תשובות

qwerim

New member
תשובות

בקשר לסרט שהוקרן באל על. גם אם הפרטים הם בדיוק כפי שציינתם, ניתן להבין את המניע לכך. צפיה בסרט המכיל אלמנטים לא צנועים\ אלימים, חמורה בשבילהם מספיק בשביל לפעול בכח כנגד זה. אני לא חושב שיש כאן מישהו שמתנגד לרעיון כי לפעמים ישנו צורך להשתמש בכח כאשר המטרה היא מוסרית ולגיטימית, למשל, הרחקת סוחר סמים\ רוצח\ פדופיל\ מילדך הקטן. צריך להבין שבשביל החרדים, הסיכון הרוחני אינו נופל בחשיבותו מן הסיכון הגשמי ואף חמור ממנו. ("אז שיעצמו עיניים" - אף אחד לא היה נותן לילד לשחק ברימון חי ולעצום עיניים באותה שעה) בקשר לנבואה על ברית המילה. הועלו הדחיות הבאות: 1. אולי זה בריא יותר 2. מנהג מסופח מעם אחר 3. אחוז השומרים מתדרדר מיום ליום 4. חוסר נעימות חברתית, פחד משינוי 5. הטענה היותר חזקה - אות גופני שיותר קשה לעקרו מן הפולקלור. תשובות 1. עניין זה לא היה ידוע לפני חמישים שנה כשהיהודים שבו לארץ בלי תורה ועם ברית מילה... (לבד מן העובדה שהעניין ההגייני הזה לא יכל להילקח בחשבון לפני אלפי שנים כשנאמרה הנבואה) 2. לא רלוונטי, הדיון כאן לא על מקור המצווה אלא עם מידת שמירותה. 3. מה שקורה מהיום והלאה לא רלוונטי, הנבואה נאמרה לגבי תקופת השיבה לארץ ישראל. 4. אם כן, מדוע דווקא מילה שהיא מצווה כפיתית ואלימה ביותר נשמרה ושאר המצות העיקריות האחרות נעזבו 150 שנה קודם לכן? הנבואה לא יכלה "להמר" על מצווה זו דווקא... מדובר באנשים שמגמתם היא להתנכר ליהדות, לא לשמר אותה אלא לעזור בעקירתה. (כל החילוניות היא בעצם שינוי - רפורמה, התחדשות) 5. מדובר באנשים שמגמתם במשך 150 שנה (מתחילת תקופת ההשכלה ועד הכניסה לארץ) להתנתק מכל שמץ של יהדות ולהתדמות לגויים ככל האפשר, כולל התבוללות וכד´, הסברה הזו עדיין לא מסבירה את העניין. יש לקחת בחשבון, כי אם הנבואה לא הייתה מתגשמת, אזי כל התורה הייתה הולכת "פייפען". זהו סיכון עצום מבחינת התורה. אם בכל זאת ישנה הסתייגות מהראיה בנבואה זו (גם אני לא הייתי מתחיל לקיים מצוות עקב ראיה אחת בלבד שניתן עוד איכשהוא עוד לתרץ אותה בדוחק) מערכת ההוכחות היא מערכת שלמה המורכבת לא רק מן החלק של נבואות שהתגשמו, ובמערכת נבואות שהתגשמו, ישנם עוד עשרות נבואות אחרות. (עיין נבואת הכותל למשל). משל למה הדבר דומה, לחפץ גדול (נגיד חתול) ואני מראה לך אצבע ואומר לך שזה חתול, אין סיבה שאתה תשתכנע שזהו אכן חתול. אבל אם אני מראה לך אח"כ גם רגל ועוד יד ואח"כ גם ראש, עד שאני מגלה את כל החתול, בוודאי שתשתכנע שזהו חתול. כך גם העניין במערכת ההוכחות. כל ראיה מראה על פרט מסויים, אך צריך לראות את כולה בשביל להשתכנע שהתורה אמת.

zazaza

New member
אני מבין שאתה גם בעד רצח זונות

והלקאת חילונים "כי ניתן להבין את המניע", ואם בשבילי לראות מישהו משתמט מצה"ל זה חמור מספיק בשביל לרצוח אותו - זה אומר שמותר לי לרצוח אותו ? אתה משחק אותה אהבל פשיסט או שאתה באמת כזה ?! מדובר בסרט מצונזר שמתאים לכל המשפחה, מדובר בפנאטיות חרדית גרידא, ולא בשום דבר אחר. אין להם אלוהים (תרתי משמע) אין להם זיקה לחוק, הם לא מבינים דבר מלבד אלימות (ואת זה מבינים מדבריך!).

אין בעיה

אזרום עם הראש שלך... "מדובר בסרט מצונזר שמתאים לכל המשפחה" למשפחה של מי? שב עם הילדים שלך לראות סרט בו רואים את השחקנים מזריקים ומסניפים סמים, ולא רק זה אלא יש שם תיאור אמנם לא מפורט אך מספיק בכדי להבין איך מעשנים/מסניפים/מזריקים סמים, רק קטעים מסוימים לא יראו לך, יצנזרו (מטעמים מובנים שהרי זה מיועד לכל המשפחה) את הקטעים בהם נראים המסוממים מקיאים ומתעוותים וכו.. הרי לא נעים שילדים יראו גועל נפש שכזה זה יכול להציא את החשק מלהמשיך לראות.... אח, איזה טיעון פצצתי יש לך!

[אורן]

New member
מסתירים את העיניים

ולא מתפרצים התפרצות וולגארית וחייתית כזאת.

מסתירים את העיניים?!

אמממ... בוא נבדוק.. ב´טעות´ מקינים סרט ובין לבין קטעים מהרצאות של הרב אמנון יצחק... שנינו יכולים לשער מה יקרה לאחר ירידת הנוסעים מהמטוס, כותרות ענק בעיתונים! "כפיה דתית!!", "כפו על הנוסעים לצפות בהרצאותיו של המסית הלאומי הרב.. בזמן טיסה" וכו... רק רגע.. מה הבעיה? שיעצמו עיניים! (אמר [אורן]?)

voguemaster

New member
אוקיי נתייחס לזה לרגע

אמרת שביום למחרת יופיעו כותרות "כפיה דתית!!" לא כך ?? בסדר, אני מקבל את מה שאתה אומר. רק מה, אני טוען שיש הבדל תהומי בין להתלונן (בכל צינור אפשרי, כולל העיתונות) ובין וונדליזם שבו אנשים משחיטים את המטוס ומתנהגים באלימות. כן, יש הבדל עצום. רק עיוור לא יראה את זה.

voguemaster

New member
אני אתייחס לשטויות שאמרת

"יש שם תיאור אמנם לא מפורט אך מספיק בכדי להבין איך מעשנים/מסניפים/מזריקים סמים" אולי יש, אבל אל תהיה תמים מספיק בכדי להאמין שלראות את זה בטלוויזיה זו הסיבה שאנשים פונים לסמים. אם כך אתה מאמין, אתה חי באשליות קשות. דיברת פעם עם נרקומן ? בנוסף, אף אחד עוד לא למד להזריק סמים רק ע"י הטלוויזיה. כדי להצליח בזה ולא לפגוע בעצמך מישהו צריך להראות לך. זה בכלל לא פשוט. לפני שאתה מזיין ת´שכל כדאי שתחשוב. לראות אנשים מסניפים/מזריקים בטלוויזיה לא ידחוף אותם לעשות את זה במציאות אלא אם כן יש להם משהו דפוק בראש. כנ"ל לגבי אלימות. אנשים טוענים שיש אלימות בגלל שרואים אלימות בטלוויזיה. אלה גיבובים חסרי הוכחה. בן אדם כלשהו שאומר שנקט באלימות כי הוא ראה בטלוויזיה הוא אדם עם שריטה בראש ומשהו אצלו לא בסדר. רק שתדע: אלימות לא נובעת מהטלוויזיה. אלימות נובעת מבני אדם. היצר הזה טמון בכל אחד מאיתנו ואין אפשרות להתחמק ממנו. לא אני ולא אתה נצליח. כשתבין שהסיבה לאלימות היא לא טלוויזיה נדבר.

אפרופו שטויות...

"אולי יש, אבל אל תהיה תמים מספיק בכדי להאמין שלראות את זה בטלוויזיה זו הסיבה שאנשים פונים לסמים" עם עובדות לא מתווכחים! "בנוסף, אף אחד עוד לא למד להזריק סמים רק ע"י הטלוויזיה" יש לך הוכחה?! "כדי להצליח בזה ולא לפגוע בעצמך מישהו צריך להראות לך. זה בכלל לא פשוט" אתה מדבר מתוך ניסיון?! "לראות אנשים מסניפים/מזריקים בטלוויזיה לא ידחוף אותם לעשות את זה במציאות אלא אם כן יש להם משהו דפוק בראש" עם עובדות לא מתווכחים! "אנשים טוענים שיש אלימות בגלל שרואים אלימות בטלוויזיה. אלה גיבובים חסרי הוכחה" כנראה שמחקרים הם ממך והלאה... "בן אדם כלשהו שאומר שנקט באלימות כי הוא ראה בטלוויזיה הוא אדם עם שריטה בראש ומשהו אצלו לא בסדר" שרוט בראש או לא, עם עובדות לא מתווכחים!! "רק שתדע: אלימות לא נובעת מהטלוויזיה" חקרת? בדקת לעומק? לא! "כשתבין שהסיבה לאלימות היא לא טלוויזיה נדבר" כשאתה סוף סוף תבין איזה שטויות אתה פולט רק אז נדבר.. אז.."לפני שאתה מזיין ת´שכל כדאי שתחשוב", אבל תחשוב טוב טוב..

zazaza

New member
שוב "העובדות"

איזה עובדות יש לך ? הרי אנחנו כבר יודעים שאתה שקרן פתולוגי שכל מטרתו היא מיסיונרית... אגב, אני חושב שהחרדים הוכיחו שהאלימות מוצאה מהטלויזיה...
הם רואים את הטלויזיה ואז הם הופכים לאלימים... מאחר והחרדים אינם רואים (לטענתך) סרטים אלימים אז כיצד הם אלימים בכל זאת ? או שלדעתך השחתת מושבי מטוסים זה אקט פציפיסטי ? או שמא התקפת חילונים זה לא אלים ? מסכת השקרים, הרמאות, הצביעות, העלוקתיות והאלימות שלך ושל הציבור החרדי ממשיכה...

איזו אמת?

מלבד הניסיון שלו להסית את הנושא הוא מדבר שטויות. הוא לא הגיב ענינית, כהרגלו בקודש. (ביגון2?) אז כמו שכתבתי לך בסוף מתיחס גם אליו.

zazaza

New member
לא קיבלת ציון גבוה

בהבנת הנקרא נכון ? 1. דיברת על עובדות, ואני שאלתי איזה עובדות. איפה כאן ההסתה ? לעומת זאת ההודעה שלך שעליה אני עונה --- היא היא ההסתה מהנושא. 2. אני ממש לא ביגון, לא אחד ולא 2. אנחנו שני ישויות שונות לחלוטין שבמקרה חולקות את אותה דעה בכמה נושאים ולא חולקות את אותה דעה בנושאים אחרים.

voguemaster

New member
לא אוהב את אפרופו ../images/Emo3.gif

"אולי יש, אבל אל תהיה תמים מספיק בכדי להאמין שלראות את זה בטלוויזיה זו הסיבה שאנשים פונים לסמים" עם עובדות לא מתווכחים! עם איזה עובדה לא מתווכחים ? קבעת להנאתך שאנשים מזריקים סמים בגלל שהם רואים בטלוויזיה ?? מאיפה הקביעה הזאת ? אין לך שום הוכחה שתופעת הסמים נובעת מהטלוויזיה. למעשה יש לי הפרכה מצוינת: מרבית האנשים בישראל צופים בטלוויזיה בכמות כזו או אחרת. רובם לא צורכים סמים. מה שאמרת הוא אידיוטי. יש אוכלוסיה, ציבור שלם של חילונים ודתיים שרואה טלוויזיה וסרטי קולנוע ולא משתמש בסמים. אין הבהרה טובה מזו. "יש לך הוכחה?!" - תעשה ניסוי ותנסה להזריק לעצמך סיילין. אני מתערב איתך על מה שאתה רוצה שאתה לא מצליח. אולי מצליח לחורר לעצמך את היד. תתאפס. "כנראה שמחקרים הם ממך והלאה.." - אין שום מחקר שאפשר להאמין לו שמראה את זה. הכל פרופוגנדה. תראה לי מחקר מספיק מהימן ונדבר. "חקרת? בדקת לעומק? לא!" - נתקלתי במספיק אלימות בחיי כדי להבין את טבעו של המין האנושי. אם אתה רוצה להתעלם מזה, זכותך. אל תהיה תמים. זה טבוע בנו. ועכשיו, רק כדי לסבר לך את האוזן, כנס לפורום סמים והתמכרויות. תפתח שם שרשור חדש ותשאל את האנשים שם למה הם התחילו עם סמים. יש שם הרבה אנשים שמכירים את העניין באופן אישי. אם תצליח למצוא אדם אחד שיגיד שזה בגלל שהוא ראה בטלוויזיה, אתה ענק. מכיוון שלא תצליח, אני מסיק שאתה אדם קטן שמאמין בשטויות שמספרים לו (שטויות כמו "המכשיר המשוקץ"). זיוני שכל בגרוש מפי חכמי תורה...

מתעקש להמשיך לברבר?

"קבעת להנאתך שאנשים מזריקים סמים בגלל שהם רואים בטלוויזיה" שוב, היכולת שלך להבין על מה מדברים איתך שואף לאפס! לדוגמא: "מאיפה הקביעה הזאת ? אין לך שום הוכחה שתופעת הסמים נובעת מהטלוויזיה" מדברים כאן על השפעה, ה-ש-פ-ע-ה הטלביזיה משפיעה. ועל זה אין ויכוח באף פורום הדן בנושא באופן וברמה המקצועית, קרי אנשי מקצוע המתמחים בתחום. "אני מתערב איתך על מה שאתה רוצה שאתה לא מצליח" שוב, זה מניסיון אישי על עצמך? "אין שום מחקר שאפשר להאמין לו שמראה את זה. הכל פרופוגנדה" אני לא צריך להראות לך מחקרים, לא משעמם לי בחיים עד כדי כך שאתייק כל מחקר שאני נתקל בו. "תראה לי מחקר מספיק מהימן ונדבר" כנ"ל, אולי אתה חי בבועה? או מסתפק בשקרים שמוכרים לך? "נתקלתי במספיק אלימות בחיי כדי להבין את טבעו של המין האנושי" אכן הספקת להבין משהו חלק קטן. לידיעתך ולהזכירך, 32 שנים מחיי הייתי חילוני גמור והתערתי בחברה היטב, ויש לי הרבה מה ללמד אותך מהו טיבעו של אדם. אגב, עד היום אני מעורה בחברה החילונית, חי בשני העולמות, משפחה, חברים, ובמסגרת עיסוקי. "אם תצליח למצוא אדם אחד שיגיד שזה בגלל שהוא ראה בטלוויזיה" להזכירך, מדובר על השפעת הטלביזיה על האדם ולא מדריך מתקדם לפשע. הרבה דברים למדתי מהטלביזיה, חיובים וגם שליליים, וגם הושפעתי. "אני מסיק שאתה אדם קטן שמאמין בשטויות שמספרים לו" על פי השטויות שאתה פולט, ניתן להבין בבירור שזה ההיפך. "זיוני שכל בגרוש מפי חכמי תורה" אתקן זאת כך: זיוני שכל בגרוש מפיך מתוך ניסיון של.. כלום, גורנישט, נאדה, אפס... בקיצור, בולשיט!

voguemaster

New member
תהיה מציאותי

"שוב, היכולת שלך להבין על מה מדברים איתך שואף לאפס!" אם תסתכל על ההודעה של נעים מאד אולי תראה שהוא מצטט אותי ואז רושם שעם עובדות אין על מה להתווכח. מסקנה בלתי נמנעת ממה שהוא כתב היא שלדעתו זאת עובדה שבגלל הטלוויזיה אנשים משתמשים בסמים, או לפחות חלקם. אז שוב, אני אסביר לך לאט: אין שום עדות לזה! תבין! תקלוט!! פעם אחת ולתמיד! תעשה מה שאמרתי ותלך לפורום סמים והתמכרות. אם תמצא שם בנאדם אחד שנדחף לסמים חלקית אפילו בגלל הטלוויזיה אני משתחווה לרגליך. לא תמצא, מובטח לך. בקשר למה שאמרת על השפעה. אז כן, הטלוויזיה משפיעה ברמות מסוימות על אנשים. אבל, וזה אבל גדול, אנשים לא נדחפים לסמים רק בגלל השפעת הטלוויזיה. יש גורמים הרבה יותר חזקים. אל תהיה תמים, לך תשאל אנשים שעברו את זה! בקשר להזרקות, לא, אין לי ניסיון אישי. כמו שאמרתי, אתה מוזמן לנסות בעצמך להזריק לעצמך מי סיילין. בהצלחה LOL. יש לי מקור מהימן ביותר, אחותי שבמקרה היא גם אחות מוסמכת. היא יודעת משהו על הזרקות. תאמין לי שממה ששמעתי ממנה זה לא פשוט בכלל. תתעורר למציאות. בקשר למחקרים, ידידך דיבר על מחקרים. ביקשתי דוגמאות. כל עוד אין לכם מחקר מהימן, אני מבקש להפסיק לברבר. "ויש לי הרבה מה ללמד אותך מהו טיבעו של אדם" - אל תתנשא מעליי. אתה לא יודע מי אני, מה אני ומה אני יודע, אז תפסיק לבלבל פה את השכל. אם אתה חושב שיש לך מה ללמד אותי על אופי האדם, אתה טועה טעות מרה. לך תמשיך לחיות באשליות שלך. "הרבה דברים למדתי מהטלביזיה, חיובים וגם שליליים, וגם הושפעתי". כמו הרבה אנשים אחרים, מוסכם. מצד שני, כמעט כל האנשים לא הולכים להזריק או להסניף בגלל השפעת הטלוויזיה. אתה באמת לא מבין שיש סיבות פסיכולוגיות הרבה יותר עמוקות לדברים האלה ??? עד כמה אתה עיוור ?? בקשר לשאר הדברים, החלפנו את העלבונות שלנו, נגמר. אני לא אמשיך עם זה. דבר אחרון: אתה טוען בפנאטיות שהטלוויזיה משפיעה על אנשים. אתה יודע מה ? איך זה שקבוצת חרדים שכביכול לא רואה טלויזיה (המכשיר המשוקץ לא ?) פתאום נדחפת למעשי אלימות וונדליזם פנאטיים ?? מאיפה הם למדו את זה ? הם חיות אדם. יום אחד אולי תראה את זה.

חשבתי שזה ברור. אני זה הוא.

פשוט עקב תקלה קלה איני יכול להיכנס בשמי ´נעים מאד´. ולא. לא חסמו אותי. עדיין, אני מדבר על השפעת הטלביזיה ואתה מתיחס לטלביזיה כמדריך, יש הבדל גדול בין שני הדברים. נראה לי שכאן נמצאת הבעיה בהבנת הדברים.

איילת1974

New member
אולי הנ"ל לא חקר...

אבל פרופ´ אליהוא כ"ץ ופרופ, דן כספי שהם פרופ´ ישראלים לתקשורת בעלי שם בינ"ל כן חקרו. המסקנה ברורה, שטלוויזיה אינה גורמת לאלימות, אך מגבירה אותה אצל אנשים אלימים מלכתחילה. הגיעו למסקנה שבתוכניות בסגנון WWF צופים ילדים עם נטייה לאלימות מלכתחילה. אז הנה שני פרופ´ שכן. אני אפילו אקל עליך בשם של מאמר של החוקרת דפנה למיש, שכתבה את המאר ע"פ מחקרה: "בית הספר כזירת היאבקות: מקומה של תוכנית הטלוויזיה WWF בחיי ילדים בחינוך היסודי". תוכל למצוא את המאמר בספר שערכו דן כספי וייאל לימור- אמצעי תקשורת המונים בישראל.

OK

אך יש גם את זה.. ================================================================== מן העיתונות ``ידיעות אחרונות`` מ- 5/4/96 : ``עד כיתה א` צופה ילד ממוצע בכ- 8,000 רציחות ובעוד 100,000 מעשי אלימות אחרים בטלוויזיה. מי שחושב שהמספרים מוגזמים, מוזמן לשבת יום אקראי אחד מול תכניות הילדים בטלוויזיה ולהתחיל לספור. כמה פעמים במהלך התוכנית הוא רואה מכות חמורות, שימוש בנשק, רציחות, דחיפות, סטירות. כמה פעמים המכות מוצגות כפתרון לגיטימי לבעיות, כמה פעמים האלימות מוצגת כמוצדקת על ידי האיש הטוב, כמה קללות מקללים, כמות הוונדליזם והשחתת רכוש, כמה פעמים הרע מקבל עונש על התנהגות אלימה, אם בכלל, והאם תמיד הילד מבחין מיהו הטוב ומי הרע בתכנית?`` ``יש תיאוריה הטוענת שהלמידה האנושית נעשית בתהליך של חיקוי. ככל שילד צופה ביותר התנהגות אלימה, כך תגבר האימות אצלו והוא יראה בה התנהגות לגיטימית. ארצות הברית, מולדת הטלוויזיה, הכריעה באחרונה לטובת תיאוריית החיקוי, עם קבלתו של חוק הטל-תקשורת על ידי ממשל קלינטון``. ``סעיף הצ`יפ מעורר שם בחודש האחרון סערה גדולה. מתנגדיו מגייסים לעזרתם את הטיעון, כי זו למעשה צנזורה והגבלה של חופש הדיבור, היקר כל כך לאמריקאים. אלא שסיכויי ההצלחה של המתנגדים נראים נמוכים לנוכח הסקרים המגלים, ש- 85% מהתוכניות כוללות אירועי אלימות. האינטרס העיקרי שמניע את המתנגדים, שבאים רובם ככולם מתחנות הטלוויזיה, הוא מסחרי``. בסדרה המצויירת ספיירדמן למשל, המוקרנת בערוץ 2, יש עשרות התפוצצויות ושימוש בכוח גם במקומות שאין לכך הצדקה, עשרות פגיעות פיזיות קשות, שבירת חפצים, פריצות, עודף של אנשים רעים. תכונות כמו ערמומיות, בוגדנות ורמאות מתוגמלות באופן חיובי, רעים שמתחזים לטובים וטובים שמתנהגים כמו רעים, וכל זה ב- 20 דקות. גם הסדרה התמימה לכאורה `הגרגולים`, שבני האנוש הם אויביהם, מכילה מעשי ונדליזם, תוקפנות, אלימות מכל סוג, מכות, גרירות, ואילו ב- `לוני טונס` של ערוץ הילדים, חשופים הצופים הצעירים בתוך שבע דקות בלבד ליריות, אלימות, נפילות, צעקות, חטיפות, אלימות מילולית, חמדנות, רמאות ובעיטות. במשך חצי דקה ב- `תום החתול השובב` בערוץ הילדים יש שלוש התפוצצויות, עשרות טריקות דלתות, יריקות, מכות וטלטולים. ב- `פלקון קרסט`, הסדרה בערוץ המשפחה המוקרנת כל יום בחמישה לשלש אפשר היה השבוע לצפות ברצח הבעל, מכות, איומים בנשר חי, כוחניות של עשירים, כליאה בכוח, תככנות, אלימות מילולית, שקרים של הרעים אבל גם של הטובים, חמדנות ובוגדנות, ובריחתו של ילד מהבית כפתרון לבעיות משפחתיות``. ``לצעירים עד גיל 7-8 יש קשיי אבחנה בין מציאות לדמיון והם אינם מבינים תכני טלוויזיה כמו המבוגרים. לילדים יש קושי בהבנת הסיבתיות. הם לא מבינים שאירוע הוא תוצאה של תהליך, יש להם קושי בהבחנה בין כוונה למעשים, בין שוטר שירה והרג במטרה להגן, לבין פושע שירה כדי לשדוד``. נקודה נוספת שעולה מהמחקרים היא, שכמות האלימות שילדים נחשפים לה בטלוויזיה עולה במאות אחוזים על זו שבחיים. שוטר אמיתי משתמש בממוצע אחת ל- 27 שנים בנשק, ואילו בסרטים משתמש בו עשרות פעמים. הילדים צופים באין-סוף מעשים שלא יתקלו בהם בחייהם, וכך רוכשים את מרבית הידע שלהם על העולם לא מהתנסות, אלא מהטלוויזיה. ובגלל חוסר ניסיון הם לא יכולים להגיד : `זה לא כך, יש דברים נוספים`. ``בסרטים מצויירים יש יותר אלימות ביחידת זמן מאשר בכל הז`אנרים האחרים, בתנאי שאני מחשיבה אקט אלים בסרט מצויר כמו בסרט רגיל. יש כאלה שאומרים שעבור ילדים, אלימות בסרטים מצויירים היא מסוכנת יותר מאשר אלימות בסרטים, כי האלימות במצויירים זה כיף, משחק לגיטימי, וכולם עושים את זה``. ``הילדים לומדים להיות אלימים מהטלוויזיה, מההורים ומהאינטרנט `` ראש בית-הספר לחינוך באוניברסיטת ת``א, פרופסור דוד חן, אומר כי ``יש ניגוד חמור בין הערכים שמפיצה הטלוויזיה המסחרית, המונעת ע``י שיקולים כלכליים ושיקולי רייטינג, לבין הערכים שחברה מסודרת מנסה להקנות. השיטה שלהם היא להגביר את הגירויים כל הזמן, וזה בעייתי. יש חוק פסיכולוגי לפיו ככל שהגירוי עולה- כך יורד סף התגובה, ואנחנו נעשים רגישים פחות. אני רואה בחצר בית הספר תלמידים המתרגלים משחקי היאבקות שהם רואים בטלוויזיה. הילדים בהחלט מושפעים מסרטי אלימות. הטלוויזיה היא מדיום חזק וברור. אין צורך להתאמץ כדי להבין את המסרים. לצערי, אפשר לשמוע הורים רבים שאומרים לילדים שלהם, שאם ילד אחר מכה אותם אז שיחזירו לו באלימות. כך תורמים גם ההורים למצב. הילד רואה אלימות גם ברחוב, ובעצם בכל מקום מסביבו, למשל, באינטרנט. ``רוב הרוצחים שאבו את השראתם לביצוע הרצח מסרט אלים שראו זמן קצר קודם לכן`` עיתון ``יום ליום`` מחקר שנערך בעשור האחרון בבית החולים הפסיכיאטרי ``גהה`` מגלה אמת עגומה למדי על הרוצחים הצעירים: רק שלושה מהם סבלו בעת ביצוע המעשה ממחלת נפש, כפי שהיא מוגדרת בחוק. רוב הרציחות תוכננו מראש, ובמחצית המקרים הכיר הרוצח את הנרצח. בחמישית מהמקרים היה הנרצח בן-אדם קרוב. גילוי נוסף שעולה מהמחקר: רוב הרוצחים שאבו את השראתם לביצוע הרצח מסרט אלים שראו זמן קצר קודם לכן. רובם לא זכרו את שם הסרט שממנו הושפעו, ואפילו לא את שם השחקנים שהופיעו בו, אבל הצליחו לשחזר בפרוטרוט את סצינת הרצח, שלימים העתיקו אותה בדיוק מצמרר. הפסיכיאטר פרופ` שמואל טיאנו, מנהל ``גהה`` ועורך המחקר אומר: ``אי אפשר להתעלם מכך שרמת האלימות שילדים בגיל צעיר נחשפים אליה על מסך הטלוויזיה או בקולנוע גבוהה מבעבר. יש הבדל בין הרוגי המערבונים של פעם לבין קורבנות האלימות הקולנועית של היום. הרוצח הקולנועי של היום הורג בהנאה מופגנת. המרכיב הסדיסטי של האלימות מפורק על המסך לגורמים, וחושף כל אחד מהשלבים שהקורבנות עוברים עד למוות עצמו. המוות הוא לא זה שגורם את הנזק העיקרי, אלא הדינמיקה שקודמת לו. אואזיס משלהם עיתון ``מעריב`` `` אף שלכולם כמעט יש ילדים והם בודאי בבת עינם, אנחנו מעדיפים לעבור על העניינים הנוגעים לילדים בשתיקה ציבורית, ולהפקיד אותם בשקט יחסי בידיהם של אלה שעיסוקם ופרנסתם על כך, ובכל זאת, אחרי כמה שנים של הידרדרות גדולה, צריך לכתוב בחומרה על מה שעושים למוחות הילדים ערוצי הטלוויזיה המייחדים להם שעות שידור לא מעטות, ואף – ובעיקר לכך מכוונים הדברים – ערוץ מיוחד. הטלוויזיה שכבר מזמן היא הבייבי סיטר האולטימטיבי, מייצרת בעבור הילדים מין אואזיס (נווה-מדבר) משלהם, שאמור להיות חופשי מהרוחות הרעות של האלימות, הגסות וקשי הלב שזורמים מהתוכניות המיועדות למבוגרים. עד לפני שנים מעטות אכן היה זה נווה מדבר. אך היום דומה כי מתוך צירוף של רדיפת בצע וקלות דעת נוצרה מציאות מפחידה שם. תנועת גוף בלתי פוסקת, העוויות והנפות ידיים, הן הדקדוק של הופעה בערוץ הילדים. ביחד עם תנועות מצלמה פזיזות. הכל מסתחרר, נע, ומפוטפט בקולות רמים, קריאות על גבול הזעקות, בלי רגע של שקט. החיים על פי ערוץ הילדים ורוב תוכניות הילדים בערוצים האחרים הם מרקחת של רעש, השתטות, וולגריות שוצפת, העוויות, גלגולי עיניים והרבה צחוקים רועמים ומלאכותיים. מה שנעדר משם לחלוטין חן אמיתי, חסד ועדינות. כדאי להתעכב מעט על העדינות שאולי אינה מצרך מבוקש כל כך בשוק הפומבי של המבוגרים, אולם היא דבר שילדים זקוקים לו, אם זכרוני האישי אינו מטעה אותי, ובדרך כלל אף מקבלים ממנו בחוג המשפחה, עד שהם מופקרים לנפשם בישיבה מול הטלוויזיה. מדוע זה דיבור רך, הילוך איטי של סיפור, הקסמה שקטה, גירוי של הדמיון, נעדרים לחלוטין מן המרקע? מדוע זה, כאילו היו ילדים ציבור של נבערים קטנים ומטומטמים חסרי תקנה, לעולם לא יישמע בתוכניות האלה איזה דבר רציני, או אפילו עצוב, כאילו היו הרצינות והעצב מקום שאין בו מדרך רגל לילדים? כדאי להרהר בכך, משום שערוץ הילדים ותוכניות הילדים הם, בתוקף הפופולריות הרבה שלהם, מכשיר עצום של חינוך ועיצוב נימוסיו, הליכותיו והשקפותיו של ציבור ענק של ילדים שיהיו עוד מעט מבוגרים ויהיו העם. כדאי לחשוב על כך, משום שמה שנעשה שם היום יש בו משום גזלה ודיכוי קשי לב של חלק גדול מהקסם, הבלבול, המבוכות, הפחדים, הדמיונות והמצוקות של להיות ילד``. המשך...

למעלה