מולים
ברשותך אני רוצה לנסות להסביר מה זה מול לפני שאני מתייחס לשאלה שלך
אז מה זה מול?
מול זה מספר כמו שג'יגה זה מספר, אף אחד לא אומר יש לי דיסק עם זכרון של 16 מילארד ביטים, אלה 16 ג'יגה.
מול= מספר אבוגדרו= 6.022X10^23, באותה מידה אף אחד לא אומר יש מספר אבוגדרו של מולקולות H2O, יוני Na+, אטומי O... אלא אומרים יש מול מולקולות H2O , יוני Na+, אטומי O... פשוט יותר נח.
עכשיו בו נסתכל על התגובה הבא 2H+O>>H2O
בתגובה זו אם ניקח 2 אטומי H ו 1 אטום O נקבל 1 מולקולה של H2O באותה מידה אם ניקח 4 אטומי H ו 2 אטומי O נקבל 2 מולקולות . ואם ניקח 2 ג'יגה (מילארד) אטומי H ו ג'יגה אטומי O נקבל 1 ג'יגה מולקולות H2O, ואם ניקח שני מולים של אטומי H ו מול אחד של אטומי O נקבל 1 מול מולקולות H2O.
ניתן ללמוד מדוגמא זאת:
- תגובות כימיות מתרחשות ביחסים מספריים שלמים (אין דבר כזה חצי אטום, לפחות לא בכימה הקונבנציאנלית) ולכן תמיד ניתן למצוא יחס שלם בין האטומים, מולקולות, יונים ( חשוב להבין אין חצי אטום אבל כן יש חצי מול)
- לא קיים חוק שימור המולים!! הרבה תגובות כימיות הן תגובות של פירוק או הרכבה. בדוגמא מעלה ניתן לראות דוגמא לתגובת הרכבה בה לקחנו 2 אטומי H ואטום אחד של O וקבלנו מולקולה אחת של H2O. כלומר מ 3 יחידות קבלנו יחידה אחת.
עכשיו אחרי שראינו שהכימיה מתרחשת ביחסים מספריים יש לנו בעיה איך ניתן לספור את האטומים, מולקולות?
דגומא כדור ברזל שוקל 50 ג"ר וכדור קלקר שוקל 1 גר כמה כדורים בארגז כדורי ברזל במשקל 5 ק"ג ובארגז כדורי קלקר במשקל 0.1 ק"ג? (תשובה 100 בכ"א)
מה עשינו בשאלה הזאת? אנו ממרים משקל למספר אותו דבר. אותו דבר עושים בכימיה כאשר משתמשים בקשר n=m/MW משוואה זאת מעבירה לנו את המשקל למספר (מולים). כאשר ניתן להמשיל את האטומים לכדורים שכ"א בעל משקל שונה, ואת המולקולות לכדור גדול שמורכב ממספר כדורים (מספר אטומים)
אחרי הסבר זה בו נתייחס סוף סוף לתרגילים שלך
שאלה ראשונה
כמה אטומי Na יש במולקולה אחת של Na2SO4? וכמה מול יוני Na יש ב מול אחד של Na2SO4? וכמה מול יוני Na יש ב 0.17 מול של Na2SO4?
כמה שוקל מול אחד של יוני Na? כמה שקולים 0.34 מול של אטומי Na?
שאלה שניה
אם מבקשים מספר של מוקקולות אז כן את צריכה להכפיל את מספר המולים במספר אבוגדרו