לזמן הארוחה עצמה, גם בלי שתייה..). בסופו של דבר התחושה שלי הייתה שהמקום הוא מין שיפודיה מאוד (מאוד) משודרגת והמחירים פשוט לא התאימו לי, קורה. אולי אם היו מציעים לי איזה ביסטקה אלא פיורנטינה אימתנית שלא רואים בשום מקום בארץ ובמחיר אטרקטיבי כיאה למסעדת איטליז, הייתי מרגיש שהמקום מאוד מיוחד ושווה לי לחזור, אבל הפריים ריב נניח, היה כמדומני רק בפרוסות די דקות ולא אטרקטיביות.. יכול להיות שפשוט לא חקרתי את התפריט והויטרינה מספיק לעומק ויש אופציות מעניינות יותר בנתחים שלמים וכו'..

אני אוהב את 25M, אבל.. (אזהרת חפירה)

מבין ומסכים עם התחושה שחסר שם משהו. אני משתדל להזמין שם את המנות הפשוטות יותר. ארוחה לזוג של שווארמה, עראייס ומנת הלשון המעולה היא ארוחת צהריים נהדרת בעיני שתעלה באיזור ה-150 כולל טיפ. מחיר דומה לארוחת צהריים בג'ירף נניח.
&nbsp
כשהולכים למנות היקרות יותר, אז כבר החפיפניקיות והתנאים מתחילים להציק לי ואני פחות נהנה. קצת דומה לבסטה במובן הזה. עוד מקום שאני מאוד אוהב את האוכל בו, אבל התמחור מפריע לי.
&nbsp
בנוסף, וזה ממש לא עניין שלי ואין לי שום זכות להגיד את מה שאני הולך להגיד - מאוד מאכזב אותי לראות את יונתן בורוביץ הופך שיפודים. קפה 48 בתחילת הדרך הייתה אחת המסעדות הכי מעניינות בת"א שיכולתי להרשות לעצמי לאכול בה באופן יחסית קבוע. היו הרבה דברים שאכלתי שם פעם ראשונה או דברים שקראתי עליהם כטרנדיים בארה"ב ומאוד מהר היו גם אצלו.
&nbsp
אין לי שום דבר נגד שיפודים ואם בא לו להפוך אותם אז שיהיה לבריאות, אבל בעיני זה קצת בזבוז של כישרון ובאיזשהו מקום סמל קצת עגום למצב הקולינריה בארץ.
&nbsp
בשנים האחרונות נעשה תהליך הפוך למה שהיה עשור קודם. לפני עשור כל טבח ניסה להיות שף. כל מיני שגב משה אצל אודטה הגישו מנות עם שמן כמהין והרגישו 18 כוכבי מישלן לפחות. אז שגב נשאר, אבל למזלנו התהליך קצת נעצר. במקום זה אבל התחיל תהליך נגדי בראשות אייל שני. כל השפים הפכו לטבחים. כולם רוצים לפתוח מסעדות פועלים (אבל לתמחר אותן לפי שעת עבודה של שף, כמובן).
לא מדובר בלקחת טכניקות בישול מתקדמות ולהשתמש בהם על חומרי גם פשוטים יותר כדי להוזיל את המחיר. מדובר, שוב, על להפוך שיפודים. אחלה שיפודים. מאוד טעימים השיפודים. אבל זה בכל זאת שיפוד.
&nbsp
אם נוציא את מאיר אדוני ואולי את יוסי שטרית, כמעט כל השפים המובילים בארץ מנסים להכין אוכל "פשוט". קצת נמאס מזה. האופציות לא צריכות להיות שמן כמהין בכל מנה מצד אחד או שף על ששם צלעות טלה וכמה עגבניות בתנור.
&nbsp
נעצור את החפירה כאן. מקווה שאנשים עם היכולות של בורוביץ כן ירגישו שוב את הצורך להיות יצירתיים וכמובן שאני מאוד מקווה שתהיה להם את היכולת הכלכלית להחזיק מקומות כאלו.

מיתר44

New member
הדיכוטומיה שף או טבח עושה עוול למציאות

כפי שאני קורא אותה. רק בסביבת לוינסקי אני יכול למנות את החלוצים ואת דלידה כמקורות
למנות יצירתיות וישנן נוספות.
נכון שאדוני שמושך בעגלת החדשנות והיצירתיות מצוייד במנוע טורבו ואני מברכו תדיר על כך. כמוהו
גם רימה מאואזיס ודייוויד פדרמן מפרונטו. אני מניח שיש דוגמאות נוספות לכאלו. רוצה לאמר שלג׳אנר
זה יש שותפים נוספים ולא מעטים לאלו שהזכרת. אין, להערכתי מגמה של חזרה להפיכת המוצר
לפשוט וזול.
הג׳אנר שמשויך לאייל שני, אוכל רחוב בתלבושת שונה ממקורותיו, מבורכת בעיני ומהווה אף היא דוגמא
ליצירתיות במטבח. צריך העזה ובטחון לצאת מהקופסה כדי ליישמה. אני, מקווה וצופה שמגמה זו
לא תפיל את ההולכים במסלולה לקטגוריה שקראת לה ״עבודת טבחות״.
יחד עם זאת, אני מבקש להשאיר מקום של כבוד למי שמטפחים במסעדות ביסטרו מנות ״קלאסיות״ ושומרים
על רמתן נוכח צוק העתים. כרגע אני יכול להביא כדוגמא את צלע החזיר בהוטן מונטפיורי ככזו.

לסדר היום: במקום כמו M25 אסור שתוגש מנה פחות ממושלמת ולו רק לכבודם של חומרי הגלם המובחרים ושני
השפים החולקים יחדיו את תהילתו של המקום.

מיתר44

New member
הדיכוטומיה שף או טבח עושה עוול למציאות

כפי שאני קורא אותה. רק בסביבת לוינסקי אני יכול למנות את החלוצים ואת דלידה כמקורות
למנות יצירתיות וישנן נוספות.
נכון שאדוני שמושך בעגלת החדשנות והיצירתיות מצוייד במנוע טורבו ואני מברכו תדיר על כך. כמוהו
גם רימה מאואזיס ודייוויד פדרמן מפרונטו. אני מניח שיש דוגמאות נוספות לכאלו. רוצה לאמר שלג׳אנר
זה יש שותפים נוספים ולא מעטים לאלו שהזכרת. אין, להערכתי מגמה של חזרה להפיכת המוצר
לפשוט וזול.
הג׳אנר שמשויך לאייל שני, אוכל רחוב בתלבושת שונה ממקורותיו, מבורכת בעיני ומהווה אף היא דוגמא
ליצירתיות במטבח. צריך העזה ובטחון לצאת מהקופסה כדי ליישמה. אני, מקווה וצופה שמגמה זו
לא תפיל את ההולכים במסלולה םלקטגוריה שקראת לה ״עבודת טבחות״.
יחד עם זאת, אני מבקש להשאיר מקום של כבוד למי שמטפחים במסעדות ביסטרו מנות ״קלאסיות״ ושומרים
על רמתן נוכח צוק העתים. כרגע אני יכול להביא כדוגמא את צלע החזיר בהוטן מונטפיורי ככזו.

לסדר היום: במקום כמו M25 אסור שתוגש מנה פחות ממושלמת ולו רק לכבודם של חומרי הגלם המובחרים ושני
השפים החולקים יחדיו את תהילתו של המקום.

salo22

New member
לא יודע אם זאת הייתה כוונתך

אבל ל M25 אין שום קשר לביסטרו, כמו שציינתי, שיפודיה מאוד מאוד משודרגת, שאין בה כנראה ממש בישול. כמו שאתה בטח מתאר לעצמך, יש המון כבוד למקומות שמבשלים פשוט וטוב, לא פחות כבוד ממקומות מתיימרים שמבשלים טוב, אבל זה לא בדיוק המקרה, נראה שקסטנבאום ובורוביץ לא טורחים קשות על הבישול, הם עסוקים בעיקר בליישן בשר, לא שזה דבר רע בפני עצמו, אבל זה תפקיד של קצבים.

החתולית

New member
אני מסכימה עם שתי השורות הראשונות שלך

קצת פחות עם ההמשך. אם תשאל מסעדנים, הם יגידו לך שקשה למצוא טבחים למטבחים, כי כל טבח חושב שהוא שף ורוצה להתחיל באמצע שרשרת העבודה.

זו לא כוונתי

את מדברת על היררכיה ואגו בתוך מסעדות, אני מתכוון ברמה היותר "פילוסופית". האוכל שמבשלים חלק מהשפים המובילים שלנו היום (שלושת שופטי מאסטרשף למשל) לא טועם את היכולות שלהם.
הם אלו שקוראים לזה אוכל של טבחים, אני לא מתכוון בכלל לשרשרת עבודה. אני מתכוון לשאיפות של השפים המובילים בקולינריה הישראלית.

החתולית

New member
אוקיי

אני חושבת שזה חלק מטרנד עולמי, של כאילו "חזרה למקורות" (דגש על "כאילו").
&nbsp
&nbsp

והטבחים מצדם יגידו

שהם לא מוכנים לקרוע ת'תחת בשביל 4500 שקל בחודש עם פוטנציאל השתכרות של 7000 בעתיד הרחוק...

salo22

New member
הבנתי, תודה על המידע

הייתי צריך אולי לעשות שיעורי בית יותר טובים, אך הגיחה הייתה ספונטנית ואם הייתי יודע לפני, מנת הלשון לא הייתה חומקת

אני לא יודע אם מר בורוביץ היה במטבח באותו זמן, אנחש שלא, אבל לא חשבתי על זה בזמן שישבתי. את קפה 48 לא אהבתי במיוחד, אבל בהחלט הבחור הוא כישרון. גם במקום כזה אפשר לעשות דברים מיוחדים, לצג דברים פשוטים יותר, אבל על הקיר הדבר הכי מבושל, היה צ'ילי קון קרנה, ולא התחשק משהו כבד כזה. העראייס למיטב זיכרוני איזור 50, גם זה די מרתיע לפיתה בהחלט לא קטנה, עמוסת בשר טחון. אם במקרה אעבור שוב, אקח את המלצת הלשון בחשבון, תודה..

salo22

New member
אולי, לא בטוח

הבחור המזוקן ליד הויטרינה לבטח לא היה הוא וגם הצוות הצעיר במטבח לא הזכיר אותו, אבל בהחלט לא התעמקתי.

הוא נמצא המון במטבח

והוא לא נראה מבוגר ובסך הכל בחור די שקט
&nbsp
חזרנו משם עכשיו, לקחתי את אח קטן לבקר שם
אכלנו את הלשון, לב שור, מוח, עראיס ונקניקיות כבד שהם מכינים שם. קינחנו בקראק פאי. כרגיל נהניתי מהאוכל.
&nbsp
הסיבה שאני לא מתפתה לנתחים היא כי אני קונה אותם הבייתה ומכינה בעצמי אז אני נהנית דווקא מהדברים שהם מכינים שאני לא עושה בדרך כלל.
&nbsp
בורוביץ היה, תפר טחול מומלא בצד אבל גם דאג למנות מסביב.
&nbsp
הביקורת היחידה שיש לי עליו היא שהחזרת שהוא מכין לא מספיק חריפה. מצד שני, זו לא העונה.

salo22

New member
אז ממש לא הזמנתי טוב, חבל

לא ידעתי שאפשר להתפתח לכיוונים מעניינים מעבר למה שהיה על הלוח. גם כששאלתי בהתחלה את המלצר לגבי מה יכול להיות מיוחד, הוא ישר הפנה אותי לבנאלי בויטרינה והזכיר צלעות ופילה ושם זה נגמר, לא ידעתי שאפשר להתפתח לכיוונים המעניינים שאת מזכירה
רשמתי, תודה..

למעלה