בתור אחת שיש לה גם כזאת וגם כזאת
(כלומר אחת שעוקפים אותה ואחת שעוקפת אחרים...) ברור לי גם כמה זה מרגיז לראות ילדים אחרים עוקפים או חומסים ומאידך כמה זה לא נוח ובלתי נעים להעיר הערות לילדה שלך כשהיא "מסתדרת" ואף אחד לא ממש ניזוק. השקלול הוא כזה: בטווח הקצר: אם אני לא אעיר לעוקפת/חומסת שלי, אז יתכן מאוד שמישהו אחר יעשה זאת. לעיתים רחוקות אני אעדיף שמישהו אחר יעיר לבת שלי (אין לי דוגמה כרגע, אבל אני יכולה להניח שמדי פעם ישנה סיטואציה שבה הערה ממישהו אחר תתקבל טוב יותר ותהיה נכונה יותר, אם לי, נניח, אין סיבה להעיר). בד"כ אני אעדיף להעיר לה (בטקט, בדיסקרטיות, ובאופן שמסביר את הסיבה לכך). בתור אמא של אחת שעוקפים/חומסים אותה, אני די קצרת רוח כשהורים אחרים לא ממהרים לעשות זאת מכיון שנראה לי לא הגון ולא הוגן לסייע סיוע שבשתיקה לחזקים לנצל את החלשים מהם. בעיקר זה מעלה לי את הסעיף כשמדובר באלימות פיזית (למרבה הצער, גם במקרים כאלה רבים ההורים הסבורים ש"צריך לתת לילדים להסתדר לבד"). ילדים לא נולדים שווים, ואין שום צדק בגישה כזאת. בטווח הארוך: אחד מתפקידיהם של ההורים הוא לחנך. לעיתים קרובות, בגיל הרך, פירוש הדבר להעיר הערות ולהסביר דברים. חינוך על ידי מתן דוגמה אישית (אני לא עוקפת/חומסת ומכך ילמדו ילדותיי לא לעשות כן) אינו מספיק. במידה מסויימת, הורים שדבקים בגישה פאסיבית כזאת עשויים לעודד התנהגות הפוכה (כיון שהם מניחים לילדיהם להתנהג אליהם כך בתדירות גבוהה). המנעות מהערות משום אי הנוחות הכרוכה בכך (עד ההערה הילדה משחקת בנעימים, וייתכן שההערה שלי מקלקלת לה את מצב הרוח, אפילו אם נאמרה בשיא העדינות, פשוט משום שאני מבקשת ממנה להפסיק לעשות משהו שהיא רוצה) עשויה להעיד על חשש של ההורים מילדתם (אוי אין לי כוח למה שיהיה איתה אחרי זה) וזה דבר לא כל כך בריא שמתנקם בכולם. ילדה שחוששים להעיר לה בגלל התגובה שלה עשויה להפוך לבלתי נסבלת ככל שתגדל (אני לא מדברת על שובבות, אלא על ילדים שמותחים את הגבול של הוריהם הסבלניים לכאורה--אך הנוהגים מתוך חששנות למעשה--עד ש"אין ברירה" וההערות יוצאות מכלל שליטה והופכות לצעקות). אין פירוש הדבר להעיר על כל צעד ושעל, ולגמוז כל סימן לחריגה מהתלם, אבל המנעות מופרזת מהערות (כמו למשל בסיטואציות חברתיות שבהן יש מי שנפגעת מההתנהגות, גם אם אינה מצהירה על כך בבכי רם--את באמת חושבת שילדים אחרים לא שמו לב לעקיפות ולא התבאסו?) נראית לי גישה מוטעית.