תרגיל בכתיבה - חלק ה'

Dror Bar

New member
נסיון שני מקווה שיש שיפור

הוא ניצב על הספינה, ושמח שזאת הייתה החופשה הראשונה שלו. אדם, היה בערך בגיל ה 30, שוטר במקצועו הרשמי אך בעצם היה חלק מארגון מיוחד של שיתוף בין המשטרה למודיעין וכמו רבים מעמיתיו הוא חי בשביל העבודה, הוא אהב את האקשן אך הרבה השתנה מאז שהוא התחתן. אשתו רצתה עוד ועוד חלקים מחייו , שיחיה בשביל החיים ולא בשביל העבודה וכך קרה שביום אחד הוא נקרא למפקד ושמע מה אישתו עשתה: " היא התקשרה אלי את הטלפון, התחילה לצרוח ולאיים מה יקרה עם אני לא אשלח אותך לחופשה" אלא היו המילים של המפקד, שחייך בחיוך משועשע. אין כזה דבר חופשה בעבודה הזאת, הוא נשלח עם עוד שני שומרים לשמור על אחד מראשי הארגון שאת שמו היה אסור לו לדעת. ברגע שהספינה התחילה להפליג הוא שם לב שאין כמעט אנשים על הספינה, אולי זה צירוף מקרים אבל המפלים הם אחד ממקומות התיירות הכי גדולים בעולם ובעבודה שלו אין כזה דבר צירוף מקרים. הוא התיישב מנסה להתרכז ולחשוב מי ידע שהמפקד פה ומה הסיכוי שיש פעולת טרור עכשיו ובמהירות הוא הגיע להחלטה: הוא חייב לבדוק מה קורה בספינה. הוא התקדם בשקט, זיעה התחילה לנזול במורד גופו, הוא ניצב בפתח של הדלת ושלף את האקדח שלו, הוא פתח את הדלת חרש והיה בטוח שהוא מכוון לכל. לזה הוא לא היה מוכן , רובה היה מכוון אליו והוא היה בטוח שזה הסוף, אחרי זמן שנראה כמו נצח הוא הבחין שמחזיק הרובה היה אורי השומר השני. שניהם הורידו את הרובים ואז אדם הבחין בשני הגופות מאחוריו , אחת מהם הייתה של סיוון והשנייה של מישהו שהוא לא מכיר. " היא בגדה בנו, מכרה אותנו לקבוצה הזאת" אמר אורי בקול קר. "סיוון? ,למה לה לבגוד בנו?" שאל אדם בבלבול, סיוון הייתה אחת מהוותיקות בחבורה, בארגון כולו אפילו. " שאלה טובה אבל אין זמן להסביר חייבים להמשיך". אדם בלע רוק הוא הביט לכיוון האיש השני, הוא לבש בגדים שחורים וציור של שעון חול היה על גבו, לא היה על גופו שום דבר שאדם הכיר מארגונים אחרים. קול צעדים נשמע במדרגות ומיד שניהם כיוונו את הנשק שלהם לדלת, ברגע שהיא נפתחה והם ראו שהבגדים הם אותם בגדים שחורים והתחילו לראות. הם שמעו מישהו רץ מגרם המדרגות השני והתכוננו לגרוע מכל, התחמושת שלהם כמעט אזלה והם לא יכלו לחזור לחדר בשביל לקחת עוד. המפקד שלהם עמד בדלת ואדם נשם לרווחה – לפחות הוא הצליח בינתיים לעמוד במשימה. " אנחנו נסרוק את השטח" אמר אורי , "בוא" . 'משהו מסריח פה' חשב , ' סיוון לא הייתה בוגדת'. אדם ואורי עלו למעלה, התחילו לסייר בספינה ולבדוק אם נשארו מתנקשים , שלפתע הם הבחינו שהם ניצבים ממש ליד המפלים , במקום השיא של ההפלגה. אדם הביט לרגע במפלים בהרגשה נפלאה, הוא סוף סוף רואה את זה ואז הוא הבחין בנצנוץ מימינו. הכל הפך להיות לאט יותר , אדם הבין- הזמן המושלם, אף אחד לא יראה , לא ישמעו את הירייה במפלים ואז אורי ירצח את המפקד, אסור לתת לזה לקרות. אורי כיוון לעברו את הרובה אך אדם היה זריז ממנו, והצליח לגרום לכדור לסטות ממקומו , הוא נפגע בכתף. אדם התגלגל וחש בכאב, שרוולו התמלא בדם והוא התחיל לראות מטושטש, הוא כיוון את האקדח וירה, מקווה להצליח. נשמע נפץ ואז אורי נפל , נפל לזרועות של אדם . אורי הביט לכיוון המפלים ומלמל כמה מילים ביוונית, אדם הבין אחת מהם : אכרון. נהר המוות בממלכת השאול, הנשלט ע"י האדס.

Nihau

New member
מממ, נסה לעגל דמויות.

למה אני מתכוונת? להוסיף פרטים קטנים שיחדדו את ההבנה שלנו על הדמויות. למשל המשפט הראשון על החופשה. |הגדש|"הוא ניצב על הספינה, ושמח שזאת הייתה החופשה הראשונה שלו."|סגדש| המיקום מצויין- כבר אומר לנו שיש ספינה, שהוא עליה, שזו חופשה, שזו חופשה ראשונה. המון פרטים בלי להרגיש מעיק מידי. לי היה חסר טיפה עיגול של הדמות בעזרת הדגשה של המשמעות האישית של החופשה. אפשר היה לעגל אותה למשל כך: הוא ניצב על הספינה, ושמח שזאת הייתה החופשה הראשונה שלו *מזה שנים* או *מאז שתגייס* או *ללא דאגות* או כל תוספת שמדגישה את חשיבות החופשה הראשונה הזו ברמה האישית. זה עיניין של הרגשה אז קשה למקד אותו למילים, מקווה שהבנת את הרעיון. הצלחת לעשות את זה ממש טוב עם ההוספה של אישתו לסיפור. בקטע שבו המפקד מסביר לו מה אישתו הנזעמת אמרה בטלפון אפשר היה להחליק את זה קצת יותר- למשל ככה: |הגדש|וכך קרה שביום אחד הוא נקרא למפקד ושמע מה אישתו עשתה: " היא התקשרה אלי את הטלפון, התחילה לצרוח ולאיים מה יקרה עם אני לא אשלח אותך לחופשה" אלא היו המילים של המפקד, שחייך בחיוך משועשע.|סגדש| וכך קרה שיום אחד הוא התייצב בפני המפקד שסיפר לו בחיוך משועשע על המעלל האחרון של אישתו "היא התקשרה אלי את הטלפון, התחילה לצרוח ולאיים מה יקרה עם אני לא אשלח אותך לחופשה" הערה אחרונה קטנה- באמת קטנה, כמעט ניטפוק. "זיעה התחילה לנזול במורד גופו" - הזעה היא תהליך, כאן גרמת לה להשמע פתאומית. הייתי מתארת את החוויה של הזעה - יש הרבה דרכים. זה כבר תלוי בך.

Nihau

New member
מים לנצח

יצאתי לדוג בסירה ישנה, אני אוהב לדוג. זה תמיד כל כך שליו ופתאום מלא הפתעות. ריח ים. קצת מלוח, קצת אצות מתות, קצת דגים והרבה מים. המים משטח חלק, הסירה מטלטלת מעדנות על האדוות, בין הזרם לבין החבל העבה שקושר אותה למזח של צוק "סוף הדרך". הרוח נושבת רכה, מקררת את אגלי הזיעה והטל על המצח והשיער הלחים. המפל מבעבע לעצמו, שיר של מים נמזגים לחלל אינסופי נשזר בציוצי הציפורים הדייגות של קצה המפל. אבא אומר שמפלים אחרים רועשים ואני תוהה איך אפשר לישון בשקט בדיג עם כל הרעש הבלתי פוסק שהוא מתאר. הוא אומר שבגלל זה אנשי יבשה לא דגים במפלים, רק באגמים וחופים. זה נראה לי מטופש. הרי הכל זורם לקצה מתישהו, למה לעבוד קשה? השמיים מעורפלים קצת מהרסס של קצה העולם אבל הכוכבים כל כך יפים כאן קרוב לקצה, האור רך, חולמני ואיטי כמו סירופ מייפל בשדה הקסם החזק של השוליים. אני תוהה אם אראה כוכב נופל וחולם שאצליח לדוג כוכב נופל יום אחד. אני תוהה מה אתפוס הפעם, אולי דג גדול ושמן, אולי שריד של ספינה טבועה- הן מתנפצות על השוניות של קצה העולם ולפעמים לא נופלות מיד מעבר לקצה, אולי מפלצת ים ענקים מתה כמו שסבא תפס פעם... אולי... הסירה מטלטלת מעדנות ואני חולם לי בהקיץ, מחכה שמשהו יתפס, נרדם. עוד יום כיף של קיץ.

Sabre Runner

New member
כמעט מושלם.

ולמען האמת, זאת המחמאה הכי גדולה שאני חושב שאפשר לקבל על כתיבה (אין דבר כזה מושלם). יש משפטים שמכילים יותר מדי שכדאי לפרק ("המפל מבעבע לעצמו, שיר של מים נמזגים לחלל אינסופי נשזר בציוצי הציפורים הדייגות של קצה המפל."/"השמיים מעורפלים קצת מהרסס של קצה העולם אבל הכוכבים כל כך יפים כאן קרוב לקצה, האור רך, חולמני ואיטי כמו סירופ מייפל בשדה הקסם החזק של השוליים.") וכאן, כמו במשחק בקומונה, בניית הפסקאות שלך קצת מציקה לי. זה נראה יותר כמו רשימה ואני תמיד עורך את זה מעט מחדש כשאני שומר את ההתקדמות בקובץ שלי. חוץ מזה, אני באמת צריך להתחיל את 'עולם הדיסק' מההתחלה.

Nihau

New member
תודה ../images/Emo9.gif

אשמח להרחבה בנוגע לתלונה על בניית פסקאות. נראה שזו בעיה שחוזרת על עצמה.

Sabre Runner

New member
אם את כותבת בסגנון שירה...

אז זה עוד עלול להתאים אבל אני לא מבין כלום בשירה אז אני לא אגיד דבר. אבל כשכותבים עלילתית ורצוף, אני מוצא שאני מפסק בין שוט לשוט ובדרך כלל משאיר רווח יותר רציני בין סצינה לסצינה. מה זאת אומרת? כל עוד את מתרכזת בדבר אחד, תשמרי אותו באותו פסקה. ברגע שאת חותכת למשהו אחר, פסקה חדשה. בדיאלוג צריך להתחיל שורה חדשה על כל פעם שמישהו אחר פותח את הפה והפעולות שהוא עושה תוך כדי. לדוגמה: (לא להתייחס למה שבסוגריים כשכותבים) גיבור. תיאור של גיבור. מה גיבור עושה. זרם מחשבות של גיבור. עוד קצת מחשבות של גיבור. גיבור ראה משהו. גיבור נע לכיוון משהו. (חיתוך מצלמה, או Pan אם את רוצה) משהו. איך משהו נראה. מה משהו עושה. הגיבור מתקרב ורואה במשהו הזה יותר פרטים. הוא מוצא מישהו בתוך המשהו. (התמקדות במישהו) "מישהו אומר משהו לגיבור," פעולה מסויימת שמישהו עושה תוך כדי. (חזרה לגיבור) "הגיבור מגיב," ואולי גם מעווה את פניו. (חיתוך חזרה למישהו) "מישהו מסיים את השיחה." ואז עושה משהו אחר. (ועוקבים אחרי מישהו כשהוא מתרחק או משהו כזה.) יש כאלה שגם אוהבים לשים שורה רווח בין דיאלוג לפסקה או אפילו בין שורת דיאלוג אחת לשנייה אבל זאת בחירה סגנונית שאני לא עושה. מה לעשות, כשאני כותב אני מצלם סרט בראש וכותב איך הוא נראה. ואני דווקא דיי אוהב voice over.

Ihavenonick

New member
נסיון?

לא רציתי להיות פה. יותר מדי זיכרונות. הרעש, המראה, הכל מזכיר לי את אותו יום נורא. אני עדיין מתעורר יום יום ומצפה להרגיש אותה ולראות אותה ישנה לידי. כבר לא עוד. "מאיפה כל זה התחיל?", אני שואל את עצמי בלחש, "איך כל זה קרה?". זה היה בוקר ככל בוקר. השמש זרחה. הציפורים צייצו, ואנחנו היינו בדרכנו לירח הדבש. עשינו חתונה צנועה, הורים וחברים קרובים, חגגנו במסעדה ולמחרת נסענו אל המפלים. "המפלים..." אני מגלגל את המילה, כאילו טועם אותה ומנסה לירוק אותה, בעודי הולך לכיוון המעקה העליון. כשהגענו, נרשמנו בבית המלון, ונכנסנו כמו כל חתן וכלה אל סוויטת ירח-הדבש. הכל הרגיש כמו חלום. "חלום..." אולי כל זה באמת היה חלום? לאחר שניות רבות של מחשבה, התחלתי לעבור את המעקה. המים המשיכו במסעם, כאילו לא שמים לב אליי. צעד אחד קדימה, אני עדיין מהסס. אני מריץ בעייני רוחי, שוב שוב, את נפילתה. זה סופי. אני נופל. כמוה. כמה מוזר שאני הוא הגורם לכך.

Nihau

New member
עדיין מנסה להחליט מאיזה כיוון להגיב

זה מעורר מחשבה, בעיקר כי לא ברור מה היו נסיבות הנפילה של הכלה ונרמז שהן לא היו התאבדותיות.

Sabre Runner

New member
אז כן, זה עבד.

זה בהחלט מעניין. לכתוב מסתורי זה כיף ובדרך כלל עובד אבל צריך להיזהר לא להיות סתומים מדי. פחות חשוב איך, למה או מה בדיוק אבל אפילו בכללי לא כל כך ברור מה קרה שם. וחוץ מזה, דווקא לא נראה לי שיש לך בעיה עם משחק כתוב.

DDN

New member
משונה

אני לא יודע מאיזה כיוון קוראים את זה. זה משאיר אותי הקורא די מבולבל עם שאלה של "מה לעזאזל קרה שם"?

Ihavenonick

New member
אז באמת הצלחתי ../images/Emo13.gif

זאת הייתה הכוונה, לגרום לקורא לשאול את השאלה הזאת ובכך לעניין אותו ולמשוך אותו פנימה.

Nihau

New member
נצל"ש- סיפורים של 6 מילה

למשל: Machine. Unexpectedly, I’d invented a time - Alan Moore

למעלה