1984 / ג'ורג' אורוול

emily play

New member
והבתולה מריה גם

"עולם חדש מופלא" של אלדוס האקסלי עוסק גם הוא בחברה טוטאליטרית עתידנית, רק שבניגוד לכל הספרים האחרים מהז'אנר (שאני מכירה לפחות) הוא מוצא השראה לא במשטרים פאשיסטיים/קומוניסטיים, אלא דווקא בקפיטליזם ותרבות הצריכה שהתחילו להתפתח התחילת המאה שעברה. הרעיון של השלטון שם הוא שיציבות חברתית מושגת כשכולם מאושרים ומרוצים ממקומם. לשם כך לכל "אזרח" יש תפקיד וייעוד מוגדר שאליו הוא מתוכנת עוד לפני לידתו. כל עוד הוא עושה בדיוק מה שהוא אמור לעשות, הוא לא יכול שלא להיות מאושר. בהשוואה ל-"1984" (את "פרנהייט.." לא קראתי, אבל ראיתי את הסרט. זה נחשב?) אני מוצאת אותו כמעט אופטימי. ז"א, האנשים עדיין מדוכאים ואין להם שום שליטה על החיים שלהם והם אפילו לא יכולים לחשוב בשביל עצמם, אבל לפחות הם באמת מאושרים (אבל אולי זה רק בגלל שגם אני עבד לתרבות הצריכה).

דדאלוס

New member
לא, ממש לא נחשב

"פרנהייט 451" הוא אחד הספרים שיותר אהבתי במשפחה הזו, מה עוד שהוא עוסק בנושא קרוב לליבנו: אהבת ספרים. בראיון שערכה לפני כשנה, שאלה אריאנה מלמד את ברדבורי, מדוע אינו אוהב את הסרט על אף שהביקורת אהבה אותו, והוא השיב: "לעזאזל הביקורת, ולעזאזל טריפו. הרסו את הספר. אמרתי להם, כל מה שצריך לעשות זה לצלם את מה שכתוב. לא הסכימו. עשרות טיוטות של תסריטים, ובסוף הוציאו לי את הלוז." אין מנוס, תצטרכי לקרוא אותו...

Boojie

New member
ואיך רלוונטי דברו של הסופר?

צר לי לומר את זה, אבל מרגע שהספר יצא מתחת ידו, נקודת ההשקפה שלו היא רק נקודת השקפה אפשרית אחת מתוך רבות. הרבה פעמים יש בספר הרבה דברים מעבר למה שהסופר חשב עליו ברמה המודעת, והרבה פעמים לבמאי יש חזון משלו. ואני לא חושבת שבמאי מחוייב להעביר את הטקסט שהסופר כתב אל המסך נקודה לנקודה - זו זכותו המלאה ליצור משהו משל עצמו, מכיוון שהסרט הוא בסופו של דבר יצירה שלו, עם אמירה שלו (שעשויה להיות בהשראת הספר המקורי) ולא העתקה של הספר אל הבד. רק במאים שיודעים להכניס מעצמם בסרט-על-פי-ספר שהם מביימים מסוגלים גם ליצור משהו עם שאר רוח, ולא משהו שכולם יגידו עליו "בסדר, אבל הספר היה יותר טוב". אחרי הכל, קולנוע זה מדיום אחר.

דדאלוס

New member
ואיך רלוונטים דברייך אלו?

צר לי לומר את זה, אבל נדמה לי שתגובתך חוטאת לעצם העניין. לעצם הנושא "קולנוע וספרות" התבטאתי פעמים רבות בעבר בדיוק באותה נקודה - לבמאי יש חזון משלו, קולנוע זה מדיום אחר, וכו' וכו'. פה אנחנו מסכימים לגמרי. אבל זה לגמרי לא היה הנושא, כי על מה הדיון הנ"ל? על זה שמישהי ראתה רק את הסרט, ושאלה אם ניתן להסתפק בזה. לדעתי לא, במיוחד כשמדובר בהבדלים משמעותיים בין המקור הספרותי לבין הפרשנות הקולנועית. כדי להדגיש את הפער הזה, שכשלעצמו אין בו שום דבר רע, הבאתי את דבריו של ברדבורי. ולאור הפער הזה, כדאי לה למתעניינת לקרוא גם את הספר. הרי את לא באמת חושבת שכדאי להסתפק רק בצפייה של פרשנויות קולנועיות מרתקות, כמו למשל "שם הורד", ובשם זה להימנע מקריאת המקור? או שזה "נחשב" רק לראות את "השער התשיעי", וכדאי לכן לדלג על "מועדון דיומא"?

Boojie

New member
בזה אתה אכן צודק,

מבחינה זו שאפשר להסתפק בצפייה בסרט בלבד (אני אהיה האחרונה שאגיד למישהו שהוא "חייב" לקרוא משהו), אבל הסרט לעולם לא יתן מושג מדויק על הספר.

דדאלוס

New member
אפרופו,

יש לי חיבה גדולה מאד לזיקה בין ספרים וקולנוע, ויש לי חיבה גדולה יותר לקולנוע ישן, בשחור לבן. בשבוע שעבר קראתי שני סיפורים קצרים של גרהם גרין, "האדם השלישי" ו"האליל שהכזיב", שזכו לעיבודים קולנועיים ע"י קרול ריד. בהקדמה ל"האדם השלישי" כותב גרין: "הקורא יבחין בהבדלים רבים בין הסיפור לסרט, ואל לו להעלות בדעתו שהשינויים האלה נכפו על הסופר בעל כורחו: לא פחות מזה אפשר שהסופר עצמו הוא שהציע אותם. לאמיתו של דבר הסרט טוב יותר מן הספר, מפני שבמקרה זה הסרט הוא צורתו הסופית של הסיפור". כלומר, יש ספרים "שעומדים בפני עצמם" ושנכתבו בלי מושג שיהפכו לסרט, ואז ברור שהסרט לעולם לא יתן מושג מדויק על הספר. יש כאלו שנכתבו במקביל תוך שיתוף פעולה הדוק בין הבמאי לבין הסופר, (ראי מקרה "2001") ואז מדובר בשתי יצירות שמשלימות האחת את השניה. ויש כאלו כפי שגרין מציין, ואז ניתן בהחלט להסתפק בצפייה בלבד.

ליילה

New member
אז אני ברשותכם אוסיף גם את

ההימנון של איין ראנד. לא בדיוק אחד הספרים המעולים שלה מבחינה ספרותית, אבל גם הוא נותן הצצה אל עולם עתידני לא קיים, ומעביר ביקורת על הסוציאליזם, ומראה לנו לאן הוא יכול להוביל (לדעתה המאוד קפיטליסטית של ראנד כמובן..) לא ספר מזהיר, אבל בהחלט מעורר מחשבות כמו 1984 על נושא השלטון, שאיפותיו ודרכי הפעולה שלו, מול חיי היחיד

סמיאגול

New member
שכתוב ההיסטוריה

במהלך ההיסטוריה היו מספר שכתובים היסטוריים משמעותיים. רובם דוקא בזמן העתיק שכן לפני המצאת הדפוס היה קל לשלטון "להשתלט" על כל העותקים של ספר מסויים ולשכתב אותו, לאחר שעברו דור או שניים הגירסה המשוכתבת הפכה ל"אמת". מבלי להיכנס לויכוח תיאולוגי, חוקרים הגיעו למסקנה כי לידתן של שלושת הדתות המונותיאיסטיות בשיכתוב היסטורי. בעידן החדש דוקא משטרים טוטליטריים מתקשים לשכתב את ההיסטוריה מכיוון שההיסטוריה האמיתית "נשארת" גם בעולם החופשי ולכן שכתוב ההיסטוריה המשמעותי האחרון נעשה דוקא בארה"ב: המיתוס האמריקאי אומר כי מלחמת האזרחים פרצה בגלל שהצפון רצה לשחרר את השחורים בדרום אך אין דבר רחוק יותר מהאמת. מלחמת האזרחים פרצה מסיבות כלכליות (ואני לא אכנס כאן להסברים מפורטים)אך בסופה הדרום היה כל כך הרוס עד כי הסיבה המקורית הפכה ללא רלבנטית ולכן היה צורך "להמציא" סיבה חדשה. היום כל ילד בארה"ב "יודע" שמלחמת האזרחים פרצה על מנת לשחרר את השחורים

עוד על 1984 (המשך)...

אורוול מדבר בספר על שלושה מעגלי שליטה. הראשון, והמשותף לכל סוגי השלטון מאז ומעולם, הוא השליטה על מעשיהם של הנשלטים. כל חברה נשענת על מערכת חוקים (כתובים ולא כתובים) שמגדירים מה מותר ומה אסור לעשות. המעגל השני הוא השליטה במחשבות ובתפיסת העולם של הנתינים. זו המצאה חדשה יחסית (במושגים של מדעי החברה) והניסיון הרציני הראשון לעשות זאת הוא של הכנסייה הקתולית בימי הביניים. עם הופעת הדפוס, ויותר מכך אמצעי הבידור ההמוניים כמו הקולנוע, הרדיו והטוויזיה, הפך הניסיון לעצב גם את תפיסות העולם של הנשלטים לאפשרי יותר. ואכן, גם היום אנחנו "מחונכים" מגיל צעיר לאמץ "אמיתויות" מסויימות ולהעדיף אותן על אחרות. המטרה היא שהציות למעגל השליטה הראשון יעשה בלי לגרום לדיסונס אצל המציית. כלומר, שהוא לא יעשה דברים שהוא לא מאמין בהם מפחד החוק אלא משום שהם עולים בקנה אחת עם השקפת עולמו. (דוגמא גרועה: גם אם מתחשק לך לאנוס מישהי אתה לא עושה את זה לא רק כי תענש בבית משפט אלא משום שחינכו אותך שזה לא מוסרי ואסור לפגוע בגופו של אדם אחר). המעגל השלישי שמוסיף אורוול הוא המעגל הרגשי. אורוול טוען כי השליטה המוחלטת היא כשגם תרגיש את הדברים הנכונים. אם לתת דוגמא כללית אזי לא תציית מפחד החוק (שליטה חיצונית) או מכוח התודעה (זה מה שנכון לעשות) אלא משום שזה הדבר שתרצה באמת לעשות.

סיכום ההתרשמות שלי מהספר

1984 / ג'ורג' אורוול סיפור המסגרת הוא על וינסטון סמית. אזרח אוקיאניה, אחת משלוש המעצמות השולטות בעולם וחבר החוג החיצון של המפלגה. כדור הארץ, אחרי מלחמה אטומית, חולק בין שלושת המעצמות כשאוקיאניה מורכבת ממה שהוגדר בזמן המלחמה הקרה כ"הגוש המערבי". השלטון נתון בידי מפלגה דיקטטורית שאינה מסתפקת בשליטה במעשיהם של הנתינים אלא מעוניינת לשלוט גם במחשבותיהם, ויותר מכך – ברגשותיהם! לסמית ישנם הרהורי כפירה. הוא מקיים אורך חיים נורמאלי (במושגנו אנו) ומקיים פרשת אהבים עם אישה, מה שמהווה עבירה לפי תפיסת המפלגה (לא עבירה במובן המקובל של המילה משום שבאוקיאניה אין חוקים). סמית מורד במפלגה למרות שהוא יודע שהמרד חסר תועלת ושמותו הוא רק עניין של זמן והוא אכן נתפס ע"י "משטרת המחשבות", מובל לחקירה "במיניסטריון האהבה" ומבין כי מעשיו הותרו לו רק כדי להעבירו חינוך מחדש. הסיבה לחינוך מחדש היא שהמפלגה אינה מסתפקת רק בציות לחוקים אותם קבעה (בין אם בכתובים ובין אם כמוסכמות לא רשמיות אבל רבות עוצמה) אלא מבקשת להגיע לשליטה מלאה בנתינים בשלושה מעגלים. הראשון, והמשותף לכל סוגי השלטון מאז ומעולם, הוא השליטה על מעשיהם של הנשלטים. כל חברה נשענת על מערכת חוקים (כתובים ולא כתובים) שמגדירים מה מותר ומה אסור לעשות וציות כזה קל יחסית להשיג משום שמעשים (או המחדלים) ניתנים לתפיסה בחושים. המעגל השני הוא השליטה במחשבות של הנתינים. זו המצאה חדשה יחסית (במושגים של מדעי החברה) והניסיון הרציני הראשון לחינוך ההמונים הוא של הכנסייה הקתולית בימי הביניים. עם הופעת הדפוס, ומאוחר יותר אמצעי הבידור ההמוניים כמו הקולנוע, הרדיו והטלוויזיה, הפך הניסיון לעצב גם את תפיסות העולם של הנשלטים לאפשרי יותר. ואכן, גם היום אנחנו"מחונכים" מגיל צעיר לאמץ "אמיתויות" מסוימות ולהעדיף אותן על אחרות. המטרה היא שהציות למעגל השליטה הראשון יעשה בלי לגרום לדיסוננס אצל המציית. כלומר, שהוא לא יעשה דברים שהוא לא מאמין בהם מפחד החוק אלא משום שהם עולים בקנה אחת עם השקפת עולמו. (דוגמא גרועה: גם אם מתחשק לך לאנוס מישהי אתה לא עושה את זה לא רק כי תיענש בבית משפט אלא משום שחינכו אותך שזה לא מוסרי ואסור לפגוע בגופו של אדם אחר(. המעגל השלישי שמוסיף אורוול הוא המעגל הרגשי. אורוול טוען כי השליטה המוחלטת היא כשגם תרגיש את הדברים הנכונים. אם לתת דוגמא כללית אזי לא תציית מפחד החוק (שליטה חיצונית) או מכוח התודעה (זה מה שנכון לעשות) אלא משום שזה הדבר שתרצה באמת לעשות. אורוול מעלה בספר שאלות על מעניינות כמו מהו שלטון ומה מטרותיו? מהו העבר, והאם הוא קבוע או דינאמי? ומדוע קיימת המלחמה? ומנסה לספק תשובה צינית כי, בניגוד לאמונה המקובלת, השלטון הוא המטרה ולא אמצעי להשגת מטרות אחרות, וכי העבר חסר משמעות אובייקטיבית והוא והמלחמה הם רק כלים שלטוניים ציניים ותו לא. יתר על כן, אורוול מציג בספר תמונה פסימית ונבואה כי מה שהיה הוא שיהיה משום שטבע האדם אינו בר שינוי וכי במקרה הטוב אנו יכולים להחליף דיקטטורה אחת באחרת. הספר נכתב ב1949, אחרי מלחמת העולם השנייה, ומבטא את ההלם העצום באירופה מעוצמת ההרס של המלחמה, הפחד מפני השמדת העולם במלחמה הבאה (עקב פיתוח הפצצה האטומית), והחשש העצום מהקמת הגוש המזרחי בהנהגת בריה"מ. במשך שנים השתמשו אבירי הדמוקרטיה בספר כתיאור של זוועות הקומוניזם והפשיזם וככלי לחינוך החברה. כנראה שהם לא קראו את הספר או שהם חוננו בציניות מיוחדת, משום שהספר יוצא בדיוק נגד השימוש בספרות, למשל, ככלי פוליטי-שלטוני וכופר בעצם הלגיטימיות של הכתובים, ובכל מקרה, הביקורת שמובעת בו מתאימה לכל שיטת משטר שקיימת, הן במעשה והם בתיאוריה. תופעות על התאמת העבר להווה הן נחלתו של כל משטר, רדיפה על רקע פוליטי בקנה מידה רחב הייתה גם בגוש המדינות הדמוקרטיות (סנטור מק'ארתי) ויתכן כי יש ממש בטענתו של אובריאן, חבר החוג הפנימי של המפלגה ואיש משטרת המחשבות, כי התורות של המעצמות אולי נראות שונות אולם למעשה הן זהות. ובעצם בטענתו של אורוול כי מדובר בעצם בטבע האנושי ואנשים הם אנשים בכל מקום.

למעלה