2 שאלות.. למבינים בלבד !

gynecologist

New member
2 שאלות.. למבינים בלבד !

- לפי המסורת , מי היה זקן יותר ממתושלח? בתנ"ך רשום כי מתושלח היה הזקן ביותר, אך המסורת טוענת שהיה מישהו זקן יותר ממנו.. מי הוא ? - איך קוראים לאמא של אברהם ? ואם יש מקור, אני אשמח. תודה רבה לכל העונים !!

mgb

New member
תשובות ממי שחושב שמבין...

בס"ד שבוע טוב! נדמה שאפשר כבר להכניס את השאלה הזו ל"שאלות נפוצות" האין זאת הגב' פלגיה??
א) בכל אופן התשובה היא כך (כפי שעניתי והשבת ה' זיכה אותי לעוד שמות..) לא היה כמתושלח שהאריך ימים במובן המקובל אבל היו שהאריכו במובן אחר: 1) עוג מלך הבשן 2)פנחס הוא אליהו הנביא 3)דוד מלך ישראל חי וקיים 4)שרח בת אשר (בזכות ברכת יעקב שגילתה לו שיוסף חי..) 5)יעקב אבינו (לא נאמרה בו מיתה..) ב) לאמו של אברהם קראו "אמתלאי בת כרנבו" בברכה

פלגיה

New member
בהחלט כבר נפוץ

ושכחת את חנוך "ואיננו כי לקח אותו האלוקים" - כלומר שהוא חי עד היום, שזה הרבה יותר מ- 365 שנותיו על פני האדמה.

mgb

New member
סדר הדודות

בס"ד ידיעות על שמות אנשים שאינם מוזכרים בתנ"ך הם די מעטות. בעל ספר "סדר הדודות" המציא עבורנו ידיעות אל אישים כאלה ואחרים ממיכלול מדרשי חז"ל וממקורות שונים. מעבר לשם מסויים לפעמים אין לנו ידיעות נוספות עלים. תראה למשל, שאין באף מקום בדברי חז"ל כמה זמן חוה אמנו חיה.. עקרונית צריך לדעת שהתורה, התנ"ך בכלל, לא חסך שום מידע חיוני ולא מסר שום מידע מיותר..נכון שמעניין לא פעם לדמיין מי היה אבא של.. אחות של.. אבל.."זה-מה-יש"..(כמו שאומרים..
) בברכה

mgb

New member
תיקון

בס"ד הכוונה כמובן לרבי יחיאל הלפרין זצ"ל בעל הספר סדר הדורות" בברכה

לאיזו הארכת ימים במובן אחר אתה..

מתכוון אתה יכול לפרט עוד קצת בבקשה? אני יודע שאליהו הביא לא מת והוא חוזר בכל מיני סיטואציות בהיסטוריה של העם היהודי מה לגבי השאר למשל דויד או בנשימה שונה לגמרי עוג מלך הבשן?

mgb

New member
שכר בהאי עלמא -ליכא!

בס"ד מראש מתנצל, אינני בקו הבריאות ולכן אקצר.. כשהתורה מבטיחה למשל למען ירבו ימיכם..אין הכוונה לעוד תוספת של 20, 30, 40 שנה (בלבד). כי אם כך, הרי עקרנו ח"ו את היסוד של "שכר ועונש" הנצחי שהוא אבן היסוד של היהדות!! נכון שראינו מקרים של אריכות ימים לאנשים שהקפידו על מצווה זו אבל גם להיפך ראינו.. או אי אריכות ימים למקיימים ואריכות ימים ללא מקיימים.. ישנה גמ' בקידושין על אותו בן שקיים גם מצוות כיבוד אב וגם שילוח הקן ונפל מבעץ. והגמ' שואלת היכן אריכות ימיו של זה? אלא הכוונה ל"יום שכולו ארוך".. וצריך להבין שאורך וקיצור ימים אינם במובן המוכר לנו.. (זאת מבא הרמב"ן באריכות ב"שער הגמול".) אלא הטבטת רוחניות מפליגות שאיננו מכירים אותן כיום.. ולפי זה ניתן להבין שהיו אישים שקיבלו שכר רוחני של חיים רוחניים בהם התבטאה זיכוך גופם כך שלא היו צריכים את המיתה לתיקון נשמתם. כוונתי שגם אם סלח ה' יתברך לאדה"ר, הרי הוא מת.. כי את החלק הרוחני הוא תיקן אבל את החלק הגשמי לא יכול היה לתקן אלא עם מיתה , חזרה לעפר ובנייה מחודשת של הגוף כל לגבי כל הנבראים למעט צדיקים גדולים שהוזכרו לעיל שזכו שגם גופם נתקן ללא צורך בשלב המיתה.. ובאמת מכירים אנו מקרים גם בדורנו של צדיקים שעשרות שנים לאחר מיתתם גופם שלם!! בברכה

אחלמה מהירה

רק עוד ביאור אחד קטן, ומצתער שעלי להלעות אותך, רק לגבי עוג מלך הבשן למה שהוא בניגוד לשאר הנוכחים ברשימה (שכולם צדיקים) עוג הוא רשע גדול מה לרשע זה ולאריכות ימים...?

יוסי ר1

Active member
ירבו ימיכם ..על האדמה

לגבי שלום. דווקא בדוגמא שהבאת, כתוב מפורש הוא "למען ירבו ימיכם וימי בניכם על האדמה"... מכאן דורשים חז"ל כי אין לדעת ערכן של מצוות, שבשילוח הקן (מצווה פחותה כביכול) יש אריכות ימים, ובכיבוד הורים (מצווה חמורה) יש אריכות ימים, אריכות ממש.

mgb

New member
נכון נכון..אבל..

בס"ד חז"ל בהו"א רצו לאמר שהנה לנו שתי מצוות של אריכות ימים ואם לא הראשונה אז השניה תראה לו פנים.. ובכ"ז.. מה שמלמד שאכן: "שכר בהאי עלמא ליכא" בברכה חמה(ת"מ)!

mgb

New member
יש דעות שונות לגבי עוג

בס"ד יש אומרים שהיה רשע ומשה הרג אותו ויש אומרים שהיה צדיק ושהיה אליעזר עבד אברהם. בברכה

ואאו איזה חידוש...

אם תוכל קצת לפרט את שתי הדעות אני אשמח והייתי רוצה לדעת אך יכול להיות שתי סברות כל כך מנוגדות לגבי דמות תנכית כזאת,והאם ישנם עוד דמויות תנכיות כאלו עם שני צדדים כל כך קיצונים? והאם כבודו חש כבר בטוב?(כתבת שהיית חולה) תודה רבה ובברכה גבריאל יצחק

mgb

New member
תודה רבה הוטב לי..

בס"ד בפוסקים יש נידון על מצוות "ביקור חולים" דרך הטלפון.. בכל אופן אומרים חז"ל שהמבקר את החולה נוטל 1 מ-60 מחוליו.. מה שאיחלתם מן הסתם השפיע על ההטבה.. השאלה, איך אתם מרגישים? לעניין עוג..אספתי מספר מקורות חלק מהם כעת אביא וחלק נוסף בקרוב ,אי"ה בלנ"ד. בבקשה: ברכות נ"ד ע"א ואבן שבקש לזרוק עוג מלך הבשן על ישראל זבחים קי"ג והאמר רב חסדא אנשי דור המבול ברותחין קלקלו וברותחין נידונו ולטעמיך תיבה היכי סגיא ועוד עוג מלך הבשן היכא קאי אלא נס נעשה להם שנצטננו בצידי התיבה מדרש רבה קהלת ז' ד' א"ר סימון מצינו שהלכו לבית המשתה ולא נתפרשו שמותן לבית האבל ונתפרשו שמותן עוג הלך במשתה אברהם ולא נתפרש שמו ... עוג היה במשתה אברהם ולא נדחה נידה כ"ד ע"ב תניא אבא שאול אומר ואיתימא רבי יוחנן קובר מתים הייתי פעם אחת רצתי אחר צבי ונכנסתי בקולית של מת ורצתי אחריו שלש פרסאות וצבי לא הגעתי וקולית לא כלתה כשחזרתי לאחורי אמרו לי של עוג מלך הבשן היתה שם ס"א ע"א א"ר יוחנן אר"ש בן יוחי מתשובתו של אותו צדיק אתה יודע מה היה בלבו אמר שמא תעמוד לו זכות של אברהם אבינו שנאמר ויבא הפליט ויגד לאברם העברי ואמר רבי יוחנן זה עוג שפלט מדור המבול.." ספרי בהעלותך ק"א והאיש משה עניו מאד עניו בדעתו אתה אומר בדעתו או עניו בגופו תלמוד לומר ועשית לו כאשר עשית לסיחון מלך האמורי (ולעוג מלך הבשן) (במדבר כ"א) ירד על סיחון והרגו על עוג והרגו מדרש רבה בראשית מ"ב ח ויבא הפליט ריש לקיש בשם בר קפרא הוא עוג הוא פליט ולמה נקרא שמו עוג שבא ומצא את אברם יושב ועוסק במצות עוגות הוא לא נתכוון לשם שמים אלא אמר אברהם זה קוניון הוא ועכשיו אני אומר לו נשבה בן אחיך והוא יוצא למלחמה ונהרג ואני נוטל את שרי אשתו א"ל הקדוש ברוך הוא חייך שכר פסיעותיך אתה נוטל שאת מאריך ימים בעולם ועל שחשבת להרוג את הצדיק חייך שאתה רואה אלף אלפים ורבי רבבות מבני בניו ואין סופו של אותו האיש ליפול אלא בידן שנאמר (דברים ג) ויאמר ה' אלי אל תירא אותו כי בידך וגו שם נ"ג אמר רבי יהודה בר' סימון משתה גדול משתה גדולים עוג וכל גדולים עמו היו שם אמרו לעוג לא היית אומר אברהם פרדה עקרה ואינו מוליד אמר להם עכשיו מתנתו מה היא לא שפופה אין יהיב אנא אצבעי עליה אנא פחיש ליה אמר ליה הקב"ה מה אתה מבזה על מתנתו חייך שאת רואה אלף אלפים ורבי רבבות יוצאים מבני בניו ואין סופו של אותו האיש ליפול אלא בידו שנא'": (במדבר כא) ויאמר ה' אל משה אל תירא אותו כי בידך נתתי וגו' במדבר רבה י"ט אמר לו הקב"ה אל תירא כולן השלימו בצדק אל תירא אותו שלא עמד גבור בעולם קשה הימנו שנא' (שם ג) כי רק עוג מלך הבשן נשאר מיתר הרפאים והוא נשאר מן הגבורים שהרגו אמרפל וחבריו שנאמר (בראשית יד) ויכו את רפאים בעשתרות קרנים וזה הפסולת שלהם כפריצי זיתים הפלטים בתוך הגפת שנאמר (שם) ויבא הפליט ויגד לאברם העברי והוא שוכן באלוני ממרא האמורי אחי אשכול ואחי ענר והם בעלי ברית אברם זה עוג וכאן עושה אותו שירים שנא' מיתר הרפאים וכונתו היה שיצא אברהם ויהרג נתן הקדוש ברוך הוא שכר רגליו וחיה כל אותן שנים וגבה ממנו שנפל ביד בניו כשבא משה לעשות מלחמה נתיירא הימנו אמר אני בן ק"ך שנה וזה יותר מחמש מאות אלולי שהיה לו זכות לא חיה כל השנים האלו אמר לו הקב"ה למשה אל תירא אותו כי בידך נתתי אותו בידך הרגהו ועשית לו כאשר עשית לסיחון וגו' מ"ר דברים א באו משה וישראל לתחומה של אדרעי אמר להן משה נחנה כאן ואנו נכנסין בשחרית באו ליכנס לאדרעי ועדיין לא היתה העין רואה תלה משה את עיניו וראה את עוג יושב על החומה ורגליו מגיעות לארץ אמר משה איני יודע מה אני רואה חומה אחרת בנו אלו בלילה. א"ל הקב"ה משה זה שאתה רואה הוא עוג א"ר יוחנן אורך רגליו י"ח אמות אותה שעה נתיירא משה אמר הקב"ה אל תתיירא שאני מפילו לפניך מנין ויאמר ה' אל משה אל תירא אותו. עוג היה תולש הר וזורק על ישראל ומשה היה נוטל צרור ומזכיר עליו שם המפורש וסמכו. ישראל אומרים ארורות הידים שכך זורקות. ואמוריים אומרים ברוכות הידים שכך סומכות בברכה

mgb

New member
עוג מלך הבשן

בס"ד למעשה בדקתי וכל שאר המקורות שבמדרשים הם חוזרים פחות או יותר על הנ"ל. אבל מדרש אחד כן כדאי לראות: ילקוט שמעוני פרשה כ"ד אמר אברהם ליצחק העבד הזה חשוד על כל עבירות שבתורה ומרמה בידו שנאמר כנען בידו מאזני מרמה הבא הנערה האהלה והוצא....(עיי"ש מה שכ'). הרי היא ראויה לך וכך עשה והראה אותן לאברהם ואחר כך לקחה לאשה. ובשביל שגמל אליעזר חסד ליצחק הוציאו לחירות ונתן לו הקב"ה שכרו בעולם הזה והעמידו למלך והוא עוג מלך הבשן: בברכה

רוניטו

New member
ונכנס לגן עדן בחיים? תקרא את המדרש

תשעה נכנסו בחייהם לגן עדן ואלו הן חנוך ומשיח ואליהו ואליעזר עבד אברהם ועבד מלך הכושי (מט) וחירם מלך צור ויעבץ בנו של רבי יהודה הנשיא וסרח בת אשר ובתיה בת פרעה ויש אומרים הוציאו חירם ונכנס תחתיו ר' יהושע בן לוי מתוך ילקוט שמעוני

למעלה