2 שאלות ...

oferGPZ

New member
2 שאלות ...../images/Emo101.gif

אז ככה..דבר ראשון.. בהמשך לחבר שעלה לו עשן מהמנוע - מסתבר שהקופסת בקרה או CDI היא המקור לעשן (לא ראיתי ואני כותב בשמו כי אין לו מאיפה לכתוב) ולדבריו כנראה משהו שם גרם לקצר ולעשן והמנוע נכבה אחרי 2 דקות של עבודה.. אז הוא שואל - מה היא למעשה הקופסא הזו? מה ההשלכות? מה ניתן\צריך לעשות? והכי חשוב..כמה?? (מקור בכיר יחסית אמר לו שעדיף לו למכור את האופנוע מאשר להתחיל לטפל בזה.. תודה!! עכשיו .. לשאלתי.. רציתי לדעת אם מישהו עשה אוברול עליון(GS500 שנת 93) והייתי רוצה לדעת על אפשרויות הזמנת חלקים לטיפול זה(רינגים ובוכנות..יש עוד משהו?) מחו"ל.. אם מישהו עשה זאת בעבר אשמח לדעת ולקבל עצות.. וסתם ככה..כמה זה אמור לעלות במוסכי הארץ החביבים ומה טיפול זה כולל ..ממה צריך להזהר.. וכו..
עופר.

MusicA

New member
הנה הסבר על CDI, של ד"ר אקסר

Capacitor Discharge Ignition כלומר הצתה ע"י פריקת קבל. מעגל חשמלי פשוט מאוד שמתזמן את ההצתה ומקדם אותה לפי הסל"ד. הCDI מקבל מתח מצבר (12V) וטוען את הקבל שנמצא בתוכו. מול גל הארכובה יושב חיישן פיק-אפ (לקטן מגנטי) שיוצר פולס מתח חילופין בכל פעם שגל הארכובה נמצא במצב מסויים, שם יש פיסת מגנט שעוברת מול החיישן. האות מועבר לCDI, ופותח מעבר לגוף ע"י רכיב אלקטרוני הדומה לטרנזיסטור (Thyristor), מה שגורם לפריקת הקבל לסליל הראשוני של סליל ההצתה. כתוצאה מההשראה העצמית של הסליל המתח עולה לכ200-300V בסליל הראשוני ולכ20000V בסליל המשני. מתח זה מאפשר את יינון האויר הכלוא בין האלקטרודות ופריצת הניצוץ. קידום ההצתה מתבצע גם הוא ע"י הThyristor. רכיב זה "נפתח" במתח מסויים. כאשר הסל"ד עולה, המתח שמייצר הפיק-אפ גדל, ולכן הThyristor "ייפתח" מוקדם יותר ויאפשר ניצוץ מוקדם יותר.

ixmix

New member
cdi

Capacitive Discharge Igntion. חלק שמתאם את זמן ההצתה, על מנת להצית את התערובת המסריחה בתזמון אופטימלי. לcdi יש עוד פונקציות בכלים רבים, בעיקר המודרניים - משאבת דלק (והעברה לרזרבי בכלים מסוימים?), תזמון הצתה (כבר אמרנו), ועוד. גם ניתוק הצתה במנוע (הגבלת מנוע) יכול להתבצע בcdi, ע"י הגבלה באגזוז -ניתוק הצתה בסל"ד מסוים או מהירות מסוימת. משום מה הרכיב הזה יקר מאד בחלק נכבד מהכלים. מצד שני - יש לעיתים חלופות מפתיעות (כבר ראיתי cdi של קטנוע מורכב על אופנוע ועובד יופי). באיזה כלי מדובר?

Dr XR

New member
ixmix, שאלות:

באילו כלים הCDI אחראי על משאבת דדלק ועל ההעברה לרזרבי? מה זאת אומרת ניתוק הצתה ע"י הגבלה באגזוז?

dlx1100F

New member
לא שאני יודע את התשובות לשאלות האלה

אבל יש כאן בלבול נפוץ בין שתי מערכות שונות שדבק בהן הכינוי CDI. האחת היא זו שאתה כתבת עליה, ה-Capacitor Discharge Ignition, מה שמופיע שתי שורות מעליך. השניה היא אותו שבב (מחשב) ניהול המנוע, ראשי תיבות של Computerized Digital Ignitor, או ואריאציה דומה על כך. ראה למשל כאן (מאמרי הפורום), בסעיף 4. בפועל, בסלנג הנפוץ, צירוף האותיות CDI הפך כינוי למערכת ההצתה האלקטרונית באופן כללי, כי רוב האנשים המשתמשים בשם הזה אינם מכירים את מערכת ההצתה לפרטיה ואינם מבחינים בין מרכיביה השונים. מערכות הצתה מסוג Capacitor Discharge Ignition אינן נפוצות כיום (באופנועים אני חושב שבכלל לא), ורק בודדים מודעים בכלל לעובדה שקיימת מערכת הצתה העושה שימוש בפריקת קבל ושנקראת CDI.

dlx1100F

New member
ה"כאן" הראשון לא היה צריך להיות כחו

כחול. הקישור מתייחס ל"כאן" השני.

Dr XR

New member
דווקא באופנועים היא עדיין קיימת

מערכת הצתה מסוג CDI (פריקת קבל) עדיין קיימת, במיוחד באופנועים. כל הדו"שים (פרט לBMW), כל הקטנועים ולא מעט מאופנועי הכביש הלא מוזרקים משתמשים במערכת הצתה שעובדת על עקרון פריקת קבל לסליל ההצתה. בכל אופן, גם ixmix מתכוון למערכת הצתה בפריקת קבל ולכן שאלתי אותו באילו כלים יחידת הCDI אחראית למיכל הדלק ולרזרבי ומה זה ניתוק הצתה ע"י האגזוז.

dlx1100F

New member
זהו, שלי נראה ש-ixmix מתכוון דווקא

לשבב ניהול המנוע. הרי הוא כתב "חלק שמתאם את זמן ההצתה... בתיזמון אופטימלי", "ניתוק הצתה", "תזמון הצתה". איפה אתה רואה שהוא התייחס למערכת הצתה עם פריקת קבל? אבל הכי טוב שהוא יגיד למה הוא התכוון.

ixmix

New member
ראשי תיבות לא נכונים - טל"ח.

הכוונה אכן לשבב. רק ראשי התיבות בהם השתמשתי לא נכונים. טל"ח.

dlx1100F

New member
אז ראשי התיבות כן נכונים.

ראשי תיבות של Computerized Digital Igniter זה לא CDI? לי נראה שהשם הזה הומצא (באופן מאולץ-משהו) כדי להצדיק את הכינוי CDI למערכת ההצתה. כי מה, יש גם Computerized Analog Igniter? חוץ מזה שכיום המערכת הזו אחראית לא רק על ההצתה, כפי שכתבת. ובנוסף למה שכתבת, במנועים המוזרקים היא אחראית גם על תזמון וכמות ההזרקה. אבל לא ענית על השאלות של הד"ר (שמעניינות גם אותי). האם יש כלים שבהם ההעברה לרזרבי נעשית אוטומטית? אז איך הרוכב יודע שהוא עבר לרזרבי ותיכף נגמר לו הדלק? (אם הוא לא יודע אז זה כאילו שאין רזרבי) מה זה ה"הגבלה באגזוז" בהקשר של ניתוק הצתה להגבלת סל"ד או מהירות?

יש... אבל לא הבנת טוב את המערכת...

ראה את ההודעה שלי למטה, עם הכותרת FZR1000. (וזו מערכת מפגרת, יש לציין...)

dlx1100F

New member
טוב, ה-FZR סתם עגלה. זה לא נחשב.

טוב, סליחה, סליחה.
אבל עדיין לא הבנתי. כתבת: "קריאת ברז הדלק החשמלי ובהתאם מתפעל את משאבת הדלק". אז מה זה אומר? כיצד משתנה פעולת משאבת הדלק בהתאם למצב הברז? האם יש העברה אוטומטית לרזרבי, והאם יש חיווי על כך לרוכב?

חיווי ? ב-FZR ? הצחקת אותי....

צריך לומר תודה על זה שהוא מאט שאתה לוחץ על מנוף הבלמים... אתה רוצה גם חיווי ?
ב- FZR, אין מיכל רזרבי, טוב, נ, זה נכון לרוב אם לא לכל האופנועים. ברז הדלק הוא בעל מעבר אחד בודד... שמגיע למשאבת דלק חשמלית שבימים אחרים יכולה להניע קורקינט. מד גובה שולח ל-"CDI" את המידע, מתי הגיע הדלק לגובה שהוגדר "רזרבי". ברגע זה מפסיק ה-"CDI" את פעולת המשאבה.... אלא אם כן... הרוכב היפה והמסוקס שעל האופנוע לוחץ על מפסק הדלק הרזרבי (כפתור חשמלי) ומאפשר את עבודת המשאבה בשנית...

dlx1100F

New member
אז יש חיווי. למה אתה סתם משמיץ?

קצת אחרי שהמשאבה מפסיקה לפעול המנוע נכבה. זה לא חיווי? הרבה יותר ברור מאיזה נורית, נגיד, שהיתה נדלקת. כל הכבוד לימאהה. ואיך יודע הרוכב ללחוץ על המפסק הזה, לפני שהמנוע נכבה? בכל אופן עדיין לא ברור לי למה התכוון ixmix.

מי אמר שהוא יודע ?

המנוע יגמגם לפני שיספיק הרוכב להעביר את המפסק... ובמקרה ומערכת החשמל תקינה לחלוטין, ברגע הלחיצה המשאבה תתחיל להמריץ את החומר המשובח לתערובת הקדושה. לפי דעתי איקסמיקס התכוון לכך שה-"CDI" של היום הוא יותר מסתם תזמון הצתה אלא ממש מחשב רכב ששולט בכל מרכיב שדורש בקרה אלקטרונית... ה-FZR פשוט, היה דוגמה קלאסית לכך שה-"CDI" שולט גם במשאבת הדלק, גם בהצתה, גם בתפעול הסרבו של ה-EXUP... אני משער שהיום אפשר למצוא יותר ויותר אופנועים שאותו "CDI" מנהל מערכות נוספות... כמו...נניח... ABS, הזרקת דלק, מחשב דרך וכו'... מחשב רכב לכל דבר.... כל זה כאמור אם הבנתי את ה-
נכון...

dlx1100F

New member
בעצם, חשבתי על זה אח"כ, כשכבר לא

הייתה לי תקשורת, מבחינת החיווי, אין כאן שום הבדל בין המערכת הזו לבין סתם ברז דלק תלת-מצבי בגירסתו העתיקה. גם שם אין כל חיווי, וכשהמנוע מתחיל לגמגם אתה מגלה שצריך להעביר לרזרבי. אז זה אותו דבר, בתחפושת של מערכת מודרנית. איך אמרת? "זו מערכת מפגרת".

Hell ad

New member
מה זה EXUP?

ומה עושה הסרבו שלו? וABS זה לא המערכת ברכב שמונעת נעילת גלגלים?

למעלה